Mika Antic - sam o sebi
Rodjen sam 1932. godine U Severnom Banatu, u selu Mokrinu, gde sam isao i u osnovnu skolu. U gimnaziju sam isao u Kikindi i Pansevu, a studirao u Beogradu. Zivim u Novom Sadu. To je citava moja biografija.U stvari, ja svima kazem da pravu biografiju, onakvu kakvu bih jos želeo, jos nemam, i pored toliko knjiga koje sam napisao, slika koje sam izlagao, filmova koje sam snimio, dramskih tekstova, reportaza u novinama.
Svakog jutra pozelim da pocnem jednu odlicnu biografiju, koja bi posluzila, ako nikom drugom, bar djacima u skoli, jer oni, na zalost, moraju da uce i zivot pisaca. Ja bih bio najgori djak, jer ni svoj zivot nisam naucio. A radio sam svasta. Bio zidarski pomocnik, fizicki radnik u pivari, mornar, pozorisni reditelj, bavio se vodovodom i kanalizacijom, radio na kompresorima, obradjivao drvo - umem da napravim krov, glumio u jednom lutkarskom pozoristu, cak i pravio lutke, vodio televizijske emisije, bio konferansije.
Imam i neke nagrade i priznanja. Dve “Nevenove”. Jednu za zivotno delo u poeziji za decu. Goranovu nagradu. Nagradu Sterijinog pozorja. Zlatnu arenu za filmski scenario. Nagradu oslobodjenja Vojvodine. Sedmojulsku nagradu Srbije. Nosilac sam Ordena zasluge za narod. Neko bi od svega toga mogao da napise bezbroj stranica. Recimo: uredjivao list “Ritam”, ili uredjivao Zmajev “Neven”. Najvise bih ipak voleo da sami izmislite moju biografiju. Onda cu imati mnogo raznih zivota i biti najzivlji medju zivima. Ostalo sto nije za najavu pisca nego za saputanje, rekao sam u pesmi “In memoriam” i u svim ostalim svojim pesmama u jednoj od ovih knjiga:
Rozdestvo tvoje, Hodajuci na rukama, Garavi sokak, Mit o ptici, Savrsenstvo vatre, Stepenice straha, Obicno petkom, Parastos u belom, Koncert za 1001 bubanj, Plavi cuperak, Recnik Vojvodine, Dorucak sa djavolom, Horoskop, Tako zamisljam nebo, Sveti vetar, Izdajstvo lirike.