Kartiikeya
Aktivan član
- Poruka
- 1.785
Pod metafizikom podrazumevam sledece....
Sva saznanja su povezana, uslovljena, sve relacije, manje ili vise...
Ne ubrajam mistiku u metafiziku...
Nikako...
To tumacim kao post kantovsko deformisanje tumacenja od onih koji ne razumeju sta je povezanost, uslovljenost a ne dokazivost...
Koji svaku indukciju prevode odmah u dedukciju....
Npr metafizika umetnosti, koja je apstraktna sama po sebi, jer lakse mi je pojasniti na apstraktnom nego na realnom koje je vec vise fizika metafizika, nego sama metafizika...
Kreiranjem modela, kreiranjem opisnih pojmova koji su takodje apstraktni derivati pojedinaca, gledalaca, odjednom mozete upotrebiti metafiziku , jer se na osnovu povezivanja tih neprirodnih , generisanih pojmova i utisaka moze itekako analizirati kreativni utisak ali i element kod autora npr slikara...
Te metafizicke analize su nesto sto nije mistika, vec cista metafizika, spaja elemente utiska, pa cak i primorava slikare da naslikaju sliku sa naslovom jedno drvo , jedna mrtva priroda, jedan akt......
Medjutim vecini ljudi koja sve to sagledava iz ugla boja na platnu , sve to izgleda totalno blentavo jer prvo su uvedeni kritika i analiza platna, pa onda analiza analize...sto oni vide kao apsurd...
E tako je nastala i mistika kao deo metafizike...
Ali po meni nepravilno...
Jer tumaciti zelje , pa zatim mogucnost iz zelje sledi i ostvarenje, pa onda na osnovu toga ubaciti ceo niz pojmova koji u osnovi svega imaju volju kao generator materijalizovanog i razviti jako veliki broj pojmova koji je mistican u filozofiji , je vise izraz opterecenosti zeljama.
Mislim da sam mozda previse rigorozan, jer zelja je kao pojam izuzetno znacajna, ali se ne sagledava strukturno vec kao identitet i to posledicni...
Medjutim kod vecine publike je stvoren asocijativni pojam metafizika=pricanje o nerazloznom, pricanje o nepovezivom a kroz neku tezu i insinuaciju povezano.....
Iz tog ugla mi je metafizika ustvari mediokritetski tumacena mnogo vise nego sto je razumiva ljudima...
Jos uzmite danasnje "intelektualce" koji su em politicki zadojeni iako nema veze sa politickim partijama vec preko stereotipa razmisljanja i normalnog, koji su animalni ali se to zove egzistencijalizam,
Taško mogu povući razliku između mistike i metafizike. Mogao bih, al to bi više bilo stvar konvencije a ne suštine. Kod mene je to poimanje prilično konkretno bez puno spekulativnog. Čovek se sastoji od tela, duha i duše. Ono što se odnosi na telo je fizičko, ono što se odnosi na duh je metafizičko tj. mistično (barata silama i suptilnim energijama koje su praoblik, mustra, po kojoj se lepi "meso" fizičkog) i ono što se odnosi na dušu je transcendnetalno, duhovno (zapravo duševno bi bilo ispravnije reći ali se taj termin duhovno odomaćio kao sinonim pa i glavni termin onoga što se odnosi na dušu, a više odgovara po svom korenu i zvučnosti - onome što se odnosi na duh, a ne na dušu).
U tom smislu sam i govorio o metafizici tj. mistici, jer ne pravim suštinsku razliku između njih i njenom odnosu prema filosofiji, koja preko fizičkog dolazi do granica metafizičkog i u svojim višim stupnjevima "prška" po njegovom plićaku.