видиш, та супротстављеност колективизма и индивидуализма је сасвим западни конструкт, и ти си га прихватио. Берђајев уводи сасвим другачији концепт персонализма, који у много бољој мери објашњава хришћански поглед на човека и свет. зато и сматрам да си ти и као левичар у много већој мери западњак него што си то спреман сам себи да признаш.
Берђајев је имао другачије услове и искуства и немој да ми наводиш икакве "ауторитете" као валидације твојих ставова јер ти ја све из искуства говорим.
Кад ти је већ нужно категорисање нека будем и левичар.
Моји преци у Галичнику су нормално били задругари.
Стигли су у Београд 1867-е, основали предузеће и наставили задругарством.
Били су блиски Обреновићима, и комшије, али су и после поред политичких неслагања поштовали круну као темељ и израз народне воље.
Не знам која ти је концепција монархије.
Испостава енглеске пиратерије и филијално покровитељство лондонског ситија?
Јок бато, да би придобио народ мораћеш да се позабавиш формирањем сталежа и да правиш синтезе од народне праксе делегирања јер без народа нема државе и без бриге суверена о народу нема му сврхе.
Можда си у фазону неких форумаша који се фетишистички и пост модернистички баве помпом и ритуалима, тј гејевски.
Знам да ниси али си кратак аргументима.
Сам си некој комуњари поентирао да је монарх увео парламент али онда чему ако не ради гласа народа?
Ево ја као "левичар" бих радо гласао за скандинавски модел монархије па и за Бизмарков контра овдашње пиратерије јер поред твоје концепције човекољубља ја не окрећем главу од унесрећених и поготово не од деце.