Michael Taylor - slikar jedinstvenog stila

Poli46

Stara legenda
VIP
Poruka
92.520
Preneto u celosti sa https://www.getscriba.com/artist-spotlight-michael-taylor

Blog78-Michael_Taylor_1-960w.jpg

Blog78-Michael Taylor

Možete li nam dati kratku pozadinu o sebi?

Uvek sam crtao kao dete, obično slike stvari koje su me tada zanimale. Tako puno jedrenjaka, vozova,
kauboja, Denisa pretnji i karikatura. Najveća poslastica u danima džeparca bila je nova crna Bic olovka
i blok papira. Stvari su se promenile preko noći kada nisam uspeo da napravim pravi oblik čamca, stavio
sam model na sto i nacrtao ga u živo. Duboka razlika koju je ovo napravilo i fascinantan posao stvaranja
iluzije stvarnosti pokrenuli su me na doživotnom putu ka tome da ovu iluziju prvo učinim uverljivom, a
zatim je suptilno potkopa. Moj otac je imao dobro opremljenu kutiju za knjige uključujući knjige o nadrealizmu, britanskom modernizmu, japanskim grafičarima, Salvadoru Daliju. i godišnjaci Gilesovih crtanih filmova.

Blog78-Michael_Taylor_2-960w.jpg

Blog78-Michael Taylor

Sve se to svarilo i ugradilo u moj rad. Uz njegovu podršku odustao sam od A-nivoa i otišao u Vorting
umetničku školu, a zatim u Goldsmits da studiram likovnu umetnost tri godine. Nakon odlaska razmišljao
sam o karijeri da vozim londonske autobuse, ali sam se inspirisao čitanjem biografije slikara Marka
Gertlera. Odlučio sam da slikam godinu dana izdržavajući sebe radeći svako veče u pabu u Griniču.
Napravio sam dve slike od kojih su obe prikazane na Kraljevskoj akademiji. Kada su oba prodata,
odustao sam od posla i od tada sam nastavio da slikam jednu za drugom manje-više bez pauze.

Kakav uticaj vaša lokacija ima na vašu karijeru?

Blog78-Michael_Taylor_5-960w.jpg

Blog78-Michael Taylor

Ne biti pejzažista, zaista pruža malo. Rekavši to, pejzaž Dorseta u kome živim prepun je sahrana
iz gvozdenog doba sa pripadajućim grobnim predmetima. Ovo je svakako uticalo na neke od poza
i pratećih rekvizita u nizu radova kao što je Portret sa grobnim materijalom. Takođe, pronalazak viktorijanske deponije smeća koja je erodirana u more dok je lov na fosile doveo do čitavog niza mrtvih života polomljenih, odbačenih i modernih svakodnevnih predmeta sličnih fosilima.

Koji je vaš najveći izvor inspiracije?

To se s vremena na vreme razlikuje u zavisnosti od toga šta pokušavam da postignem, ali
bez posebnog redosleda: Vermer, Stenli Spenser, Velaskez, Frensis Bejkon, rani Lucijan Frojd (Devojka sa ružom iz 1948. je bila u jednoj od tatinih knjiga i ja nikada nisam zaista preboleo),
Fra Anđeliko, i začudo, karikaturista Karl Džajls, čija je divna manipulacija perspektivom naučila
me mnogo toga.

98a428ab7e9a02dc859642dba5ee1e02michael taylor art.jpg

https://www.getscriba.com/artist-spotlight-michael-taylor

Da li biste mogli da izaberete jedno umetničko delo koje je ostavilo trajan uticaj na vas,
i ako jeste zašto?

Blog78-Michael_Taylor_3-960w (1).jpg

Rekao bih verovatno Devojka sa ružom od Frojda zbog svoje mirnoće, intenziteta, kontrolisanih distorzija, i jednostavno je veoma čudna. Sasvim jasno se zasniva na
stvarnoj osobi, ali strogost posmatranja ga je gurnula negde na veoma uznemirujuće.

Koje veštine ili tehnike smatrate najkorisnijim u svom poslu? Da li koristite prvenstveno
tradicionalne ili digitalne metode za kreiranje svog umetničkog dela?

Blog78-Michael_Taylor_4-960w.jpg

Blog78-Michael Taylor

Uglavnom tehnike koje su bile poznate pre dvesta godina. One su evoluirale milenijumima od pećinskog slikarstva pa nadalje da bi služile našoj naizgled iskonskoj potrebi da stvorimo
„sličnost“ i veoma su efikasne. Pod ovim ne mislim na sličnost u smislu portreta, već na potrebu
da stvorimo ili posedujemo ubedljive rekreacije stvari koje nam trebamo, bojimo se ili volimo.
Ovo naravno uključuje tradicionalne portrete, ali i inventivne manifestacije božanstava, ili
ubedljive prikaze hrane ili plena. Dok uglavnom radim od života, koristim stereoskopske folije
da bih pomogao u studiju i morao sam da izmislim i napravim odgovarajuću opremu.
Dobar stereo slajd velikog formata sadrži obilje vizuelnih informacija o formi i površini koje
potpuno nedostaju na normalnim fotografijama. Ovo je posebno korisno za pomoć sa portretom nekoga ko je previše zauzet da bi mi dao mnogo sati koje mi je inače potrebno. Moj iPad mini
igra veoma sličnu ulogu kao blokovi za crtanje i biro iz mog detinjstva, i volim da se igram na
njemu. Ponekad čak i uključujući skice ili karikature u e-poruke. Zaista, ovaj intervju je nastao
kao rezultat slanja pošte obožavaocima Scribi kada sam kupio jednu od njihovih olovki!
Do sada, jedini način na koji sam profesionalno koristio digitalne tehnike je da stavim fotografije slika na kojima radim u Procreate tako da mogu da eksperimentišem sa promenama kompozicije
ili tona bez dugotrajnih eksperimenata na stvarnom platnu.

Back