Мијаци - етничка група у БЈР Македонији

Мијаци долази од Мије или Мие, што значи ми на српском или ние на македонском. Има доста таквих примера. Горанци себе називају наши, т.ј. нашинци.

Ima dva plemena mijačka, jedni su Srbi zvani Mijaci,,a drugo pleme su Makedonci zvani Nieaci:mrgreen:

Malopre sam video "znak od mi" na kapama Mijaka ( i Brsjaka), hvala Babunskom

3UIAxnH.jpg

Човек први са леве стране има капу са крстом и четири оцила, остали носе шајкаче. Овакве капе носили су Брсјаци и Мијаци. Ево капе коју је носио војвода Глигор Соколовић, како су га наши стари звали, другог прилепског краља:
mCOpGCD.jpg

На црвеној подлози није било златно сунце него српски хералдички симболи, двоглави орао, крст са четири оцила као и српска тробојка у круни.
................................
2nudU0u.jpg

1ARXyG8.jpg

snPYNqW.jpg

итд... и још мало и краљу да се заигра оро...

iYsUrBy.jpg

Na kapi Gligora Sokolovića dvoglavi orao:super::klap::ok:

Имам још доста фотографија Македонаца са шајкачама.

Ima dva plemena mijačka, jedni su Srbi zvani Mijaci,,a drugo pleme su Makedonci zvani Nieaci:mrgreen:

Malopre sam video "znak od mi" na kapama Mijaka ( i Brsjaka), hvala Babunskom

Мие уместо ние користи се до дан данас у дијалектима добром делу западне Македоније , северно од Охрида - Струга, Дебар , Кичево.
А иначе именовање етничког колектива преко личне заменице најнормалнија ствар. Споменуо сам нашинци - епа то управо значи Швеђанин.
https://en.wikipedia.org/wiki/Swedes#Etymology

Postovani prvi put postujem nesto ovako na ovu temu inace citam razne stvari koje pisete ovde nekima se cudim ,nekima sam iznenadjen a neke su i istinite
baveci se ovom temom vec nekoliko godina nailazio sam na gomilu nekih informacija.;
Nisam siguran ko su Mijaci jedino znam da kada sam bio U pravoslavnom manastiru sv Jovan Bigorski gde su nacrtani na ikonama svi srpski znameniti junaci i sveci (vidi se trag bugarizacije) (npr na Caru Dusanu na njegovoj ikoni pise -Dimitrije) da su Mijaci cuvali i branili taj manastir od napada turaka zivotima.siguran sam da nisu Albanci -Arnauti,iako smatram da su sve to bivsi Hhriscani kojima je zabranjeno da znaju vise i dalje od treceg cetvrtog kolena,jer bi po onoj staroj zajebanciji kad kazu sta je albanac nasao u podrumu kad ga je cistio?" kaze kevo sta ce nam u podrumu IKONA I KANDILO>?SIGURNO DOSLI DO SVOJIH HRISCANSKIH KORENA IAKO MASA NJIH NE KRIJE da su nekad bili pravoslavci
.da se pozabavimo ovim likom ciji sam klip upravo gledao i koji prica na Albanskom Makedonskom i engleskom.pokazuje na videu i rodnu kucu moje prababe Marije Arsenovic inace rodj. \Lazarevic kao sto on kaze Lazarova kuca
.Nasi predci su znali Albanski,pod ogromnim pritiskom haraclija i ubica silovatelja naseg zivlja i predela na kom su ziveli,(veoma blizu granica sa albanijom)Kako su meni prenosili moji stari ,stalno su dolazili nekoliko puta godisnje krali stoku pravili zulume i ubijali ljude ,kmetove ,hajduke,popove posle i cetnike kojih je puno bilo u nasim krajevima ..u Gornoj Reci,nasi stari jesu znali Albanski tj neko narecje kojim su govorili ti pravi Albanci koji su nastanjeni bili u nasim krajevima,ALI NIKO OD NASIH NIJE ZNAO NIKADA NI JEDNO SLOVO DA NAPISE NA NJIHOVOM JEZIKU ,to je kljucni momenat .tako sam siguran da i doticni Branko Manojlovski inace klasican propagandista sirenja Albanizma na ove krajeve siguran sam da ne zna da pise na tom jeziku,iako tvrdi da mu je maternji,Da se vratimo na njega.covek koji je emigrirao u USA koristeci poznavanje Albanskog jezika da bi se snasao za golu egzistenciju morao je da ubedi ljude koji su danas stigli i do Americkog kongresa lobiranjem ,Nekoliko Albanskih emigranata koji drze trecinu Cikaga,neke privatne taksi firme,sluzbe za ciscenje djubreta ,odnosenje i ko zna jos sta, da je on kako on kaze ORTODOX ALBANAC ,da bi kasnije i mogao da egzistira i funkcionise.Danas kada je dosao nazad u mesto gde su mu dedovi sahranjeni neki sa makedonskim prezimenima neki dalji srpskih prezimena,na zalost celokupne svoje familije i ocajne ,prica i sprovodi tu laznu ideologiju o Albancima Ortodoxima koja je nazalost zbog lose ekonomske i politicke situacije u makedoniji stigla i do televizje,makedonske pravoslavne crkve pa cak i do parlamenta gde se danas raspravlja o toj suludoj ideji,Sta reci o coveku ocajnom koga niko ne posecuje.sedi u kafani sam za stolom,Albanci ga tapsu po ramenu a makedonci ga teraju u tri lepe,familija ga otpisala a on tvrdoglavo prica i prica o necemu tako nerealnom i suludom,snimaju ga agitanti koji to rade za dvaes tries evra i kace na youtube ,placajuci tako dugove i vracajuci usluge svojim Americkim prijateljima,
Nasi pradedovi su oduvek znali ko su i sta su stavljajuci nama predcima prava Hriscanska imena ,slavili smo oduvek svoje svetce i odlazili u crkvu,ikona je uvek bila na zidu i nikada nije bilo zaboravljeno ko smo sta smo i odakle smo,posteni ljudi ,mirne naravi ali uvek prvi kada je neka nepravda bila blizu nas,ali nazalost nista osim naseg posla i nasih porodica nam nije bilo bitno jer smo to pecalbarstvo koje nam struji kroz vene oduvek ziveli gde god bi nas sunce na ovom svetu zateklo.Nismo nikad bili skloni diranja u tudje i petljanja u neke konflikte ,zato nas i svako blati ,truje i prekrstava kako im je volja,,hvala za citanje i veliki pozdrav svima,

Postovani prvi put postujem nesto ovako na ovu temu inace citam razne stvari koje pisete ovde nekima se cudim ,nekima sam iznenadjen a neke su i istinite
baveci se ovom temom vec nekoliko godina nailazio sam na gomilu nekih informacija.;
Nisam siguran ko su Mijaci jedino znam da kada sam bio U pravoslavnom manastiru sv Jovan Bigorski gde su nacrtani na ikonama svi srpski znameniti junaci i sveci (vidi se trag bugarizacije) (npr na Caru Dusanu na njegovoj ikoni pise -Dimitrije) da su Mijaci cuvali i branili taj manastir od napada turaka zivotima.siguran sam da nisu Albanci -Arnauti,iako smatram da su sve to bivsi Hhriscani kojima je zabranjeno da znaju vise i dalje od treceg cetvrtog kolena,jer bi po onoj staroj zajebanciji kad kazu sta je albanac nasao u podrumu kad ga je cistio?" kaze kevo sta ce nam u podrumu IKONA I KANDILO>?SIGURNO DOSLI DO SVOJIH HRISCANSKIH KORENA IAKO MASA NJIH NE KRIJE da su nekad bili pravoslavci
.da se pozabavimo ovim likom ciji sam klip upravo gledao i koji prica na Albanskom Makedonskom i engleskom.pokazuje na videu i rodnu kucu moje prababe Marije Arsenovic inace rodj. \Lazarevic kao sto on kaze Lazarova kuca
.Nasi predci su znali Albanski,pod ogromnim pritiskom haraclija i ubica silovatelja naseg zivlja i predela na kom su ziveli,(veoma blizu granica sa albanijom)Kako su meni prenosili moji stari ,stalno su dolazili nekoliko puta godisnje krali stoku pravili zulume i ubijali ljude ,kmetove ,hajduke,popove posle i cetnike kojih je puno bilo u nasim krajevima ..u Gornoj Reci,nasi stari jesu znali Albanski tj neko narecje kojim su govorili ti pravi Albanci koji su nastanjeni bili u nasim krajevima,ALI NIKO OD NASIH NIJE ZNAO NIKADA NI JEDNO SLOVO DA NAPISE NA NJIHOVOM JEZIKU ,to je kljucni momenat .tako sam siguran da i doticni Branko Manojlovski inace klasican propagandista sirenja Albanizma na ove krajeve siguran sam da ne zna da pise na tom jeziku,iako tvrdi da mu je maternji,Da se vratimo na njega.covek koji je emigrirao u USA koristeci poznavanje Albanskog jezika da bi se snasao za golu egzistenciju morao je da ubedi ljude koji su danas stigli i do Americkog kongresa lobiranjem ,Nekoliko Albanskih emigranata koji drze trecinu Cikaga,neke privatne taksi firme,sluzbe za ciscenje djubreta ,odnosenje i ko zna jos sta, da je on kako on kaze ORTODOX ALBANAC ,da bi kasnije i mogao da egzistira i funkcionise.Danas kada je dosao nazad u mesto gde su mu dedovi sahranjeni neki sa makedonskim prezimenima neki dalji srpskih prezimena,na zalost celokupne svoje familije i ocajne ,prica i sprovodi tu laznu ideologiju o Albancima Ortodoxima koja je nazalost zbog lose ekonomske i politicke situacije u makedoniji stigla i do televizje,makedonske pravoslavne crkve pa cak i do parlamenta gde se danas raspravlja o toj suludoj ideji,Sta reci o coveku ocajnom koga niko ne posecuje.sedi u kafani sam za stolom,Albanci ga tapsu po ramenu a makedonci ga teraju u tri lepe,familija ga otpisala a on tvrdoglavo prica i prica o necemu tako nerealnom i suludom,snimaju ga agitanti koji to rade za dvaes tries evra i kace na youtube ,placajuci tako dugove i vracajuci usluge svojim Americkim prijateljima,
Nasi pradedovi su oduvek znali ko su i sta su stavljajuci nama predcima prava Hriscanska imena ,slavili smo oduvek svoje svetce i odlazili u crkvu,ikona je uvek bila na zidu i nikada nije bilo zaboravljeno ko smo sta smo i odakle smo,posteni ljudi ,mirne naravi ali uvek prvi kada je neka nepravda bila blizu nas,ali nazalost nista osim naseg posla i nasih porodica nam nije bilo bitno jer smo to pecalbarstvo koje nam struji kroz vene oduvek ziveli gde god bi nas sunce na ovom svetu zateklo.Nismo nikad bili skloni diranja u tudje i petljanja u neke konflikte ,zato nas i svako blati ,truje i prekrstava kako im je volja,,hvala za citanje i veliki pozdrav svima,

О албанизованим Мијацима је писао и Цвијић још у оно време.

"МИЈАЦИ други назив Рекалије или Реканци, по предјелу Доње и Мале реке, у срењем току рјеке Радике, гдје су најчистија мијачка насеља (Галичник, Сушица, Селце, Лазарпоље . . .) етничка група у Македонији, некада Српско племе (духовно средиште Српска задужбина Свети Јован Бигорски, сви имају крсну славу, жене су називане Србинкама ) "
Миле Недељковић; Лексикон Народа Свјета; Човјечанство 2000 године.

iJqhSu5.jpg

dUkABD9.jpg

OKkdHyS.jpg

PUjXJgg.jpg

Григорије Божовић чудесни кутови

Здраво,случајно читајќи на интернет ми излегоа овие слики што си ги поставил.
Јас сум Мавроец,а тај поп Ставре е од мојата фамилија. Ако не ти е проблем,ако ја имаш целата книга или пак делот кај што пишува за Мавровските села да ми го пратиш би ти бил благодарен.

Околу оваа тема. Сметам дека националноста кај Мијаците никогаш не играла голема улога. Така да често може да се види дека од едно село можело да има луѓе што се сметале Бугари а во друго Срби.
Во многу села во Долна/Мала Река и Дебарско, Егзархијата имала голем замав а српскиот утицај бил многу мал. Во Маврово било обратно,српската црква била доминатна,бугарската скоро ич.
Пример моето село Никифорово,секогаш било сметано за Србоманско.Во Маврово и Леуново имало и бугарски школи. Но Никифорци тоа кај нив не го дозволиле.Таму имало само српска школа.Ние иаме огромен број на луѓе дадено во српската војска и во борбата против турците и во 1ва светска војна.Од Мавровскиот крај излегле луѓе како Жикиќ,Голуб Јаниќ,браќата Чардаклии и уште многу многу други доброволци во војните против Турците во Србија.

Поентата ми е дека во тој дел(како и во секој дел од Македонија) национална свест немало. Во овие Мијачки краеви,племенскиот живот бил на прво место,после се друго. Најбитно било да се оди на печалба,да се носи стадото в планина и да се бранат/борат против арнаутските банди.Повеќето се викале нашинци или земљаци меѓу себе,него Македонци,Бугари или Срби.

Извинете ако сум прекорачил некое правило на форумов,прв пат правам профил овде,а иако српски разбирам,падежите не знам да ги погодам добро,така да поарно на македонски да зборам :D

Здраво,случајно читајќи на интернет ми излегоа овие слики што си ги поставил.
Јас сум Мавроец,а тај поп Ставре е од мојата фамилија. Ако не ти е проблем,ако ја имаш целата книга или пак делот кај што пишува за Мавровските села да ми го пратиш би ти бил благодарен.

Околу оваа тема. Сметам дека националноста кај Мијаците никогаш не играла голема улога. Така да често може да се види дека од едно село можело да има луѓе што се сметале Бугари а во друго Срби.
Во многу села во Долна/Мала Река и Дебарско, Егзархијата имала голем замав а српскиот утицај бил многу мал. Во Маврово било обратно,српската црква била доминатна,бугарската скоро ич.
Пример моето село Никифорово,секогаш било сметано за Србоманско.Во Маврово и Леуново имало и бугарски школи. Но Никифорци тоа кај нив не го дозволиле.Таму имало само српска школа.Ние иаме огромен број на луѓе дадено во српската војска и во борбата против турците и во 1ва светска војна.Од Мавровскиот крај излегле луѓе како Жикиќ,Голуб Јаниќ,браќата Чардаклии и уште многу многу други доброволци во војните против Турците во Србија.

Поентата ми е дека во тој дел(како и во секој дел од Македонија) национална свест немало. Во овие Мијачки краеви,племенскиот живот бил на прво место,после се друго. Најбитно било да се оди на печалба,да се носи стадото в планина и да се бранат/борат против арнаутските банди.Повеќето се викале нашинци или земљаци меѓу себе,него Македонци,Бугари или Срби.

Извинете ако сум прекорачил некое правило на форумов,прв пат правам профил овде,а иако српски разбирам,падежите не знам да ги погодам добро,така да поарно на македонски да зборам :D

Поздрав и добродошао , можда би било корисније за тему да нам изесеш онако како твој народ памти и какво предање живи у вашим крајевима не мислим на "модерну историју "већ она ранија учења.
Можеш писати како хоћеш добро те разумемо , падежи нису битни.z:)
Христос се роди!

Вајстину Се Роди! За многу години :)

Кога пишувам работи околу историја или култура гледам да бидам што пообјективен,така да ќе ви пренесам она што јас го знам од постарите околу културата и историјата на мојот крај.

Мавровско(со селата Маврово,Леуново,Никифорово и Маврови Анови) е дел измеѓу Горен Полог и Река. За Мавровците малце е комплицирано околу етнологијата. Мавровците (како што и Јован Цвијиќ има забележено) не се мажеле/женеле со Мијаците,само меѓу себе и со оние од Горна Река(оние кој денес се православни ама зборуваат албански)/(Долна/Мала река=Мијаци,Горна Река=Шкрети,Маврово=Сибирци,дека овој крај бил најстуден и со највеќе снег)Од друга страна пак тие се и ставани во атарот на Мијаците,односно дека тие се Мијаци ама со тек на време направиле посебна етнолошка особеност и сега се Мавровци. Тоа е точно,Мавровскиот крај е создаден највеќе од луѓе дојдени од негде.
Повеќето луѓе се дојдени од околните села или пак од Албанија/Црна Гора. Во периодот на крајот на 17 век и 18 век имало големи преселби на Словенско население од Албанија во овие западно Македонски краеви.
Маврово поради планинската местоположба било одлично место за појава на ајдуството и било легло на пребегнати ајдути од други места. Во она што имам читано и слушано од постарие речиси секоја фамилија што е дојдена од негде во Мавровскиот крај,дошле како хајдуци. Така е и случајот со мојата.Според предание и кажување ние сме дојдени од некој дел на Северна Албанија или пак Црна Гора како ајдути,најверојатно пребегнати поради крвна освета.
Еве што пишува за ова Ѓорче Петров во книгата Материјали по изучувањето на Македонија“ од 1896 година:

"Тогашните мавровци биле јунаци кои ништо не признавале над себеси. Разбојниците од Маврово биле толку силни што оделе на грабежи во областа Малесија во Албанија,од каде пак често доаѓале качачки банди кои грабале низ Македонија. За криење на трагите на нивните разбојнички подвизи многу им помагале горите"
Овие борби биле доста чести.Турчинот во овој крај не оставил никаков траг,ниту џамија.Но арнатутите биле главните душмани.
Порано многу добро се држеле, против нив па дури и ги напаѓале самите арнатуи во Албанија. Тоа многу се должело и дека Маврово било дервенџиско село. Дервенџиите биле луѓе кои требале да чуваат непроодни патишта за каравани(како патот Гостивар-Маврово-Дебар-Елбасан),за обезбеден премин,дервенџиите гарантирале со своја глава.
А одр друга страна пак,со ферман им било дозволено да носат оружје и да се бранат од арнаутите па дури и дозволено било да бранат и убијат Турци кои би им правеле проблеми. Ова им се исплатило многу,дека вака многу добро можеле да се бранат од арнаутите.
Приказните за борби со арнаутските банди се премногу да ги набројам,но ќе одвојам една која најсвежо ја памтам што ми ја има раскажано баба ми. Овие краеви дека се на висока надморска висина а Маврово е особено многу ладно,и не е воопшто погодно за земјоделие.Тоа и честите грабежи од качаците ги натерало народите од Река и Мавровско да одат на печалба. Кога оделе на печалба жените често останувале сами дома. Бидејќи немал кој да го брани селото,богатите жени/мажи што останале во селото,плаќале пари на арнаути-сејмени да го бранат селото од други арнаути. Еднаш Никифорово било речиси испразнето проади печалба и незаштитено и арнаути го нападнале.Украле многу работи и силувале некои од жените.Арно ама мажите токму на тој ден се враќале од печалба. Кога виделе што е се случило во селото,брзо земале пушките и сабјите (кои често ги криеле дома во куќите,баш поради вакви работи) и отишле да ги пресретнат. Ги пресретнале на местото наречено Старо Маврово и таму ги нападнале.Не само што ги масакрирале,туку и коските и телата испосечени им ги распоредиле по делот од Мавровското поле од кај што поминувале другите Арнаути.Долгу години после тоа немале стапнато качачки банди во Никифорово.

За овие работи можам до утре да зборам,ама нема смисла да ви досадувам со овие работи. Околу националните чувства пишав горе.Националното чувство не играло голема улога,повеќе племенското.Пример за да се одбранат од арнаутите главарите на Галичник,Лазарополе,Тресонче,Маврово и Горно Реканските села( главарите на селото/племето биле најчесто и луѓе кои имале највеќе добиток, нив ги викале ќ(е)аји) се собирале во манастирот Св Јован Бигорски од таму да договараат одбрана или напад против истите банди,

Да не зборам во името на цел Мавровски крај,ќе зборам за мојата фамилија и врската со Србија. Имаме дадено борци во борбите против Турците во Белград,во Балканските војни,во Прва светска.Самиот факт дека во минатото не се дозволило да се изгради бугарско школо,туку само српско кажува нешто. Обичаите на овој крај се слични како и во другите делови на Река,а облеката е иста како и Мијачката и Горно Реканската(иако женската е различна од Мијачката,а машката има и свој други елементи). Сепак во нашиот дел се задржале приказните на Крали Марко,Вукашин и Углеша,цар Душан итн. Никакви Александар ниту неки Бугарски цар.

Е сега,поради играње со историјата,луѓе чиви дедовци или прадедовци биле комити во четите на Тодор Александров се херои и борци за слобода. Додека пак во случај како кај мене,што сме имале српските четници во тој период,ние сме предавници и лоши људи. Али тоа е тој нови македонски национализам.И онака сме поделена нација,уште пак не делат на горди чеда,Македонци(кои слават бугари како Тодор/Ванчо/Мара Бунева/Владо Черноземски),а луѓе кои се бореле во четите на Мицко,Бабунски се сметаат за полоши и од Турците и Арнаутите.

Многу изнапишав,и уште доста ќе изнапишам ако ве интересира уште нешто во иднина,оваа тема ми е многу блиска.

пс:како да upload-ирам слика од комојутер,на оваа тема.Гледам само опција за УРЛ линк од слика на интернет

Poslednja izmena:
Имаш на истом пољу кад притиснеш слику upload from url or uploud from computer. Кликнеш на опцију компијутер изабери прилог.Отвориће ти се експлорер са твојим десктопом или системским фолдерима
ти ћеш га навести где се слика налази означити је и притиснути уплоуд или подигни , после тога писаћети постави прилог и притисни постави , линк слике ће се појавити у пољу и кад притиснеш пошаљи поруку појавиће се слика на форуму. Ако не успеш кажи па ћу пробати поново да ти објасним.

Mountain Eldar овде имаш садржај две књиге прва је чудесни кутови друга урезана истине Григорије Божовић,шта хоћеш да скенирам?

Pogledajte prilog 421933
Pogledajte prilog 421934

Па ме интересираат деловите околу Мавровскиот крај(Маврово,Маврови Анови,Никифорово,Леуново),дека долго време ја барав на интернет книгава/книгиве,баш за тие делови,никако да најдам.
Претпоставувам делот почнува од Кроз Горњу Реку/Мавровски Ханови(Чудесни кутови)?

Имаш на истом пољу кад притиснеш слику upload from url or uploud from computer. Кликнеш на опцију компијутер изабери прилог.Отвориће ти се експлорер са твојим десктопом или системским фолдерима
ти ћеш га навести где се слика налази означити је и притиснути уплоуд или подигни , после тога писаћети постави прилог и притисни постави , линк слике ће се појавити у пољу и кад притиснеш пошаљи поруку појавиће се слика на форуму. Ако не успеш кажи па ћу пробати поново да ти објасним.

Фала ти,се снајдов. Изгледа дека немав 3 пати напишано,не ми даваше уште од компјутер да прикачам нешто. Сега е ок :)

Еве некои стари слики

Никифорово (1939 пред да биде запалено од балистите-типична Реканска градба,високо куќи-кули,која по палењето е уништена,односно сите куќи)
Селото е на 1250-1300m надморска висина

Nikiforovo_Serbian_Postcard.jpg

Денес

1236654_10152453209610555_6567946906131992094_n.jpg

Маврови (Х)Анови. Српската Војска и Мавровци во традиционална носија
629_001.jpg

Традиционални носии од Мавровско
1780908_204742766391630_378229928_n.jpg
1939928_204742666391640_1018332015_n.jpg

Ова се некои слики што ги имам на компјутер,ќе прикачам пак деновиве нешто. :)

The images below come from Hirten, Kämpfer, Stammeshelden: Ursprünge und Gegenwart des balkanischen ... By Karl Kaser.

On pages 100 (bottom) and 101 (top) we read the following:

Exactly the same applies to the Mijaci and Gorani. They were serbianized Vlachs. Their territories in the West Macedonian Radika region are full of Vlach marks.

Above all a series of toponyms shows that they were formerly rulers in this area. They probably came from the Albanian area because the toponyms also contain Albanian substrate. Even at the beginning of the century there were many families in the Mijak village, Galicnik, whose names were of Vlach origin.*

* (footnote 50) Toponyms:
Bardesh, Tubin, Chekuli, Drezga, Skila, Skala, Krtunj, Rusin, Kamesh, Katunishta, etc.

Homonyms (significant are names on -ul-):
Pulevci, Gugulevci, Gulovci, Tulevci, Chudulovci: Smiljanic (1925), Capidan (1927).

Dodatni (zanimljiv) citat, iz knjige L' ORIGINE DES ARMAGNI (ou Macedonovalaques), napisao Sokratis Liakos 1965. godine.

Sledi prevod (thank you google translate), bez ikakvih dopuna/menjanja originalnog teksta.

"... Serbian Patriarch Brkić's report, who wrote in 1771 that throughout the region of Ohrid the Vlachs were as numerous as the Bulgarians. The traditions of the inhabitants of Beala, who remembered that the villages of their area Belesta, Morounitsa, Zevvinioi, with its neighbors of Ohrid, Pestsiani and Trapezitsa, and to their northeast Mavrovo, Ničpur, Galičnik, etc. were formerly Vlach-speakers too. Traditions whose truth is pre-validated by the testimony of Farlati."

URL:
https://archive.org/details/Liakos_Socratis_Katagogi_ton_Armonion_toupiklin_Vlahon_1965

Slede jos dva.

Poslednja izmena:
According to W. Pianka there are numerous Vlach toponyms in the Ohrid-Prespa basin, such as:

Vlaškoto
Vlaški Rid
Vlaški Osoj
Vlaška Osojnica
Vlaška Padina
Vlaški Ren
Vlaški Dol
Vlaški Izvor
Vlaška Voda
Vlaška Češma
Vlaški grobišta
Vlaško Pole
Vlaška Korija
Vlaški Livadi
etc.

URL:
https://search.lib.virginia.edu/catalog/u954714

In Lazaropole the family Drakulovci, which came from Rosoki, was known to be of Vlach ancestry. Based on this it was said that the village Rosoki originated as a Vlach settlement.

https://sh.wikipedia.org/wiki/Rosoki

During the mid-fourteenth century, a document of Serbian Tsar Stefan Dušan refers to property of St Clement church in Ohrid with the settlement recorded under the name Frugovi Vlasi, which later possibly broke up into two villages identified as being modern Frangovo and nearby Mali Vlaj.

https://en.wikipedia.org/wiki/Frangovo

Нит промакедонска, нит просрпска. Била је нека наша баба етнолог (мислим) која је понављала да су Мијаци Срби, упоређивала свадбене обичаје са оним на Златибору до половине 20.в. Краћи разговор са једном млађом женом која је истакла да су њени имали презиме на ић, и како је временом мјењано. Председник МЗ Галичник, човјек до 50 година са презименом Костић, ал зборува по македонски ( тако ли се каже?), те са још двојицом старијих људи. Прича се базирала на развоју и стагнацији тог краја. Наведене су неке познатије личности, између осталих и садашњи председник Пендаровски...

Interesantna cinjenica da Mijacki dijalekt je jedan od najslicnijih srpskom jeziku u Makedoniji.

Umjesto standardnog makedonskog "Raka" (Ruka) na mijackom kazu "Roka", Tuǵe (tudje) kazu Tuže.

Inace Mijaci i nemaju novokomponovane makedonske glasove ǵ i ḱ - (ѓ, ќ).

Jos interesantnije jeste da koliko mogu da vidim pomen Mijaka prije 18. vijeka i nema. Sto bi znacilo da su kao pleme novijeg datuma.

Imaju i neki los odnos sa susjednim Brsjacima, koji su nesumnjivo starijeg porijekla i povezani sa prvim slovenskim plemenom na prostoru Makedonije Berziti.

Jovan Cvijic tvrdi da su Mijaci sastav tri roda: Aromuni iz rijeke Gallikos kod Soluna, staro slovensko stanovnistvo, i kasnije pridosli Srbi iz sjverne Albanije.

Ako je to tako da li prostije mozemo reci da su Mijaci samo Brsjaci koji su u planine intezivno mjesali sa pomenutim aromunima iz Gallika? Slicnost naziva Mijaka sa "Brsjak" kao i novost naziva Mijaka ukazuje na ovo.

Poslednja izmena:

Back