Microsoft Windows Vista, komentari, iskustva, planiranja u buducnosti.

• Začetnik teme Začetnik teme Dejan
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
@Bojane, i ja isto trazim za smanjivanje ikonica, do sada sam pronashao samo za ikonice u my computer kako da smanjim dok u control panelu i na desk-topu, moram jos da prelistam opcije za setovanja. Btw Svemirski brod je nista za ova setovanja koja su napravili. Za My computer i unutar foldera imash gore views-pa izaberi od ponudjenog.

@Figaro nisam koristio tu alatku koju je Microsoft preporuchio za skidanje. Ali koliko sam razumeo mozes da prekinesh download a zatim (kasnije) da nastavish dalje sa skidanjem. Sto se tiche butabilnog DVD-a. Ono sto ti je potrebno jeste da raspakujesh fajl koji ces skinuti a u *.ISO formatu je. Zatim sve sto se nalazi u njemu narezi na jedan DVD. Ceo Windows Vista RC1 bilo da je 32 ili 64 je butabilna. Znachi samo raspakuj i narezi sve sto se nalazi unutar.

Da bi uradio but sa cd-a udji u BIOS i podesi da ti je prvi uredjaj DVD chitach ili rezach (sta vec..) Za ADSL potrudicu se da ti pomognem sa nekoliko linkova (sutra mozda...).

Savet: ostavi jednu particiju za sluchaj ukoliko nebudesh mogao da podesish konekciju, tako ces moci sa XP-a da skinesh ono sto ti je potrebno za Vistu nebili podesio konekciju na ADSL-u.

Dobio sam na mail, neki upgrade i ujedno ovu propratnu poruku.
Sada i zvanichno mozemo da ochekujemo do kada ova verzija ce biti dostupna korisnicima.

... . Please also note that Windows Vista Beta 2 expires on May 31, 2007. You will need to replace the Beta version with the final release version of Windows Vista or other operating system before then.

Evo uspeo sam da (nateram) i Office 2007 na Visti, dosta sam imao problema sa instalacijom posle 3 pokushaja instalacija je uspela, i evo otprilike kako to funkcionishe:

http://img48.imageshack.us/img48/1705/officeaccesstf6.jpg
http://img48.imageshack.us/img48/7537/officeexcelke8.jpg
http://img287.imageshack.us/img287/6654/officeinfopathvg4.jpg
http://img58.imageshack.us/img58/6226/officeoutlookpu7.jpg
http://img117.imageshack.us/img117/9482/officepowerpointcg6.jpg
http://img117.imageshack.us/img117/7820/officepublishertr9.jpg
http://img59.imageshack.us/img59/6281/officewordxe0.jpg

Evo i one prerverzije sa 3D desktop-om: :lol:

http://img156.imageshack.us/img156/3567/3ddesktopcm9.jpg

The Legolas:
Malo sam pratio desavanja, a vezano za nove informacije o tome sta Microsoft trenutno radi i na kojim produktima se trenutno najvishe zadrzava nebili ispunio svoj obecani rok. Dakle, u pitanju je nova verzija Windows viste (beta-naravno), stoga sto je ovaj put radjeno nekoliko izmena, samime time Microsoft je postavio na svome download sajtu dve verzije. Radi se o beta verzijama za 32 i 64 bitne procesore. Pun naziv: Windows Vista RC1. Microsoft obavestava svoje korisnike, da je ovo trenutno kao i ostale do sada samo jos jedna beta verzija sa poboljsanjima koje nudi, dakle nemojte se zalecati preterano.

000000006495zo0.jpg

Mozete krenuti sa skidanjem Windows Viste RC1 na zadatom linku: Windows Vista RC1

Ako gore napomenuti link pravi problem probajte: Ovde.

Default link: Ovde.

Malo opsirnije: Ovde.

Konfiguracija koju Microsoft preporuchuje: Ovde.

Ja sam skinuo 32 bitnu veriziju i krecem polako sa 64-bitnom.
Krenite polako sa skidanjem, jer Microsoft je kao i prosli put nagovestio da postoji vremenski period za skidanje ovog system-a.
Neka ovde bude mesto za sva informisanja a vezano za buduci Windows to jest Vistu.

PS: Moderatori, hajde da gledamo da ovu temu odrzimo sto chistijom, a vezano za glupave postove od drugih korisnika koje nemaju veze sa temom. Hajde da napravimo jedan dobar topic na kome cemo se informisati u buducnosti. Ovo ce svima pomoci u daljem radu sto se tiche informisanja vezano za ono sto Microsoft daje.

Ma ko shihsa VISTU kada koristim Retestrakov hakovan Windows,plus instalira gotovo sve potrebne programe plus crackovane...;)

Mozda to kod tebe i prolazi, zavisi cime se bavis.
Ja, da bih prodavao softver pogotovo u USA i sada u UE, moram za svaki progam da dokumentujem sta sam koristio od kompajlera, grafickog programa ( sa sve potvrdom o registraciji), koju verziju Windowsa imam i njenu registraciju itd,itd...
Ne traze to bas svi ali je veoma cesto i moram biti spreman na sve. Pogotov vece firme i one sa kojima imam zakljuceno odrzavanje.
Samo u Srbiji i jos ponegde na Balkanu je legalizacija softvera zadnja rupa na svirali.
Kad bi svakogome ko nesto proda (program, web sajt ili bilo sta u vezi racunara), trazili potrvdu o registraciji, bilo bi druga prica ovde.
I ne mislim da treba da se sve svodi na ono "kad budemo imali plate kao u Nemackoj" i mi cemo regostrovati. Ako se neko ozbiljno bavi ovim poslom, registracija svakog neophodnog programa (dakle legelna verzija) ce se relativno brzi isplatiti a kupcima ukazati na punu ozbiljnost osobe koja prodaje svoj IT proizvod.

Iz tog razloga je meni veoma znacajan nacin registracije, samo mi nesto mirise da cemo nastradati sa svim tim zavrzlamama oko registracije. Ispada da ako imam 5 racunara u kuci moram imati pet licenci a ako hocu da izvrsim novu instalaciju, nece moci? Iako je razlog za novu instalaciju BAS MS kiks u necemu koji ume da syebe sistem? I sta sad?

Potpuno se slžem s codeom u vezi legalizacije softvera. Već suviše dugo kod nas vlada džungla što se tiče legalnosti svega pa i softvera. A više nema nekog opravdanog razloga za to. Razmotrite sledeće:
  1. Možete potpuno legalno skidati sve dodatke, poboljšanja, upgrade, tražiti podršku kad nešto ne radi.
  2. Imate svu potrebnu dokumentaciju, pristup svim relevantnim podacima na sajtu proizvođača
  3. U situaciji kada je svaki program par evra naučili smo, svi redom, da uvijek imamo sve najnovije i najjače programe, za bilo koju oblast. Nikad se nismo pitali da li nam baš treba sve to. A ne treba. Većina nikad ne koristi ni 5% mogućnosti koje ima softver koji je instalirala. A tih 5% mogao im je obezbijediti i neki potpuno besplatni program, bez posezanja za gigantskim paketima koji zatrpaju disk i redžistri hiljadama fajlova i linkova.
  4. Na kraju, postoji i Linux. Iako ga ja ne koristim (meni su svi programi pod win, uključujući i njega, legalni, jer je to zahtjev posla kojim se bavim), Linux je dobar OS s masom dobrih i potpuno besplatnih programa. Nema baš sve programe koji postoje za Win, ali ogromnoj većini i ne trebaju baš svi ti programi. Sve što treba prosječnom korisniku ima i za Linux.
www.sf-team.co.sr

Upravo tako Codemaker i MGordan, nemam sta da dodam, ipak vece iskustvo stoji ispred vas i umete (bolje) objasniti.

Jel se koriste svi programi isti kao i kod XP-a ili postoje posebni programi kao za linux ?

Hm, "izmedju Linux-a i Windows-a".

Pa u zavisnosti od toga koji verzija Viste je u pitanju. Recimo 64-bitna verzija, neke aplikacije ne podrzava od 32-bitne verzije, ali moze se resiti uz pomoc file compatibility wizard-a, sto je takodje plus za novu verziju gore napomenutu.

Svi programi (skoro), sasvim dobro rade na 32-bitnoj verziji, za 64 bitnu (ne stizem) da isprobam.
Ali ima jedan problem na koji sam naishao, naime instalacija firewall-a, ume da predstavlja problem, Zone Alarm recimo, odbija instalaciju. Tako da, (skoro) svi programi rade, to je to za sad.

Hmm, plasim se, jos ce se sve gadno zamrsiti sa tim pokusajima zastite Vista OS....
Ponekad pomislim da ti ljudi u M$ prosto postaju odseceni od realnosti i smisljaju nesto sto samo njima ima logike. Prosto ne mogu da poverujem da se u pokusajima za zastitom softvera (sto je naravno njihovo legitimno pravo), pocinju praviti neki koraci koji ce zapravo njima najvise naskoditi. A mogu i veoma znacajno umanjiti upotrebljivost softvera..
Za sada je na primer moja odluka da teram sa XP dok se ne raspadne ili se prasina oko Viste zastite ne slegne pa cu videti sta mi je ciniti. Za sada nemam nameru da se patim sa verifikacijama.
Osim toga, ne cini mi se fer da bih morao za svaki od mojih 6 racunara u kuci, da kupujem verziju Viste? Pa jos ako menjam neki hardver, sve iz pocetka itd... A za "site edition" stvarno ne mislim da treba da trosim pare...

Jedino sto cu morati jednu masinu da "zrtvujem" jer moram testirati progame koje radim i na Vista OS jer ce biti dosta brzo, gomila korisnika koja ce prelaziti na Vistu.

Definitivno su izgubili kompas. Ima boljih načina da zaštite software od ovoga što su smislili. Sem toga, njihov glavni izvor prihoda nije Windows. Sem ove lepote ima još jedna stvar koja je takođe vrlo odbojna za prelazak na Vistu, a to je zaštita autorskih prava u sferi muzike i videa. I tu je blago ludilo. Na osnovu onoga št je napravljeno, legalno kupljeni CD/DVD ne može da se reprodukuje ukoliko svi elementi u lancu nemaju odgovarajući nivo zaštite?!

Bolje je da žrtvuješ samo jednu mašinu, pa ako je WGA i ubije i dalje možeš da radiš. Još bolja je varijanta ako imaš neki software za virtuelizaciju (VMware ili Virtual PC), pa onda Vistu ubaciš tamo i da se uopšte ne potresaš oko toga.

Zanima me ovo sto si rekao u vezi VMware ili Virtual PC.

1. Znam sta rade ovi programi ali me zanima zasto mislis da je bolje koristiti te softvere umesto zrtvovati jedan PC. U svakom slucaju ako Vista bude prepoznata kao "ilegalna", nece raditi, pa mi na zrtvovanom PC sleduje reinstalacija XP a na onom koji koristi na primer "Virtial PC" sledi brisanje virtialnog OS i eventualno ponovna instalacija ili slicno?
Kakva je strategija na koju si mislio?

2. Vidim neke cene oko 250 USD za Vistu za jedan PC, znaci meni bi trebalo 1500 USD a sve to bi radilo samo ako ne promenim neki hardver, drugu plocu ilim procesor. Koliko sam shvatio - morao bih da kupim novi OS, ne bih mogao instalisati sa kupljene Viste? Ako je to tacni, kretenizam prvoklasni.

Izgleda, totalno ludilo, niko ustvari i nema konacnu informaciju iz prostog razloga sto ni M$ izgleda nije bas izdefinisao sta ce tacno biti.

Preskočiću očgilednie razloga kao što je smanjenje prostora koji zauzimaju PC računari i manji broj elemenata koji mogu da se pokvare.

Osnovna prednost virtuelizacije, bar u tvom slučaju je što uvek svoj software možeš da testiraš u identičnom okruženju. Dakle instaliraš OS i sve ono što ti treba da bi aplikacija radilo, uključujući i aplikaciju ako ne želiš da testiraš i instalaciju aplikacije i onda takvo stanje "zamrzneš" time što ili napraviš snapshot virtuelnog računara ili iskopiraš datoteke koje čine taj vrtuleni računar na neko drugo mesto. Posle toga kad god ti treba takvo stanje sistema samo vratiš stanje iz snapshota ili vratiš one iskopirane datoteke nazad. Na nekom normalnom raunaru posao ne duži od 5 minuta.

Što se same Viste tiče, prednost je što fizička promena hardware ne utiče, bar nije do Viste, na hardware koji vidi OS instaliran u virtuelnom računar, tako da su manje šanse da ti M$ ubije taj OS i da moraš da ga ponovo instaliraš.

Što se tiče broja kopija, da potpuno si u pravu da ti treba nova kopija Viste kada promeniš hardware. Objašnjenje M$-a je da je to trebalo i za XP, ali nisu na tome insistirali. Ko je ovu izjavu smislio, stvarno ima samo žicu između ušiju.

Šta će biti definisano je, jer je matering proces završen i sada treba da počnu da se prave kopije Viste. Dakle "Kill Switch" je tu, a da li će možda nešto menjati u politici oko kupovine nove kopije Viste pri promeni hardwarea, čućemo i videćemo.

Sad se setih, (slucajno sam preturao po tasnama), dok sam bio pre dve nedelje u Gcrkoj, neki ljudi mi u Atini dadose Beta verziju Viste ali neka verzija koja se moze instalisati na 8 racunara ukupno bez problema. Traje do maja sledece godine. Posle toga ni oni ne znaju sta ce i kako biti.
Problem je u tome sto treba ova verzija da se instalise do kraja novembra, posle toga se nece za nju moci dobiti cd key..
Da li neko zna nesto o takvim verzijama i zna li se sta se nakon isteka roka desava, us smislu da imamo neki popust pri kupovini i da li ostaje onih 8 racunara dozvoljene instalacije?
Svaka informacija dobrodosla.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back