Milanović o Dodiku: "Nije poslušao naredbu kolonijalnog upravitelja. U kojem stoljeću mi živimo?"

Pa BIH je takva država sa visokim predstavnicima i stranom vojskom koliko puta sam bio tamo i video sam voze se nekakvi carabinjeri recimo u vojnim vozilima itd. hapsili su svojevremeno optužene za ratne zločine itd mislim da su Ameri i Brtitanci radili ta hapšenja a ne žabari ali kako god Bosna je protektorat Milanović se malo pravi mutav da to ne zna

Pa BIH je takva država sa visokim predstavnicima i stranom vojskom koliko puta sam bio tamo i video sam voze se nekakvi carabinjeri recimo u vojnim vozilima itd. hapsili su svojevremeno optužene za ratne zločine itd mislim da su Ameri i Brtitanci radili ta hapšenja a ne žabari ali kako god Bosna je protektorat Milanović se malo pravi mutav da to ne zna
Kao i Kosovo. Multietnička sredina u kojoj je bio rat ne tako davno. Navodno imaju sopstvene vojske ali u Bosni je zapravo glavni EUFOR a na Kosovu KFOR.

Nema u BiH visokih predstavnika prika !
Ti si nešto pobrkao ?
Niko u BiH nema odobrenje SB UN samim tim tamo više ne postoji visoki predstavnik

Nema u BiH visokih predstavnika prika !
Ti si nešto pobrkao ?
Niko u BiH nema odobrenje SB UN samim tim tamo više ne postoji visoki predstavnik
Високи представник за Босну и Херцеговину (енгл. High Representative for Bosnia and Herzegovina) међународни је представник Организације уједињених нација који надгледа и координира спровођење цивилних аспеката Дејтонског мировног споразума.

Високи представник за Босну и Херцеговину (енгл. High Representative for Bosnia and Herzegovina) међународни је представник Организације уједињених нација који надгледа и координира спровођење цивилних аспеката Дејтонског мировног споразума.

Smit se sam izabrao

Mandat Visokom predstavniku daje Savet Bezbednosti UN

Smit taj mandat nije dobio

Kao da su oni predstavnici u čijem imenovanju je učestvovala Rusija bili bolji.

Od 1995. godine takvim odlukama visoki predstavnici smenili su sedmoricu predstavnika, a najveći i najteži udar doživela je Republika Srpska pod Britancem lordom Pedijem Ešdaunom od 2002 do 2006 godine. U januaru 2000. godine uspostavljena je državna granična služba, današnja granična policija BiH, Ustavni sud BiH u kome Bošnjaci i predstavnici UN imaju po pet glasova, a Srbi i Hrvati četiri s čime je stovren uslov za nadglasavanje, formirano je Veće naroda na entitetskom nivou s čime je pokušano paralisanje rada Republike Srpske. Volfang Petrič je na isti način instalirao i Sud BiH, a aprila 2001. nametnuo rešenja zastave i himne bez teksta, kao i grb BiH. U narednim godinama Visoki predstavnik u ovom slučaju Pedi Ešdaun ukinuo je i Vojsku Republike Srpske, a predlog RS da se cela BiH demilitarizuje je odbačen sa gnušanjem. Petrič je svoj mandat završio na aerodromu kada je pred ukrcavanje u avion izdiktirao poslednji set mera koje su poznate i kao aerodromski dekret.Lord Ešdaun je na ovoj funkciji 2004 smenio 59 funkcionera SDS-a, a među smenjenim je bio i Dragan Kalinić predsednik Skupštine Republike Srpske. Tad je uspostavljen i centralni televizijski program BHRT. Međunarodni predstavnici su tokom svog mandata smenili i dvojicu predsednika RS Radovana Karadžića i Nikolu Poplašena, a premijera Mirka Šarovića 2003 primorali da zbog afere "Orao" podnese ostavku.
„On je u velikom stilu smenjivao lokalne političare i sudije, stvarao je dekretom institucije i po mnogo čemu je podsećao na kolonijalnog guvernera

Odlaskom lorda Ešdauna završeno je bilo najteže poglavlje delovanja visokog predstavnika. Od tada su počeli i da dolaze od strane ne samo Srba, nego i Hrvata da se funkcija Visokog predstavnika ukine.Posle kraćeg mandata Kristijana Švarc Šilinga i Miroslava Lajčaka na mesto Visokog predstavnika u BiH došao je Valentin Incko koji je počeo da nameće svoju reformu pravosuđa i ustavne promene zbog čega je naišao na otpor rukovodstva Republike Srpske 2011,2012, koji je eksplodirao njegovim odlaskom ove godine i uvođenjem kazne za negiranje genocida u Srberenici. Na mesto Incka, stigao je Nemac Kristijan Šmit, koji, što je interesanto nije izabrao Savet bezbednosti UN, koji ga u sredu uveče u svom dokumentu nije ni spomenuo.
Pravnici naglašavaju da visoki predstavnik ni po Bonskoj deklaraciji ne može donositi zakone već samo odluke privremenog karaktera, i to iz nadležnosti Predsedništva i Saveta ministara, kako izričito piše. Svaka deklaracija je politički neobavezujući akt, a ne pravni akt, i stoga ne može biti pravni osnov za delovanje visokog predstavnika već to može biti samo Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Back