Meritokratija

Vjerujem da je u stalezima izrazena neka sposobnost, a isto tako da je konzul mogao da postane bilo ko ko se pokazao u ratu, bitno je da je bio gradjanin. Isto tako je mogao da postane plemic ako je imao zasluge...

Pa sta su visi stalezi ili oni koji su u ratu dobili titule (pa npr i "ser") nego aristokratija odnosno neoaristokratija u moderni i postmoderni, m?

Razlika je u tome sto se vladavina (kratein) ne nasledjuje kao u monarhiji i svako moze da bude kralj. Jedino je u senatu malo teze postati senator bez titule, ali mislim da je plemstvo iz doba republike bilo bazirano izrazito na moralnoj izvrsnosti, i da svako ko nije bio moralno izvrstan, nije mogao biti plemic, a ko je bio, nije mogao a da to ne postane. U sustini je bitno da je cijeli narod moralan, onda sve funkcionise povezano, kao sat. A ako se baza naroda iskvari, onda se sve kvari i nikakav oblik sposobnosti ne moze da se probije.

Tako bi se moglo zakljuciti da je danas sve iskvareno, jer naprosto nedostaje moral i moralna izvrsnost (excellence). Mogli bismo zakljuciti da je cio obrazovni sistem parazitski.

Razlika je u tome sto se vladavina (kratein) ne nasledjuje kao u monarhiji i svako moze da bude kralj. Jedino je u senatu malo teze postati senator bez titule, ali mislim da je plemstvo iz doba republike bilo bazirano izrazito na moralnoj izvrsnosti, i da svako ko nije bio moralno izvrstan, nije mogao biti plemic, a ko je bio, nije mogao a da to ne postane. U sustini je bitno da je cijeli narod moralan, onda sve funkcionise povezano, kao sat. A ako se baza naroda iskvari, onda se sve kvari i nikakav oblik sposobnosti ne moze da se probije.

Tako bi se moglo zakljuciti da je danas sve iskvareno, jer naprosto nedostaje moral i moralna izvrsnost (excellence). Mogli bismo zakljuciti da je cio obrazovni sistem parazitski.

Sudeci po tvojim postovima na ovoj temi i razumevanju opstih pojmova iz ove oblasti - da :) Sta je bre ovo?

Moz biti da je tvoja reputacija titularna?

Moralna izvrsnost se dokazuje citav zivot, a obrazovana kompetentnost?

Mozda za kompleksase, ja je recimo dozivljavam kao neki poker ili farmvill na FB-u, znaci dokolica ;)

Prvo nisi siguran u termin meritokratije, aristokratija ti nije bas najjasnija a sad si dogurao totalno nepovezano preko prethodne tvrdnje do cudnog pitanja kojem je neki tvoj kotacic u glavi dao istu ravan, iste razloge, iste uslove, iste potrebe, da ne govorim o zivotnim dobima ili kulturnoj uslovljenosti
:bye:

Vidim da se svako trpa u pojam meritokratije. A ti se igras sa pojmom "univerzalan", liberalan i sl. Sve dok vidim da se trpaju u jedan kos krvni neprijatelji i nepomirljive opcije, ne brinem za tvoje provokacije. Ti si taj koji mora da pozdere svoj buckuris, a ne ja... prijatno!

Vidim da se svako trpa u pojam meritokratije. A ti se igras sa pojmom "univerzalan", liberalan i sl. Sve dok vidim da se trpaju u jedan kos krvni neprijatelji i nepomirljive opcije, ne brinem za tvoje provokacije. Ti si taj koji mora da pozdere svoj buckuris, a ne ja... prijatno!

Ti si decko za ovu temu tabule rasa a nisam na filozofiji odgovarao na neka tvoja razmisljanja bas iz razloga koji su evidentni u ovoj temi. Kratak si sa znanjem, lutas u koncepciji, izmisljas znacenja termina- najkrace, analfabeta

Ode tema ukurac.

Ni ja nemam potrebna znanja o terminima kojima vi upućeni baratate.

Oću samo ko običan čovek da kažem da je moje mišljenje da stvarni kvalitet uvek nađe put ka uspehu.
I kad se radi o loptanju i kad se radi o literarnoj sposobnosti izražavanja i kad se radi o zanatlijskoj sposobnosti.

Žao mi je što mnogi kvalitetni ljudi gube volju za radom kad gledajući u tuđ tanjir pomisle kako je nepravedno to što je puniji.

Zašto neki mogu a ja ne?

Nos u svoj tanjir.

Smrt će ionako uskoro da dođe i prekine te jalove dileme.

Ode tema ukurac.

Ni ja nemam potrebna znanja o terminima kojima vi upućeni baratate.

Oću samo ko običan čovek da kažem da je moje mišljenje da stvarni kvalitet uvek nađe put ka uspehu.
I kad se radi o loptanju i kad se radi o literarnoj sposobnosti izražavanja i kad se radi o zanatlijskoj sposobnosti.

Žao mi je što mnogi kvalitetni ljudi gube volju za radom kad gledajući u tuđ tanjir pomisle kako je nepravedno to što je puniji.

Zašto neki mogu a ja ne?

Nos u svoj tanjir.

Smrt će ionako uskoro da dođe i prekine te jalove dileme.

Takoe. Ne mosh bolji od gorega stradati.

Da li vam je nekad zao kad vidite da neko ko je sosobniji od drugih mora da trpi jednak tretman s njima?

priroda 'radi' u interesu vrste te kroz interes vrste u interes pojedinca..ljudske sposobnosti balansiraju prema stepenu po kojem ugrožavaju..najinteligentniji najviše brinu o drugima..odmjeravaju se tu druge osobine unutar vrste..'dominacija' je samo izraz čoporske asimilacije ..

Ne slazem se Danijela. Ne postoji "mehanizam" u "prirodi". Ne postoji red. U prirodi je sve haos i sve je jedno s drugim u borbi. Ima toliko planeta na kojima je vjerovatno bilo zivota... Da je bilo mehanizma na njima, ne bi on nestao.

Back