- Poruka
- 41.004
Miodrag Jevremović (Beograd, 27. mart 1941 — Beograd, 13. januar 2017) bio je srpski i jugoslovenski pevač zabavne muzike.
Biografija i karijera
Rođen je od oca Vidoja i majke Angeline rođene Blagojević.
U bivšoj SFRJ bio je veoma popularan šezdesetih i sedamdesetih godina. Učestvovao je na tadašnjim festivalima: „Vaš šlager sezone“ (Sarajevo), „Beogradsko proleće“, „Zagrebački festival“, „Opatijski festival“ i „Splitski festival“. 1990ih godina je učestvovao i na letnjim festivalima u Crnoj Gori.
Sarađivao je sa mnogim kompozitorima u zemlji i inostranstvu (Boris Bizetić, Mikis Teodorakis i dr).
Početak karijere obeležile su pesme: „Mama“, „Pijem“ i „Osamnaest žutih ruža“. Kasniji hitovi su bili: „Ako jednom vidiš Mariju“, „S kim si sada kad je tužno vreme“ i „Pesnikova gitara“. Noviji hitovi su: „Grkinja“, „Lihnida“ i „Neka toče staro vino“.
Sedamdesetih godina, pored Đorđa Marjanovića i Radmile Karaklajić, bio je veoma popularan u Sovjetskom Savezu.
Mikijeva kćerka, Jelena Jevremović, takođe je poznata pevačica.
Dana 24. decembra 2011. godine ulazi u rijaliti-šou Parovi 2. U Valjevu je 5. novembra 2012. predstavio foto-monografiju „Pedeset godina sa vama“.
Dana 29. decembra 2016. godine doživeo je moždani udar. Naredne dve nedelje je bio u komi. Preminuo je 13. januara 2017. godine.
Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.
Zanimljivosti
U vreme najveće popularnosti postojalo je rivalstvo između obožavalaca Mikija Jevremovića i Đorđa Marjanovića. Tako su postojali klubovi vatrenih obožavalaca: „đokisti“ i „mikisti“. U popularnoj kulturi ova podela se ogleda u TV-seriji Državni posao. Glavni junak ove komedije Đorđe Čvarkov je bio izraziti mikista.
Pored muzike, velika ljubav mu je šah, te je učestvovao na više turnira u zemlji i inostranstvu. Najveći uspeh mu je remi sa svetskim prvakom Anatolijem Karpovom.
https://sr.wikipedia.org/sr-el/Мики_Јевремовић
/////////////////////////
Mala, ti si bila k'o ruzin cvet
tog dan kad sam posao u svet
o, kceri moja mila
ni lik ne pamtis moj
a evo otac vratio se tvoj
18 zutih ruza moj je dar
za rodjendan ga saljem tebi ja
a ja skriven u tami
u prozor gledam tvoj
mislim videcu u njemu dragi lik
Kuca je puna veselog sveta
i tvoja majka sa njim je tu
ja samo tebe zelim da vidim
ali ne mogu, jer cu sresti nju
Ja znam da drugog
ocem zoves vec
a ne znas koliko boli ta rec
i ovaj buket ruza
kad danas primis ti
Neces znati tad
da tvoj je otac s njim
tvoj tata place s njim
Biografija i karijera
Rođen je od oca Vidoja i majke Angeline rođene Blagojević.
U bivšoj SFRJ bio je veoma popularan šezdesetih i sedamdesetih godina. Učestvovao je na tadašnjim festivalima: „Vaš šlager sezone“ (Sarajevo), „Beogradsko proleće“, „Zagrebački festival“, „Opatijski festival“ i „Splitski festival“. 1990ih godina je učestvovao i na letnjim festivalima u Crnoj Gori.
Sarađivao je sa mnogim kompozitorima u zemlji i inostranstvu (Boris Bizetić, Mikis Teodorakis i dr).
Početak karijere obeležile su pesme: „Mama“, „Pijem“ i „Osamnaest žutih ruža“. Kasniji hitovi su bili: „Ako jednom vidiš Mariju“, „S kim si sada kad je tužno vreme“ i „Pesnikova gitara“. Noviji hitovi su: „Grkinja“, „Lihnida“ i „Neka toče staro vino“.
Sedamdesetih godina, pored Đorđa Marjanovića i Radmile Karaklajić, bio je veoma popularan u Sovjetskom Savezu.
Mikijeva kćerka, Jelena Jevremović, takođe je poznata pevačica.
Dana 24. decembra 2011. godine ulazi u rijaliti-šou Parovi 2. U Valjevu je 5. novembra 2012. predstavio foto-monografiju „Pedeset godina sa vama“.
Dana 29. decembra 2016. godine doživeo je moždani udar. Naredne dve nedelje je bio u komi. Preminuo je 13. januara 2017. godine.
Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.
Zanimljivosti
U vreme najveće popularnosti postojalo je rivalstvo između obožavalaca Mikija Jevremovića i Đorđa Marjanovića. Tako su postojali klubovi vatrenih obožavalaca: „đokisti“ i „mikisti“. U popularnoj kulturi ova podela se ogleda u TV-seriji Državni posao. Glavni junak ove komedije Đorđe Čvarkov je bio izraziti mikista.
Pored muzike, velika ljubav mu je šah, te je učestvovao na više turnira u zemlji i inostranstvu. Najveći uspeh mu je remi sa svetskim prvakom Anatolijem Karpovom.
https://sr.wikipedia.org/sr-el/Мики_Јевремовић
/////////////////////////
18 zutih ruza
Mala, ti si bila k'o ruzin cvet
tog dan kad sam posao u svet
o, kceri moja mila
ni lik ne pamtis moj
a evo otac vratio se tvoj
18 zutih ruza moj je dar
za rodjendan ga saljem tebi ja
a ja skriven u tami
u prozor gledam tvoj