Mentalno zdravlje novinara

lapsi

Veoma poznat
Poruka
12.593

Pritisci, prijetnje, ucjene, rizik, opterećenost poslom, loša finansijska situacija, stres, nedostatak fiksnog radnog vremena i dr. uveliko utiču na zdravlje i životni vijek novinara.

Istraživanje o mentalnom zdravlju novinara: 40 posto koristi lijekove za smirenje.​

Opštepoznato je da imaju kraći životni vijek u odnosu na druge!
Smatrate li da je novinarstvo profesija kojom se možete baviti cijeli svoj život?
Spadaju li novinari u onu grupu ljudi koji ,,pregorijevaju na poslu,,?

Kako je biti novinar u Srbiji?
Svjedoci smo ponižavanja, vrijeđanja, a i fizičkih napada na iste. Mogu li se osloniti na pravnu zaštitu? Kako su tretirani u Srbiji? Koliko su uspjeli da sačuvaju slobodu medija? Šta im zamjerate, a u čemu im se divite? Da li novinari Srbije treba da imaju beneficirani radni staž?

Kako je biti novinar u BiH?

ne znam kako je sad u Srbiji no izlozenost pritiscima je svuda..pocev od urednika koji je obavezno povezan s vlastima, nenormalni uslovi u kojima se radi, istina ranije kad je bio jednostranacki sistem bilo je lakse, sad ti svako skace za vrat s namerom da pises lepo o njemu a glavni urednik redovito potkupljen i ti mora da cutis jer kazu ima novinara kolko hoces, urednici se menjaju..a politika ostaje ista bez obzira koja je stranka na vlasti .

Smatrate li da je novinarstvo profesija kojom se možete baviti cijeli svoj život?
Spadaju li novinari u onu grupu ljudi koji ,,pregorijevaju na poslu,,?

Nisam novinar, ali mi je žao što nisam studirala FPN, smer žurnalistika. Ipak, uspevam da kompenzujem taj davni san jer radim intervjue na mom blogu.

Kažu mi sagovornici da to odlično radim.

Novinar sa HRT-a Aleksandar Stanković napisao je dve knjige o svojoj depresiji. Jedna izlazi uskoro iz štampe. Gledala sam ga u jednoj emisiji, u kojoj je, između ostalog, rekao da i neke njegove kolege imaju poneki psihološki, psihički poremećaj, ali ne pričaju o tome.

Ne bih želela da ova tema postane politička i zato postavljam još pitanja:

Šta mislite, da li novinari osećaju onaj adrenalin koji osećaju sportisti i oni koji se bave ekstremnim sportovima?

Da li ta profesija donosi stres svima koji se bave novinarstvom?

Zašto za novinare ljudi imaju predrasude kao što je ona da svi novinari piju?

Svojevremeno sam dobio sansu na lokalnoj tv da budem novinar, ne secam se koliko tacno sam izdrzao, ali definitivno je bilo manje od mesec dana. Izuzetno stresan posao, uvek juris nekoga, zivkas i uvek imas ograniceno vreme da nesto uradis- ne mozes reci- nisam spreman ili treba mi jos malo vremena.
I nema se ta sloboda pisanja kao sto neko misli- jer npr se lako moze desiti da te neko tuzi, plus lako se mozes naci u opasnosti, ako nagazis nekome nezgodnom na zulj.

Back