Mini urbani vrt - magija Plant-a;)

• Začetnik teme Začetnik teme Plant
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Završeno jezero... Još dve fontane da ubacim..
jedna da baca sa vrha glave figure:

IMG_20240607_162732.jpg

Prvo jezerce je duboko 60cm i tu bi trebale da zimuju ribice. A drugo je veće, ali je plitko , svega 40cm... I tu treba da napravim i ostrvo sa ponekom biljčicom na njemu.. i još jednom fontanom uz ostrvce....
Potencijalna napast je naravno moj pas koji obožava vodu... iako bi to jezero trebalo da poveća vlagu u okolnom vazduhu...

IMG_20240607_163859.jpg

Šarenolisni bršljan će ove godine popuniti zid do komšije.. Moj mali urbani vrt postaje mala gradska džungla...

Jedino muškatle odudaraju,.. ali i daju dramatiku:

IMG_20240607_161640.jpg

IMG_20240607_161717.jpg

IMG_20240607_162335.jpg

Prilozi

• IMG_20240607_163923.jpg
    IMG_20240607_163923.jpg
    226,4 KB · Pregleda: 9
IMG_20241101_151955.jpg
Sutra sklanjam muškatle, a zimu će uveseljavati Viola (Maćuhica, tj. Dan i noć )
ово жуто између мушкатла дан и ноћ?
лепа комбинација баш... :aha:

производиш сам дан и ноћ?

п.с. мени цвеће ове године пропало.
и сад гледам овај дан и ноћ и нешто се мислим да се залетим, купим или да се обуздам.
ова ми година није наклоњена и можда је најбоље да чекам да прође, па на пролеће можда више среће.:lol:
нисам знала да су дан и ноћ зимске цвећке.:think:
док сам писала овај пост - одустала сам од цвећа за до пролећа. :lol:

ти уживај у овој дивноћи, заслужио си. :)

Ove godine ćemo proizvoditi sami Dan-i-noć (taj puzavi).
Nego stigle gošće danas, koje bi uskoro trebale da se odomaće.
IMG_20250516_133823.jpg

"operacija Ostrvo" u malom jezercetu je (čini mi se) dobro uspela :) .
IMG_20250516_133900.jpg
Ima dva jezerceta, manje (bliže na slici), gde bi voda bila mutnija (bilje se gaji u supstratu, sa saksijama se potapa u malo jezrero) i biljke koje se hrane samo mineralima iz vode (voda ostaje bistra) u većem jezercetu.

IMG_20250516_133716.jpg

(Ova biljka levo, je komplet jestiva (lišće, cvetovi i plodovi - seme, i obožavaju je ptice... Dodajem danas još dve pumpe da to bude i fontana i kupalište za ptice.. kad završim uslikaću.
Voda je u jezeru (ali je čista i providna, pa se čini da je nema ).
Ostrvo mi se sviđa, a postavka biljka se može menjati... Ostrvo je na kratkom buretu (na poklopcu polepljen kamen i ostavljene rupe - fi-17 i fi-15cm za saksije sa biljkama), .. izbušio sam i rupe sa strane bureta da se ribice mogu skloniti od sunca ili mlađ od napasnika...

IMG_20250516_133840.jpg

Upravo pravim i ploveća ostrva sa biljkama za hidroponski uzgoj (hlorofitum-vodeni ljiljan,... itd)...

Poslednja izmena:
Ove godine ćemo proizvoditi sami Dan-i-noć (taj puzavi).
Nego stigle gošće danas, koje bi uskoro trebale da se odomaće.

"operacija Ostrvo" u malom jezercetu je (čini mi se) dobro uspela :) .
Ima dva jezerceta, manje (bliže na slici), gde bi voda bila mutnija (bilje se gaji u supstratu, sa saksijama se potapa u malo jezrero) i biljke koje se hrane samo mineralima iz vode (voda ostaje bistra) u većem jezercetu.

(Ova biljka levo, je komplet jestiva (lišće, cvetovi i plodovi - seme, i obožavaju je ptice... Dodajem danas još dve pumpe da to bude i fontana i kupalište za ptice.. kad završim uslikaću.
Voda je u jezeru (ali je čista i providna, pa se čini da je nema ).
Ostrvo mi se sviđa, a postavka biljka se može menjati... Ostrvo je na kratkom buretu (na poklopcu polepljen kamen i ostavljene rupe - fi-17 i fi-15cm za saksije sa biljkama), .. izbušio sam i rupe sa strane bureta da se ribice mogu skloniti od sunca ili mlađ od napasnika...

Pogledajte prilog 1728673
Upravo pravim i ploveća ostrva sa biljkama za hidroponski uzgoj (hlorofitum-vodeni ljiljan,... itd)...
Super napreduje :klap: a kako se zove ta jestiva biljka? Meni luci na asparagus:mrgreen:

Super napreduje :klap: a kako se zove ta jestiva biljka? Meni luci na asparagus:mrgreen:
Hvala :D i mislio sam da će to tebe da takne,.. Drvce je Karagana (okalemljeno na Soforu - Caragana arborescens walker) - u narodu poznato kao drvo-asparagus. Znači pogodila si iz prve :ok: - jako je zahvalno, ne traži skoro ništa ( u svakoj zemlji uspeva, ne treba nega, sem orezivanja po želji, alii, ga retko koji rasadnik ima,.. sem kod nas u blizini - ovaj rasadnik ,
- kada ga poželiš, u svom vrtu - ti mi javiš i ja ti pošaljem - rasadničar je moj drugar Gile - izabraćemo najlepšu.
Evo još koja ideja:

IMG_20250517_072831.jpg
(ribice smo zbrinuli, sad vabimo ptice - ima ovde jedna džungla od placa - zapušten totalno 40 godina i tu je raj za ptice, a to je uz moj plac). I odatle se svake večeri čuje slavuj,.. pa bih ja kojeg da udomim (ali ne bi mi smetala ni neka Senica, ili, već, ko se pre useli - mačaka nema - to rešava Donka - opasne su i za ribice i za ptice)
IMG_20250517_072841.jpg

Dobio sam volje, jako mi se svidelo kako sam uradio ostrvo :) ..
IMG_20250516_133917.jpgIMG_20250517_072912.jpg

Poslednja izmena:
Ako neko ima kade, kao ja, da se igra...
U Zrenjaninu, na jednom (od tri) jezera u centrugrada ima par plutajućih ostrva. I meni je to dalo ideju (a pokazalo se i kao odlično za ožiljavanja nekih biljaka.

Na stiroduru (stiroporu se postavi nema metalna mreža (kao armatura), i nanosi se cementni malter ili lepak za keramiku. Ostave se mesta za saksije.. i lepite kamenje.
IMG_20250517_102945.jpg
Tako sam napravio i kupalište za ptice:
IMG_20250517_103238.jpg

U vreme leta, ptice obožavaju da se osveže i da se okupaju, a ujedno je i pojilište,... plutajuće ostrvo se kreće ( sa vodom), jer fontana pravi strujanje vode, pa kupalište uvek ima vode:
IMG_20250517_103427.jpg

Na polovini visine posude, izbušiti rupu da se ne može prepuniti i potopiti,..

Prilozi

• IMG_20250517_103032.jpg
    IMG_20250517_103032.jpg
    183 KB · Pregleda: 7
  • IMG_20250517_103412.jpg
    IMG_20250517_103412.jpg
    173,5 KB · Pregleda: 8
Hvala :D i mislio sam da će to tebe da takne,.. Drvce je Karagana (okalemljeno na Soforu - Caragana arborescens walker) - u narodu poznato kao drvo-asparagus. Znači pogodila si iz prve :ok: - jako je zahvalno, ne traži skoro ništa ( u svakoj zemlji uspeva, ne treba nega, sem orezivanja po želji, alii, ga retko koji rasadnik ima,.. sem kod nas u blizini - ovaj rasadnik ,
- kada ga poželiš, u svom vrtu - ti mi javiš i ja ti pošaljem - rasadničar je moj drugar Gile - izabraćemo najlepšu.
Evo još koja ideja:
(ribice smo zbrinuli, sad vabimo ptice - ima ovde jedna džungla od placa - zapušten totalno 40 godina i tu je raj za ptice, a to je uz moj plac). I odatle se svake večeri čuje slavuj,.. pa bih ja kojeg da udomim (ali ne bi mi smetala ni neka Senica, ili, već, ko se pre useli - mačaka nema - to rešava Donka - opasne su i za ribice i za ptice)
Pogledajte prilog 1728855

Dobio sam volje, jako mi se svidelo kako sam uradio ostrvo :) ..
Pogledajte prilog 1728857Pogledajte prilog 1728858
Ah pa jednom cu i ja imati vremena za vrt...jednom...dotle punim srcem uzivam u ovoj lepoti i u vrtovima drugih

Back