underwater
Aktivan član
- Poruka
- 1.212
Betty:pa getoi već postoje...npr. i ona ciganmala kod starog sajmišta - nije ti svejedno ni autom da prođeš, noću mislim :shock: freak show
dobro, to je ekstrem...
getoizacija nije samo stvaranje sirotinjskih cetvrti, vec raslojavanje i izolacija odredjenih socijalnih grupa... ne samo najugrozenijih...
hocu da kazem da se beograd nece procistiti u tom smislu ("pametni i lepi ce ziveti u beogradu, a primitivni i glupi ce da oru njive 50km od grada i bezati od beograda kao pred kugom"), vec da ce se formirati odredjeni krugovi ljudi koji medjusobno nece imati mnogo dodira.... znace se kome je gde mesto (koliko god to ruzno zvucalo)... ko gde zivi, ko gde radi, ko gde jede/pije, ko sta j_e_b_e... mislim, sve je to tu vec prisutno... a definitvno ce biti onda kada ljudi prihvate takvo stanje kao nesto sto se ne moze promeniti....
to je proces koji se u industrijski razvijenim zemljama odvijao paralelno sa industrijalizacijom, 60-tih i 70-tih je zahvatio latinsku ameriku, a 90-tih je zapoceo u istocnoj evropi... mi kaskamo nasih standardnih 5-10 godina, sto i nije tako lose, posto mozemo da zvirnemo sta se desava kod (npr) madjara i da to ocekujemo za 5 godina u nasem dvoristu...