Mentalitetske i individualno-psihološke implikacije istoriografije kao ideologije

Ne treba.
Evo ti jedna crtica, Kristijan Golubović ti je veći problem. On ti dođe ko dobar marker sunovrata sunarodnjaka. Na više razina. Čovjek kojeg sa Legijom romantiziraju u gorem slučaju, a rade šund ikonu u boljem, a koji je izvršio pljačku da bi ukrao utege. Razmisli gdje su vaši problemi, iako misliš da si drugačiji od svih onih naivnih Srba koji su radili sa dušmani ma kraljevinu pa federaciju, zapravo nisi. Jer ipak si srbenda. I opet će vas latini naguziti žedne.

U svakom narodu postoji margina ali makar koliko se utanjila postoji duhovna vertikala. Danas je tanka zahvaljujući velikom radu antisrpske geopolitike. No, pokaži mi prstom na narod koji je u zadnjih 100 godina prošao ono što je prošao srpski i zapitaj se da li bi uopšte postojao? Ipak, taj Kristijan Golubović ima jednu duhovnu iskuru koju prepoznaje taj potpuno izbezumeljeni srpski sloj -

već pokazao da si u kontradikciji, ostao sam sebi dužan pomoći ti da razumeš suštinu.

Ratovi Srba nisu bili osvajački. Nasilje je uvek bilo odgovor na nasilje. Time se ponosi svaki Srbin.

U tvom se tekstu vidi da sociološka grupacija koja sebe doživljava Hrvatima ne može razumeti kako se razmišlja kad si od nekog jači. Razmišljaš tako da se paziš samog sebe jer tada sebi možeš postati najveći neprijatelj. Sve ono što daje lepotu životu, što mu daje sočnost i slast je moralna duhovnost, to jest, čist račun prema samom sebi. Kao i grupacija kojoj pripadaš, mislim da uopšte nemaš razvijen deo svesti (mozga) kojim bi bio u stanju da valorizuješ duhovne kategorije, preciznije, da percipiraš zadovoljstvo svoje duhovne i moralne nadmoći nad drugim. Tvoja grupacija je daleko u hladnom tragajući za identitetom - ne znate ni šta ste ni ko ste u smislu koji bi vas razlikovao od životinjskog čopora; to je sve što tvoj svetonazor obuhvata - u se, na se i poda se. I u tom smislu, da, jasno mi je zašto sam/smo u tvojim očima "cuck".

A na kraju dana, ono kako se osećaš, prazno ili ispunjeno, a to je tvoj duh, jedino je što se računa. Možda taj deo svesti koji (neki) imamo opterećuje i otežava, ali daje zadovoljstvo na duge staze; a na kratke staze zadovoljstvo je lako dostupno i jeftino.[/QUOTE]

Imam osećaj da mi na ovo nisi odgovorio.

Mrkašine, vezano za ovo šta si Brozu ponudio kao argumentaciju i kao nešto na što treba odgovor. Mislim da ne uviđaš koliko je to što je izrečeno samo po sebi prazna kesa.

Dakle svodi se na narativ, i to narativ u maniri ranog 19.stoljeća gdje bi mi trebali prihvatiti da su Srbi moralne vertikale i uvijek pravedni a Hrvati tragaju za identitetom i ne znaju ni ko su ni šta su. Nivo Asterixa i Obelixa sproću Rimljani ili Frodo sproću ****. Dapače iz usta mnogih Srba sam čuo da upravo Srbi imaju problem sa identitetom, da su postali Srbi jer više niko nije htio biti Jugoslaven(od M.Marića do St.Protića). S druge strane čuo sam i uvjetne pohvale na račun Hrvata da su svi ko jedan i da ako im čega ne manjka ne manjka im samosvijesti i rađe za boljitak Rvacke. Dakle sve iz usta javnih ličnosti, Srba,pa i povjesničara. Nebitno uostalom.

Sa strane svijesti i osobnog zadovoljstva, u naciji normalan čovjek neće naći neku satisfakciju, u smislu da će radije biti u društvu sa istomišljenicima bez obzira na naciju nego sa svakom seljačinom iz svoje. Istinski nosioci bratstva i jedinstva su forumi o kladionicama, video igrama, maketarstvu, kulinarstvu, vojsci, astronomiji, satovima i takvi slični, tu se svi divno slažu.

Dakle, na ovo tvoje teško da se išta može odgovoriti kada predstavlja osobni stav.

U svakom narodu postoji margina ali makar koliko se utanjila postoji duhovna vertikala. Danas je tanka zahvaljujući velikom radu antisrpske geopolitike. No, pokaži mi prstom na narod koji je u zadnjih 100 godina prošao ono što je prošao srpski i zapitaj se da li bi uopšte postojao? Ipak, taj Kristijan Golubović ima jednu duhovnu iskuru koju prepoznaje taj potpuno izbezumeljeni srpski sloj -

To je svetlost tradicionalnih porodičnih vrednosti nasuprot starleto-pederizaciji društva i razbijanju porodice.

Da. Jeli prije bila kokoš ili jaje? Jesu li Srbi toliko stradali u zadnjih 100 godina baš zato jer je i tada bilo Kristijana Golubovića? Zar društvo/civilizaciju propast ne prožme na svim razinama pa ako su nam kriminalci i talog društva takvi da krenu u Italiju a izgube se i završe u Francuskoj, da onda zakonom spojenih posuda nužno i tadašnja npr duhovna elita proklizuje samo u sferama svog djelovanja. Zato i kažem da je on samo marker ili reper, samo simptom opće gangrene, jasno je da je on kao individua nebitan kao i da sva društva imaju takve, problem nastaje ako takvi nisu u zapećku. To i je poanta njegove prispodobe o pljački utega, nije problem to što je on kriminalac, problem je što je on potpuno zalupan. Razumiješ? Da je Kristijan evil mastermind bio bi problem, to što je on glupa problem diže na višu razinu po srpsko društvo u cijelosti.
Ja iste stvari vidim u hrvatskom društvu, samo ne tako ekstremne. Recimo, Sanader je prodao Inu mađarima, nije najveći problem kriminal i mito u svoj toj operaciji, problem je da ju je prodao za suludo premalu naknadu sebi. A još veći problem je da se njegov sastanak dogodio u Marcelinu (to je restoran u Zagrebu čiji je vlasnik najbolji kuhar u Hrvatskoj, i taj restoran je trebao prvi dobiti mischelinovu zvjezdica i kao takav je bio životni projekt vlasnika koji je u njega ulupao godine i svu svoju životnu energiju), u VIP prostoriji koja je izolirana od općeg dijela restorana i gdje se u privatnosti objeduje i dogovaraju upravo takve stvari. A taj vlasnik, piroman, je u istu postavio nadzorne kamere čije snimke je zaplijenila policija i koji su poslužili kao krunski dokaz u optužnici protiv Sanadera. Naravno, nakon toga je restoran propao, a vlasnik je sad negdje u nekoj vukojebini u Austriji. Razina luđaštva i na koliko razina izbija to luđaštvo u toj maloj crtici je zabrinjavajuća po naciju, hebeš inu i benzinske postaje.
Bio sam ti poslom kod vašeg plemena sa juga. Nebitno skroz, ali je fora. Pazi sad, idem na sastanak kod gradonačelnika, ulazim u zgradu općine, ono stara zgrada razhebana, zbog vlage se ljušti žbuka iznutra, žutim flekama prošarani zidovi. Znaš kako su banke svugdje u svijetu monumentalne građevine, jer banke arhitekturom signaliziraju moć i stabilnost. Isti mehanizam je u arhitekturi gradskih vijećnica ili općenito zgrada koje predstavljaju državu. Ova zgrada izgleda onako kako amerikanci u filmovima prikazuju Rusiju. Idem na kat gore, gore je od ovoga ured. Otvaram vrata, to je neko predsoblje gdje sjedi tajnica od ovoga. Ženska izgleda ko ukrajinska koorva, plave ekstenzije i previše ruža na usnama. Sjedi u nekoj cajkaškoj bundici (ona prekratka jakna prekričave tipa roze boje), jer nemaju grijanje. I ona me najavi kod ovog dilkana gradonačelnika, ja upadam unutra i pružim ruku. Pazi sad, čovjek koji me dočekao je prototip sitnog kokošara. Vidi se da je dok je bio mlađi bio u formi, sad je onako malo gojazan, zlatni lanac oko vrata, dlake s prsiju izbijaju kroz košulju, kragna košulje podignuta, ajfon na uhu a mikrofon na mobitelu previše podignut prema nosu pa je lakat ruke s kojom drži mobitel u neprirodno visokom položaju i njime kontrolira prostor oko sebe, puši cigaretu i cmakne usnama svaki put kad preglasno uvuče dim, sunčane naočale sa velikim staklima na ćelavoj glavi. Agresija izbija iz svakog pokreta. Na parkingu spušteni BMW sa dobrom muzikom. Procjeniš sve za 20ak sekundi, ali ne samo njega nego kroz njega kompletan grad. I zdravstveni sustav i školski i vodovod i policiju i vojsku. Kompletno društvo. Takvih likova Austrijanaca uopće nema, u Austriji su to turci. Takvi likove u Zagrebu zovemo šoderaši, oni koji prodaju rabljene aute po rubovima grada kada 20 uvezenih auta iz njemačke stave na livadu na šoder a pored je kontejner i to nazove autosalon, a ti ga se bojiš išta uopće pitati o autu. Nisu gradonačelnici. Hrvatski gradonačelnici jesu go.vna, politički sustav je septička jama u kojem go.vna dobro plivaju, ali ipak je to na višem nivou, bar nosi mašnu. A mašna je isto marker, kao što je i preveliki prsten pečatnjak.

Dobro, ako ti sebi imaš potrebu da nešto objasniš, samo napred. :lol:
Nemam, taksativno nabrajanje mitova lišeno intrinzične ideologije ne zahtjeva raspravu. Otprilike kao vic, šta se ima objašnjavat logika ispadanja iz aviona bosanca rusa i amerikanca.
Sjetio sam se još jednog, djevica Marija kraljica hrvata. Ali tu ćeš ti reći Vatikan, pa ću ja reći a ko bi trebao kustos arheološkog muzeja koji će se otvoriti tek za par stoljeća, pa ćeš ti reći ali mi nemamo Vatikan, pa ću ti ja reći ali i kod vas je jedini pismeni čovjek u radijusu 100 kilometara bio svećenik, pa ćeš ti da ali Kosovski mit nema veze sa svećenicima, pa ću ja reći a ovaj o nebeskoj nema, pa u krug.
Istina je da je to potpuno besmisleno, ja i ti da se možemo dogovoriti šta i kako, mi nebi nikada ni ratovali. Istina je da mene ne zanimaju tvoji argumenti, rasprava, debata, intelektualno nadrkavanje (mislim, zanima me, i ja sebi to racionalizam kao intelektualnu radoznalost).
Jer rat nije nastavak politike drugim sredstvima, već je politika instrument pomoću kojeg čovječanstvo sprječava rat. U toj zamjeni teza leži temeljni problem zapada, pa posredno i starletoizaciji-pederizaciji društva. Iako misliš da ti nisi dio toga, mali kotačić koji je doprinio Kristijanu Goluboviću, istina je da jesi. Kao i ja. Ne pristoji se jednom plemiću da sjedne u đubre sa vođom seljačke bune i dogovara uvjete plaćanja poreza, plemić sa konja čizmom šutne kmeta u usta i izbije mu 4 karijesa.

Imam osećaj da mi na ovo nisi odgovorio.
Obnevideoh, nevidjoh. Nekako se post nezgodno zavukao na kraj stranice pa ga nisam skužio, budem nekaj prosro.

Poslednja izmena od moderatora:
upravo Srbi imaju problem sa identitetom

Apsolutno. Sa pravoslavlja na komunistički ateizam pa opet na pravoslavlje u brzih 50 godina. Da o srednjovjekovnom katoličanstvu i islamizaciji ne pričamo.

Jeli Mrki, deder reci koliko je kolega iz razreda u osnovnoj školi bilo kršeteno ili išlo na pravoslavni vjeronauk za vrijeme Tite :D

Back