Места где почивају мошти Немањића

Meliot

Elita
Poruka
23.481
Немањићи су српска средњевековна династија за чије време је Србија у средњем веку достигла свој пуни процват. Били су велики задужбинари, изградили су бројне цркве и манастире, у стиловима који су били карактеристични само за Србију, а то су рашки, косовски и моравски стил. Знам да се не зове косовски него вардарски или српско-византијски стил, али ја сам га назвао косовским будући да се већина грађевина у том стилу налази на Косову и Метохији. Многи Немањићи су и сахрањени у задужбинама које су и сами подигли. Ова тема се бави баш тиме, где почивају мошти српских великих владара из династије Немањића.

Стефан Немања, родоначелник династије Немањића, умро је 1199. године као монах Симеон. Његове мошти се налазе у манастиру Студеници, у манастиру чији је он задужбинар и био.

Стефан Немањић Првовенчани био је средњи син Стефана Немање и његов изабрани наследник. Био је на власти од 1196. до 1227. године, а краљ је постао 1217. године када му је римски папа послао круну из Рима. Његове мошти су се прво налазиле у Студеници, па после тога у манастиру Жичи, иначе његовој задужбини. Неколико пута су мењале локаацију, док на крају нису опет враћене у Студеницу.

Богордичина црква у манастиру Студеница
1-20200926_134816-0-1280x768.jpg

Свети Сава ,у младости Растко Немањић, био је најмлађи син српског великог жупана Стефана Немање и први српски архиепископ од 1219. године. Замонашио се у манастиру Хиландар на Светој Гори. Преминуо је приликом повратка из Јерусалима, где је био у посети Светој земљи, у Бугарској у Великом Трнову 1236. године. За време османске управе његове мошти је спалио Синан-паша на Врачару.

Храм Светог Саве на Врачару у Београду
242335_shutterstock-682545556_share.jpg

Стефан Радослав Немањић био је најстарији син Стефана Првовенчаног и краљ Србије од 1227. до отприлике 1234. када га је са власти збацио млађи брат Владислав. Умро је као монах Јован и сахрањен је у манастиру Студеница.

Фреска Стефана Радослава из манастирске цркве у Милешеви
Fresco_of_Stefan_Vladislav,_Mileševa.jpg

Стефан Владислав Немаљић био је млађи син Стефана Немањића у односу на Радослава и краљ Србије у периоду од око 1234. до 1243. године. На власт је дошао државним превратом у ком је смењен његов старији брат Радослав, а исту судбину је и он сам доживео. Сахрањен је у манастиру Милешеви, чији је он и задужбинар био.

Манастир Милешева у коме почивају мошти Стефана Владислава
1200px-Mileseva_Monastery_2.jpg

Стефан Урош I Немањић био је краљ Србије од 1243. до 1276. године. Био је најмлађи син Стефана Првовенчаном и његове друге супруге млетачке принцезе Ане Дандоло. Владао је доста дуго, и сматра је једним од најзначајних владара из династије Немањића. Био је ожењен Јеленом Анжујском, женом која је отворила прву женску школу у Србији. Замонашио се као монах Симон и умро око 1280. Мошти су му се налазиле у његовој задужбини манастиру Сопоћанима. Седамдесетих година XX-ог археолошкиња С. Јуришић их је разбацала, тако да му се не даанс не зна гроб. Остала је само његова лева рука која се чува у манастиру Пива.

Манастир Пива у коме се налази лева рука Стефана Уроша I
Manastir-Piva.jpg

Предислав Немањић, или како је познатији под његовим црквеним именом Свети Сава II, био једини син Стефана Првовенчаног који није постао краљ, али је зато постао трећи српски архиепископ око 1263. године. Узео је монашко име Сава као и његов стриц Свети Сава. Умро је око 1271. године. Његове мошти се налазе у Храму Светих Апостола у Пећкој патријаршији.

Манастир Пећка патријаршија после реконструкције фасаде
Pecka-Patrijarsija.jpg

Стефан Драгутин Немањић био је старији син српског краља Стефана Уроша I и краљ Србије у периоду отприлике од 1276. до 1282. године, а потом владар дела Србије који је познат као ,,Сремска краљевина". Пред крај живота предао је власт своме сину Стефану Владиславу II и замонашио се и добио име Теоктист. Умро је у Дебрцу 1316. године, и остало је забележено да је захтевао да га не поштују као свеца и да му се тело не вади из гроба. Тело му је сахрањено у манастиру Ђурђеви Ступови.

Манастир Ђурђеви Ступови у Расу код Ариља
Đurđevi_stupovi,_2008.jpg

Стефан Урош II Милутин Немањић био је млађи син Стефана Уроша I и српски краљ отприлике од 1282. до 1321. године. Сматра се за једног од највећих задужбинара, дао је да се сагради више од четрдесет цркава и манастира. Најпознатија његова задужбина је манастир Грачаница. Мошти му се налази у главном граду Бугарске Софији у Цркви Свете недеље.

Црква Свете недеље у Софији, у којој се налазе мошти Стефана Милутина
Sofia-Sv-Nedelja-5.jpg

Брнча Немањић била је једина ћерка српског краља Стефана Уроша I и српске краљице Јелене Анжујске. Није се удавала и постала је монахиња. Сахрањена је у манастиру Градац, задужбини своје мајке. Њен сакрофаг се налази поред њене мајке. У манастиру Градац је је њена мајка отворила прву женску школу у Србији.

Манастир Градац, место где почивају мошти Јелене Анжујске и Брнче Немањић
Manastir-Gradac_1320116774.jpg

Ископали им рудари из рудника, од злата и сребра су тада израђивани новчићи.

Kako je народ тада био глуп па рударио.

Срећом, ми данас имамо Ћуту да нам објасни
да богатство не ваља,
довољно ти је да имаш за ракију ...

@Meliot

Тема ти је бомбона,
само си у излагању улетео у уобичајену грешку,
испред имена побројаних Немањића стављаш "Стефан".

"Стефан" је титула и значи "краљ",
у том смислу је то у реду,
али је много заморно.

Док нисам направио себи табелу без тог "Стефан"
никако нисам могао да их побројим.

Мој предлог је
уместо Стефан Урош Немањић - Урош, или Урош Немањић,
уместо Стефан Владисла Немањић - Владислав или Владислав Немањић
итд ...

Када се такав списак направи
после само једног читања остаје вечно у памћењу.

Нека ми неко објасни.......како је та "археолошкиња" могла да "рабаца" посмртне остатке неког Немањића ? Ја знам да археолози то чувају као највеће благо. Шта је она заправо урадила и због чега и на који начин ? Шта је мотив ?

Нека ми неко објасни.......како је та "археолошкиња" могла да "рабаца" посмртне остатке неког Немањића ? Ја знам да археолози то чувају као највеће благо. Шта је она заправо урадила и због чега и на који начин ? Шта је мотив ?
На то питање би могао да одговори неко ко је боље упознат са радом Александре Цане Јуришић археолога Републичког завода у то време.
Оно што је чињеница је да се у манастиру Градац налази празан саркофаг краљице Јелене.

Ово ти је нека грешка.
Видео сам да пише Рас па пошто је Ариље у западној Србији нисам ни проверавао, само сам написао шта сам прочитао. А знам да је Стари Рас код Новог Пазара.

Стефан Урош III Дечански био је краљ Србије од отприлике 1321. до 1331. године, када је и умро под неразјашњеним околностима у тврђави Звечан, после смене са престола од стране свог сина Стефана Уроша IV Душана. У младости је наводно био ослепљен јер је покушао да смени свог оца краља Милутина, па је после наводно прогледао. Постоји и терија да уопште није ни ослепљен, већ да је џелат који је требао извршити казну био поткупљен. Сахрањен је у својој задужбини манастиру Високим Дечанима, по којима је и добио надимак.

Манастир Високи Дечани, задужбина Стефана Уроша III Дечанског
MANASTIR-DECANI.jpg

Стефан Урош IV Душан познат као Силни је први српски цар и владар који је владао територијално највећом српском државом у средњем веку. Прогласио се за цара 1346. године тако што је против канона уздигао српску цркву на ранг патријаршије. Умро је изненада 1355. године у напону снаге, негде са педесет година. Сахрањен је у манастиру Светих Архангела код Призрена, где се дуго није знало за где је уопште његов гроб. Гроб је случајно откривен, а његови земни остаци се данас налазе у Цркви Светог апостола Марка у Београду.

Цркве Светог јеванђелисте Марка у Београду
798cd6f7d7ae1909122b8508c31fa317.jpeg

Стефан Урош V познат у народу и као Урош Нејаки био је једино дете краља и цара Душана силног и његове једине супруге царице Јелене. Умро је недугпо после Маричке битке 1371. године. Његове мошти се налазе у фрушкогорском манастиру Јазак у Војводини.

Манастир Јазак, место где почивају мошти цара Стефана Уроша V
jazak.jpg

Видео сам да пише Рас па пошто је Ариље у западној Србији нисам ни проверавао, само сам написао шта сам прочитао. А знам да је Стари Рас код Новог Пазара.
Драгутинова десна рука је у манастиру Рача код Бајине Баште. Верује се да је манастир Драгутинове задужбина...

Вукан Немањић био је најстарији син српског великог жупана Стефана Немање, али није био одређен да наследи престо, већ је та част припала његовом млађем брату Стефану. Због тога је и дошло до сукоба међу браћом, па је Вукан узурпирао прресто и владао од 1202. до 1204. године. Мошти му се налазе у манастиру Морача.

Манастир Морача у Црној Гори, ктитор Стефан Вукановић
manastir-moraca.jpg

Земни остаци три потомака Вукана Немањића налазе се у манастиру Давидовици код Пријепоња. Ту почивају жупан Дмитар Немањић, који је и ктитор манастира и који је познат под монашким именом Давид, његов син Вратислав Немањић и његов унук Вратко Немањић, отац супруге кнеза Лазара Хребељановић кнегиње Милице, познатији у народној епској традицији као Југ Богдан.

Манастир Давидовици који чува земне остатке три Немаљића
Manastir-Davidovica-768x576.jpg

Кнегиња Милица, супруга кнеза Лазара Хребељановића и потомак Вукана Немаљића, сахрањена је у својој задужбини манастиру Љубостиња. Кад се замонашила добила је име Евдокија, а умрла је 1405. године. Активно је учествовала у доношењу државничких одлука током свог световног живота.

Манастир Љубостиња, задужбина кнегиње Милице Хребељановић
1200px-Манастир_Љубостиња,_Трстеник.jpg

Драгутинова десна рука је у манастиру Рача код Бајине Баште. Верује се да је манастир Драгутинове задужбина...
Не знам где је Симеон Палеолог сахрањен и где почива, син Јован урош је сахрањен у Метероима. не знам за њега, мада би требало и он да је тамо сахрањен.

"Стефан" је титула и значи "краљ",
Не значи ,,краљ" него ,,венац" или ,,круна". А у случају Стефана Немање је и лично име које је добио на крштењу, о чему сведочи Првовенчани у Хиландарској повељи:
Зато по многој својој и неизмерној милости човекољубља, дарова нашим прадедовима и нашим дедовима да обладају овом српском земљом и све као Бог чинећи на боље људима, не хотећи људске погибли, постави господина ми оца за великог жупана, названог на светом крштењу Стефана Немању.

Back