- Poruka
- 41.125
Merima Njegomir je rođena 9. novembra 1953. godine u Zemunu. Živela je sa još tri brata i roditeljima koji su je od malena učili da nađe “pristojan” posao koji bi podrazumevao i socijalno osiguranje. Njena majka je od jutra do večeri slušala Radio Beograd, sve vreme pevušeći, a Merima ju je oponašala. Iz ugla majke njena kćerka je bila nemuzikalna i stalno je falširala što je majku posebno nerviralo, tako da je dugo bila u ubeđenju da Merima ne zna da peva. Tek nakon završetka srednje ugostiteljske škole, sasvim slučajno prvi put je stala pred mikrofon, pevajući nekoliko pesama za svoje društvo u pratnji orkestra “Citadela” (Banovci). Godine 1972. od pomenutog orkestra dobila je primamljivu ponudu, koju je posle silnih prepirki sa roditeljima prihvatila. Posle nekoliko meseci rada počele su da se nižu ponude najprestižnijih beogradskih restorana. Pevala je u “Domu armije”, “Beograđanci” u hotelu “Putnik”, da bi 1975. godine zapevala sa tada već poznatim pevačem Stanišom Stošićem u tada najluksuznijem beogradskom restoranu “Romanitar”. Uporedo je završila višu ugostiteljsku i srednju muzičku školu, smer solo pevanje. Dok je pevala u “Romanitaru” primetio je Svetomir Šešić, jedan od urednika Radio Beograda, i pozvao je da snimi probne snimke, od kojih pesme “Idem putem pesma se ori” i “Bisenija ćeri najmilija” ostaju kao trajni snimci Radio Beograda. Godine 1977. počela je da peva sa orkestrom “Zlatne strune” gde je upoznala Dragana Živkovića Tozovca, koji joj je komponovao prve dve pesme za album koji je izašao 1978. godine pod nazivom “Volela sam tebe dragi” za Diskos iz Zagreba. Sledeće godine prešla je u PGP u kome je boravila sve do 2001. godine kada je prešla u “Grand produktion”. Ubrzo se udala, a u naredne četiri godine snimila je četiri albuma i rodila četvoro dece - Ljubicu, Milicu, Jelenu i Marka. U svojoj prebogatoj pevačkoj karijeri osvojila je 20 prvih nagrada na raznim festivalima u zemlji. Za pevačicu godine je izabrana 1993. i 1996. godine. Snimila je 24 albuma, i preko 100 trajnih snimaka izvornih pesama za Radio Beograd. Dobitnik je estradne nagrade Srbije čime je stekla status estradnog umetnika.
Pogledajmo zajedno tekstove nekih od njenih pesama. Da li vas je naka "pogodila" ili možda imate interesantno iskustvo vezano za neku koji bi mogli da podelite sa nama?
A gde si ti
Ponekad dodju i takvi dani
kada se tuga budi kraj mene
ponekad kazem zivote stani
a on za inat dalje krene
Ref. 2x
A gde si ti u tom trenu
kada niz lice suze krenu
kada me tuga poseti
kad mi je tesko, gde si ti
Ponekad nemam nimalo volje
da ovaj zivot zivim bez tebe
eh da mi kazes, sve bi'ce bolje
ja bih i dalje lagala sebe
Ref. 2x
Pogledajmo zajedno tekstove nekih od njenih pesama. Da li vas je naka "pogodila" ili možda imate interesantno iskustvo vezano za neku koji bi mogli da podelite sa nama?
A gde si ti
Ponekad dodju i takvi dani
kada se tuga budi kraj mene
ponekad kazem zivote stani
a on za inat dalje krene
Ref. 2x
A gde si ti u tom trenu
kada niz lice suze krenu
kada me tuga poseti
kad mi je tesko, gde si ti
Ponekad nemam nimalo volje
da ovaj zivot zivim bez tebe