Mentalitet ljudi

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Kako i zasto nastaju razlike u mentalitetu, i da li takve razlike uopste postoje? Primera radi, da li neko ko je sa severa ima drugaciji mentalitet nego neko sa juga, ili neko iz sela i grada, ili neke druge drzave, pod uslovom da kultoroloske razlike nisu nepremostive?
Da li se nekako moze "boriti" protiv svog mentaliteta, i treba li se boriti protiv mentaliteta koji neki od nas poprimaju ili ga treba prihvatiti kao nesto savrseno normalno?

Da, sasvim, to su psihičke osobine i karakterologija u zavisnosti od toga i kulturološke osobenosti.
Može se "boriti" izmeštanjem iz sredine.

Zar se pojedinac ne moze i samostalno boriti protiv toga i da li i koliko moze biti svestan propusta u svom mentalitetu? Primera radi, da kaze "ne svidja mi se to, necu da radim to, mislim da to nije u redu".
Stoji da ce zbog toga biti osudjen od strane sredine, zato i izmestanje mozda jeste i najbezbolniji nacin.

Razlike u mentalitetu nastaju delom kao posledica principa prirodne selekcije (urođene predispozicije), a delom se usvajaju od okruženja (stečeno).

Pojedinac može da se suprotstavi, ali prvo uopšte treba da poželi da se suprotstavi. Loše strane mentaliteta su negativne najčešće po društvo u celini, pa se tako tek indirektno obijaju o glavu i pojedincu. Zato pojedinac uglavnom ili nije ni svestan toga, ili je defetistički pesimističan po pitanju efekta promene svog mentaliteta na kolektiv.
Čak, neretko, menjanje sebe može i neposredno da škodi onom ko to pokuša. ''Osuda'' je u tom slučaju najmanji problem.

Zar se pojedinac ne moze i samostalno boriti protiv toga i da li i koliko moze biti svestan propusta u svom mentalitetu? Primera radi, da kaze "ne svidja mi se to, necu da radim to, mislim da to nije u redu".
Stoji da ce zbog toga biti osudjen od strane sredine, zato i izmestanje mozda jeste i najbezbolniji nacin.
moze ali to je tezi i duzi put...na kraju pitanje je sta ti je bitno, da te prihvate drugi ili da prihvatis samog sebe, ne ide bas uvek jedno sa drugim kad se jave znacajnije razlike u mentalitetu :)

pa svako bi trebao graditi svoj a ne da mu namece rodbina i okolina

Tako govoris dok si mlad, ali kasnije shvatis da ne mozes protiv sveta i da ce te okolina izludeti svojim tvrdokornim stavom, makoliko po tebi to zaostalo bilo, zbog toga hteo-nehteo moraces svoj modernizam da prilagodis uslovima gde zivis, jer ne moze sredina da se prilagodjava tebi (osim ako nisi neki diktator tj. vlast)

Kako i zasto nastaju razlike u mentalitetu, i da li takve razlike uopste postoje? Primera radi, da li neko ko je sa severa ima drugaciji mentalitet nego neko sa juga, ili neko iz sela i grada, ili neke druge drzave, pod uslovom da kultoroloske razlike nisu nepremostive?
Da li se nekako moze "boriti" protiv svog mentaliteta, i treba li se boriti protiv mentaliteta koji neki od nas poprimaju ili ga treba prihvatiti kao nesto savrseno normalno?

Na primer, mi Srbi smo sujetni i sto vecu vlast imamo to vise prekrsaja pravimo (gazimo dzipovima u poslednje vreme) i ne volimo autoritete. S druge strane, Hrvati su kukavice, ali su zato uvek uz jaceg.

Tako govoris dok si mlad, ali kasnije shvatis da ne mozes protiv sveta i da ce te okolina izludeti svojim tvrdokornim stavom, makoliko po tebi to zaostalo bilo, zbog toga hteo-nehteo moraces svoj modernizam da prilagodis uslovima gde zivis, jer ne moze sredina da se prilagodjava tebi (osim ako nisi neki diktator tj. vlast)

Slazem se sa tobom, cutis i pratis igru u nekim slucajevima, osim ako ne bi hteo da te sredina kamenuje, verbalno naravno, ono gde mozes menjas, prilagodjavas sebi, a ko ima petlje u nekim stvarima moze terati i skroz po svom.

cekaj sad jel smo zaostali ili modernizovani?

Pa pazi, u odnosu na neku Indiju, Pakistan, Iran smo moderniji, ali evo da pitam ja tebe,kako bi izasao na kraj sa sredinom od 3000,5000 ili 7000 stanovnika, da se ponasas moderno, da dovedes u stan u kome pravis zurku odvrnes pank na mini liniji, pored nekih emo devojki, nekih muskaraca u nekom hevi metal fazonu, 5 gej druga, da neko od njih svih na partiju konzumira dzoint, da za devojku imas neku (da pretpostavimo i idealno dobru) ali recimo in-cestno silovanu (iako apsolutno nista nije kriva, ali je iz devijantne porodice, ozigosana u mestu) ili Romkinju, i sve to treba da progutaju tvoji roditelji kod kojih zivis i koji te hrane, zatim najblize komsije posto treba da se sreces sa njima svaki dan i na kraju cela sredina...

necu android telefon,na selu su prilicno zadrzali zaostali mentalitet a unutrasnjost je na 10km od centra,imam auto ali biram bajs,oko mene 95% pusaca,losa ishrana,bolesti,neka trula predubedjenja i stavovi,familija posvadjana,kako sam ziveo van srbije i utopio se u strani mentalitet?koje su to trule price,balkanci shatro,nebeski narod,ne parada srama,pa nametanje samo misljenja je prikrivanje straha i misjeg zivota

Back