Metal VS. Punk

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
A koliko je ziveo..?
Da li zaista smatras da je to cena da te upamti ceo svet..?
da li bi ti toliko platio da bismo tebe pamtili..?
Evo recimo ceo svet zna i Nikolu Teslu,
pa se covek naziveo 88 godina...
I jos je svet mnogo vece korisi od njega imao...
Poenta je da je taj mali izabrao precicu,
nacin da lakse bude upamcen,
a to nije za pohvalu,
svaka cas' njemu kao muzicaru,
ali ovo nije za isticanje...
To su ti malo neuporedive stvari. Ne mozes da poredis naucnike (u ovom slucaju pronalazace) i muzicare. Jednostavno nema smisla. Za teslu znas jer je nas covek, a da li znas recimo za Alena Turinga? Ili za Cerca? A bez njihovog rada danasnji zivot doslovno ne bi bio izvodljiv i, pa mogu bukvalno tako da napisem, nemoguc.
A recimo zivot nekog muzicara utice na svet, ali ne u tom obliku i zato ti je to ne uporedivo. Ono sto stoji jeste da je Sid zravo kratko ziveo i da je za vreme tog svog kratkog zivota usao u sadasnju istoriju, a za neku buducu ostaje da se vidi. . . A to koliko je njegov zivot bio ovakav ili onakav ostaje da se polemise. . .

...samo nije pozirao...

sid-vicious.jpg

Hocu da kazem, on je po meni jedan od retkih sa tadasnje scene koji je imao petlje da ide do kraja..svi su to nekako promovisali ali je samo on ziveo! Kako kazu, bio je prebrz za zivot...
Nodi-Sid je itekako uticao na dalju istoriju, on je PANK, bar je ono sto ja smatram pankom...a da je kojim slucajem preziveo, danas bi bio obicna matora budala i kao i svi ostali iz benda, verovatno bi pljunuo na prethodnih 30 godina i otisao da zaradjuje lovu... Tako da, od njega je ta prerana smrt i napravila legendu!

...samo nije pozirao...

sid-vicious.jpg

Hocu da kazem, on je po meni jedan od retkih sa tadasnje scene koji je imao petlje da ide do kraja..svi su to nekako promovisali ali je samo on ziveo! Kako kazu, bio je prebrz za zivot...
Nodi-Sid je itekako uticao na dalju istoriju, on je PANK, bar je ono sto ja smatram pankom...a da je kojim slucajem preziveo, danas bi bio obicna matora budala i kao i svi ostali iz benda, verovatno bi pljunuo na prethodnih 30 godina i otisao da zaradjuje lovu... Tako da, od njega je ta prerana smrt i napravila legendu!

Hmmm..
Vidis li sta ti pises...:|
Dakle ispada da je tebi drago sto je umro...

@ ... mod- Samo sam zelela reci da je izabrao laksi put da postane legenda...

brate lik jedino sto radi to je: pozira... tj, sto je radio... nije to lose kad je potkrepljeno dobrim sviranjem, ali ako si mnogo veci pozer nego muzicar, to ne pije vodu... i morison je bio recimo za svoje vreme kontraverzna licnost, skandal mejker, rusilac predrasuda i granica i suzdrzanosti koje kroji gradjansko drustvo... ali on je iza sebe imao i odlicnu ziku i tekstove i razmisljanja, vrlo kvalitetnu muziku...

brate lik jedino sto radi to je: pozira... tj, sto je radio... nije to lose kad je potkrepljeno dobrim sviranjem, ali ako si mnogo veci pozer nego muzicar, to ne pije vodu... i morison je bio recimo za svoje vreme kontraverzna licnost, skandal mejker, rusilac predrasuda i granica i suzdrzanosti koje kroji gradjansko drustvo... ali on je iza sebe imao i odlicnu ziku i tekstove i razmisljanja, vrlo kvalitetnu muziku...

Evo ... modu,
jedno dobro muzicko poredjenje...
Morison...
Covek je bio lud, kakve je textove za to soba pisao,
a i bio je obrazovan...:mrgreen:

Bojan_BRT-Satan je bio poremeceni ludak! ;)

hit- Kako to mozes da kazes? On nije ovo radio zbog drugih...to je samo bio "my way" kako i sam kaze. . . Da je bio pozer on bi danas bio ziv!

Nodi-wolf- Nije meni ni krivo ni drago sto je on umro, ali kazem da ne bi bio tolika legenda da je ostao ziv! Isto kao ni Morison, Hendrix, Kobejn. . .

Satan koliko je bio lud toliko je imao neku harizmu dok je pisao pesme.Pogledaj tekstove,da je bio bas toliko poremecen sumnjam da bi to imalo neko dublje znacenje...

Sanjao sam noćas užas,
gledao se natopljen benzinom,
u očima čelične klinove,
da gorim, strašnom brzinom.

Bježim tako, kamo, ne znam,
glazba krika, a crijeva se vuku,
koji zakon je odobrio raciju,
psi, špijuni, braću mi potuku.

Sakuplja utrobu mojih govana,
bez suza Majka, ruka joj drhti,
samo jer nisam htio stati mirno,
tad padoh, zgrabiše me očnjaci, hrti.

Poncije Pilat, ljudi nisu ljudi,
Krista su tako smaknuti dali,
Komandant nema djecu mladu,
Majko, kao ja, drugovi su moji pali.

Da, sjetih se još, u snu strašnom,
krvavim nožem jezik mi odsjekli,
zbog slobodno izrečene riječi,
Majko, drugove ljubljene, zauvijek su odveli

Ako uzmemo u obzir da je on iskasapio coveka ( i bio zatvoren zbog toga) i da je sve to snimao tek posto je pusten iz ludare...ne znam...nikako ne mogu da ga stavim u isti kosh sa Sidom, Satan je stvarno bio bolestan tip, prevazilazio je ono "pankersko" ludilo...

Covek koji nije bio neki muzicar ali je definitivno posedovao sve ono sto jedan panker treba da poseduje...bunt, revolt i svojsvenost!

Covek koji nije bio ne neki, vec nikakav muzicar. Od svih, da se izrazim, poznatih muzicara, on je ubedljivo najgori basista. I to nije subjektivno misljenje.
Ali okej, licno pank ne volim, ali Sida postujem kao ikonu sto se tice toga. :)

Opet se vracamo na ono da pank ne propagira nikakvo muzicko umece,vec nacin zivota,bunt,revolt.Muzika je tu u drugom planu.Onaj ko zivi kao panker nece prvenstveno gledati na kvalitet muzike,kao recimo metalci.
Presipamo iz supljeg u prazno,metal je daleko kompleksnija muzika od panka ali svakom svoje...

Opet se vracamo na ono da pank ne propagira nikakvo muzicko umece,vec nacin zivota,bunt,revolt.Muzika je tu u drugom planu.Onaj ko zivi kao panker nece prvenstveno gledati na kvalitet muzike,kao recimo metalci.
Presipamo iz supljeg u prazno,metal je daleko kompleksnija muzika od panka ali svakom svoje...
Tacno samo sto ima metalaca kojima takodje muzika i nije bas jaca strana. . . Primes krs BM bendova kojima buibnjevi treba da zvuce sto brze, vokal ne razumljivije i sl. A opet imas i PUNK bendova kojima muzika jeste jaca strana. . .
Ali jeste generalno to sto si naveo. . .

hit- Kako to mozes da kazes? On nije ovo radio zbog drugih...to je samo bio "my way" kako i sam kaze. . . Da je bio pozer on bi danas bio ziv!

dobro onda nazovimo to necim drugim, ne mora poziranjem ajde, ali evidentno je da je vise promovisao samog sebe kao licnost i svoje nazovimo ludilo vishe nego ziku koju stvara. ali ocigledno je to onda ipak taj pank stajl da je vaznije da te ljudi vide kako pravis pi-z-darije i koliko si ekstreman lik nego da ljudi vide tvoja dela, tvoju muziku. jer na kraju, sta je on nego muzicar, eb-0te... da sam novinar neki tada bio, prvo bih ga to pitao: covece, sta si ti? cime se bavis? gde su tvoja dela? sta si stvorio? kratko i jasno, a tolko jednostavno... ne smeta on meni nista licno, vec je tu samo kao primer za takve ljude, a ti su najvecim delom pankeri, mada ih ima i u metalu, al su cesto to sasvim neuspesni umetnici, tj, nazovi umetnici... i ok, onda kazemo da je za to kriv kompletan pank stajl. ok, ali cemu onda sve to? pankeri onda klicu ljudima poput sida, a lik je izasao u javnost samo da bi se pokazivao, a u javnost ga je dovela zika, koja btw mu i nema neki kvalitet, cak losh... po meni je to besmisleno, slaviti nekoga koji nema nista posebno. koliko ima anonimusa u masi obicnog sveta koji isto prave ludila i zive brzo i nesvakidasnje i odskacu od svoje okoline, pa ih nema pred kamerama, jer ih zabole da se guraju pod nekom maskom muzike... ako je to hteo, da ljudi vide koliko je lud i duhovit sto nije bio neki zabavljac ili glumac, bolje bi prosao...
ja licno radije volim da odem na neciju svirku ili cert koji stvarno pravi pesme koje imaju kvalitet i snagu i da se tu vidi veliki talenat i rad iz srca + vestina i znanje. a ako jos taj izvodjac ima i scenski nastup gotiva i neko originalno ludilo i malo poze, onda je to samo jos jedan plus. scenski nastup i izgled mora da radi u funkciji dela, da podigne delo, a ne da zakrpljuje nedostatke u delu...

uh, dugacko u pm...

Gledaj, da si ga u to vreme pitao "sta si ti?" On bi ti kratko i jasno odgovorio "SID VICIOUS", kao sto je i 100 puta rekao...
Ne znam koliko si upoznat sa njegovim radom u Parizu posle izlaska iz benda...ali neki od najprestiznijih svetskih rok kriticara tvrde da bi sve te pesme postigle OGROMAN uspeh samo da on nije bio tolika budala i da pored sebe nije imao ribu kakvu je imao...
Mozda si gledao intervju kada ga novinar proziva da je "shik" a Sid mu kaze "ja ne mogu biti shik, ja sam ovo stvorio, nemam koga da kopiram" .
I ne mozes Sida posmatrati samo kao muzicara, jer kao sto smo 100 puta ponovili, pank je mnogo vise od muzike...
I onda se vracamo na pocetnu temu i pronalazimo kvalitete panka (kazem "kvalitete" jer je glupo govoriti sta je bolje od ponudjenih pravaca). Pank revolucija je uzdrmala svet, probila tabue, stvorila neku novu kulturu pa cak i modu...a sve to je veoma uticalo na danasnji mentalitet svih nas!

ma onda je to samo na kraju subjektivna stvar... ceo pank je na taj fazon pa sta je tu je... zbog toga ga onda delom i ne gotivim bash i to je tako, neki ga vole neki ne kao i bilo sta drugo i to je tako. neko voli taj lajf stajl i da kod autora manje obraca paznju na muziku a vishe na njegov lichni imidz i pozu... ja licno ne vrednujem na taj nacin muziku i to je to... dakle cisto subjektivna stvar: voleti pank ili ne... sto nas opet vraca na pocetak teme......

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back