Ми, Хрвати (2)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Koliko je to "dosta ranije", govedino ustaška? Ajde, brzo da napišeš.

- - - - - - - - - -

I koliko je to "dosta više"?

Zbog ovakvih događaja je bio i ovaj zadnji protest u Vukovaru.
https://www.dnevno.hr/domovina/zloc...pak-dorh-danas-nije-pokrenuo-postupak-856795/

- - - - - - - - - -

Zna se sve, jer nema njih kao Kineza, već kao Crnogoraca, dakle malog naroda koji je međusobno prilično povezan. I to nije nikakvo usmeno predanje, već zdrav razum, a ti vidi da li ga poseduješ kada komentarišeš stvari o kojima nemaš pojma.

- - - - - - - - - -

Super, evo ja lično poznajem čoveka koji je još početkom sedamdesetih godina morao da se iseli iz okoline Benkovca pod pritiskom komšija ustaša...

Da baš u Benkovcu gdje su Srbi bili većina. Da je to stvarno bilo, te koji su prijetili bi pojela noć

To je glupost, ako si malo stariji znaš kako je bilo u Jugoslaviji. Tada se uvijek spominjao vanjski i unutarnji neprijatelj i sigurno ne bi propustili tako nešto iskoristiti da podsjete ljude na to.

- - - - - - - - - -

Barem dva mjeseca

Jel to mnogo više ili dosta više? Jel to veliki vremenski razmak? Porodica Zec je ubijena 7 decembra, a ta porodica koju ti navodiš 4 ili 5 studenog (novembra). Što lažeš ustašo da je barem dva meseca?

Pitam se je li bilo takvih događaja kada su Hrvati počeli da kolju Srbe u DSR? Ili ubijali srpske civile po Mačvi i Podrinju u PSR? Koji li je to srpski zločin naterao hrvatske fratre da još pre par vekova upozoravaju "sa crnim đavolom, samo ne sa Srbima"?

- - - - - - - - - -

Da baš u Benkovcu gdje su Srbi bili većina. Da je to stvarno bilo, te koji su prijetili bi pojela noć

Ne, već u okolini. A znaš kako, lokalne vlasti čine Srbi komunisti koji veruju u "bratstvo i jedinstvo", dok ustaški naslednici ne dolaze ispred kuće da ti kače odsečenu konjsku glavu na vrata, već svoje pritiske primenjuju mnogo suptilnije...

Pitam se je li bilo takvih događaja kada su Hrvati počeli da kolju Srbe u DSR? Ili ubijali srpske civile po Mačvi i Podrinju u PSR? Koji li je to srpski zločin naterao hrvatske fratre da još pre par vekova upozoravaju "sa crnim đavolom, samo ne sa Srbima"?

Pa, i tada su velikosrpski agresori htjeli Veliku Srbiju.
Bilo u nekim radikalskim novinama krajem XIX stoljeća, časna Titina pionirska riječ!!!

Slobodna_Dalmacija_Alavanja.jpg
Dokazaću ti da si sitni ustaški lažov. Prva žrtva ustaških terorista je Srbin, Goran Alavanja.

- - - - - - - - - -

Na dan kada je ubijen sjatila se kod nas gomila ljudi, ali niko od predstavnika vlasti nikada nije došao. Niko nas iz Zagreba nikada nije posetio i pitao za zdravlje, no to me, verujte, previše i ne zanima. Kao što me ne zanima je li moj Goran prva ili zadnja žrtva. Meni je svejedno koji je redni broj, isto mi je teško, isto sam nesretna kao i majka Josipa Jovića. Nas smo dve ostale bez svojih sinova i ta nam je nesreća sasvim dovoljna da bismo se bavile time ko je prvi, a ko zadnji poginuo – kaže Milija Alavanja, Goranova majka.

Zna se sve, jer nema njih kao Kineza, već kao Crnogoraca, dakle malog naroda koji je međusobno prilično povezan. I to nije nikakvo usmeno predanje, već zdrav razum, a ti vidi da li ga poseduješ kada komentarišeš stvari o kojima nemaš pojma.

Pitam jer me zanima i hoću više znati o tome.
Ja imam rodoslov detaljan do početka 1600-tih, a spominjanje prezimena još skoro sto godina ranije samo bez poveznice da bi znao u kojoj smo vezi. To je ono što sam do sad nasao. Prezime je rijetko i vezano samo za određeno područje.
Poslije su se ljudi selili u okolna mjesta i skroz se izgubila veza i znanje jednih za druge, bez obzira što su to bile relativno male udaljenosti, ali očito prevelike za ono doba. Tako da mi je fascinantno kad se kod vas detaljno priča o pripadnostima, a vremenski u prostorni razmak je velik.

Inače, taj Jović je Hrvat, zamisli. Jović, pa Hrvat.

- - - - - - - - - -

Evo događaj iz bivše Bosne......" Hrvatske ratne formacije su pored operacija na teritoriji SR Hrvatske, ubrzo krenuli da napadaju i teritoriju SR BiH s blagonaklonim odobravanjem Hrvata i Muslimana u BiH. Tako već 13. septembra 1991. granatirana je Bosanska Dubica. Tom prilikom je poginula Anka (Simo) Zec 1934. godište. Dakle, pola godine prije referenduma o nezavisnosti BiH imamo prvi napad na teritoriju SR BiH i prvu srpsku žrtvu."

- - - - - - - - - -

Koja slučajnost, ponovo, prezime Zec!!

Pitam jer me zanima i hoću više znati o tome.
Ja imam rodoslov detaljan do početka 1600-tih, a spominjanje prezimena još skoro sto godina ranije samo bez poveznice da bi znao u kojoj smo vezi. To je ono što sam do sad nasao. Prezime je rijetko i vezano samo za određeno područje.
Poslije su se ljudi selili u okolna mjesta i skroz se izgubila veza i znanje jednih za druge, bez obzira što su to bile relativno male udaljenosti, ali očito prevelike za ono doba. Tako da mi je fascinantno kad se kod vas detaljno priča o pripadnostima, a vremenski u prostorni razmak je velik.

Super je što ti imaš rodoslov, ali vidiš, u Crnoj Gori i Srbiji se ti rodoslovi nisu pisali često, a oni koji su se pisali su većinom uništeni u raznim ratnim razaranjima koja su zadesila ovu teritoriju. Međutim, budući da Srbi koji su ponovo naseljavali Srbiju potekli iz manjih plemenskih zajednica sa karakterističnim prezimenima, odnosno obeležjima, nema sumnje da su moji Minići i crnogorski Minići u srodstvu. Odnosno, ni sa jedne ni sa druge strane u to niko ne sumnja, u šta sam ja imao prilike da se uverim u susretima sa prezimenjacima iz Crne Gore. Da ne pričam kako istu priču priča i moja rodbina sa kojom nisam krvno povezan, a koja je iz Crne Gore, ali drugog bratstva.

Uzgred, kao što si ti našao da je tvoje prezime vezano za određeno područje, tako i moje prezime nećeš pronaći van područja koja sam ja pomenuo. Ako je tvoje prezime sa istim argumentima validan dokaz za tvoje teze, onda i moje sa istom težinom dokazuje moju tezu.

Jel to mnogo više ili dosta više? Jel to veliki vremenski razmak? Porodica Zec je ubijena 7 decembra, a ta porodica koju ti navodiš 4 ili 5 studenog (novembra). Što lažeš ustašo da je barem dva meseca?

Ok, moja greška, mislio sam da je veća razlika.

To opet ne mijenja činjenicu da je tragedija obitelji Zec nije ništa jedinstveno što se mora eksplicitno spominjati, a sve ostalo gurati pod tepih, jer se to onda zove licemjerje.
Dam dva primjera, a mogu tako i dalje i što dobijem od vas, nikakvu osudu (valjda su zaslužili jer su Hrvati), nego hvatanje za formalnosti i uvrede na moj račun.
Bravo za vas.

Kad mogu razni Grbici,Vukici,Ruzici,Martinovici....biti Srbi,zasto neki Jovic ne bi mogao biti Hrvat ??

Tih prezimena koji se izjašnjavaju kao Srbi, ima mnogo više nego što se izjašnjavaju kao krvati. Znam iz svog okruženja. Zna se koja su vaša prezimena. Barešić, Barišić, i ostale sitna varijacije, ali im dižete spomenike u sadašnjoj, fašističkoj NDH...normalno, ali za vas kreature.

Tih prezimena koji se izjašnjavaju kao Srbi, ima mnogo više nego što se izjašnjavaju kao krvati. Znam iz svog okruženja. Zna se koja su vaša prezimena. Barešić, Barišić, i ostale sitna varijacije, ali im dižete spomenike u sadašnjoj, fašističkoj NDH...normalno, ali za vas kreature.

hehe....ali ipak najvise ste Marinkovica uspjeli pretvoriti u Srbe....cak i neke Horvate...:lol:

Super je što ti imaš rodoslov, ali vidiš, u Crnoj Gori i Srbiji se ti rodoslovi nisu pisali često, a oni koji su se pisali su većinom uništeni u raznim ratnim razaranjima koja su zadesila ovu teritoriju. Međutim, budući da Srbi koji su ponovo naseljavali Srbiju potekli iz manjih plemenskih zajednica sa karakterističnim prezimenima, odnosno obeležjima, nema sumnje da su moji Minići i crnogorski Minići u srodstvu. Odnosno, ni sa jedne ni sa druge strane u to niko ne sumnja, u šta sam ja imao prilike da se uverim u susretima sa prezimenjacima iz Crne Gore. Da ne pričam kako istu priču priča i moja rodbina sa kojom nisam krvno povezan, a koja je iz Crne Gore, ali drugog bratstva.

Uzgred, kao što si ti našao da je tvoje prezime vezano za određeno područje, tako i moje prezime nećeš pronaći van područja koja sam ja pomenuo. Ako je tvoje prezime sa istim argumentima validan dokaz za tvoje teze, onda i moje sa istom težinom dokazuje moju tezu.

Sve ok, nisam imao ništa loše u mislima. Zanimalo me to što sam pitao, jer drugdje nisam na to dobivao odgovor .

Ok, moja greška, mislio sam da je veća razlika.

To opet ne mijenja činjenicu da je tragedija obitelji Zec nije ništa jedinstveno što se mora eksplicitno spominjati, a sve ostalo gurati pod tepih, jer se to onda zove licemjerje.
Dam dva primjera, a mogu tako i dalje i što dobijem od vas, nikakvu osudu (valjda su zaslužili jer su Hrvati), nego hvatanje za formalnosti i uvrede na moj račun.
Bravo za vas.

Uvrede dolaze jer se hvataš za pojedinačne slučajeve, a tragedije poput ustaških klanja ne podrazumevaš pod svojom odgovornošću. To jest, pojedinačne zločine nad Hrvatima pripisuješ celom srpskom narodu, da bi se potom i borio protiv tog naroda jer ti je očigledno kolektivno nešto kriv, čim kao pojedinačne zločine prikazuješ kao povod za sveobuhvatnu agresiju Hrvata na Srbe. Ali takvu kolektivnu odgovornost izbegavaš da pripišeš hrvatskom narodu kada je reč o ustaškim zločina, iako su oni bili neuporedivo sveobuhvatniji i sprovođeni kao državni projekat, na koji Hrvate nisu naterali Nemci ili bilo ko sa strane.

hehe....ali ipak najvise ste Marinkovica uspjeli pretvoriti u Srbe....cak i neke Horvate...:lol:

Nikoga mi ni u šta ne pretvaramo. Recimo, mi možemo da pričamo koliko god hoćemo da ste vi srpski otpad, ali i pored te činjenice nikada niko od tog otpada neće biti dobrodošao u naš korpus, osim onoga koji se sam i od svoje volje odluči na to. A da prisiljavamo nekoga da bude Srbin nam ne pada na pamet, niti nam je padalo ikada.

- - - - - - - - - -

Vidi se i iz predsjednika vam Milorada. :D

Da, zanimljivo je to koliki je on trn u oku muslimanima, a uopšte ne smeta bosanskim Hrvatima. Pravi lakmus papir za izdvajanje podrijetla pojedinaca, je li tako mujadine? :hahaha:

Nikoga mi ni u šta ne pretvaramo. Recimo, mi možemo da pričamo koliko god hoćemo da ste vi srpski otpad, ali i pored te činjenice nikada niko od tog otpada neće biti dobrodošao u naš korpus, osim onoga koji se sam i od svoje volje odluči na to. A da prisiljavamo nekoga da bude Srbin nam ne pada na pamet, niti nam je padalo ikada.

- - - - - - - - - -

Da, zanimljivo je to koliki je on trn u oku muslimanima, a uopšte ne smeta bosanskim Hrvatima. Pravi lakmus papir za izdvajanje podrijetla pojedinaca, je li tako mujadine?

Turcine,ostavi se ti toga,samo se blamiras,evo nesto za tvoj nivo......
:zcepanje:

Inače, taj Jović je Hrvat, zamisli. Jović, pa Hrvat.

- - - - - - - - - -

Evo događaj iz bivše Bosne......" Hrvatske ratne formacije su pored operacija na teritoriji SR Hrvatske, ubrzo krenuli da napadaju i teritoriju SR BiH s blagonaklonim odobravanjem Hrvata i Muslimana u BiH. Tako već 13. septembra 1991. granatirana je Bosanska Dubica. Tom prilikom je poginula Anka (Simo) Zec 1934. godište. Dakle, pola godine prije referenduma o nezavisnosti BiH imamo prvi napad na teritoriju SR BiH i prvu srpsku žrtvu."

- - - - - - - - - -

Koja slučajnost, ponovo, prezime Zec!!

Pa iz Bosne je napadana Hrvatska i gađa su mjesta preko granice u Hrvatskoj, od kad je zabranjeno uzvratiti vatru ?
Sad ćemo plakati za bakom Zec, a žrtve na suprotnoj strani zaboraviti?
Znaš li koliko je ljudi i djece poginulo u Slavonskom Brodu od napada sa druge strane rijeke ? Tamo se sirena za prestanak opasnosti oglasila tek poslije Daytonskog sporazuma.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back