Milicic - Od talenta veka do propaliteta

Odgovoricu na vase komentare sutra, danas sam indisponiran necim drugim, pa zelim da napisem nesto o tome, iako je van teme.
Udariti sudiju, posvadjati se sa protivnikom, pa i saigracem, su "normalne" reakcije na sportskom terenu, i videli smo ih bezbroj puta.
Bez zelje da ovo istaknem kao neko oprabvdanje Milicica, ali ono sto je danas na teniskom mecu radio Djokovic je nesto sto je sa svakog stanovista apsolutno neoprostivo.
Pljuvati gledaoce koji su platili kartu da dodju njega da gledaju, prizivanje boga, glasno huljenje na njega, recnik kojim se ophodio prema toj publici je nesto apsolutno neverovatno i veoma veoma razocaravajuce za mene.
Razlog je sto se nekad nekome od njih oteo uzdah u sred nekog poena?
Pa nije valjda....a kad su gledaoci jasno i glasno vikali u trenutku kada je Isner servirao, cudi me da se nije pobunio time braneci ne samo protivnika, nego samu instituciju teniske igre.
Da napravim malu paralelu sa tako retkim slicnim dogadjajima.
U NBA ligi Artest je dobio celu sezonu zabrane igranja jer se potukao sa publikom.
Erik Kantona je slicno prosao udarajuci gledaoca.
Ne mogu sad da se setim ali je takodje neko debelo stradao pljujuci gledaoca u engleskom fudbalu.
Gledalac je ZAKON.On je ikona zbog koje se igra, i on je nedodirljiv.
I mec u Areni je napravljen zbog publike, a ne zbog Novaka Djokovica, i njegovih roditelja.
Ovim ponavljam, ni na jedan anci ne pradam svu silinu psovki Milicica posle meca sa Grcima, nego smao dajem primer kako u javnosti postoje dvostruki arsini.
I kako se ja licno bedno osecam zbog toga.
I da, u odnosu na ovu predstavu Djokovica danas, koju osudjujem i ne razumem, ja MOGU da razumem te Miliciceve psovke izazvane otimacinom od strane sudija.
PS: Nisam ovo stavio na temu "tenis" jer ja tamo ne pisem, i ne znam puno os amom sportu, sem sto volim da pogledam dobar teniski mec.

Poslednja izmena:
Odgovoricu na vase komentare sutra, danas sam indisponiran necim drugim, pa zelim da napisem nesto o tome, iako je van teme.
Udariti sudiju, posvadjati se sa protivnikom, pa i saigracem, su "normalne" reakcije na sportskom terenu, i videli smo ih bezbroj puta.
Bez zelje da ovo istaknem kao neko oprabvdanje Milicica, ali ono sto je danas na teniskom mecu radio Djokovic je nesto sto je sa svakog stanovista apsolutno neoprostivo.
Pljuvati gledaoce koji su platili kartu da dodju njega da gledaju, prizivanje boga, glasno huljenje na njega, recnik kojim se ophodio prema toj publici je nesto apsolutno neverovatno i veoma veoma razocaravajuce za mene.
Razlog je sto se nekad nekome od njih oteo uzdah u sred nekog poena?
Pa nije valjda....a kad su gledaoci jasno i glasno vikali u trenutku kada je Isner servirao, cudi me da se nije pobunio time braneci ne samo protivnika, nego samu instituciju teniske igre.
Da napravim malu paralelu sa tako retkim slicnim dogadjajima.
U NBA ligi Artest je dobio celu sezonu zabrane igranja jer se potukao sa publikom.
Erik Kantona je slicno prosao udarajuci gledaoca.
Ne mogu sad da se setim ali je takodje neko debelo stradao pljujuci gledaoca u engleskom fudbalu.
Gledalac je ZAKON.On je ikona zbog koje se igra, i on je nedodirljiv.
I mec u Areni je napravljen zbog publike, a ne zbog Novaka Djokovica, i njegovih roditelja.
Ovim ponavljam, ni na jedan anci ne pradam svu silinu psovki Milicica posle meca sa Grcima, nego smao dajem primer kako u javnosti postoje dvostruki arsini.
I kako se ja licno bedno osecam zbog toga.
I da, u odnosu na ovu predstavu Djokovica danas, koju osudjujem i ne razumem, ja MOGU da razumem te Miliciceve psovke izazvane otimacinom od strane sudija.
PS: Nisam ovo stavio na temu "tenis" jer ja tamo ne pisem, i ne znam puno os amom sportu, sem sto volim da pogledam dobar teniski mec.

Potpisujem sve :klap:

Kako me je iznervirao kada je udarao reketom... To su ti dupli standardi, Djoković je heroj nacije a Miličića svi pljuju. Istovremeno Djovak psuje publiku (što nijedan normalan sportista ne radi) a Darko sudije (što svi rade). Dare ne zaslužuje toliku mržnju samo zato što propagira ljubav - prema sudijskim ćerkama ;)

Nole je osvojio dosta trofeja,dosao je do druge pozicije na svetu,pobedjuje za reprezentaciju....Sve ono sto Milicic ne radi :P

Sa druge strane,to mu ne daje APSOLUTNO nikakvo pravo da se ponasa kocijaski i kabadahijski.Na zalost,kad Nole opsuje koga stigne,kad se ljuti an publiku,svi su u fazonu,"to je Nole,on je nas",sto je KATASTROFA. Kako on ume da se ponasa povremeno,pa to je za svaku osudu.Da ne pricamo i o stvarim avan terena,gde njegovi roditelji bukvalno sklanjaju Viskovica kad se igraju turniri an kojima Nole ucestvuje.Dakle,komentator koji ne hvali Noleta na sva usta je NEPRIJATELJ jer covek kaze sta misli,a ne samo,ajmo Nole,ajmo,ajmo. Sramota nekome tako oduzimati posao od kog zivi!

E sad...To je Dejvis Kup ljudi...Jedino mesto u toku sezone gde publike moze da vristi koliko hoce,da udara u bubnjeve i ostalo,pa anranvo da to treba da radi tokom celog meca,ja bih dozovlio tokom svakog poena! A videtecete,posto igramo sada sa Hrvatima,kako ce anm biti u Splitu...Ovi nasi nece znati sta ih je snaslo koliko ce tu vristati,pucace zidovi!

E da,a za ove kazne sto si rekao...Ipak je to malo drugacije,moras da priznas. Kantona je roknuo lika kopackom po glavi.Rodman je sutnuo kamermana,Artest je uelteo u publiku....Nole je psovao publiku,sto bi TREBALO kazniti,ali zarad viseg cilja se to naravno nece desiti i preskakace se u novinama.Vidis sta su uradili Viskovicu? E zato ni jedan jedini novinar nece reci nista lose o Noletu.A mi mozemo da pricamo ovde sta hocemo :(

Kako me je iznervirao kada je udarao reketom... To su ti dupli standardi, Djoković je heroj nacije a Miličića svi pljuju. Istovremeno Djovak psuje publiku (što nijedan normalan sportista ne radi) a Darko sudije (što svi rade). Dare ne zaslužuje toliku mržnju samo zato što propagira ljubav - prema sudijskim ćerkama ;)[/QUOTE]

Pa nije bas tacno da svi vole Noleta....Ali da je napravljeno da je to opste misljenje,jeste. Evo ja prvi navijam za Noleta u svakom momentu dok ne dodje mec sa Federerom gde ipak navijam za neverovatnog Svajcarca.A opet cu svaki put da ispljujem Noleta za onakvo ponasanje kakvo je prikazao u Areni.

Veceras igra Minesota u Dalasu.
Bas cu da pogledam i ovaj mec, i onda cu realnije moci da vidim sta to moze milicic.
Inace, mislim da on treba da ostane u NBA, SAMO uz uslov da mu garantuju minutazu.
U bilo kom drugom slucaju treba da se vrati u Evropu.
Po mom misljenju ako se vrati u Evropu mnogo je bolje da se vrati u neki manje zvucan tim, gde nece biti odmah pod velikim pritiskom, a gde ce imati veliku minutazu.
Tu bi mogao da vrati poljuljano samopouzdanje, posebno u igri u napadu.
On je u napadu veoma raznovrstan kosarkas, i to sto je levak mu daje jos jednu malu prednost koju je on umeo da iskoristava.
Nazalost, mala minutaza mu je poljuljala samopouzdanje u napadu, sto je i normalno.
Znaci u Evropu, i to po mogucstvu u neki "manji" klub, tipa Himki,Unikaha mozda,Marusi,Fenerbahce, Ukler,Lotomatika.......Bez prevelikog pritiska na njega.

3 poena i 5 skokova,u mecu gde je MInesota postigla 125 poena????Za 18 minuta? Malo...

Inace,Milicicu niko normalan ne bi garantovao,recimo,20 minuta po mecu.I ne samo njemu,treba da imas veeeeeliki respekt u Ligi da bi ti to neko garantovao.On ga nema uopste.

Dalje,Milicic je izjavio da ne zeli vise da igra u NBA. Mozda ce se predomisliti(ja mislim da hoce) i resice da ostane,ali je nezgodno,sto,Minesota,koliko god bio neozbiljan NBA tim,sigurno nece ponuditi samo jednogodisnji ugovor. Sa druge strane,mislim da se Darencetu ne isplati da potpisuje ugovor na 2 ili 3 godine jer to moze da znaci i kraj karijere sa ove strane Atlantika.Pored toga,u NBA vise nece moci da dobije novac koji bi mogao da pokupi u Evropi.

A sto se tice klubova gde bi mogao da igra u Evropi...Zeznuto....On ce ovde traziti NOVAC,pustimo one price idem da igram.A koji tim ce moc da mu da recimo 2 ili 3 miliona po sezoni,za igraca koji je jedna potpuna nepoznanica?Mislim da ce on morati da se zadovolji i sa manjom cifrom ovde.

Evo, nikako danas da stignem da prokomentarisem sinocni mec.
3 poena i 5 skokova je stvarno malo na mecu, ali je Darko ovaj put igrao veoma malo.
I to malo sto je igrao uglavnom je cuvao Novickog, sto je podrazumevalo da igra dosta visoko, otuda mali broj skokova.
Nije se bas pokazao u cuvanju Novickog, ali to se i nije ocekivalo od njega.Nije mi uopste jasna odluka trenera da ga stavi na Novickog.
Sto se napada tice tu je stvarno bio los, i postalo je malo smesno kako se useprtlji kada treba da krene prema kosu.Ocigledno ogroman nedostatak samopouzdanja.
Ukoliko on zeli nesto da napravi u kosarci, onda ce se ili vratiti u Evropu, ili traziti ugovoru u NBA garantovanu minutazu..
To da li moze dobiti garantovanu minutazu je nesto sto u ovom trenutku niko ne zna, i bezvezno je tvrditi da moze, ili ne moze.Sacekacemo pa cemo videti.
Sto se povratka u Evropu tice, ja sam nabrajajuci timove gde bi mozda bilo dobro da igra , timove nabrajao ne po trenutnoj situaciji, nego po ambicijama.Znaci, u Evropu, u neki klub na kojem nece biti velikog pritiska za osvajanjem trofeja u Evropi.
Za njega bi mozda bilo idealno da se vrati u C.Zvezdu, ali nazalost Zvezda nece igrati cak ni u Evrokupu sledece godine.
On svakako treba da svoju karijeru pocne skoro od pocetka, naoruzan ruznim iskustvima iz sezona iz NBA.
AKo bude to umeo, te mu u povratku u Evropu, prve sezone ne bude bitan novac, nego igra(a novac ce svakako doci), onda ima sanse.
Odluka koju ove sezone donese bice prelomna za njegovu karijeru.Videcemo.

Mozes, za mnoge mozes reci da su tim.
Za nasu najtrofejniju generaciju koja je igrala od juniora zajedno,
Naši su mi odmah pali na pamet, ali ti si pričao samo o Amerima ... Moj previd, mislio sam da si govorio uopšteno da je teško napraviti tim od najboljih igrača za kratko vreme ...

U pravu si, nisu dobili samare 1996. mada ja to nisam ni mislio, ali je napisano ispalo da sam tor ekao......Inace, mislim da nisi u pravu, jer je ovaj tim iz PEkinga mnogo jaci od tog tima iz 1996.Zato sto je TIM.a kada bi krenuli po imenima, onda bi svako imao svoje posebno misljenje, zavisno od ukusa.
Ja baš mislim suprotno tj. da je 96-e bio mnogo jači tim nego 08-e ... Hakim i Šek na centru, Stokton na pleju, Karl kao krilni centar, Pipen i Hil kao trojke a Barkli i Robinson kao rezerve ... Zamisli ekipu gde su rezerve Pejton, Barkli i Dejvid Robinson ...

Centarski je ekipa iz 96-e bila daleko jača, po bekovima su tu negde ... Meni npr. Pipen nije puno lošiji od Brajanta ili LeBrona, ali pošto je igrao sa najvećim, samim tim je i jedan od najpodcenjenijih igrača ikada ...
Uz sav repekt prema nasoj trofejnoj generaciji, moje je misljenje da su SPanci rame uz rame sa njima.Nisu mozda osvojili toliko trofeja kao ta nasa reprezentacija, ali je razlog za to sto je kosarka u vreme kada su oni igrali mnogo jaca od one kada je generacija Divca, Kukoca harala svetom,
Ja mislim da je i onda konkurencija bila jača ... To nisam pratio uživo, ali gledajući snimke i slušajući starije, onda se igrala daleko bolja košarka i boljih je igrača bilo ...

I ovoj Bodiroginoj generaciji si imao super jaku LItvaniju sa Sabonisom, Grci su bili malo slabiji, Italijani su bili daleko jači, Španci su bili odlični takođe, Hrvati su 95-e bili odlični, Turci su bili jaki, Rusi su si bili odlični i još par nezgodnih ekipa ...

Po meni je tad bila jača konkurencija nego ova danas ...

Sve u svemu, dalko od loseg, i daleko od "balvana".Naravno da on treba i moze mnogo bolje, ali je ovo sasvim pristojno u odnosu na ono sto je do sada pruzao.
On je balvan u vugla, a ne po igračkim sposobnostima ... Da nije balvan, danas bi bio jedan od boljih centara u Evropi sa onakvim karakteristikama ...

Obratite pažnju na +/- učinak kada gledate statistiku, ne kažem da je odigrao spektakularno ali on ima jedini pozitivan učinak u Minesoti što postaje vrlo upadljivo. Kada se gleda +/- u ovih 8 utakmica Minesota ima očajnih -71 (dali 71 poen manje od protivnika), a Darko ima +6. Ogromna razlika kada je on na terenu, i ne nije slučajna (odigrao je 170 minuta, za tih 170 minuta je Minesota bila malo bolja od protivnika, a preostalih 215 minuta mnogo mnogo gora).

Darko možda nije zvezda tima, ali mnogo doprinosi na obe strane terena. Sa njim su sigurniji u odbrani a tečniji u napadu. Kada se sabiraju poeni i skokovi to se ne vidi.

Ja baš mislim suprotno tj. da je 96-e bio mnogo jači tim nego 08-e ... Hakim i Šek na centru, Stokton na pleju, Karl kao krilni centar, Pipen i Hil kao trojke a Barkli i Robinson kao rezerve ... Zamisli ekipu gde su rezerve Pejton, Barkli i Dejvid Robinson ...

Razgovaramo o dve razlicite stvari.
Razgovaramo o pojedincima i o timu.
Igracki, pojedinacno svaka americka ekipa je bila jaka.ali kao tim ekipa sa OI2008 je bila mnogo jaca.
Ekipa iz 1996. je imala nekoliko igraca u najboljim igrackim godinama, te je stoga lomila protivnike.Ceo turnir nisu kao tim odigrali nijednu akciju, uglavnom se igralo na oslobadjanje strane za igru jedan na jedan, davanje lopte cetru koji je dominirao snagom, ili tek ponekad igrom dva na dva.
Ekipa iz 2008. je bila jasno profilisan tim koji je igrao TIMSKU kosarku, sto je ustvari i bio JEDINI uslov da dobiju onako jaku Spaniju u finalu.
Samare su dobijali onda kada su igrlai kao pojedinci, a kada su protivnici bili tim.
Tim je uvek bio iznad pojedinca i mnogo je mogao vise da donese u rezultatu.

Ja mislim da je i onda konkurencija bila jača ... To nisam pratio uživo, ali gledajući snimke i slušajući starije, onda se igrala daleko bolja košarka i boljih je igrača bilo ...

I ovoj Bodiroginoj generaciji si imao super jaku LItvaniju sa Sabonisom,
Nece bas biti da je tako.Vrhunac Litvanije sa Sabonisom je bilo bas finale 1995. godine kada su i on i Marculonis bili najbolji i najjaci.Posle toga sledi njihov pad(kao generacije).Tih godina su Argentina i Spanija tek stasavali(seti se 1998. i njihovog vodjstva na poluvremenu protiv nas kada im je jos uvek glavni grac bio Skonokini, a ostali su tek stasavali, ili Spanije 2001. kada je tek nastajala ova Spanska ekipa).
On je balvan u vugla, a ne po igračkim sposobnostima ... Da nije balvan, danas bi bio jedan od boljih centara u Evropi sa onakvim karakteristikama ...

Opet stalno potencirate neke stvari koje nemaju veze sa kosarkom.citirao sam na ovim stranama da kosarkaska inteligencija ne mora da prati opstu ......Sa kosarkaske strane Milicic je super inteligentan igrac.Ima izvanredan pregled ige, povratni pas, skocnost, postavljanje, zagradjivanje, kretnje kako u napadu tako i u odbrani.
A to sto je on u privatno zivotu ameba mene apsolutno ne zanima.
Po kosarkaskoj inteligenciji ima potencijal da postane najbolji evropski centar.I to je ono na sta se ja ogranicavam u ovim komentarima.
Po kosarkaskoj inteligenciji mnogo je iznad Marica recimo.

Sa kosarkaske strane Milicic je super inteligentan igrac.Ima izvanredan pregled ige, povratni pas, skocnost, postavljanje, zagradjivanje, kretnje kako u napadu tako i u odbrani.

Za neverovati :D Ti ga svrsta taman, do recimo Bodiroge.

Pa Trupac je jos gori od Radmanovica upravo u toj "kosarkaskoj" inteligenciji. Za Radmanovica vazi da je to igrac kojem 5 puta objasnis gde treba da protrci, da se postavi, primi loptu, sutira......on 6 put ponovo pogresno radi. Mozda Pesic (a cini mi se i Obradovic) nije to eksplicitno rekao ali se znalo na koga misli. Narodski receno - duduk. Pa igrao je Trupac pod Slavnicem sta je hteo i koliko je hteo i sve sto smo videli je bio beskonacan levi poluhorog. Trupac nema osnovnog kosarkaskog sablona i rutine koju imaju svi vrhunski igraci, da ubaci 10-tak poena rutinski i relativno lako. Ajde razmisli da li ce ikad vise dobiti vecu priliku od one Slavniceve? Ma sve dzaba kad ti neces da nadjes temu sa prethodnog SP da vidis sta je tamo u to vreme pisano :(

Mene uvek iznenadi kad sa nekim gledam utakmicu i kad po zavrsetku pocnemo da komentarisemo istu ispada ko da smo gledali 2 razlicite?!

E pa sad Monte.....To je veliko pitanje kako gleda igru i na koji nacin. Fora je u tome sto ce meni ta Miliciceva predstava na SP biti pravi pokazatelj koliko Milicic ne zna nista vise sem tog levog horoga i to u postavci igre gde je on alfa i omega...Ma i Delta Miskovic ako treba :D

Sa druge strane,doalzimo do njegove NBA karijere..Gde on svakako moze da ostane jos 10 godina,trazeci klub koji ce tavoriti negde na dnu i tako skupljati lovu za penziju i slicno...Ali,da li je to cilj? Da skupi lovu,ode u penziju kao najgori pik koga je bilo ko mogao da uzme ili da napravi nesto od sebe kao igraca? Ako pricamo o novcu,svaka cast,ja sam odavno rekao da je Darence izveo san svakog Srbina na kugli zemaljskoj...Da ne radi nista a da bude vrhunski placen.

Ali ako pricamo o kosarkaskoj karijeri,.onda mogu da ga pljujem koliko hocu,i znao i ne znao bas nista o kosarci.Kao juce sto sam gledao mec Fiorentina -Bajern....Ma svaka cast Robenu kako igra,ali za mene je on jedan totalno sebican igrac koji nigde nista nece uraditi kad se ubaci u ozbiljan sistem.Za takve stvari ne treba da budes strucnjak da bi to video.

Tako i za Milicica.Mozemo mi da pricamo o tome kako psotavlja blokove,kako se krece i slicno,ali kad pogledas GDE su nejgove ekipe,KOJI je njegov uticaj u svemu tome,koja je on opcija i u napadu i u odbrani,tu MORAMO da vidimo isto.On trenutno nista vise ne moze biti nego povremeno solidna zamena.
I opet,moram da napomenem,NIKO ti ne moze garantovati vreme na parketu...OK,moze u Srbiji,kad ti tata kupi novu garnituru dresova,kad ti je tata vlasnik kluba (Filip Must Play) ili tako nekako....Niko ti u ugovoru ne moze staviti,decak,igras 20 minuta po mecu ili tako nesto.E sad,ta usmena obecanja....Pih....To ce svako reci da zadrzi igraca,igrac moze i ne mora da veruje.

Darko Milicic,ako hoce da spasi karijeru,MORA da se vrati u Evropu,pa makar krenuo ponovo iz Hemofarma.Ako jednom Agasiju nije bilo tesko,da kao visestruki GS sampion,nakon mnogo afera i pada na skoro 150 mesto na svetu ponovo igra turnire koje igraju momci koji se tek probijaju,zasto bi Milicicu bilo tesko da ponovo krene od pocetka? I da,da napomenem da se Agasi posle skoro dve godine nakon toga vratio na PRVO mesto! E to je samo pitanje mentalne cvrstine za koju sam siguran da Milicic nema.

E sd,kosarkaska inteligencija.....Licno,gledajuci Marica posle povrede,pa to je katastrofa...Totalno bezveze potezi,los tajming za sta hoces...A jos gore,igraci ga pune loptama sa kojima on ne zna sta ce.Izgleda da je jako malo pametnih centara.Meni vecina njih deluju kao BALVANI i TRUPCI.A jos kad su balvani i trupci a prave se i frajeri a pored toga ne rade nista na terenu...Pa kako covek da nazove takvog igraca :D

Za neverovati :D Ti ga svrsta taman, do recimo Bodiroge.

Pa Trupac je jos gori od Radmanovica upravo u toj "kosarkaskoj" inteligenciji. Za Radmanovica vazi da je to igrac kojem 5 puta objasnis gde treba da protrci, da se postavi, primi loptu, sutira......on 6 put ponovo pogresno radi. Mozda Pesic (a cini mi se i Obradovic) nije to eksplicitno rekao ali se znalo na koga misli. Narodski receno - duduk. Pa igrao je Trupac pod Slavnicem sta je hteo i koliko je hteo i sve sto smo videli je bio beskonacan levi poluhorog. Trupac nema osnovnog kosarkaskog sablona i rutine koju imaju svi vrhunski igraci, da ubaci 10-tak poena rutinski i relativno lako. Ajde razmisli da li ce ikad vise dobiti vecu priliku od one Slavniceve? Ma sve dzaba kad ti neces da nadjes temu sa prethodnog SP da vidis sta je tamo u to vreme pisano :(

Mene uvek iznenadi kad sa nekim gledam utakmicu i kad po zavrsetku pocnemo da komentarisemo istu ispada ko da smo gledali 2 razlicite?!

Ovde pricamo o centrima......A ne o poredjenju Bodiroge i Milicica(daleko bilo).....A posto gledamo kako kazes "razlicite" utakmice, evo..........
Videces mekanu ruku, videces levi horog, videces nekoliko fantasticnih asistencija, odlicno kretanje u odbrani i napadu, jedan i drugi ulaz.
One asistencije su jednostavno urodjena stvar, i to se ne da nauciti.To imas ili nemas.
Blokade predstavljaju odraz odlicnog kretanja u odbrani.
Nema kosarkaskog "sablona"?
Voleo bih da mi objasnis sta je to kosarkaski "sablon"?
A sto se prilike tice, ja sam vec mnogo puta pricao o tom EP sa Slavnicem, gde su protivnici u odbrani igrali odbranu na tri igraca a dvojicu su pustali, jer nismo imali nikakvu pretnju za sut spolja.Da ne ponavljam sad opet istu pricu.
Sto je najgore vi se uvek vezete za to EP , a ne za igre Milicica na SP2006, sto nazalost govori o tome da uistinu mi kad gledamo gledamo razlicite meceve, jer vi ne vidite neke osnovne stvari.
I tada je , na SP2006, imao priliku koju je iskoristio i to na pravi nacin.Ili se toga ne secate? Ili smo i tada gledali razlicite meceve?

Zaboravio sam da ispricam jednu pricu, bez zelje da na bilo koji nacin bilo sta poredim.Prica je veoma poucna sa stanovista razvoja igraca, iskoristavanja prilika, napretka u igri.
Jedna od mojih omiljenih kosarkaskih knjiga je Tijaniceva "ispod kosa" gde se govori o karijeri Drazena Dalipagica.
Dalipagic prica kako je sezone kada je dosao u Partizan(Zeravica je vodio tu ekipu) veoma malo napredovao , jer je Kicanovic koji je dosao godinu pre njega(mislim) imao sva prava u igri.Da drzi loptu kako zeli, igra kako hoce.......Tek sledece sezone kada je Kicanovic otisao u vojsku, on je dobio vreme i lopte koje su od njega napravile igraca.....Sta bi bilo da Kicanovic nije sledece sezone otisao u vojsku?Da li bi danas uopste postojao (igracki) Dalipagic, kao najbolji igrac SP1978?
Da ne pricam o tome, kako je te godine kada je Dalipagic dosao u Partizan u Partizan dosao i Delibasic.Bio je cimer sa Dalipagicem, i svega nekoliko dana pred pocetak prvenstva jednostavno "pobegao" u Bosnu?Da je ostao, ko bi tu postao igrac, a ko ne?
Sigurno ne bi sva trojica.
Zato..Prave mogucnosti(a po mom misljenju su ogromne) Milicica se mogu oceniti tek kad mu se da da igra.Da igra bez pritiska da ce privm promasajem na klupu......

Poslednja izmena:
E pa sad Monte.....To je veliko pitanje kako gleda igru i na koji nacin. Fora je u tome sto ce meni ta Miliciceva predstava na SP biti pravi pokazatelj koliko Milicic ne zna nista vise sem tog levog horoga i to u postavci igre gde je on alfa i omega...Ma i Delta Miskovic ako treba :D

Sa druge strane,doalzimo do njegove NBA karijere..Gde on svakako moze da ostane jos 10 godina,trazeci klub koji ce tavoriti negde na dnu i tako skupljati lovu za penziju i slicno...Ali,da li je to cilj? Da skupi lovu,ode u penziju kao najgori pik koga je bilo ko mogao da uzme ili da napravi nesto od sebe kao igraca? Ako pricamo o novcu,svaka cast,ja sam odavno rekao da je Darence izveo san svakog Srbina na kugli zemaljskoj...Da ne radi nista a da bude vrhunski placen.

Ali ako pricamo o kosarkaskoj karijeri,.onda mogu da ga pljujem koliko hocu,i znao i ne znao bas nista o kosarci.Kao juce sto sam gledao mec Fiorentina -Bajern....Ma svaka cast Robenu kako igra,ali za mene je on jedan totalno sebican igrac koji nigde nista nece uraditi kad se ubaci u ozbiljan sistem.Za takve stvari ne treba da budes strucnjak da bi to video.

Tako i za Milicica.Mozemo mi da pricamo o tome kako psotavlja blokove,kako se krece i slicno,ali kad pogledas GDE su nejgove ekipe,KOJI je njegov uticaj u svemu tome,koja je on opcija i u napadu i u odbrani,tu MORAMO da vidimo isto.On trenutno nista vise ne moze biti nego povremeno solidna zamena.
I opet,moram da napomenem,NIKO ti ne moze garantovati vreme na parketu...OK,moze u Srbiji,kad ti tata kupi novu garnituru dresova,kad ti je tata vlasnik kluba (Filip Must Play) ili tako nekako....Niko ti u ugovoru ne moze staviti,decak,igras 20 minuta po mecu ili tako nesto.E sad,ta usmena obecanja....Pih....To ce svako reci da zadrzi igraca,igrac moze i ne mora da veruje.

Darko Milicic,ako hoce da spasi karijeru,MORA da se vrati u Evropu,pa makar krenuo ponovo iz Hemofarma.Ako jednom Agasiju nije bilo tesko,da kao visestruki GS sampion,nakon mnogo afera i pada na skoro 150 mesto na svetu ponovo igra turnire koje igraju momci koji se tek probijaju,zasto bi Milicicu bilo tesko da ponovo krene od pocetka? I da,da napomenem da se Agasi posle skoro dve godine nakon toga vratio na PRVO mesto! E to je samo pitanje mentalne cvrstine za koju sam siguran da Milicic nema.

E sd,kosarkaska inteligencija.....Licno,gledajuci Marica posle povrede,pa to je katastrofa...Totalno bezveze potezi,los tajming za sta hoces...A jos gore,igraci ga pune loptama sa kojima on ne zna sta ce.Izgleda da je jako malo pametnih centara.Meni vecina njih deluju kao BALVANI i TRUPCI.A jos kad su balvani i trupci a prave se i frajeri a pored toga ne rade nista na terenu...Pa kako covek da nazove takvog igraca :D

Ovo jednostavno nije istina.Gomila igraca u NBA ima klauzulu u ugovoru koja govori o minutazi na parketu.

A da mora da se vrati u Evropu, to i ja mislim, cak iako mu daju garantovanu minutazu.

Poslednja izmena:
Ovo jednostavno nije istina.Gomila igraca u NBA ima klauzulu u ugovoru koja govori o minutazi na parketu.

A da mora da se vrati u Evropu, to i ja mislim, cak iako mu daju garantovanu minutazu.

Ma jednostavno ne verujem! Pazi,citao sam gomilu stvari koje oni potpisuju,nacuo za jos vise,ali da neko ima garantovanih 20 minuta,svaki mec...To jednostavno ne mogu da verujem!Pa na sta bi to licilo da,recimo,igras 20 minuta po mecu sa statistikom od 3 poena i 4 skoka + povredis se,pa se vratis rovit i tako dalje i tako dalje...Dodjes pijan na utakmicu,ne znam,nije ti dan,vara te zena i slicno....? I sad,moras da odigras 20 minuta? To mi je nekako...Amaterski,drugarsi ugovori.

Za Evropu,tu nema sta....Mora da se vrati.Mora da pocne izpocetka.I to nije sramota.Sramota ce biti ako se vrati,odigra dve-tri sezone ovde i postane prosecan ili ispod prosecan centar.
Ma da ne nabrajam previse,ali evo i primera jednog Saleta Djordjevica...Covek je otisao jednom u NBA,nije prosao kamp,otisao drugi put,nije igrao zbog Kenija Andersona,vratio se i bio opet car u Evropi.Ma posteno!E to je igrac....Kada bi to isto uradio Milicic,to bi bila prava stvar.

Medjutim,ja Milicica nikad necu voleti zbog svega sto prica van parketa i sto se ponasa kao dete od 10 godina kome su uzeli lilihip. I svi su drugi krivi.On jadan,najmanje.

Ovde pricamo o centrima......A ne o poredjenju Bodiroge i Milicica(daleko bilo).....A posto gledamo kako kazes "razlicite" utakmice, evo..........

Ne dao Bog da poredimo njih dvojicu :)

Videces mekanu ruku, videces levi horog,

Toga smo se nagledali na onom SP..U stvari,jedino to smo i gledali od nejga ;)

One asistencije su jednostavno urodjena stvar, i to se ne da nauciti.To imas ili nemas.
Blokade predstavljaju odraz odlicnog kretanja u odbrani.

E pa sad,nemoj tako,mada ima istine. Kao sto za asistenciju treba da provalis da je igrac slobodan pre nego sto i on sam to primeti,tako i za blokadu cesto treba da imas saigrace! Kako? Secas se verovatno igraca Dikembe Mutomboa? Jeste,covek je lupao banane,ali ja sam se nagledao utakmica i Atlante i Denvera,dok je dakle,bio u najboljim godinama....Muki Blejlok,inace,odlican defanzivac,cesto je navodio protivnicke plejeve na Mutomba i onda bi ih ovaj poklopio.To ej radio i Stvi Smit,cuveni Plastikmen :D To su bile ceste situacije koliko hoces.Doduse,vremenom su protivnicki centri izlazili gotovo na 7 metra od kosa i time odvlacili Mutomba iz reketa i time omogucavali ostalim igracima prolaz do kosa.Doduse,to su radili centri drugog reda,rezerve,igraci na koje se ionako nije islo kao opciju u napadu.

I tada je , na SP2006, imao priliku koju je iskoristio i to na pravi nacin.Ili se toga ne secate? Ili smo i tada gledali razlicite meceve?

E bem li ga sad....On je iskoristio,tja,a koji je rezultat bio nase reprezentacije :(

Ma jednostavno ne verujem! Pazi,citao sam gomilu stvari koje oni potpisuju,nacuo za jos vise,ali da neko ima garantovanih 20 minuta,svaki mec...To jednostavno ne mogu da verujem!Pa na sta bi to licilo da,recimo,igras 20 minuta po mecu sa statistikom od 3 poena i 4 skoka + povredis se,pa se vratis rovit i tako dalje i tako dalje...Dodjes pijan na utakmicu,ne znam,nije ti dan,vara te zena i slicno....? I sad,moras da odigras 20 minuta? To mi je nekako...Amaterski,drugarsi ugovori.

Za Evropu,tu nema sta....Mora da se vrati.Mora da pocne izpocetka.I to nije sramota.Sramota ce biti ako se vrati,odigra dve-tri sezone ovde i postane prosecan ili ispod prosecan centar.
Ma da ne nabrajam previse,ali evo i primera jednog Saleta Djordjevica...Covek je otisao jednom u NBA,nije prosao kamp,otisao drugi put,nije igrao zbog Kenija Andersona,vratio se i bio opet car u Evropi.Ma posteno!E to je igrac....Kada bi to isto uradio Milicic,to bi bila prava stvar.

Medjutim,ja Milicica nikad necu voleti zbog svega sto prica van parketa i sto se ponasa kao dete od 10 godina kome su uzeli lilihip. I svi su drugi krivi.On jadan,najmanje.

Postoje sigurno.Ja sam za takve ugovore prvi put co jos u vremenu kad je Paspalj otisao u San Antonio, a jedan od dva krila koji su mu bili konkurencija(bas je bilo davno, sad se ne secam imena) imali garantovanu minutazu.Bilo je toga i kasnije(pisalo se o tome)
Svakakvih tamo ugovora ima, sve zavisno od sposobnosti menadzera.Igrac postavi zahteve, menadzer ih ispunjava, zar ne?

E bem li ga sad....On je iskoristio,tja,a koji je rezultat bio nase reprezentacije :(

Cuj, koji je rezultat?
Pa izgubili smo cetvrtfinale od buducih svetskih sampiona.....Izgubili smo utakmicu od Argentine(koja je tada bila cetvrta) onim neverovatnim kosem u poslednjoj sekundi Djinobilija.
I sad, on JESTE iskoristio priliku, ali ***, nismo uzeli medalju pa se ne racuna.
Drazen Petrovic je koliko se secam(ovim NE zelim da poredim njih dvojicu , nikako) je debitovao za nasu reprezentaciju na EP1985. ako se ne varam.Na tom EP smo bili deveti(valjda), pa se ne racuna da je iskoristio prilku?
Malo je to neposteno, ili mi se samo cini?

Postoje sigurno.Ja sam za takve ugovore prvi put co jos u vremenu kad je Paspalj otisao u San Antonio, a jedan od dva krila koji su mu bili konkurencija(bas je bilo davno, sad se ne secam imena) imali garantovanu minutazu.Bilo je toga i kasnije(pisalo se o tome)
Svakakvih tamo ugovora ima, sve zavisno od sposobnosti menadzera.Igrac postavi zahteve, menadzer ih ispunjava, zar ne?

OK,naravno da iam svega..Npr.Dzordan je tokom karijere iamo ugovor koji sada iam 90% igraca a zove se LOVE TO THE GAME, u kom se kaze da igrac sme da igra basket u kraju,i tako dalje,jer VOLI kosarku. Ali dobro,da se vratim nekim drugim kaluzulama. Npr. i Rodman i Dzordan su imali zabrane da ne smeju da voze motore! Doduse,ako je MJ to i postovao,Rodamn siugrno nije :) Isto tako,najsveziji primer je drugo tocilo,Rdmanovic....Zabranjeno mu je bilo da se zeza na dasci za sneg (snowboard),on se ziv polomi negde u planini,i jos LAZE da niej tako...I na kraju prizna jer je gotovo izasao klip na youtube kako se lomi :) E to je tek gluperda....

Sad ne mogu da se setim,ali bilo je jos koliko hoces ZABRANA..Ali da imas GARANTOVANO vreme..Covece...Ortacki ugovori...Tuzno je ako je tako :(

Back