Ми, Хрвати (2)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne znam zašto to nama pripisujes kad to govore strane kronike tog vremena.
Isto je i sa vašom povjescu da imate samo što su Bizantinci zapisali, a toga je puno manje nego kod nas.

- - - - - - - - - -

Zašto od 11.st?

- - - - - - - - - -

U 11.st. još ima narodnih vladara i dosta njihovih isprava .

Da, samo što o našoj istoriji govore i Bugari, jer smo i sa njima imali posla, a u pitanju je neposredni komšiluk. I naša istorija je prilično jednostavna, dok je samo ovaj fragment vaše jako nelogičan. Dakle, ovaj Ljudevit prvo beži nekim Srbima za koje se ne zna gde su tačno, ali ste uvereni da nisu na primorju, jer ne može kod Borne koji je ratovao protiv njega. Onda tim Srbima ubija vođu iz nepoznatog razloga, da bi nakon pobune posle nekog vremena pobegao kod jednog od Borninih sukcesora. Sad tu ispada kako kod Borne nije smeo, ali je smeo kod njegovog naslednika. I taj naslednik ga kasnije ubija opet iz nepoznatog razloga...

A 11. vek sam lupio, daj najstariji sačuvani originalni pisani dokument koji pominje Hrvate na primorju i potiče sa tog istog primorja.

Katoličko ne znači i hrvatsko, budući da se Hrvati tamo ne pominju tu negde do 16. veka, ali se zato pominje u tvojoj "povijesti" kako je neki hrvatski "kralj" bežao Srbima u Dalmaciju :kafa::hahaha:

Pravoslavno znaci samo srpsko...

Savremeni izveštaji donose dosta pojedinosti o tom, kako je u XVII veku katoličko stanovništvo osetno nazadovalo u unutrašnjosti Turske, i to manje u korist islama koliko u korist pravoslavlja. Sima Milutinović izneo je u svojoj Istoriji Crne Gore, da je cetinjski vladika Ruvim preveo u pravoslavlje Kuče, Drekaloviće i Bratonožiće. Ruvim je bio savremenik Pajsijev i sedeo je dugo na vladičanskoj stolici. Njegovu aktivnost potvrđuju i rimski izveštaji. Među Bjelopavlićima bilo je 1633. god. svega još 200 katoličkih kuća, a 1635. god. među Zetom i Moračom broj katoličkih duša nije prelazio mnogo preko hiljade. Piperi, koji su još 1610. god. smatrani skoro svi kao katolici, postali su isto većim delom pravoslavni. U Popovu do 1627. god. od 12 crkava katoličkih 7 je prešlo u pravoslavne ruke; sličnih pojava je bilo i u okolini Trebinja. Ima isto tako vesti o prelasku katolika u pravoslavlje u Sremu, oko Rume i Mitrovice. Glavni razlog za to bio je taj, što katoličko više sveštenstvo u većini nije smelo da živi pod Turcima, nego se zadržavalo mahom u susednim hrišćanskim zemljama. Mnogo izveštaja govori o tom, kako puk po više godina nije video sveštenika među sobom. A bez neposrednog nadzora i stalnog održavanja veza stvari su prirodno morale ići na gore. Bosanski franjevci, koji su inače snosili sve tegobe sa svojim narodom, nisu van bosanskog područja bili rado viđeni, a i njihovom ponašanju u Bosni stavljali su papski vizitatori teške prekore.

http://www.rastko.rs/rastko-bl/istorija/corovic/istorija/6_6_l.html

Patuljci pojma nemaju...

Split 1918. godine

qrb23a.jpg

Zagreb iste godine...

24wd9hv.jpg

:whistling:
Sve je to tacno dobri moj Krang ali to nije hrvatska...ni Susak ni Fijuma nii Split...a ni Zagreb...koji je bio iz K&K koja je prestala da postoji, znaci to je u tom trenutku prostor pun apatrida koje je neka velika sila mogla da "usvoji"

Послато са GT-I9515 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Da, samo što o našoj istoriji govore i Bugari, jer smo i sa njima imali posla, a u pitanju je neposredni komšiluk. I naša istorija je prilično jednostavna, dok je samo ovaj fragment vaše jako nelogičan. Dakle, ovaj Ljudevit prvo beži nekim Srbima za koje se ne zna gde su tačno, ali ste uvereni da nisu na primorju, jer ne može kod Borne koji je ratovao protiv njega. Onda tim Srbima ubija vođu iz nepoznatog razloga, da bi nakon pobune posle nekog vremena pobegao kod jednog od Borninih sukcesora. Sad tu ispada kako kod Borne nije smeo, ali je smeo kod njegovog naslednika. I taj naslednik ga kasnije ubija opet iz nepoznatog razloga...

A 11. vek sam lupio, daj najstariji sačuvani originalni pisani dokument koji pominje Hrvate na primorju i potiče sa tog istog primorja.

U trogirskom statutu iz 1322. se poziva na privilegije dobivenih od raznih hrvatskih i ugarsko hrvatskih vladara.
Od posebnog je zanimanja nadalje (u pogledu etničke strukture starog Trogira) pored ostaloga i norma sadržana u gl. 10. druge knjige trogirskih »reformacija«, koja je donesena 22. maja 1426. a glasi —»Quodin consilio loquatur italice«.
Ovom je normom izrečena zabrana da se
»a modo in antea nullus nobilis in generali consilio« ne bi usudio govoriti drukčije nego »in lingua latina et italico sermone«. Očigledno je faktično stanje nametnulo Velikomu vijeću ovu potrebu da se izreče ta
zabrana. Koliko je i to uspijevalo, najrječitije pokazuje kasnija norma u gl. 81. ovih »reformacija«, gdje se (pod naslovom - »De officio sindicorum ,in officio«) moralo konstatirati, kako se u gradskim vijećima
i dalje govori »in lingua materna«.
Ako uzmemo u obzir da, je među gradskim »bonoratiores« i u ranijim, godinama (čak i u XIV vijeku) bilo viših funkcionera s izrazito hrvatskim imenima, nadalje da u statutu ima naziva slavenskog porijekla, onda je očigledno kako je značajan 'bio naš elemenat u starom Trogiru i da je krivo što su raniji historičari o Trogiru iz vremena postanka i razvitka njegova Statuta pisali kao o nekom romanskom gradskom naselju. Sasvim je razumljivo, što je trogirski Statut pisan latinskim jezikom. Bilo je to općenito u duhu srednjovjekovnoga stremljenja da i naši gradski centri na Jadranu idu uporedo sa kulturnim usponom na susjednim jadranskim obalama. Utjecaj talijanske renesanse bio je i kod nas nesumnjiv i velik. Ali iako je Statut
pisan latinskim jezikom, Veliko vijeće Trogira moralo je zabranjivati (i to ne jedanput!) svojim članovima, da u Vijeću ne govore »in lingua materna«, nego »lingua latina et itallico sermone«, da bi ih razumjeli
comes i drugi gradski viši funkcioneri, koje je grad po tadašnjem običaju (vjerojatno pod utjecajem i pritiskom Venecije) uzimao iz Italije. To je pored ostaloga dokazom da je Trogir ispoljavao onu simbiozu nekadašnjeg romanskog sloja starog Trogira sa vladajućim hrvatskim slojem, novopridošlim iz okolice, a koji je brzo udarao pečat čitavom gradskom javnom životu.

Hrvatske vladare i Hrvatsku državu spominju ljetopisi od Italije, preko Franačke do Njemačke kako se i vidi u onome što sam prije postavio.

Pravoslavno znaci samo srpsko...

Savremeni izveštaji donose dosta pojedinosti o tom, kako je u XVII veku katoličko stanovništvo osetno nazadovalo u unutrašnjosti Turske, i to manje u korist islama koliko u korist pravoslavlja. Sima Milutinović izneo je u svojoj Istoriji Crne Gore, da je cetinjski vladika Ruvim preveo u pravoslavlje Kuče, Drekaloviće i Bratonožiće. Ruvim je bio savremenik Pajsijev i sedeo je dugo na vladičanskoj stolici. Njegovu aktivnost potvrđuju i rimski izveštaji. Među Bjelopavlićima bilo je 1633. god. svega još 200 katoličkih kuća, a 1635. god. među Zetom i Moračom broj katoličkih duša nije prelazio mnogo preko hiljade. Piperi, koji su još 1610. god. smatrani skoro svi kao katolici, postali su isto većim delom pravoslavni. U Popovu do 1627. god. od 12 crkava katoličkih 7 je prešlo u pravoslavne ruke; sličnih pojava je bilo i u okolini Trebinja. Ima isto tako vesti o prelasku katolika u pravoslavlje u Sremu, oko Rume i Mitrovice. Glavni razlog za to bio je taj, što katoličko više sveštenstvo u većini nije smelo da živi pod Turcima, nego se zadržavalo mahom u susednim hrišćanskim zemljama. Mnogo izveštaja govori o tom, kako puk po više godina nije video sveštenika među sobom. A bez neposrednog nadzora i stalnog održavanja veza stvari su prirodno morale ići na gore. Bosanski franjevci, koji su inače snosili sve tegobe sa svojim narodom, nisu van bosanskog područja bili rado viđeni, a i njihovom ponašanju u Bosni stavljali su papski vizitatori teške prekore.

http://www.rastko.rs/rastko-bl/istorija/corovic/istorija/6_6_l.html

Patuljci pojma nemaju...

Pa ne znači ni to, osim na ovim prostorima, pošto su drugi pravoslavci u neposrednoj blizini Bugari, a njih valjda izbacujemo iz cele priče jer su... pa Bugari :hahaha: Uzgred, ne znam jesi li primetio, ali čak i u tekstu koji si postavio nema pomena o nasilnom prelasku iz katoličanstva u pravoslavlje, već upravo suprotno, krive se katolički sveštenici jer " Mnogo izveštaja govori o tom, kako puk po više godina nije video sveštenika među sobom. A bez neposrednog nadzora i stalnog održavanja veza stvari su prirodno morale ići na gore..

I, rođače moj napaćeni i pokatoličeni, ako te već ne vređam, uzdrži se i ti od smišljanja raznih uvreda, jer mogu i ja u tom slučaju opet da se setim tvoje familije :whistling:

- - - - - - - - - -

Hrvatske vladare i Hrvatsku državu spominju ljetopisi od Italije, preko Franačke do Njemačke kako se i vidi u onome što sam prije postavio.

Ja ti kažem da je ovaj fragment veoma nelogičan, otprilike kao kada bih ja ubio nekoga, pa potom iz straha od odmazde pobegao u Jasenovac.

Sve je to tacno dobri moj Krang ali to nije hrvatska...ni Susak ni Fijuma nii Split...a ni Zagreb...koji je bio iz K&K koja je prestala da postoji, znaci to je u tom trenutku prostor pun apatrida koje je neka velika sila mogla da "usvoji"

Potpuno se slažem i o tome i pričam, iz straha od potpunog utapanja ne u jednu, već u više država koje bi jednostavno razdelile taj prostor, Hrvati zovu Srbe u pomoć. "Borci" su očigledno zaboravili da se bore, a kako bih samo voleo da su pokušali i ujedno ostavili nas na miru...

Potpuno se slažem i o tome i pričam, iz straha od potpunog utapanja ne u jednu, već u više država koje bi jednostavno razdelile taj prostor, Hrvati zovu Srbe u pomoć. "Borci" su očigledno zaboravili da se bore, a kako bih samo voleo da su pokušali i ujedno ostavili nas na miru...

Одбацивањем Лондонског уговора и прихватањем Нишке декларације шанса да се Срби одвоје од те закржљале расе су упропаштене, победници су направили југославију 1918. и извели поражене у ww1 из табора губитника. После је још направљена брозославија чиме је победа Срба у ww1 скоро потпуно анулирана. Зато је добро, између осталог, што више нема брозославије. А оне што су остали са испраним мозговима и веровањем у празне приче не треба жалити, ко до сада није прогледао неће никад ни прогледати, треба одустати од труда да му се отворе очи, то га боли, не подносе светло и дан, више им прија атмосфера мрака и пећине.

Poslednja izmena:
Pa ne znači ni to, osim na ovim prostorima, pošto su drugi pravoslavci u neposrednoj blizini Bugari, a njih valjda izbacujemo iz cele priče jer su... pa Bugari :hahaha: Uzgred, ne znam jesi li primetio, ali čak i u tekstu koji si postavio nema pomena o nasilnom prelasku iz katoličanstva u pravoslavlje, već upravo suprotno, krive se katolički sveštenici jer " Mnogo izveštaja govori o tom, kako puk po više godina nije video sveštenika među sobom. A bez neposrednog nadzora i stalnog održavanja veza stvari su prirodno morale ići na gore..

I, rođače moj napaćeni i pokatoličeni, ako te već ne vređam, uzdrži se i ti od smišljanja raznih uvreda, jer mogu i ja u tom slučaju opet da se setim tvoje familije
.

Počni se bavit ozbiljnom politikom jer s.e.r.e.s kvalitetno i puno kada te se uhvati u neznanju..

Prvo si tvrdio da nema prelazaka sa katoličanstva na pravoslavlje, tražio da ti navedem neki primjer ako ga uopće ima..

Dobio si ga iz srpskog izvora!!!

Srpska kavanska mitomanija o masovnom pokatolicavanju je na vrlo klimavim nogama, tanka kao i tvoje znanje..

Počni se bavit ozbiljnom politikom jer s.e.r.e.s kvalitetno i puno kada te se uhvati u neznanju..

Prvo si tvrdio da nema prelazaka sa katoličanstva na pravoslavlje, tražio da ti navedem neki primjer ako ga uopće ima..

Srpska kavanska mitomanija o masovnom pokatolicavanju je na vrlo klimavim nogama, tanka kao i tvoje znanje..

Možda sam se pogrešno izrazio, ali sam svakako mislio na nasilne prelaske. Čak i danas imaš primere da neko ko je bio katolik prelazi u pravoslavlje, kao i obrnuto, ali to nije bitno sve dok nema nasilnih prelazaka. Dakle, ako hoćeš tako, bilo je prelazaka, ali još nisi pronašao primer nasilnog. Ako pronađeš takve primere, nije nikakav problem da kažem da nisam bio u pravu.

kad rvat spomene mitomaniju odma mi se prisere...

TISUCLJENTJI SAN konjusara i sluga je izmitomanisan uz toboz RVATSE KRALJEVE...

a kad ime pomenes ok, ajmo obici grobTVOJIH RVATSKIH KRALJEVA MAKAR JEDNOG DA MU SE NAKLONIS, ONDA BUDE TAJAC.... CVRC!!!

za srpske vladare, cija drzava bese priznata, znaj use gde pocivaju mosti... za svakog...

kao sto je obicaj u svetu... obicaj ali za drzave... one koje su to bile tada!!!

dakle gospodicicu zagorski, kaj je sa grobom tvojih "kraljeva"?

kad su to krunisani i sahrnajeni kako kraljevima dolikuje?

dje su sahranjeni?

odgovorr -NEMA

ko sto ne bi ni drzave ovih MITOMANA koji to drugima prebacuju

dok srpska drzavnost je stara odavno... tolik oda ih muka spopadne...

i pismo...

a oni sto govore svi varijantom srpskog jezika ,(a jezik i pismo ide u z drzavu priznatu koja je postojala) tu ispadaju obicni otpadnici...

krivo im je i tolike bitke koje su srbi izvojevali kroz istoriju... recimo I SV RAT VELIKI RAT najveci od pamtiveka do tada...

SRBIJA JE I TADA POSTOJALA A ONI?

u tom VELIKOM RATU SRBI SU ODNELI NAJVECE BITKE I ZASLUGE KOJE JE PRIZNAO CITAV SLOBODARSKI NAROD... A GDE BEHU GOSPODA RVATI?

BEHU NA DRUGOJ STRANI NA ONOJ KOJE JE TAMANIO SRBIN BRANECI SE...

i posto nemaju nista cim bi se podicili ili ponosili krvoloci konjusari i sluge tiranina ili fasiste, onda mrze iz zna duse onog koji je bas u tom VELIKOM RATU PODNEO najvece zrtve i ostvario VELICANSTVENE POBEDE POPUT DESET PUTA JACEG PROTIVNIKA...

u Ii sv ratu su rvati bili koljaci i pocinioci najveceg genocida na ovim prostorima...

a srbi su 80 % skoro cinili partizanski pokret...

i?

normalno je da te mrze da nazivjau mitovima tvoju istoriju, koja je eto recimo za veliki rat nenadjebiva...

a koga briga sta mitoman iz zagorja koji nema ni jednu jedinu bitku u istoriji osim na lijevca polju kada su u zasjedi docekali djurisiceve bradonje koji su potpisali sa ustasama dil o zajednickoj bejzaniji u sloveniju...

koga briga...

neko , rvatski lazovu, ajde nam pokazi gdje pocivaju mosti tvojih toboz "kralejva"?

nesoju poslednji...

I, rođače moj napaćeni i pokatoličeni, ako te već ne vređam, uzdrži se i ti od smišljanja raznih uvreda, jer mogu i ja u tom slučaju opet da se setim tvoje familije :whistling:

- - - - - - - - - -

Ja ti kažem da je ovaj fragment veoma nelogičan, otprilike kao kada bih ja ubio nekoga, pa potom iz straha od odmazde pobegao u Jasenovac.

Kranze. I za Srbe i za Hrvate je najvazniji izvor DAI, imaš ga fino na engleskom prevedenog.
Za Hrvate je vazna Historia Salonitana iz 13.stoljeća a za oba naroda i Ljetopis popa Dukljanina, za Srbe Annales Francorum. S tim da se DAI i Salonitana bolje slazu nego Ljetopis(koji se drugacije zove u srpskoj istoriografiji)

Inače Bugari spominju bitku sa Hrvatima u 10.stoljecu što su Hrvati dobili, a DAI i bitku Bugara i Hrvata u 9.stoljeću koja je završila mirom. Spominje se i prodor i paljenje Bugara u Hrvatsku krajem 10.stoljeća, to su Hrvati po svemu sudeći ispušili.
Sačuvani su mnogi kameni ulomci, oltarne pregrade, zlatne ostruge i nakit i mačevi(uglavnom skoro satrunuli jer jbg staro je 1000 i vise godina), to se čuva u muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu i arheološkom muzeju u Zadru. Slobodno navrati.

хрватска у десетом стољећу... хрватске битке против татара блгара... :rotf:

упиш живи њихова историја.
komedija...

dje su im grobovi kraljeva, dje pocivaju mosti ?

da bi posotjali grobovi morlai su postojati krlajevi priznatih drzava...

tolik oo rbvatskom kur.copalemudisanju toboz historije...

PICO kad budes poco opet o povijesti nadjemo se na grobu tvoga kralja...odaberi kojeg oces! e tamo mi ti lpijepo pojansi i prosvjetli me...

Одбацивањем Лондонског уговора и прихватањем Нишке декларације шанса да се Срби одвоје од те закржљале расе су упропаштене, победници су направили југославију 1918. и извели поражене у ww1 из табора губитника. После је још направљена брозославија чиме је победа Срба у ww1 скоро потпуно анулирана. Зато је добро, између осталог, што више нема брозославије. А оне што су остали са испраним мозговима и веровањем у празне приче не треба жалити, ко до сада није прогледао неће никад ни прогледати, треба одустати од труда да му се отворе очи, то га боли, не подносе светло и дан, више им прија атмосфера мрака и пећине.

:D

- - - - - - - - - -

komedija...

dje su im grobovi kraljeva, dje pocivaju mosti ?

da bi posotjali grobovi morlai su postojati krlajevi priznatih drzava...

"dje" su grobovi i mosti srpskih vladara do 12. stoljeca ?? :D

Zašto se Srbija nije osamostalila od Osmanskog Carstva u vrijeme Sulejmana Veličanstvenog, nego je čekala "Bolesnika s Bospora"?

Zašto je Srbima fetiš imati vlast u Zagrebu?

od njih se mnogi nisu mogli lako osamostaliti. Bila je to istorijski golema tvorevina kojoj je ceo Balkan bio podlozan. Druga su to isto vremena bila mnogo sporija. No Srbi su ti se jedini svojom samostalnom borbom oslobodili.

Srbija je aktivno krenula u oslobodjenje jos 1804. a Hrvati su cekali iste te Srbe da ih oslobode. Da bi sada 1991. okrenuli ledja Srbima iz ljubomore i zavisti. Bilo vam je do grla vise Beograda i njegove patronaze. Cak je i Tito potiruci sve nacionalizme a narocito srpski, zadrzao beogradizaciju drzave.

Tako da su Srbi hrabar, rekto kada izblamiran narod u istoriji, mada svi imaju svoje blamove. Ali toliko ponosan, mali narod tesko je naci.

----------------------------------------

Sto se tice fetisa, ma nije to fetis. Niti je Srbima fetis da imaju vlast u ZG. Kao sto vidis ni danas ni nikada vlast u Srbiji i Cro nisu imali ni Srbi ni Hrvati. Nego nase kapitalisticke elite. Koliko je sada dobro u Hrvatskoj vidimo po tome sto su se iselile 300 000 Hrvata.U YU se toliko nikada nije iseljavalo a i mahom su odlazili ljudi u pecalbu da bi kuci kuce gradili. Danasnji emigranti se ne vracaju.

Slicno je i u Srbiji.

Narod nikad ne vlada. Narod samo radi i izrabljivan je. Samo glupav narod moze da misli da Srbi vladaju.

U covecanstvu vec vekovima imas samo jednu borbu a ona je klasna. Nacionalizmi, razni drugi izmi, su samo instrumenti kroz koje elite zamajavaju narode i vladaju. Samo je klasna podela istinita. Samo je klasna borba vecita. Ostalo je za budale.

Tako su i Hrvati ispali budale 1991. Uvise u crno i Srbe i Hrvate. Za sta? Za neku tzv nezavisnu teritoriju? I sta ces sad s teritorijom? Da ides u Dablin da pered WC? Da ti deca budu Irci?

Poserem vam se na takvu nezavisnost i hvala sto ste upropastili lepu drzavu u kojoj smo zajedno svi bili top svetska drzava. Lepse vam je da ste sada malena "nezavisna" govna.

Srbi kapitulirali odma čim je Hitler zagalamio!:mrgreen:Srbi pobegulje:rotf::rotf:ili na Krf ili u Begiš,ili pješke ili traktorijada:rotf::rotf:Ma nek se samo giba:cool:

Bilo je mnogo poraza srpskih ali su na kraju uvek zavrsili pobedama. Srbi gube bitke ali ne i ratove. Ali nikada nisu ODMAH. Srpski otpor traje vecito tokom drugog svetskog rata kroz Komuniste i Drazu. Tokom prvog smo imali nekoliko slavnih pobeda na Ceru i Kolubari. i Albanija i Solunski front su velike pobede i uspesi. Hrvati to nemaju u istoriji jer su kukavice. Takav ste mentalitet. Zato je tebi svaka hrabrost smesna. :)

Ti mozes naravno da se podsmevas, drugo ni nemas, samo mrznju bolesnu kao pravi ustasa. :D Nista drugo ti ni nisi u stanju da mislis kazes niti uradis. Ceo svet ti se vrti oko mrznje prema Srbima.

I treba jer za to postoje razlozi. ;)

Kokarda se Zagrebom vijorila decenijama,.... sahovnica u BG ni jedan dan. To tebe boli. Kad bi mogao sve jednim nozem pokretom da nas prekoljes uzivao bi. Ali ostaces samo neutazene zelje ustaso.

Poslednja izmena:
Srbija se nikad nije ni pokusavala osloboditi od Turaka.njihovi tzv. "ustanci" su bili samo borba protiv visokih poreza koje su im ovi nametnuli. ;)

I 1804. nije krenulo protiv Sultana.

Osmansko carstvo je bilo prilicno tolerantno. Kad je krenulo lose, krenuse i ustanci. Nije dzabe Sokolovic bio veliki vezir.

Da je bilo lose, Srbi bi se mnogo ranije bunili.

Poent teme je u stvari sto Hrvati ne zele da im Srbi popuju sta je drzava, rat, borba, zrtva. Stavljaju ruke na usi nece da cuju. Kao deca kada odbijaju da slusaju. S druge strane i Srbi preterano popuju. Vise od veka. To stvori veliki kompleks kod Hrvata.

No na kraju Srbi jesu propustili 1918. da ostave govna Italijanima na milost i nemilost, iz svoje dobrote. No ima vremena istorija se ponavlja. Najgore je sto ce uslediti patnje Hrvata ako vec i nisu, pa posle opet Srba... pa kad se svi nakotimo... opet....

To ti je tako.

- - - - - - - - - -

Da,Srbi to vole sado-mazo...:D

Svi smo ti mi na Balkanu sado mazo idioti. Ili ce me koljes ili ce te karam dok ti ne pocepam doope. Uzivacemo kako god da je.

U trogirskom statutu iz 1322. se poziva na privilegije dobivenih od raznih hrvatskih i ugarsko hrvatskih vladara.
Od posebnog je zanimanja nadalje (u pogledu etničke strukture starog Trogira) pored ostaloga i norma sadržana u gl. 10. druge knjige trogirskih »reformacija«, koja je donesena 22. maja 1426. a glasi —»Quodin consilio loquatur italice«.
Ovom je normom izrečena zabrana da se
»a modo in antea nullus nobilis in generali consilio« ne bi usudio govoriti drukčije nego »in lingua latina et italico sermone«. Očigledno je faktično stanje nametnulo Velikomu vijeću ovu potrebu da se izreče ta
zabrana. Koliko je i to uspijevalo, najrječitije pokazuje kasnija norma u gl. 81. ovih »reformacija«, gdje se (pod naslovom - »De officio sindicorum ,in officio«) moralo konstatirati, kako se u gradskim vijećima
i dalje govori »in lingua materna«.
Ako uzmemo u obzir da, je među gradskim »bonoratiores« i u ranijim, godinama (čak i u XIV vijeku) bilo viših funkcionera s izrazito hrvatskim imenima, nadalje da u statutu ima naziva slavenskog porijekla, onda je očigledno kako je značajan 'bio naš elemenat u starom Trogiru i da je krivo što su raniji historičari o Trogiru iz vremena postanka i razvitka njegova Statuta pisali kao o nekom romanskom gradskom naselju. Sasvim je razumljivo, što je trogirski Statut pisan latinskim jezikom. Bilo je to općenito u duhu srednjovjekovnoga stremljenja da i naši gradski centri na Jadranu idu uporedo sa kulturnim usponom na susjednim jadranskim obalama. Utjecaj talijanske renesanse bio je i kod nas nesumnjiv i velik. Ali iako je Statut
pisan latinskim jezikom, Veliko vijeće Trogira moralo je zabranjivati (i to ne jedanput!) svojim članovima, da u Vijeću ne govore »in lingua materna«, nego »lingua latina et itallico sermone«, da bi ih razumjeli
comes i drugi gradski viši funkcioneri, koje je grad po tadašnjem običaju (vjerojatno pod utjecajem i pritiskom Venecije) uzimao iz Italije. To je pored ostaloga dokazom da je Trogir ispoljavao onu simbiozu nekadašnjeg romanskog sloja starog Trogira sa vladajućim hrvatskim slojem, novopridošlim iz okolice, a koji je brzo udarao pečat čitavom gradskom javnom životu.

Talijani stvarali Hrvatsku, a narod katolicili, latinizirali, itd. Sve pocinje od Rima(priobalni pojas), i od Beca (sjeverni pojas), Kad se primi u narodu i zazivi - narod je uspjesno preveden na njihovu politiku.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back