Ми смо генерација интроверата

Problem je u definisanju odredjenih termina, u ovom slucaju to je introvertnost. Osoba koje je introvertna ne znaci da ja pasivna, stidljiva, povucena, neaktivna itd...

Primera radi, neki ljudi jednostavno ne vole "small talk" sa nepoznatom osobom na autobuskoj stanici, ne zato što ne umeju da drze komunikaciju, niti zato sto sto se boje ili stide, vec zato sto ih to ih to jednostavno smara i crpi mentalnu energiju. Zato osobama koje su po prirodi introverti ne odgovaraju odredjene karijere poput prodaje

Ukratko i pojednostavljeno : Ekstrovert je osoba koja preferira vise stimulansa iz okruzenja, a introvert suprotno, manje stimulansa iz okruzenja. Ovo je iz knjige koju sam procitao davno i zove se "Quiet : The power of introverts in a world that cant stop talking". Preporuka ako te zanima vise o temi introvertnosti

Za drustvo nije nikakav problem introvertnost( veliki broj njih je upravo suprotno, dao drustvu mnogo) vec pasivnost, izostanak aserativnosti i ne preuzimanje odgovornosti.

✔️✔️

Mislim da je mnogo veci problem za tvoju generaciju odrastanje u sistemu (mislim na Srbiju i Balkan u celini) koji je mnogo loš.
Introvertnost je pre posledica tog lošeg nazadnog sistema a ne drustvenih mreza i korone.

Pre pola tvog zivota (pre 11 godina), covek sa kupljenom diplomom je postao predsednik Srbije.
I dan danas 90% ljudi ne kapira koliki je to poraz svega normalnog!
I naravno da ce deca da budu zbunjena i da se povuku u sebe u tom bolesnom sistemu vrednosti.
Можете ли детаљније да образложите свој коментар?

Kako skoro?
Ааа па добро онда брате, јбг, за мене од 19 година 7-8 година је трећина живота скоро😆
Skoro pola života od kako znaš razliku između onog ko je više sa sobom nego sa drugima...
Svi smo kombinacija oba. I očigledno da nisi dovoljan sam sebi jer si jedan od najaktivnijih ovde a i imaš potrebu za drugima i van digitalnog ravnog sveta...

Postaje nam sve ravno kad se isključimo iz eksternog sveta...

Nisi postojao tada. A skoro pa nisam ni ja.
Да има и тога брате. Али не можеш рећи да 80тих например, да је било више интровертних људи у сваком смислу, да ти је требао одмор од друштва, бар у мери као данас, да ниси могао да лако упознаш неке нове људе, тј лакше него данас
Pusti prošlost. Živi sadašnjost radi budućnosti.

Interakcija sa tuđim svetom te čini novim svetom u sebi...

Доласком интернета људи су показали своје право лице. Обраћају се мање једни другима, јер сада користе телефоне да би дошли до потребних информација. Ако траже неку улицу или објекат у граду, укуцају то у телефон и пусте навигацију да их води. Ако путују у неко друго насељено место, укуцају то место у телефон и навигација их води. Наручују храну, пиће и друге ствари за кућу преко апликације, а плаћају преко рачуна, односно опет преко апликације. На исти начин купују карте, гардеробу, компјутере итд.

За све те ствари си раније морао некога да питаш или да изађеш напоље из куће. Сада за већину ствари, човек може да се снађе преко интернета. Не мора да иде до туристичке агенције да би се распитао за аранжмане. Има сајт Booking и преко тога решава 99% путовања. Не иде у пошту, шаље путем имејла. Постоје онлајн факултети, студије, курсеви. Не идеш у учионицу да слушаш предавање, не идеш у књижару да купиш књигу. Све радиш од куће преко екрана.

На крају, не мораш да идеш у град или на журку да би упознао неког. Измишљене су друштвене мреже и апликације.
Је л то добро или лоше,када сведемо на просечан утицај на животне аспекте?

Ne može da se kaže "skočila je stopa introvertnih"
- to je osobina, nije pojava.
Isto tako ne može neko biti ekstravert pa se preobratiti i postati introvert.
Može biti društveniji u nekom razdoblju a zatim postati povučeniji..

Malo obratiti pažnju šta se piše i kako se naziva.
Може се рећи итекако. Како не може? Стопа је одређени број. Итекако да се повећао број интровертних људи, било као особина, било као појава. Како год повећало се.

Kako skoro?

Skoro pola života od kako znaš razliku između onog ko je više sa sobom nego sa drugima...
Svi smo kombinacija oba. I očigledno da nisi dovoljan sam sebi jer si jedan od najaktivnijih ovde a i imaš potrebu za drugima i van digitalnog ravnog sveta...

Postaje nam sve ravno kad se isključimo iz eksternog sveta...
Па да заправо има ту истине но ја сам модератор па и морам да будем активан

Може се рећи итекако. Како не може? Стопа је одређени број. Итекако да се повећао број интровертних људи, било као особина, било као појава. Како год повећало се.
TO je isto kao kad bi se reklo povećava se broj desnorukih

Stopa je tendencija-nije broj.
Tendencija pada /tendencija rasta (statistički pojam)

Ne pišemo generacija introverAta - nego generacija introvertnih (... i još ponešto ... )

Poslednja izmena:
Све нас је задесило.
Није Тито и слање неистомишљеника (или оних што су се нашли у погрешно време на погрешном месту) на Голи оток.(То је могао да буде било ко - отац,мајка,баба,деда,брат,сестра.)
Није комунизам уз забрану вере(ЦККПЈ,СКОЈ,ОЗНА,Јово Капичић итд.исл.далеко било),није деведесета - деведесет пета (рат,глад,нема струје,присилно слање у рат).
Није бомбардовање деведесет девете.
Доста тога сте избегли да видите те будете свесни истог - захвалите Богу за то.
Друштвене мреже
Сећаш ли се кад су тачно почеле,којим случајем?
Знам да су младе генерације одрасле уз њих,одрасле уз "паметне" телефоне,као да на свет долазите са коришћењем тога - природно вам је.
Колико примећујем,ваш је живот на њима - јутубери,Тиктокери,ако не онда као публика и то је ново време.
интернет онлајн злостављања
Тешка тема,најбоље пријава и блок.
па онда нша крају корона...
Зар вама није било лакше јер сте генерације које све пребаце на мрежу?
Много је утицала да стопа интроверта скочи много брзо
Интроверт је увек интроверт,тако је било и у времену пре интернета и данас.
Разлика је што се данас може овако комуницирати а некада то није постојало- лоше појаве на блок.

И ја сам лично интроверт. И није нужно лоше бити интровертна особа.
Уобичајено је постало али већа проблематика иде јер људи данас екстремно злоупотребљавају и искоришћавају оне пристојне људе.
Пристојни се повлаче,постају нежељено сами,нежељено усамљени те их други виде као интроверте иако то нису.
Али будући да живимо у цивилизацији заједно са другим људима сматрам да већа стопа интровертних људи није добар утицај на заједницу.
Заједница одавно не постоји већ је свако за себе,људи се групишу према томе ко колико пара и имовине има.
Или чији колико пара и имовине имају.
Ипак требамо да функционишемо са другим људима.
Да,наравно,ако има других људи ~ у градовима је опште отуђење,у малим местима или нема вршњака или су у неким далеко било стањима.
Ако нема постоји интернет.

По ономе што читам... Видите да су Срби од изгубљеног рата претрпели значајну промену менталитета који се погоршао... Па шта је Србин мислио пре? Шта се толико променило? Волео бих да ми неко препоручи књигу да је разумем или да ми је објасни

По ономе што читам... Видите да су Срби од изгубљеног рата претрпели значајну промену менталитета који се погоршао... Па шта је Србин мислио пре? Шта се толико променило? Волео бих да ми неко препоручи књигу да је разумем или да ми је објасни

Sta je mislio ne znam, ali ja sa 45 godina, secam se odlicno da nekada nije moglo ni da se zamisli da neko sa kupljenom diplomom bude bilo sta, kamoli sef drzave.
I nebitna je nacija, bitan je svaki gradjanin drzave.

Stopa je tendencija-nije broj.
Tendencija pada /tendencija rasta (statistički pojam)

Ne pišemo generacija introverAta - nego generacija introvertnih (... i još ponešto ... )
Ретко кад направим граматичку грешку, хвала ти на исправци. Мада, хтео сам рећи у смислу "ми смо генерација дрогераша" "ми смо генерација лепотана" на тај фазон

Back