Меша Селимовић

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
.. jedan je rekao da smo mi pričali o .. dervišu i smrti .. 94 .. ja poslije .. najvjerovatnije .. nisam gledao tu knjigu .. vjerovatno sam sve zaboravio .. daklem .. moja je svaka tvrdnja .. najvjerovatnije .. relativna ..

.. a sada .. naslove poglavlja .. ali bez da igdje gledaš .. koliko znaš .. jedno po jedno .. ja počinjem ..

1. .. toga dana mi ćemo reći paklu .. jesi li se napunio .. a pakao će odgovoriti .. ima li još ..

Poslednja izmena:
.. bismilahir rahmanir rahim ..

.. pozivam za svjedoka mastionicu i pero i ono što se perom piše ..
.. pozivam za svjedoka nesigurnu tamu sumraka i noć i sve što ona oživi ..
.. pozivam za svjedoka mjesec kad najedra i zoru kad zabijeli ..
.. pozivam za svjedoka vrijeme početak i svršetak svega ..
.. da je svaki čovjek i uvjek na gubitku ..

.. bio sam legao .. sinoć .. i sjetio se osmog .. digao se uključio sve .. i zapisao ..
.. i legnem .. i sjetim se devetog ..
.. ima jasnu logiku .. kako se opustiš .. tako to dođe .. to je kao san ili polusan .. izbriše ono sa prednje ploče .. i tako ispliva nešto .. što je inače dublje ..
.. osmi je bio tako dobar da mi je bilo čudno kako sam zaboravio .. ali ni deveti nije bio loš .. pitao sam se .. ako se dignem .. može li mi se desiti još jedan .. .. pogledati ću jednom .. možda ih više ni nema .. ali vjerujem da ih ima .. još dosta ..

.. ima u dervišu raznih pričica .. kako niko ne priča ništa .. eto .. mogu ja ..

.. recimo .. kod kadije .. ta mi je situacija .. vječna .. imam osjećaj da se mnogo ljudi našlo u njoj .. mnogo puta ..

.. postoji jedan svijet .. i taj je svijet upravljan od jednog boga .. .. postoji jedan komšiluk .. i taj je upravljan nekim zakonima .. .. ali ti dolaziš do kadije .. a taj je živ čovjek ..
.. sad ti bi trebao biti derviš .. i izložiti stvari kakve su u svijetu boga .. ili barem biti .. građanin .. i tražiti svoje mjesto u državi .. ali ti ne možeš ništa ..

.. dolaziš do kadije .. ovdje je dosada osjet koji se nožem može rezati u zraku ..
.. igra se šah .. ti ne igraš .. a ovaj sa njim pokušava izgubiti .. i na kraju mu uspjeva ..
.. izvodiš gluposti nebi li uspio u nečemu što je ispravno i po bogu i po ljudima .. praviš od sebe budalu izvlačeći neka mudrijašenja .. i gledaš .. u panici .. kako se kadijin pogled gasi ..
.. misliš .. ako od ovog cirkusa zavisi bratov život .. brat će umrijeti ..
.. i misliš .. kada bi bar od ovog cirkusa zavisio moj život .. da otac ne mora izgubiti jedinog sina kojeg misli da ima ..

.. i tako odlazi sve u ***** materinu .. odlaziš od kadije i pitaš boga .. šta je sad .. kučkin sine ..

.. eto .. pogledao sam .. i zaboravio bio .. svašta .. ali ne za stalno .. sve to znam ..

10 .. slab je koji traži .. a slabo i što se od njega traži ..

11 .. sve što možete protiv mene učiniti učinite .. ne dajte mi ni trenutka predaha ..

12 .. biti će nesretan koji svoju dušu okalja ..

.. 10 znači kompromis .. mudovez .. nevjerovatna je filozofija .. božanska ..

.. znači .. nije moguće kod ljudi da .. slažući slabosti .. dobiješ snagu ..
.. svi ljudi danas .. ljudi čitavog svijeta rade baš to .. udružuju se u .. zajedno smo jači .. ali .. čak i da ne postoji ta gadna mržnja među njima .. koja svakog želi pomaknuti .. iznad drugih .. i gdje je jedino taj položaj .. strah u drugima .. garancija .. .. čak i da ta mržnja ne postoji .. slab je koji traži .. a i to što od slabog izvučeš .. isto je slabo ..

.. a 11 .. je .. spremnost na smrt ..

.. tek se tu sve dobro slaže ..tek ovaj čovjek može postojati ..

.. pročitao sam opet o mula jusufu .. .. stvarno je strašno ..

.. mogao bi amer živjeti hiljadu godina .. nikada to nebi mogao smisliti .. ne bi mogao tako izreći ..
.. jebeno je to što je tako logično .. tako jednostavno i logično .. .. ti samo pustiš da sve ide normalno .. i nesreća je sigurna .. to je slavenska .. ruska .. situacija ..

.. postoji neka .. poluideja .. da bi se bog mogao vratiti .. ako se vrati vratiti će se na balkan .. u bosnu valjda ..
.. svi žive u iskrištu .. između prevelikog plusa i premalog minusa .. između toga da previše vole i toga da previše mrze .. svi kao da znaju da ovo ne žele .. bilo što .. ali ovo ne ..
.. majka koja želi da joj sin ne kreće od ničega .. .. derviš koji voli malog .. .. mali pred kojim je svijet .. majka koja je dobra dok se ***** sa jednima i treba umrijeti kad se ***** sa drugima .. mali koji ima pravo mrziti sve .. zato što mu je neko sjebao majku .. pita šta si ti napravio .. pop koji nastoji negdje na svijet smjestiti malog .. mali koji je prazan dok čuva ovca ali i poslije ima pravo na svoju ponosnu prazninu .. derviš koji ga kreće uništavati .. kao mrava .. mali koji odjednom izgleda sjeben jer je zagrizao ono što čovjek ne smije .. i mali .. samoubojica ..
.. i u svemu tome jedino ahmet putuje .. čovještvom .. po oštrici noža .. ali čovjek ..
.. jer slijedi sebe .. svoju odluku .. ******* .. svoj razum valjda .. svoju volju .. koju je digao na mjesto zakona .. koju je smjestio uz boga .. desno ..
.. biti će nesretan koji svoju dušu okalja ..
.. ahmet ima boga .. i to je njegova snaga .. ali ne ključna .. ahmetova je ključna snaga smrt ..
.. ovo je priča o ahmetu i smrti .. o smrti i svjetlosti vjere ..

.. filozofski gledano .. mater mu ***** .. uvjek je pitanje isto .. dali je nekakav švabac .. koji takvu knjigu nikada nebi mogao napisati .. ali koji u konc logoru može spaliti 8 milijona ljudi .. dali slijedi iste zakone .. dali ima istog boga .. .. i komu je bliži .. taj bog ..

.. sjećate se kara zaima .. ? .. to je pričica koju nebi mogao zaboraviti ..

.. nurudin ga nalazi pred muftijinom kućom .. i kaže .. bože mili kakav si ti junak bio ..
.. nurudin se zajebao sa tim riječima .. podigao je mrtvaca ..

.. čovjek koji je propustio da umre kada je trebalo ..
.. zanimljiva .. zajebana situacija .. čovjek koji je gradio veličinu carstva .. na kome je sve stvoreno .. sada je pizdek .. pred vratima .. i misle ga odjebati ..
.. i on se bori .. da ostane .. da preživi .. suprotno od svega šta je radio kad je bio mlad .. kada nije brinuo da preživi ..
.. moglo bi ga spasiti samo to da pristane na smrt ..

.. i nurudin mu priča o snu .. o zaboravljenom snu .. o čovjeku koga više nema .. ali koga ovaj mrtav pred vratima ne pušta umrijeti ..
.. i zato je nurudin čovjek .. ne što on nebi mogao najebati kao kara zaim .. nego što je spreman na to da prihvati .. a da prihvati samo ono što se uklapa u okvir čovjeka ..
.. nurudin umire .. kao što ljudi ne mogu ..
.. pitanje je .. koga nurudin ima .. već kada filozofiramo .. što je njegova snaga .. bog .. ili on sam ..
.. nebi se kladio da je nurudinov bog jači od njega ..
.. kada zbrajaš dva kara zaima .. nekadašnjeg i sadašnjeg .. dobivaš .. ne mnogo ..
.. kada zbrajaš dva ahmeda .. taman čovjeka ..

.. ali i kara zaim .. dobar je to čovjek .. ništa mu ne fali .. možda se na nebu i on nađe gdje treba ..
.. možda bog samo muftiju odjebe .. ili ga stavi za čuvara kakve kapije ..

Poslednja izmena:
Znate,stogodisnijca rodjenja Mese Selimovica. A sada tisina. Ja znam da ovi maloumni nisu nikada procitali "Tisine" od Mese. I,mozda "Tisine",najbolje opisusuju ovo danas. Inace,cudim se sto i sada retki znaju za "Tisine". Da sam nasao tu knjigu u elektronskom,verujte mi,odmah bih ovde ostavio link. Ali,ona se tesko nalazi i u stampanom izdanju. Tisina,zbog "Tisina". I zbog Mese,cini mi se,uostalom.Ponajmanje,sada,nije zasluzio tisinu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back