migrena

Dobro ste culi, i da - to jeste decija migrena po opisu. Ukinite cokoladu i zute sireve iz ishrane, kad pocne ga boli glava dajte mu pola kafetina (on vec ume da prepozna kad ga boli od migrene a kad ne). Proci ce sa regulisanjem hormona u pubertetu.

Moja je kcer sad u pubertetu, 12 joj je godina...
Migrenu, kako sto sam pisala ima od 8-9 godine, kod nje je mnogio izrazenija mucnina i ona obavezno i povrati, a pre migrene-zna da ce je zaboleti (nema aure kao ni ja, ali ona nemoc u rukama, nogama, blesav oset u glavi)...

Elem...dal da se nadam da je i njena migrena decja migrena i da ce mozda nestati tokom puberteta?:think:

Moja je kcer sad u pubertetu, 12 joj je godina...
Migrenu, kako sto sam pisala ima od 8-9 godine, kod nje je mnogio izrazenija mucnina i ona obavezno i povrati, a pre migrene-zna da ce je zaboleti (nema aure kao ni ja, ali ona nemoc u rukama, nogama, blesav oset u glavi)...

Elem...dal da se nadam da je i njena migrena decja migrena i da ce mozda nestati tokom puberteta?:think:
Госпођо, ако сте из Београда, покушајте да дођете до Професора Мирослава Ковачевића, он је неуролог и сваки дан ради амбуланту у Клиничком центру Србије, соба бр.5- спрат два, одељак за неурологију.
Пре тога отиђите код дететовог лекара опште праксе по упут за Клинички центар и онда на шалтеру само кажете сестри код кога желите преглед.

Он је веома искусан неуролог, са дугогодишњим искуством, високом репутацијом и ужа специјалност су му церебро-васкуларне болести. Препоручујем вам га као његова колегиница. Уз то је веома пријатан човек, насмејан, ведар...одличан дијагностичар.

Дете мојих пријатеља је лечио од мигрене, веома успешно.
А и данас постоји много нових лекова који веома добро решавају проблем.

Поздрав.

Poslednja izmena:
Госпођо, ако сте из Београда, покушајте да дођете до Професора Мирослава Ковачевића, он је неуролог и сваки дан ради амбуланту у Клиничком центру Србије, соба бр.5- спрат два, одељак за неурологију.
Пре тога отиђите код дететовог лекара опште праксе по упут за Клинички центар и онда на шалтеру само кажете сестри код кога желите преглед.

Он је веома искусан неуролог, са дугогодишњим искуством, високом репутацијом и ужа специјалност су му церебро-васкуларне болести. Препоручујем вам га као његова колегиница. Уз то је веома пријатан човек, насмејан, ведар...одличан дијагностичар.

Дете мојих пријатеља је лечио од мигрене, веома успешно.
А и данас постоји много нових лекова који веома добро решавају проблем.

Поздрав.

Bez namere da budem pogresno shvacena-detetov lekar se zove pedijatar a ne lekar opste prakse, razlika je bitna (da nam se ne uvrede kolege pedijatri ako naidju na ovaj forum).
Iako je prof. Kovacevic izuzetan neurolog, koliko se ja secam rasporeda zgrada i klinika na medicinskom fakultetu postoji zgrada decije neurologije izmedju dekanata i instituta za neurologiju.
Deca nisu mali ljudi i njih ipak treba da lece lekari koji su usko specijalizovani za to.
Ne znam koji pedijatar iz bilo kog doma zdravlja u Beogradu, van Beograda da ne govorim, ce uputiti dete na kliniku za neurologiju gde se lece odrasli pacijenti pored postojanja gore pomenute decije ustanove...

Poslednja izmena od moderatora:
Slazem se za deciju neurologiju - postoje odlicni deciji neurolozi i odlicni l;ekovi za tretiranje migrene, a ne verujem da mozete dobiti uput za dete za neurologa u ustanovi za odrasle pored postojanja decije klinike....A iz nekog razloga slutim da gospodja nije iz Beograda, mozda ni iz Srbije.....No odakle god da je, svakako postoje lekari koiji mogu da procene dijagnosticki stanje deteta i dalje neophodne korake...

dr:
Bez namere da budem pogresno shvacena-detetov lekar se zove pedijatar a ne lekar opste prakse, razlika je bitna (da nam se ne uvrede kolege pedijatri ako naidju na ovaj forum).
Iako je prof. Kovacevic izuzetan neurolog, koliko se ja secam rasporeda zgrada i klinika na medicinskom fakultetu postoji zgrada decije neurologije izmedju dekanata i instituta za neurologiju.
Deca nisu mali ljudi i njih ipak treba da lece lekari koji su usko specijalizovani za to.
Ne znam koji pedijatar iz bilo kog doma zdravlja u Beogradu, van Beograda da ne govorim, ce uputiti dete na kliniku za neurologiju gde se lece odrasli pacijenti pored postojanja gore pomenute decije ustanove...
''Лекар опште праксе детета''- у покушају што једноставнијег објашњења...испаде то што испаде...пошто сам свашта гледала. Научила сам ( без увреде било коме) све да ''цртам речима''....сељацима из околине Бг-а кад кажеш ''Ви'' оне мисле да питаш за већи број људи...не контају да им персираш:) Ето...зато ја тако..понекад...:D Нема разлога нико да се вређа.

Slazem se za deciju neurologiju - postoje odlicni deciji neurolozi i odlicni l;ekovi za tretiranje migrene, a ne verujem da mozete dobiti uput za dete za neurologa u ustanovi za odrasle pored postojanja decije klinike....A iz nekog razloga slutim da gospodja nije iz Beograda, mozda ni iz Srbije.....No odakle god da je, svakako postoje lekari koiji mogu da procene dijagnosticki stanje deteta i dalje neophodne korake...

Дакле ( за обе ), дете мојих пријатеља је лечио Проф. Ковачевић. Упут је био за КЦС.
Клинац тек сад има 18 година и није био никакав проблем да га прими, није морао на дечију...не оспоравам рад неуролога са дечије, само наводим човека који је проверено име и тегобе су потпуно отклоњене...

Poslednja izmena:
Svakako mozete probati ukoliko p[aracetamol dajete sinu kad ima temperaturu? (sirup? ). Ukoliko ne, dajte mu onaj preparat koji mu dajete kad je bolestan proitiv visoke temperature.

Da,naravno paracetamol mu dajem i kad ima temperaturu i za druge vrste bolova jer ovde je nasim dr zasta god da se obratis normaa; a onda se sam snalazi.Paracetamol tabletu od 500 mg za njegov uzrast.Vama jos jednom zahvaljujem divno je imati takve doktore.

Evo i ja da se prikljucim malo sa svojim simptomima vezanim za migrenu. Imao sam 3-4 puta godisnje napade migrene sa aurom. Najprije kad bi se bavio nekim sportom, bilo sa vise napora ili malo, nebitno, ili ako sam nenaspavan, pocinje da mi smeta nesto u oku i polako nastaje treperenje i kasnije to prolazi i vraca se u normalu i nastupa jaka bol, nevjerovatno jaka bol koja traje 3-4 sata i smanji se i traje jos 2 dana. Isao sam kod neurologa EEG radio (laksa iritacija postranicno), dopler sve u redu i konstatovano mi je da imam "migrenu sa aurom". Dao mi dr. da pijem Ginko Bilobil kapsule za cirkulaciju, kaze dobro se pokazale. Pio sam 15 dana i radio nesto oko kuce, fizicki i svaki dan sam osjecao malaksalost. Jednom poslije rucka kad sam ustao osjetio sam kao da mi se mozak pretvorio u teg i 2-3 puta zavibrirao, sto me je sokiralo, ali ne i oborilo, samo sam sjeo i uzeo malo vode, vidno uplasen. Otisao sam u hitnu, nista kazu malo sam kolabrirao.hmm.. Poslije, narednih 15 dana osjecao sam vrtoglavicu, kao da u jednom trenutku propadnem i kao da mi struja protece kroz glavu, u jednoj sekundi se preznojim i kao da imam osjecaj da mi je u usima nesto zabodeno.
Evo poslije pola godine osjecam pritisak u glavi na temenu i potiljku i nekad mi se ucini kao da propadnem. Radio sam i RTG vratne kicme i jedan dr kaze spondiloza a drugi i nije bas..pa sad..
Eto to je moj slucaj..pa sad posvjetujte..

Da li moze neko da mi rekne da li su ovo simtomi migreen jer imama jak bol u desnom delu glave,bol oko ociju to jeste sljepocnica i svako me jutro budi oko pet jak bol glave i vise nemogu da spavam to mi se desava par puta u godini i traje po sedam dana nikakvi lijekovi mi ne pomazu mozeli mir eci da li je rec o migrenid da li su to ovi simtomi!

Da li moze neko da mi rekne da li su ovo simtomi migreen jer imama jak bol u desnom delu glave,bol oko ociju to jeste sljepocnica i svako me jutro budi oko pet jak bol glave i vise nemogu da spavam to mi se desava par puta u godini i traje po sedam dana nikakvi lijekovi mi ne pomazu mozeli mir eci da li je rec o migrenid da li su to ovi simtomi!

To ti bolje može reći neurolog. Mada, čitala sam da migrena ne može da traje duže od 3 dana (78 sati). Ja patim od migrene 40godina, i kada su mi bili najjači napadi, trajala je samo po 3 dana, ma kako jak napad bio, a bilo ih je po tri napada mesečno. Nije loše da pregledaš krvne sudove glave i stanje vratnih pršljenova, jer mi taj bol posle spavanja podstiče sumnju da ima veze sa položajem glave i vrata tokom spavanja.

Sta je, uzroci, posledice, moguce manifestacije, lecenje, prevencija napada ?
Porodila sam se pre tri meseca, a pojavila mi se od pre mesec dana. Traje jedan dug dan, uzasno boli glava i povracam tad. Imam 30 god.

hvala puno

GLAVOBOLJE su jedan od najčešćih razloga za posjetu ljekaru u prim.zd. zaštiti. Najčešće su benignog karaktera - 95% slučajeva; 1/3 su stariji od 75 godina.
Etiološki glavobolje se dijele na :
1. Primarne
- migrena
- tenziona glavobolja
- Cluster glavobolje
2. Sekundarne glavobolje
- groznica
- poremećaj metabolizma (hipoglikemija, hipoksija)
- ORL oboljenja - sinuzitisi
- temporomandibularna disfunkcija
- arteritis temporalis
- medikamenti (digoksin, blokeri Ca kanala, Xantini)
- infekcije CNS-a
- povrede lobanje
- cervikogeni bolovi
- SAH
- subduralni hematom
- ekspazivni cerebralni procesi
- hipertenzivna kriza
- akutni glaukom
- neuralgije
- CVA, disekcija karotidne arterije

Alarmantni znaci i kriterijumi za upućivanje specijalisti:
RED FLAGS:
1. pojava glavobolje nakon 50 godina
2. neuobičajena ili perzistentna glavobolja na uobičajeni tretman
3. "gora" nego ikad prije
4. glavobolja sa progresivnom pojavom u toku posljednjih dana ili nedjelja
5. glavobolja praćena:
- temperaturom
- mučninom i ili povraćanjem
- ukočenošću vrata
- bilo kojim neurološkim deficitom
- epilepsijom nepoznatog uzroka
6. anamneza nedavne povrede
7. prateća imunodeficijencija

PRIMARNE GLAVOBOLJE
MIGRENA:
Definicija: Paroksizmalna glavobolja u trajanju 4-72h. Epizode variraju od 1x godišnje. Migrena čini 15% uzroka primarnih glavobolja.
Simptomi i znaci:
- Postoji 5 faza migrene, simptomi variraju od pacijenta do pacijenta ili od ataka do ataka kod iste individue
1. Prodrom
2. Aura
3. Glavobolja
4. Završetak glavobolje
5. Postdrom
PRODROM:
Različita "upozorenja" koja prethode migreni, često karakterizirano sa promjenama raspoloženja (euforija, iritabilnost, depresija), zamor, napetost mišića, želja za nekom hranom, nadutost, štucanje
AURA:
- vizuelne disrupcije (skotomi, hemianopsije, pojačan spektar boja, geometrijski vizuelni oblici i povremeno halucinacije)
- somatosenzorna disfunkcija na licu ili gornjim ekstremitetima
- glavobolja tipično počinje unutar 1h od prestanka aure
GLAVOBOLJA:
Unilateralna (30-40% bilateralna), kucajuća bol u trajanju 4-72h, pojačava se sa pokretima, udružena sa sistemskim manifestacijama, npr. mučnina, povraćanje, diarea, fotofobija, fonofobija, bolna osjetljivost mišića, vertigo svjetlucanje pred očima
ZAVRŠETAK GLAVOBOLJE:
Ne tretirana obično prestaje sa snom, povremeno povraćanje ili jako emocionalno iskustvo prekinu glavobolju
POSTDROM:
Glavobolja se rešava ali ostaju druge manifestacije kao što je intolerancija na hranu, pogoršana koncentracija, zamor, bolovi u mišićima
Uzroci:
- Egzaktna etiologija je nepoznata
- Abnormalnosti u metabolizmu serotonina i norepinefrina mogu imati ulogu
- Neurogena inflamacija i regionalna disrupcija cerebralnog ekstrakranijalnog protoka krvi mogu objasniti neke kliničke karakteristike

RIZIKO FAKTORI:
- Specifična hrana "alkohol", preskakanje obroka, menstrualni ciklus, prekomjerno spavanje, zamor, emocionalni stres, geografske promjene
- Lijekovi
- Porodična istorija migrene
- Ženski pol
- Mlađa dob
- Istorija cikličnog povraćanja, cikličnog abdominalnog bola, bolesti kretanja u djetinjstvu

DIJAGNOSTIČKI KRITERIJUMI ZA MIGRENU PREMA IHS

MIGRENA BEZ AURE:
A Barem 5 napada koji zadovoljavaju B,C,D,E
B Napadi glavobolje traju 4-72h (tretirani i netretirani)
C Glavobolja ima najmanje 2 od 4 obeležja:
- jednostavna lokalizacija
- pulzirajući karakter
- umjereno do jakog intenziteta boli
- pogoršanje tjelesnom aktivnošću
D Za vrijeme glavobolje javlja se barem 1 od simptoma:
- mučnina i povraćanje
- fotofobija i fonofobija
E Nema dokaza za organsku bolest

MIGRENA SA AUROM:
A Barem dva napada koja zadovoljavaju B i C
B Barem 3 od sledeća 4 obeležja:
- jedan ili dva potpuno reverzibilna simptoma aure koji ukazuju na fokalnu kortikalnu cerebralnu i ili bulbarnu disfunkciju
- barem jedan simptom aure se razvije za < 4 min. ili 2 simptoma nastupe jedan za drugim
- niti jedan simptom aure ne traje > 60 min
- glavobolja započinje < 1 sat od aure
C Nema dokaza za organsku bolest
Mora zadovoljiti i kriterijume za migrenu bez aure

BAZILARNA MIGRENA
Isti kriterijumi kao i za migrenu sa aurom uz najmanje dva sledeća simptoma:
- smanjenje vizuelnog polja
- bitemporalna i binazalna dizartrija
- vrtoglavica
- tinnitus
- smanjenje oštrine sluha
- diplopija
- ataksija
- bilateralne parastezije
- bilateralne pareze

MIGRENOZNI STATUS
- Dijagnosticirana migrena
- Najmanje 5 kriza migrene bez aure ili najmanje 2 krize migrene sa aurom
- Kriza traje više od 72h bez računanja prekida od sna

Dijagnoza TENZIONE glavobolje prema IHS
Glavobolja koja ima najmanje 2 od sledećih karakteristika:
- konstriktivna, stezajuća, nije pulzirajuća
- blagog do umjerenog intenziteta
- bilateralna lokalizacija
- nema pogoršanja od obične fizičke aktivnosti
- nema povraćanja i većih mučnina
Nema više od jednog pratećeg znaka:
gubitak apetita
fotofobija
fonofobija

Dijagnoza CLUSTER glavobolje prema IHS
A Postoji barem 5 napada koji zadovoljavaju kriterijume B,C,D
B Jaka jednostrana, orbitalna, supraorbitalna ili temporalna bolnost koja traje 15 i 180 min. neliječena
C Glavobolja je udružena sa bar jednim od sledećih somptoma koji su prisutni na strani glavobolje
1. konjunktivalna hiperemija
2. epifora
3. nazalna koncentracija
4. rinoreja
5. znojenje na čelu i licu
6. mioza
7. ptoza
8. edem rijeđe
D Učestalost napada se kreće od 1-8 na dan
E Barem jedan uslov je zadovoljen:
1. Anamneza, fizički i neurološki pregled ne ukazuje na hroničnu postraumatsku glavobolju, glavobolju indiciranu lijekovima ili nekim drugim spoljašnjim faktorom, te na kranijalnu neuralgiju
2. Ukoliko anamneza i pregled ukazuju na gornje navedene poremećaje isključuju se pomoću pretraga
3. Ako takvi poremećaji postoje nisu u vremenskoj vezi s cluster glavoboljom

Tretman primarnih glavobolja
Nefarmakološki:
- dijeta
- promjena životnog stila
- bihejvioralna terapija
Farmakološki:
- abortivna
- profilaktička
Tenziona glavobolja:
Abortivna th:
- analgetici
- nesteroidni antireumatici
- dihidroergotamin
Profilaktička th:
- TCA
- beta blokeri
- Ca kanal blokeri
Cluster glavobolja
Abortivna th:
- kiseonik
- Sumatriptan
- Lidokain
Profilaktička th:
- prednizon
- ergotamin tartarat
- lihium carbonate
- verapamil, methyseregide ili valproic acid
MIGRENA
Abortivna th:
- analgetici
- nesteroidni antireumatici
- sumatriptan (ne u toku aure)
Profilaktička th:
- beta blokeri
- Ca kanal blokeri
- TCA (triciklični antidepresivi)
- Antiserotoninergici
- Antikonvulzivi

Indikacije za profilaktičku th:
- 2 ili više migrenoznih ataka mjesečno
- Potreba za abortivnom th češća od 2x nedjeljno
- Migrena komplikovana sa fokalnim neurološkim deficitom
- Signifikantno smanjena produktivnost i kvalitet života
Uvođenje terapije zavisit će o motivaciji svakog individualnog bolesnika

Prevencija je svakako ključ uspeha kod migrena. Ne govorim iz ličnog iskustva, već iz iskustva ljudi bliskih meni koji imaju ovakav problem.
Ukoliko se na vreme, na prve simptome ne odreaguje i ne uradi nešto, onda je džaba svaki od lekova koji su navedeni ovde...
Svakako nisam pristalica gutanja lekova, pogotovo ne onih čija konzumacija mora da se strogo kontroliše, postoje mnogo bezbedniji načini koji ne narušavaju organizam...
Inače, moji komplimenti za revnost članova koji postuju, zaista, dosta korisnih informacija i objašnjenja...forum ispunjava svoju svrhu...

Pohvalim Vas i onda zatišje...mada, posle ovako detaljnog objašnjenja tgdanijele, malo šta ostane da se kaže.
Imam jedno pitanje vezano za tretiranje migrena putem elektro-stimulacije - ja sam se profesionalno bavio sportom dugi niz godina i fizikalna terapija mi je pomagala kod mojih bolnih problema.
Ono što želim da znam je Vaše stručno ili ne, mišljenje o tome da li je elektronervna stimulacija TENS efikasna kada su migrene u pitanju ili ne?
Na raznim stranim forumima, konkretno britanskim, TENS se dosta spominje kao "mistično" sredstvo za tretiranje migrena, odnosno, čak i nakon detaljnijih testova koji su pokazali da tu ipak ima nečega,
ne može se sa sigurnošću utvrditi da li TENS zaista pomaže i da li se može smatrati terapijom za ovakve simptome.
Ja lično ne volim da uzimam ništa ozbiljnije od vitamina C, pa me zanima koja alternativa preostaje ljudima koji takođe imaju problem sa uzimanjem lekova...
Dakle, primena potkožne elektronervne stimulacije kao način tretiranja migrenoznih bolova? Da ili ne i zašto?

sashaman, to bi već bilo pitanje za specijalistu. Ja mogu da vrtim po neti i knjigama, al' sumnjam da bi Vam te suvoparne informacije bilo od veće koristi. Najbolje je da o tome porazgovarate sa onim ko se bavi time. :)

Nahla sam ovu temu, jer i ja bolujem od istog! Ja sam pre 4 godine kad su mi bolovi postali i vishe nego cesti i jaki, otishla kod neurologa, na vma, po preporuci lekara iz studentske poliklinike, uradila sve preglede od vadjenja krvi, eeg-a, magnetne rezonance, klinicki je dokazano da imam migrenu, i shta mi je neurolog rekao, da pijem propanolol da bi EVENTUALNO proredila napade (nishta se nije promenilo samo sam u medjuvremenu pocela da imam povremene tahikardije, pa mi je receno da prestanem i pocnem da uzimam magnezijum umesto toga o_O), a zomig (inace jako skup lek za nashe standarde 1300 din. koshtaju tri tabletice, a ima milion nus pojava, sreca ja posle uzimanja istog imam samo osetljivost na dodir) da pijem kada budem imala napad. Preporucio mi je i da odem u centar za migrene, koji se nalazi pri gradskoj bolnici, da bi oni potvrdili da je neurolog sa vma bio u pravu i da samo treba, po njima, ceo zivot nastavim da se kljukam lekovima,kao i kako su mi indirekto rekli od toga se ne umire, ali sa tim se umire. Jako optimisticno sa njihove strane! Tako da sam potroshila i previshe para na preglede, jer ih socijalno ne pokriva, ako zelite da ih uradite u perodu kracem od godinu dana, a ne da budete na listama cekanja od po vishe od 8 meseci kao shto se ceka za mr, da bi mi rekli ono shto sam znala.
Tako da moji odlasci kod neurologa samo su mi oduzeli vreme i pare, a meni je stanje isto ako ne i gore kod pre 4 godine, jer nicim shto su mi oni rekli nije doprinelo da mi se bilo shta poboljsha, pa makar to bilo i da mi se ko shto sam ranije imala migrene na nedelju dana prorede na eventualno dve.Ne, ja poslednje dve godine cak sam imala momenata kad mi se deshavalo da imam dva do tri puta u toku nedelje.
Rauzmem da je normalno kad nekog neshto boli da ode kod specijaliste za to, jer kod koga drugog? Ali generalno smatram, da kod nas ni neurolozi nisu dobro informisani o ovoj temi, pa koriste zastarele sisteme lecenja.
Ok, dao je on meni lek koji cu popiti kada dobijem napad, ali to je to. To ne znaci da za dva ili tri dana necu ponovo imati napad, kada cu ponovo morati da se kljukam lekovima, kao i ranije...
Isto tako, mozda svi mi koji bolujemo od migrene smo osudjeni da ceo zivot se samo kljukamo lekovima i tripimo bolove koji nas cesto u mnogo cemu sprecavaju, ali ja josh uvek ne mogu da se pomirim sa tim. Ubedjena sam da lekari i neurolozi, bar kod nas, nisu upoznati sa svim nacinima i preparatima koji se mogu koristiti pri izlecenju migrene.
Ovim nisam htela nicije mishljenje da uvredim, jer ko shto rekoh, svakoga kad neshto boli logicno je razmishljanje da ode kod specijaliste, ali shto se tice mog istustva u vezi ovog, jako je loshe, nacin zivota mi se nije nimalo promenio, mogu primetiti da se cak jako pogorshao...

Preporucila bih svima da probaju da ociste organizam uz pomoc zelene gline koja se pije ,nadam se da ce da im se glavobolje bar smanje posle toga
.Imala sam ih jedno vreme kao devojka , i znam koji je to osecaj ,mogla sam samo da lezim i zmurim ,cim pomerim glavu pocnem da povracam .Inace tad sam imala jako stresnu situaciju ( ha : situaciju , a trajalo je godinama ,problem u porodici ) kad sam se udala u odvojila od toga, glavobolje su prestale

Nahla sam ovu temu, jer i ja bolujem od istog! Ja sam pre 4 godine kad su mi bolovi postali i vishe nego cesti i jaki, otishla kod neurologa, na vma, po preporuci lekara iz studentske poliklinike, uradila sve preglede od vadjenja krvi, eeg-a, magnetne rezonance, klinicki je dokazano da imam migrenu, i shta mi je neurolog rekao, da pijem propanolol da bi EVENTUALNO proredila napade (nishta se nije promenilo samo sam u medjuvremenu pocela da imam povremene tahikardije, pa mi je receno da prestanem i pocnem da uzimam magnezijum umesto toga o_O), a zomig (inace jako skup lek za nashe standarde 1300 din. koshtaju tri tabletice, a ima milion nus pojava, sreca ja posle uzimanja istog imam samo osetljivost na dodir) da pijem kada budem imala napad. Preporucio mi je i da odem u centar za migrene, koji se nalazi pri gradskoj bolnici, da bi oni potvrdili da je neurolog sa vma bio u pravu i da samo treba, po njima, ceo zivot nastavim da se kljukam lekovima,kao i kako su mi indirekto rekli od toga se ne umire, ali sa tim se umire. Jako optimisticno sa njihove strane! Tako da sam potroshila i previshe para na preglede, jer ih socijalno ne pokriva, ako zelite da ih uradite u perodu kracem od godinu dana, a ne da budete na listama cekanja od po vishe od 8 meseci kao shto se ceka za mr, da bi mi rekli ono shto sam znala.
Tako da moji odlasci kod neurologa samo su mi oduzeli vreme i pare, a meni je stanje isto ako ne i gore kod pre 4 godine, jer nicim shto su mi oni rekli nije doprinelo da mi se bilo shta poboljsha, pa makar to bilo i da mi se ko shto sam ranije imala migrene na nedelju dana prorede na eventualno dve.Ne, ja poslednje dve godine cak sam imala momenata kad mi se deshavalo da imam dva do tri puta u toku nedelje.
Rauzmem da je normalno kad nekog neshto boli da ode kod specijaliste za to, jer kod koga drugog? Ali generalno smatram, da kod nas ni neurolozi nisu dobro informisani o ovoj temi, pa koriste zastarele sisteme lecenja.
Ok, dao je on meni lek koji cu popiti kada dobijem napad, ali to je to. To ne znaci da za dva ili tri dana necu ponovo imati napad, kada cu ponovo morati da se kljukam lekovima, kao i ranije...
Isto tako, mozda svi mi koji bolujemo od migrene smo osudjeni da ceo zivot se samo kljukamo lekovima i tripimo bolove koji nas cesto u mnogo cemu sprecavaju, ali ja josh uvek ne mogu da se pomirim sa tim. Ubedjena sam da lekari i neurolozi, bar kod nas, nisu upoznati sa svim nacinima i preparatima koji se mogu koristiti pri izlecenju migrene.
Ovim nisam htela nicije mishljenje da uvredim, jer ko shto rekoh, svakoga kad neshto boli logicno je razmishljanje da ode kod specijaliste, ali shto se tice mog istustva u vezi ovog, jako je loshe, nacin zivota mi se nije nimalo promenio, mogu primetiti da se cak jako pogorshao...

Ољице, иди код проф. др Мирослава Ковачевића. Он ради у ургентном али сваке недеље је у клиничком центру, ради амбуланту. Човек је неуролог који се баш бавицереброваскуларним болестима. Знам људе којима је решио проблем мигрене. ;)

Isto mi se desava migrena moze da traje i tri dana s tim sto bolovi ne prestanu skroz uz lekove nego se umanje.Pre neki dan me je uzasno bolela jedna strana glava,lek nije delovao,imala sam mucnine od kojih peglam po 10 puta i u stanju sam da ne jedem 2 dana ali uz to mi i pada pritisak i bude bas gadno!
P:S imam 23 god.glavobolju imam odavno.

Isto mi se desava migrena moze da traje i tri dana s tim sto bolovi ne prestanu skroz uz lekove nego se umanje.Pre neki dan me je uzasno bolela jedna strana glava,lek nije delovao,imala sam mucnine od kojih peglam po 10 puta i u stanju sam da ne jedem 2 dana ali uz to mi i pada pritisak i bude bas gadno!
P:S imam 23 god.glavobolju imam odavno.

Back