Милтон Фридман о реформи образовања

minotauro

Zainteresovan član
Poruka
187
Налетео сам на епизоду "Слободе избора" у којој Милтон Фридман прича о образовању — и стварно вреди погледати. Човек објашњава како је државно школство постало као нека државна фабрика која производи „једноумље“, и зашто у образовању нема праве конкуренције.

Помиње и ваучере, али иде много шире — прича о томе како се квалитет урушава кад нема избора, кад су родитељи сведени на пуке посматраче, а наставници на бирократе. И то све прича крајем 70-их — а као да прича о данашњици.

Ко има сат времена и мало живаца за другачији поглед на ствари, препоручујем да баци поглед.

Налетео сам на епизоду "Слободе избора" у којој Милтон Фридман прича о образовању — и стварно вреди погледати. Човек објашњава како је државно школство постало као нека државна фабрика која производи „једноумље“, и зашто у образовању нема праве конкуренције.

Помиње и ваучере, али иде много шире — прича о томе како се квалитет урушава кад нема избора, кад су родитељи сведени на пуке посматраче, а наставници на бирократе. И то све прича крајем 70-их — а као да прича о данашњици.

Ко има сат времена и мало живаца за другачији поглед на ствари, препоручујем да баци поглед.

Нове генерације, старе идеје ...

У прошлом веку је постојала школа у Енглеској
где су деца бирала шта, како и колико ће да уче.

Све описано у књизи
"Слободна деца Самерхила".

И ?

И ништа.
Деца која су завршила ту школу ни по чему се касније као људи нису разликовали од других,
нити имали бољи успех у каријери.

Нове генерације, старе идеје ...

У прошлом веку је постојала школа у Енглеској
где су деца бирала шта, како и колико ће да уче.

Све описано у књизи
"Слободна деца Самерхила".

И ?

И ништа.
Деца која су завршила ту школу ни по чему се касније као људи нису разликовали од других,
нити имали бољи успех у каријери.

Posle nekoliko godina je bila knjiga 'Samerhil za i protiv'

Нема никакве везе са Слободном децом Самерхила, где су деца насилно одвајана од родитеља. То је био тоталитарни левичарски експеримент. Ево ми по гимназијама имамо Слободну децу Самерхила.

Nemaš pojma, nisi čitao knjigu, niti su upućen u materiju.
Ali sve to ti ne smeta da komentarišeš u javnom prostoru.

Kako karakteristično za Miline Ponavljače ... 👎

Back