Pre nekoliko dana rešio sam da pređem sa Windows OS na Linux Mint. Od kako su prestali sa podrškom za Windows 10, i manje više latentno počeli da te guraju da instaliraš Windows 11, odlučio sam da odbijem tako nešto. Razmišljao sam koju Linux distribuciju da odaberem i kako kaže čika Google, preporučuje se Mint. Preuzmem ja iso fajl, bootujem na fleš i krenem u avanturu. Proces instalacije je popričilno jednostavan, nije nešto što radim prvi put..
Uzbeđenje raste, isprobaću nešto potpuno novo, nešto o čemu sam samo čitao, ali ne više od toga. Iskusiću iz prve ruke sve dobre i loše strane linuks operativnog sistema što je super. Instalacija je prošla uspešno. Pozadina fenomenalna, jako lepa. Otvaram start meni i primećujem manje više sličnosti sa Windows-om, ali ipak je lakše za navigaciju.
Po startovanju sistema nudili su mi da podešavam temu, da instaliram pakete (programe) preko softver menadžera što je kul.
Uzimajući u obzir da meni računar treba zarad kodiranja, lako sam našao pakete i instalirao ih. Onda je počelo vatreno krštenje. Zašto, pobogu, filezila odbija da mi otvori odabrane html fajlove preko VSC?? Ah, nešto što je na windows-u podrazumevano, ovde moram samostalno podesiti i tako je i bilo uz pomoć chatGPT-ja. Super, idemo dalje.
Vreme je za discord jer ga koristim za predavanje matematike učenicima. Instaliram, radi. Oki doki. Kad ono, probam uspostaviti video poziv, ceo ekran se zamrzne i računar se restartuje. O M G. Šta je sad pa ovo. Pa ovo se na windows-u nikada nije desilo, zašto me linuks mint ovako kažnjava?? Uz mnogo istraživanja, pokušaja-grešaka došao sam do solucije. Izgleda da je više ne znam čega pokušavalo da upravlja video pozivom i tokom tog konflikta sistem se prosto restartuje.
Prošli su dani, ja sam se navikavao na novo okruženje, savladavao osnove rada u terminalu, gledao tutorijale na ovom sajtu: https://labex.io/linuxjourney što najtoplije preporučujem. Naučio sam dosta korisne terminologije koju ranije nisam poznavao, a čak sam i pogrešno upotrebljavao. Broj grešaka se sveo na gotovo nulu, kad ono, zna Linux Mint za foru i opet me pređe.
Uzmem da formatiram fleš disk i to prođe uspešno ali sam, izgleda, tokom tog čina kroz terminal uradio NEŠTO što nisam smeo. Tako mi i treba kad koristim OS koji mi dozvoljava da se igram sa fajlovima koji čačkaju sam proces bootovanja. I tako ja isključim računar, odem spavati. Svane jutro, probam uključiti računar, logo se pojavi, ali nikako da me pita za lozinku. TAP, prebaci me na crni ekran sa belim slovima i nekim instrukcijama. O NE! Probam promeniti kernel, neće. Probam uraditi ispravku paketa, neće. Probam proveru sistemskih fjalova, ODBIJE. Sve crnje i crnje o mojim mislima.
Pročitam na tom istom crno belom ekranu da pritisnem Ctrl+D da nastavim. Ajd da pokušam, ko će ga znati. TAP, bootuje se sistem. Uh, lakše se diše. Brzo traži šta je u pitanju i pokaže se da je promenjen bootloader. Hmmm. Ništa, pročitam ja sa onog sajta koji sam gore pomenuo šta je BIOS, a sada UEFI, šta je bootloader, šta je kernel, i kako sve to radi jedno za drugim i bude mi jasno.
Sredim problem i sada postajem sve sigurniji u radu. Dopada mi se to što sam za par dana imao više problema nego sa Windows-om za dve decenije. Ali nema veze, pravo učenje je na greškama. Volim da razumem šta se dešava ispod haube kako bih sledeći put dobro razmislio pre nego što nešto uradim.
Too long; didn't read:
Iskustvo sa Linux Mintom je suštinski pozitivno i raduje me odabir. Za sada ću se držati ove distribucije, a ko zna, možda u budućnosti pređem na neki drugi kada jako dobro naučim kako Linux okruženje funkcioniše.
Ovo je kao neki blog. Hmmm.