Миленијумски споменик

• Začetnik teme Začetnik teme haeul
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

haeul

Poznat
Poruka
9.528
Верујем да сте сви чули за познати споменик 'Тысячелетие России' у Новгороду, као и мађарски Миленијумски споменик на Тргу хероја у Будимпети. Разуме се, у нашем случају неки сличан миленијумски споменик не би био подобан, али сама идеја подизања заједничког споменика неким од наших најистакнутијих историјских личности ми се јако допада. То ме доводи и до разлога отварања ове теме:

Које личности и догађаје из српске историје сматрате довољно важним да се појаве на једном таквом споменику?

Подразумева се да говорим о историјским личностима и догађајима из историје српског народа у целини, а не само ових или оних '-анаца', '-оваца' и сличних. Не могу да одредим тачан број личности и догађаја, али сврха једног таквог споменика није да служи као енциклопедија. Неопходно је направити одређену селекцију.

Poslednja izmena:
St Sava, Car Dusan, Kralj Petar I, Njegos, Vuk, Tesla, Mokranjac

Slažem se osim, od Karađorđevića samo Karađorđe. Dositej. I nekog od Vlastimirovića. Možda i Ivo Andrić kao katolik i Mehmad-paša Sokolović, kao musliman.

Kad uporediš Teslu i MPS-a, vidiš da su to relativno izvannacionalni veliki ljudi. Ali, onda moraju da dođu i Milanković i Pupin.

Poslednja izmena:
Личности бисмо можда могли поделити у четири групе:

1. Владари и државници
  2. Верске вође
  3. Просветитељи, уметници и научници
  4. Војсковође и хероји
Догађаје такође можемо поделити у раздобља.

Poslednja izmena:
1. Владари / вође: Вишеслав, Властимир, Часлав Клонимировић, Св. Јован Владимир, Стефан Немања, Стефан Првовенчани, Стефан Душан, Кнез Лазар, Стефан Лазаревић, Твртко I Котроманић, Ђурађ Бранковић, деспот Вук Бранковић, Данило I Петровић Његош, Петар I Петровић Његош, Петар II Петровић Његош, Карађорђе, Милош Обреновић (и то један поред другог; ако нису умели за живота да се сложе за добробит народа, нека су бар на споменику раме уз раме), Петар I, Александар I (није ни мени претерано драг).

Некима од поменутих је вероватно пре место у групи 2 (Петар I П. Њ.), тј. 3 (Његош). Нисам баш сигуран да ли је избор преднемањиких владара најбољи. Изабрао сам оне за које сам сматрао да су се посебно истакли. Такође, сигурни је да се међу Немањићима, Котроманићима и деспотима из периода после пада Србија може наћи још које заслужно име.

Сад, државници су већ замршенија прича јер је у игри и политика. Илија Гарашанин, Јован Ристић и Никола Пашић су свакако наши највећи државници.Прота Матија Ненадовић је верујем такође заслужио своје место.

Poslednja izmena:
Drago mi je da je podignut spomenik Nikolaju II ali mislim da bi trebalo podići i spomenik Majci Rusiji (kad već imamo onu nevolju Zahvalnosti Francuskoj)

Znam da je off, ali to mi se već dugo mota po glavi a nisam imao mesto na kom bi to izrazio.

Takođe, voleo bih da se neko seti i podigne spomenik Skordiscima, kao prvim Beograđanima, i to najbolje na Karaburmi gde ionako ima malo spomenika (malo većih a ne običnih bisti)

Ova ideja o predlozima za spomenike nije loša pošto imam osećaj da će ova vlada napraviti dosta spomenika, pa da ne budu svi azarbejdžanski predsednici i kazahstanski umetnici, da imamo predloge što bi u Beogradu trebalo da se podigne

1. Владари / вође: Вишеслав, Властимир, Часлав Клонимировић, Св. Јован Владимир, Стефан Немања, Стефан Првовенчани, Стефан Душан, Кнез Лазар, Стефан Лазаревић, Твртко I Котроманић, Ђурађ Бранковић, деспот Вук Бранковић, Данило I Петровић Његош, Петар I Петровић Његош, Петар II Петровић Његош, Карађорђе, Милош Обреновић (и то један поред другог; ако нису умели за живота да се сложе за добробит народа, нека су бар на споменику раме уз раме), Петар I, Александар I (није ни мени претерано драг).

Некима од поменутих је вероватно пре место у групи 2 (Петар I П. Њ.), тј. 3 (Његош). Нисам баш сигуран да ли је избор преднемањиких владара најбољи. Изабрао сам оне за које сам сматрао да су се посебно истакли. Такође, сигурни је да се међу Немањићима, Котроманићима и деспотима из периода после пада Србија може наћи још које заслужно име.

Сад, државници су већ замршенија прича јер је у игри и политика. Илија Гарашанин, Јован Ристић и Никола Пашић су свакако наши највећи државници.Прота Матија Ненадовић је верујем такође заслужио своје место.

У групи владара је изостављен само Михаило,а од Карађорђевића би требало да буду Карађорђе и Петар I.Петровиће Његоше бих изоставио,јесу битне личности српске историје,али су они ипак градили ЦГору која постоји и данас,па нека им се одужи.Ту је и Милан,први владар независне Србије који је уздигао у ранг краљевине.Свакако без Пашића,њему би уклонио и постојећи споменик,тај ратни профитер и гробар Србије није то заслужио.У сваком случају,имамо много важних личности и подељених мишљења,тако да би за евентуални споменик требало добро промислити.

У групи владара је изостављен само Михаило,а од Карађорђевића би требало да буду Карађорђе и Петар I.Петровиће Његоше бих изоставио,јесу битне личности српске историје,али су они ипак градили ЦГору која постоји и данас,па нека им се одужи.Ту је и Милан,први владар независне Србије који је уздигао у ранг краљевине.Свакако без Пашића,њему би уклонио и постојећи споменик,тај ратни профитер и гробар Србије није то заслужио.У сваком случају,имамо много важних личности и подељених мишљења,тако да би за евентуални споменик требало добро промислити.

Краљ Александар Обреновић заслужује већи и лепши споменик,заједно са Краљицом Драгињом Обреновић.

Краљ Александар Обреновић заслужује већи и лепши споменик,заједно са Краљицом Драгињом Обреновић.

У суштини требало би да у Београду постоји споменик или биста сваког нашег владара.Што се тиче твог мишљења,незнам чиме су Краљ Александар и Краљица Драга заслужили неки посебно већи и лепши соменик?

Лоши ђаче Божо, и мени је драго да је подигнут споменик Николају II, али кад смо већ код мајки, ипак је боље да се прво побринимо о сопственој.

Споменик Скордисцима? Хајде да прво побринемо о својима, па тек онда, ако дотакне пара и за глупости, можемо размишљати о тој и сродним есцентричним идејама.

А што се тиче ове владе, бићу срећан ако не подигну споменик - и то, надгробни - и самој Србији.

Глупости. Да су Петровићи-Његоши знали у шта ће се Црна Гора преобразити, не би је ни градили. Историја српског народа припада Србима. Они који не желе да буду Срби, немају право да својатају нашу историју.

Пашић "ратни профитер и гробар Србије"? Гнусно! Југославију свакако сматрам грешком, али за ту грешку није одговаран искључиво Пашић, нити је он у то време могао знати у шта ће се та Југославија претворити. Пашић је успео да уједини све Србе у једну државу. То што ми нисмо умели да искористимо ту историјску прилику на начин на који су је искористили Хрвати и Словенци, грешка је свих нас а не само Пашића.

Poslednja izmena:
У плану је изградња нове зграде Патријаршије на Врачарском платоу. Било би лепо кад би се неко сетио да у дизајн зграде укључи и нешто налик познатом Fürstenzug-у. То је нешто далеко реалније од идеје изградње засебног споменика о каквом овде говоримо.

Разуме се, од тога нема ништа, али у Храму Светог Саве на Врачару ће на једном од зидова бити уклесан списак свих поглавара СПЦ, што је подједнако добра (мада, визуелно мање импресивна) идеја.

Лоши ђаче Божо, и мени је драго да је подигнут споменик Николају II, али кад смо већ код мајки, ипак је боље да се прво побринимо о сопственој.

Споменик Скордисцима? Хајде да прво побринемо о својима, па тек онда, ако дотакне пара и за глупости, можемо размишљати о тој и сродним есцентричним идејама.

А што се тиче ове владе, бићу срећан ако не подигну споменик - и то, надгробни - и самој Србији.

Глупости. Да су Петровићи-Његоши знали у шта ће се Црна Гора преобразити, не би је ни градили. Историја српског народа припада Србима. Они који не желе да буду Срби, немају право да својатају нашу историју.

Пашић "ратни профитер и гробар Србије"? Гнусно! Југославију свакако сматрам грешком, али за ту грешку није одговаран искључиво Пашић, нити је он у то време могао знати у шта ће се та Југославија претворити. Пашић је успео да уједини све Србе у једну државу. То што ми нисмо умели да искористимо ту историјску прилику на начин на који су је искористили Хрвати и Словенци, грешка је свих нас а не само Пашића.

Ништа око Пашића није гнусно колико он сам и његов син.Он ујединио Србе? Да,слањем туђе деце да погину,а свог скота и себе је склонио од сваке опасности.Велики човек...
Што се Петровића тиче слажем се да припадају српској историји,али остајем при томе да су они градилу Ц Гору,српску Ц Гору. Да теразијски Црногорци мање ленствују и гребу се по Београду а да више воде рачуна о својој матици, можда би све било другачије...

Твоје мишљење о Пашићу није засновано на историјским чињеницама.

Ниси изнео никакав разуман став по питању Петровић-Његоша, па не знам при чему тачно остајеш, осим ако не говориш о тој - истина, нешто блажој - форми регионалног шовинизма.

Твоје мишљење о Пашићу није засновано на историјским чињеницама.

Ниси изнео никакав разуман став по питању Петровић-Његоша, па не знам при чему тачно остајеш, осим ако не говориш о тој - истина, нешто блажој - форми регионалног шовинизма.

Моје мишљење о Пашићу је потпуно заснована на историјским чињеницама - човек који се 50 (!) година "бавио" политиком, ништа друго није радио,енормно се обогатио,у време кад је народ вршио историјску мисију и поднео огромне жртве склонио је и своје и себе ,осим што му је син избегао рат,у иностранству је уживао о државном трошку,чим се рат завршио ова два гада се појављују и учествују у свим већим аферама,лично кукавица,склањао се увек и продавао другове пред прогонима Краља Милана... и ти би њега у "Миленијумски споменик"? Да не загађујем интересантну тему Пашићима,само још да кажем да је велика штета што је успео да избегне после Тимочке буне.
Што се Петровића тиче нема никаквог шовинизма,једино та специфичност да је наш народ имао две независне државе и да су Петровићи створили и владали Црном Гором.

Твој коментар не заслужује никакав одговор. Замолио бих те само да се држиш теме. Имаш право на своје мишљење. Сматраш да Пашићу и Петровић-Његошима није место на једном оваквом споменику (кога неће ни бити, па без бриге), и то је у реду. Ја сматрам да јесте. Како год, ако желиш да се расправљаш о Пашићу или значају Петровић-Његоша за Србе, учини то на некој другој теми.

Твој коментар не заслужује никакав одговор. Замолио бих те само да се држиш теме. Имаш право на своје мишљење. Сматраш да Пашићу и Петровић-Његошима није место на једном оваквом споменику (кога неће ни бити, па без бриге), и то је у реду. Ја сматрам да јесте. Како год, ако желиш да се расправљаш о Пашићу или значају Петровић-Његоша за Србе, учини то на некој другој теми.

У реду.Само бих напоменуо да иако не видим Петровиће и Пашића на споменику,потпуно другачије мишљење имам о Петровићима у односу на ратног профитера.

Back