Microsoft Windows Vista, komentari, iskustva, planiranja u buducnosti.

• Začetnik teme Začetnik teme Dejan
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
O Visti imas vec pisano ovde, samo tri posta nize, a ti pitas to sto pitas?
Na kraju, imas i bukvalno prepun internet podataka, besmisleno je postavljati pitanje ove vrste.

Sad tek videh, pa na temi o Visti si postavio istovetno pitanje i ne cekajuci neki kompletniji odgvor, ti otvaras novu temu? E bas svasta od tebe.
Posto si nov, ajde da ti se i oprosti, ubuduce citaj pa ako nigde nema, stavi svoju temu.

The Legolas:
Malo sam pratio desavanja, a vezano za nove informacije o tome sta Microsoft trenutno radi i na kojim produktima se trenutno najvishe zadrzava nebili ispunio svoj obecani rok. Dakle, u pitanju je nova verzija Windows viste (beta-naravno), stoga sto je ovaj put radjeno nekoliko izmena, samime time Microsoft je postavio na svome download sajtu dve verzije. Radi se o beta verzijama za 32 i 64 bitne procesore. Pun naziv: Windows Vista RC1. Microsoft obavestava svoje korisnike, da je ovo trenutno kao i ostale do sada samo jos jedna beta verzija sa poboljsanjima koje nudi, dakle nemojte se zalecati preterano.

000000006495zo0.jpg

Mozete krenuti sa skidanjem Windows Viste RC1 na zadatom linku: Windows Vista RC1

Ako gore napomenuti link pravi problem probajte: Ovde.

Default link: Ovde.

Malo opsirnije: Ovde.

Konfiguracija koju Microsoft preporuchuje: Ovde.

Ja sam skinuo 32 bitnu veriziju i krecem polako sa 64-bitnom.
Krenite polako sa skidanjem, jer Microsoft je kao i prosli put nagovestio da postoji vremenski period za skidanje ovog system-a.
Neka ovde bude mesto za sva informisanja a vezano za buduci Windows to jest Vistu.

PS: Moderatori, hajde da gledamo da ovu temu odrzimo sto chistijom, a vezano za glupave postove od drugih korisnika koje nemaju veze sa temom. Hajde da napravimo jedan dobar topic na kome cemo se informisati u buducnosti. Ovo ce svima pomoci u daljem radu sto se tiche informisanja vezano za ono sto Microsoft daje.
Ne mogu da skinem Vistu saq microsofta.Moze li pomoc kada pokusam uvijek me odbije i prikaze The Windows Vista Customer Preview Program is closed and no new orders are being accepted.Molio bih za pomoc

Sta da kazem o novom Windowsu : Isto sranje, drugo pakovanje. Predlazem sledece: Skinite StyleXP ili Windows Blinds ili Vista transformation Pack i eto. Od Windowsa XP napravili ste Vistu! Ja ionako u XP-u otklonim sve efekte i bude slicno kao Windows 98. Kada ubacim Vistu (i ako je ubacim), najverovatnije cu iskljuciti sve te glupe efekte koji trose resurse. Mada mi resusri ne hvale: 2GB DDR2 RAM, 2x250GB Hard (Stripe), Intel Core 2 Duo i omiljena nVidia GForce 7900 GT, koliko da mi Tetris i Mineswerper ne koce!

Pa nebih se bash slozio, drugo je to sto je Linux odnosno njene distribucije koje nude, dosta dobre, ali ova tema je namenjena za ljude koji koriste Microsoft proizvod. Kakav sad Linux u celoj prichi.

Da ste pogledali slike koje su do sada post-ovane na ovoj temi videli bi da se dosta toga promenilo, sto po pitanju interfejsa sto po pitanju sigurnosti. Isto tako svakako necete za narednih 2-3 godine imati isti rachunar koji trenutno imate, samim time kada budete kupovali bolji, onda cete i moci da terate Vistu, a posto josh nije izasla, jasno objasnjava ovo sto govorim gore, sve u svoje vreme.

Takodje, nema tu dosta biranja izmedju (ja cu ostati na Xp-u i ma ko shisha Vistu) ukoliko Microsoft obustavi dopunjavanje service pack-ova za taj OS, i jednostavno ga izbace iz rada, svakako cete morati da se pozabavite po pitanju, koji mezimac ce vam biti naredni OS. Lepo je to sto je Linux to sto jeste, i ja se slazem sa vama, ali ovde prichamo o Microsoft-u.

Jedino sto predstavlja problem kako se resiti ove legalizacije. Ali kada su se do sada terale tolike mashine Xperience-a, nevidim sta bi bio problem i kod Viste.

Drugim rechima ne odluchujemo mi, vec vreme koje je ispred nas i tehnologije koje nastupaju.

Pošto je Windows Wista tema priče , nova informacija od pre svega par dana je da su američki hakeri uspešno zaobišli validaciju Wiste Enterprize Edition koja je bila namenjena za firme . Caka je u tome da su oni napravili i instalirali neki program koji je uspešno glumio glavni server Microsofta tako da je validacija uspešno potvrđivana nekim industrijskim brojem za Wistu . Tačne detalje za sada ne znam . Microsoft je odgovorio uvođenjem zahteva za validaciju svakih 6 meseci tj njenim ponavljanjem , tako da Wista koja radi posle šest meseci opet prolazi kroz test validacije ako sistem padne na testu tada se opet traži novi ključ i vlasnik OS-a opet ima mesec dana da pribavi novu šifru . Microsoft je takođe odgovorio rešenjem da se Wista EE ima ključ važnosti od samo 6 meseci što znači da će firme koje kupe Wistu za posao morati da menjaju svoje šifre za validaciju svakih 6 meseci . Inače ova verzija viste ne poseduje sve funkcionalnosti namenjene kućnim korisnicima. sada nam ostaje da sedimo i čekamo sledeće poteze Microsofta i hakera :)

The Legolas:
Pa nebih se bash slozio, drugo je to sto je Linux odnosno njene distribucije koje nude, dosta dobre, ali ova tema je namenjena za ljude koji koriste Microsoft proizvod. Kakav sad Linux u celoj prichi.

Da ste pogledali slike koje su do sada post-ovane na ovoj temi videli bi da se dosta toga promenilo, sto po pitanju interfejsa sto po pitanju sigurnosti. Isto tako svakako necete za narednih 2-3 godine imati isti rachunar koji trenutno imate, samim time kada budete kupovali bolji, onda cete i moci da terate Vistu, a posto josh nije izasla, jasno objasnjava ovo sto govorim gore, sve u svoje vreme.

Takodje, nema tu dosta biranja izmedju (ja cu ostati na Xp-u i ma ko shisha Vistu) ukoliko Microsoft obustavi dopunjavanje service pack-ova za taj OS, i jednostavno ga izbace iz rada, svakako cete morati da se pozabavite po pitanju, koji mezimac ce vam biti naredni OS. Lepo je to sto je Linux to sto jeste, i ja se slazem sa vama, ali ovde prichamo o Microsoft-u.

Jedino sto predstavlja problem kako se resiti ove legalizacije. Ali kada su se do sada terale tolike mashine Xperience-a, nevidim sta bi bio problem i kod Viste.

Drugim rechima ne odluchujemo mi, vec vreme koje je ispred nas i tehnologije koje nastupaju.

Alo mali, ne lupaj gluposti...

Sistem je fleksibilna platforma napravljena da zadovolji klijenta, a ne da mu bilo sta namece. Prema tome ne lupetaj... razmisljaj...

Poslovno okruzenje je primat a ne OS koji ce nekao napraviti, tako i danas imas poslovnog okruzenja koje koristi 98-cu zbog aplikacija koje su pisane u Cliperu, recimo. Imao sam problem, u jednoj opstini, kada sam radio projekat mreze, jer su mi te 98-ce predstavljale problem, ali ljudi jednostavno ne zele da ih se odreknu jer im posao zavisi od toga bez obzira na to sto vise nema podrske za te sisteme. I tako dalje, ima toga dosta...
Zelen si sine.... zanosise i pricas kojesta, bolje sedi i saberi malo stvari

nikodim:
Alo mali, ne lupaj gluposti...

Sistem je fleksibilna platforma napravljena da zadovolji klijenta, a ne da mu bilo sta namece. Prema tome ne lupetaj... razmisljaj...

Poslovno okruzenje je primat a ne OS koji ce nekao napraviti, tako i danas imas poslovnog okruzenja koje koristi 98-cu zbog aplikacija koje su pisane u Cliperu, recimo. Imao sam problem, u jednoj opstini, kada sam radio projekat mreze, jer su mi te 98-ce predstavljale problem, ali ljudi jednostavno ne zele da ih se odreknu jer im posao zavisi od toga bez obzira na to sto vise nema podrske za te sisteme. I tako dalje, ima toga dosta...
Zelen si sine.... zanosise i pricas kojesta, bolje sedi i saberi malo stvari

Nikodime misliš li da je to pametno što ti ljudi još uvek rade sa Win 98 i teraju neke poslovne aplikacije , posebno knjigovođstvene , da rade pod tim OS ? Ja se , lično ne slažem sa tim da je to dobro, i mislim da je to prvenstveno problem u vlasnicima tih firmi i programera koji još rade te programe i nude ih vlasnicima malih preduzeća kao vrhunske programe. To je nešto što može samo da posluži da se prebrodi jedan određen vremenski period , vremena se menjaju i neke stvari dobijaju sasvim druge dimenzije , kako se zahtevi države menjaju prema privatnicima ti stari programi moraju da se krpe jer više ne odgovaraju standardima koji se postavljaju pred njih. Treba znati kada je nečemu istekao rok upotrebe i preći na nešto drugo .

snejks:
Nikodime misliš li da je to pametno što ti ljudi još uvek rade sa Win 98 i teraju neke poslovne aplikacije , posebno knjigovođstvene , da rade pod tim OS ? Ja se , lično ne slažem sa tim da je to dobro, i mislim da je to prvenstveno problem u vlasnicima tih firmi i programera koji još rade te programe i nude ih vlasnicima malih preduzeća kao vrhunske programe. To je nešto što može samo da posluži da se prebrodi jedan određen vremenski period , vremena se menjaju i neke stvari dobijaju sasvim druge dimenzije , kako se zahtevi države menjaju prema privatnicima ti stari programi moraju da se krpe jer više ne odgovaraju standardima koji se postavljaju pred njih. Treba znati kada je nečemu istekao rok upotrebe i preći na nešto drugo .

Ne, ne mislim da je to pametno. Imao sam bas veliki problem zbog tih 98-ca...
Ideja je bila da se napise aplikacija koja ce moci da radi pod XP-om, a svi dobro znamo da od Clipera nema nista po tom pitanju. Sta se tada desava... covek koji tu radi godinama kao programer (kako to smesno zvuci u ovom primeru), ostaje nemocan jer ne moze da odgovori tom izazovu. Aplikacija je napunjena podacima starim brdo godina... Posao da se sve to rucno prebaci po tom nekom proracunu i broju zaposlenih koji koriste tu aplikaciju trajao bi oko yri godine... Ogroman gubitak... i ostali su na tome.
Dakle, slazem se da je to matoro... ali u ovom slucaju nije bilo drugog resenja... I onda je pojavi neko ko prosipa pamet tipa vreme ce ovo ono... Nema tu sta vreme da uradi, ako finansijski ne mozes da izdrzis tere prelaska na nove tehnologije, guras kako mozes.

offtopic:
Nikodime ne bih se složio sa tobom da se složeniji problemi ovde rešavaju formatiranjem harda. Takođe se ne bih složio da ovde nema ozbiljnog IT rešavanja problema , samo sve zavisi ko koliko ima strpljenja i znanja , primeri su ti Maxvel , Mgordan , GZ , Codemaker itd. da ne nabrajam one koji su malo bolje upućeni u IT svet od nas običnih potrošača softvera i hardvera. Trebalo bi da razmisliš o svojim istupima i izjavama pre nego što ih napišeš.

PS Za Moderatore:
Molim vas da napravite jedan topic gde bi ovakve rasprave mogle da se odvijaju nesmetano i da ne ulazimo više u rasprave po raznoraznim topicima jer netrepeljivost između postera na forumu će eskalirati u svađu koje će te vi moderatori tada morati kažnjavati . :(

nikodim:
Ne, ne mislim da je to pametno. Imao sam bas veliki problem zbog tih 98-ca...
Ideja je bila da se napise aplikacija koja ce moci da radi pod XP-om, a svi dobro znamo da od Clipera nema nista po tom pitanju. Sta se tada desava... covek koji tu radi godinama kao programer (kako to smesno zvuci u ovom primeru), ostaje nemocan jer ne moze da odgovori tom izazovu. Aplikacija je napunjena podacima starim brdo godina... Posao da se sve to rucno prebaci po tom nekom proracunu i broju zaposlenih koji koriste tu aplikaciju trajao bi oko yri godine... Ogroman gubitak... i ostali su na tome.
Dakle, slazem se da je to matoro... ali u ovom slucaju nije bilo drugog resenja... I onda je pojavi neko ko prosipa pamet tipa vreme ce ovo ono... Nema tu sta vreme da uradi, ako finansijski ne mozes da izdrzis tere prelaska na nove tehnologije, guras kako mozes.

Vidim da se moj drug Nikodim debelo "najedio" :)
Nema potrebe, svi mi ovde ucimo, kako si lepo rekao, i dan danas za neke stvari moram da progooglam, takav je nas IT zivot, jako se mnogo razvija.

Zapravo odgovaram na ovo samo zbog jedne male ispravke.
Nije tacno da od Clippera nema nista po pitanju XP. Do pre nekog vremena sam jos odrzavao jednu Clipper aplikaciju za nek USA firmu, koja je veselo radila pod XP.
Na kraju sam im uzeo pare i prebacio u 32-bitni sistem pod xHarbour-om, kad su shvatili da kad im naidje Vista, 16-bitna aplikacija im ni pod razno nece raditi.
Dakle nije stari dobri Clipper jos za bacanje :)

Ajde ne zesti se, skodi monitoru i tastaturi :)

The Legolas:

Pa i ja koristim microsoftov proizvod. Stavio sam dual boot sa xp-jem.
Ali mogu da kazem da je windows cisto sranje!!! Letos sam na jedan comp instalirao xp. Comp je imao mreznu kartu koja je po instalaciji radila. Ne znam kako ali jeste. Ali... windows je povukao drivere za tu kartu sa interneta i sjebo je. Posle nije radila dok nisam nasao drivere za nju!!!

Ja sam samo napisao da windows u nekim situacijama moze da zezne stvar. Iskreno meni windows ne prija uopste. Posle nekog vremena se sam uspori. Mora da se radi defragmentacija i trebaju mu driveri za sve zivo. Ja sam sa mojim ubuntuom zadovoljan, ali ipak neki programi ne mogu na linuxu iako ih ima brdo.
Ukusi su razliciti i o njima se ne treba raspravljati!!!

codemaker:
Vidim da se moj drug Nikodim debelo "najedio" :)
Nema potrebe, svi mi ovde ucimo, kako si lepo rekao, i dan danas za neke stvari moram da progooglam, takav je nas IT zivot, jako se mnogo razvija.

Zapravo odgovaram na ovo samo zbog jedne male ispravke.
Nije tacno da od Clippera nema nista po pitanju XP. Do pre nekog vremena sam jos odrzavao jednu Clipper aplikaciju za nek USA firmu, koja je veselo radila pod XP.
Na kraju sam im uzeo pare i prebacio u 32-bitni sistem pod xHarbour-om, kad su shvatili da kad im naidje Vista, 16-bitna aplikacija im ni pod razno nece raditi.
Dakle nije stari dobri Clipper jos za bacanje :)

Ajde ne zesti se, skodi monitoru i tastaturi :)

Ja i programiranje... pa ja sam duduk za takve akcije... doduse nije mi to posao, ponekad napisem oneki skript ili opravim neki bat file... i to je sve.
Vidis, ja pojma nisam imao da Cliper radi pod XPom, ocigledno je taj programer ima neki razlog za tvrdnju da to ne radi. Vidis, ako to jednog dana ipak bude moralo da se "badzi" za XP racunam da cu moci da te kontaktiram da zavrsis to. ;)

A ja sam sada dosao kuci... mrtav sam, trso je domain controler, jedan jedini u celoj firmi (ne mojoj, vec jednoj sa kojom imamo ugovor o odrzavanju)... pa sam badzio neki backup koji se nalazio na delu HDDa koji je bio ostecen.... uglavnom zavrseno je srecno... idem da spavam...
Mada, mislim da ne bi bilo lose objasniti kako sve to funkcionise, naravnou pitanju je Windows server 2003 standard, za neke mladje generacije koje nemaju iskustva sa vracanjem domain controlera...

nikodim:
Ja i programiranje... pa ja sam duduk za takve akcije... doduse nije mi to posao, ponekad napisem oneki skript ili opravim neki bat file... i to je sve.
Vidis, ja pojma nisam imao da Cliper radi pod XPom, ocigledno je taj programer ima neki razlog za tvrdnju da to ne radi. Vidis, ako to jednog dana ipak bude moralo da se "badzi" za XP racunam da cu moci da te kontaktiram da zavrsis to. ;)

pa ipak ti code nije rekao ni da si mali, niti da si glup..

nikodim:

A ja sam sada dosao kuci... mrtav sam, trso je domain controler, jedan jedini u celoj firmi (ne mojoj, vec jednoj sa kojom imamo ugovor o odrzavanju)... pa sam badzio neki backup koji se nalazio na delu HDDa koji je bio ostecen.... uglavnom zavrseno je srecno... idem da spavam...
Mada, mislim da ne bi bilo lose objasniti kako sve to funkcionise, naravnou pitanju je Windows server 2003 standard, za neke mladje generacije koje nemaju iskustva sa vracanjem domain controlera...

Sto se tice Clippera i XP, vise ne "trosim". Sada sam presao na 32-bitni xHarbour, naslednik Clippera ali je razlika kao nebo i zemlja. U svakom slucaju, zovi ako firma hoce da se dobro novcano pokaze. Ako su neki pilicari, bolje nemoj, neka gaje kokoske i dalje... :)

Za ovo oko Windows 203 servera, stvarno uopste ne bi bilo lose da napises neki tekst o tome. Zanimace mnoge ovde, siguran sam. Evo ja "teram" taj server na jednoj od masina u kuci i koristim ga za hostovanje svojih sajtova, a opet bih rado procitao sta imas da napises o domain kontrolerima.

Mars na spavanje! :) jel' ti vidis koliko je sati?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back