Мењање ставова

Poruka
7.101
Колико често и да ли уопште мењате ставове и погледе на свет? Рецимо некада сте имали став да су хомосексуалци болесници, а сада имате став да су то обични људи. Или некада сте имали либерални став у политици, а сада социјалистички. Или некада сте били песимиста, а сада сте оптимиста и обрнуто, схватили сте да је оптимизам фантазија и маштање, а песимизам ближи земљи.

Да ли мењате ставове у складу са околином (ако сви кажу да су гејеви болесници, и ви кажете да су гејеви болесници, а ако једног дана промене па кажу да су ок, и ви кажете да су ок) или их мењате у складу са самим собом и проценом коју доносите (ако сви кажу да су гејеви ок, ви кажете да су болесници и наведете разлоге за такав став)?

Јесте ли тврдоглави око мењања ставова или их мењате као гаће?

Јесу ли људи који мењају ставове несигурни и немају своје ја или је то добра особина, прилагодљивост и прихватање истине? А људи који не мењају ставове, јесу ли они сигурни, самоуверени људи или су тврдоглави магарци који и кад им се истина сервира и даље је одбијају?

Dobra tema..

Smatram da su nasi stavovi prema .... drustvenim pojavama, ponasanju ljudi.. pa i to da li smo pesimisti ili optimisti...
nesto sto smo naucili u roditeljskoj kuci.

Iskreno, mislim da promene dolaze kada se nesto krupno dogodi - samoj osobi, ili sto ostavi utisak na osobu....
pa onda ona preispita sve svoje zivotne stavove....

I da, mislim da postoje misleci ljudi, individualisti....

i oni koji ne misle toliko..i nista im to nije nesto vazno,i dobro im je da budu na bilo kojoj strani, samo da ih niko ne dira.

Od malih nogu su me nabedjivali da je važno imati petice u osnovnoj da bih lakše upisao dalje školovanje u kom je takodje bitno imati prvo petice pa desetke da bih imao bolji posao i jaču platu

praktično se desilo da sam se školovao sa seljačkom decom koja su više volela da češu dupe dok se objašnjava i da podvlajuju dok je kontrolni pa da još i galame kako si sisa što ne daš da se malo prepiše

Dalje su me nabedjivali da je važno odslužiti vojsku da se lakše oženiš posle
Medjutim lutrija je htela da mi komandir bude seljo Dragićević puvadžija iz Loznice, grebator i uvalkač hohštapler i kompleksaš.

Možda bih se i oženio da nisu redom materijalistkinje i hedonistkinje, po ceo dan bi se vrtele oko svoje ose uz mziku i mislile da je to suština života.

Od posla sam nailazio na nove hohštaplere i alave bitange koje projektuju koliko je procenata njihovo ali da im karnete rade potčinjeni iako je to njihova obaveza za koju i dobijaju plate. Možda su mogli da ucenjuju podstanare kojima bi bila sramota da se vrate iz Beograda ali kod mene korupcija nije mogla da prodje. Evo me na ulici živ i zdrav, znaju me svi sa biroa

Pričali su mi i kako se živi u uredjenim zemljama u kojima izgleda sve lepo i divno.
Zemlje u kojima ne postoje zatvori i nepošteni.
Zemlje koje su svoje granice i imovinu stekle fakultetskim obrazovanjem kroz istoriju.
Ništa na silu i ništa neškolovanim metodama....

Malo sam totalno promenio stav o svemu mamu im bem lažovsku i prevarantsku
Gladni će umreti

A lagali su me od malih nogu...
Pričali o tri praseta gde je ono što je radilo na kraju gostilo zajebante i muzikante što su svirali u sviraljku do bankrota pa ga se setili da je on jedini koji još nešto ima.
Pričali su mi o čednoj crvenkapi i baki iz čije kuće pola šume nije izlazilo kolika redaljka bila
Pričali mi o matoroj sponzoruši koja imovinu ostavlja svakom babojepcu ako joj malo očisti trnje oko dvorca i ne mari za njenih 100 godina. stanje ko na slikama.
Pričali su mi i o 7 fizikalaca kojima došla neka seljančica iz unutrašnjosti i na sve pristala samo da ima gde da smrdi dok na kraju nije došao neki buržuj nju odveo a njih zajebao i ostavio da fizikališu dok ne krepaju.

Medjutim žene ti više vole Malu Sirenu nego da spoznaju lepotu muškarca - kao u onom Lepotica i Zver
Lepše je vrteti se oko svoje ose uz muziku i nabedjivati sebe da je to suština
nego se cimati oko potreba partnera

Svašta su meni pričali...
priči nikad kraja
a sranje sve veće

Poslednja izmena:
našim ljudima je fakultet statusni simbol, ispiračnina mozga od 45-te
Svi oni koji pljuju Tita fale se svojim Dr. Mr. dobijenim u tom periodu, kad se nije plaćalo, da ne kažem bilo džabe

Danas familija kad čuje da je unuče ili unuka diplomirala u Beograd to baba ono malo neprodatog sira pokloni po pijaci...
Dosta ga se naprodavala da odškoluje unuče...

A i unuk ništa bolji od babe - načuo da je realna fakultetska plata 450 evra realno, fin posao neka kancelarija
ebe se njemu za suštinu, on gleda kad će kraj ili sredina meseca... piše u ugovor tada je plata 450 evra realno

I svi srećni...
i baba što ne mora više na normu da prodaje sir, i unuk što se zaposlio na fin posao sa realnom platom u skladu sa obrazovanjem - 450 evra
i onaj Italijan djubretar što nosi ajfon6 u ruci i prima 2300 evra bez ikakvog fakulteta...

Daleko od toga da želim da kažem da se neko džabe školovao ovde
Nije džabe, ni malo... Trebalo se nakupovat knjiga sa autogramima autora inače ništa od ispita,,,
Knjige su koštale od tri do pet kila babinog sira po komadu....
kažu da se to zove korupcija i poltronstvo ali isto kažu da je to uslov, valjda je to neki sinonim, štaznam ja...
Samo se pitam gde nestade razlika izmedju 2300 i 450 evra kad nam budžet hronično prazan?
Kad već ne ispuštamo realno iz usta...

Poslednja izmena:
A lagali su me od malih nogu...
Pričali o tri praseta gde je ono što je radilo na kraju gostilo zajebante i muzikante što su svirali u sviraljku do bankrota pa ga se setili da je on jedini koji još nešto ima.
Pričali su mi o čednoj crvenkapi i baki iz čije kuće pola šume nije izlazilo kolika redaljka bila
Pričali mi o matoroj sponzoruši koja imovinu ostavlja svakom babojepcu ako joj malo očisti trnje oko dvorca i ne mari za njenih 100 godina. stanje ko na slikama.
Pričali su mi i o 7 fizikalaca kojima došla neka seljančica iz unutrašnjosti i na sve pristala samo da ima gde da smrdi dok na kraju nije došao neki buržuj nju odveo a njih zajebao i ostavio da fizikališu dok ne krepaju.

Medjutim žene ti više vole Malu Sirenu nego da spoznaju lepotu muškarca - kao u onom Lepotica i Zver
Lepše je vrteti se oko svoje ose uz muziku i nabedjivati sebe da je to suština
nego se cimati oko potreba partnera

Svašta su meni pričali...
priči nikad kraja
a sranje sve veće

vrti se i ti i pevaj jer - blago onom ko rano poludi sav mu zivot u veselju prodje.

a od nerviranja nema vajde , samo ce se smejati onaj sa 450 evra.

ja licno menjam stavove kad se desi da nove informacije dovedu do toga.

a cesto se to desava i uvidjam da ono sto sam ucio nije istina - lagali su me.

vrti se i ti i pevaj jer - blago onom ko rano poludi sav mu zivot u veselju prodje.

a od nerviranja nema vajde , samo ce se smejati onaj sa 450 evra.

ja licno menjam stavove kad se desi da nove informacije dovedu do toga.

a cesto se to desava i uvidjam da ono sto sam ucio nije istina - lagali su me.

ma nek se raduje sa svojih 450 evra sa ugovorom na 6 meseci u trange-frange firmama
prvo se cerekaju drugima i gledaju ih sa visine a kad dodje vreme da gutaju neke stvari e onda padaju u histerije i dubioze
svakodnevno slušam pljuvačine preko mobilnih telefona na ulici, neko ih zaebao za sledećih 6 meseci i realnu platu
Jednog dana možda shvate suštinu zajebancije, većina neće - vezaće se za ime i prezime neke osobe koja uzela pare a njih ostavila bez plate.

naravno, čuli su da u Nemačkoj nžinjer knjiži 5.000 evra
samo nisu čuli ili ne žele da čuju da je to na lakat, kad imaš 30 godina radnog iskustva

a italijanska metla za 2300 evra realno ih ne zanima...
to puca na veliko...
ali slike rodne kuće ne pokazuje, još nisu zamenili crep...
a ni selo ne može se dogovori kako cevovod da prolazi

samo neka se raduju oni i nek druge gledaju sa nipodoštavanjem
niko ovde nije umeo da uradi ništa nego smo njih čekali
žao mi ih kada se siroti sekiraju kada shvate ono što smo mi znali pre nego su spustili pocepane patike na asfalt

Poslednja izmena:
ahaaa...
paz ovo:
This video previously contained a copyrighted audio track. Due to a claim by a copyright holder, the audio track has been muted.

:dash:

ajd što su ovi iz sajentološke new age crkve pogasili mnogo pravolsavnih video klipova gde bi naišli na par sekundi kopirajta
više su visili na youtube nego po svojim crkvama i učenjima
a američki youtube brže bolje to prihvatio.... valjda po sistemu neka onaj gore odluči... iako je to bilo par sekundi u emisiji od sat ili sat i po...

ostali sajtovi samo nude povezivanje na neki od youtube mute url-ova...
pa ništa... prijatelj zvao prijatelja da se vrati na studije... ovaj razočaran gleda u lepe konobarice
a ona mu odmahuje i poručuje: "majke ti ga nabijem samo na recke piješ"
zatim u tu istu kafanu dolazi profan koji tražio da se potpisuju knjige inače ništa od ispita
i ovaj ga malo nafilovao...

tako ti je to u svetu dipl. ing-ova, ili acc. arh...
i američkih sajtova pod kontrolom službe

Poslednja izmena:
Menjao sam stavove i poglede na svet par puta. Uvek je to bilo kada bih uvideo da gresim i da sam u zabludi.
Nekada se zamislim da li sam u pravu ili gresim, tada se preispitujem i trazim nekoga za razgovor ako ne mogu sam da donesem zakljucak, nekada se desi da ostanem pri svome ranijem misljenju a neka prihvatim novo koje takodje preispitujem.

Ne treba misljenje menjati kako dune vetar vec kada se dobro razmisli o tome.
Nekada promena misljenja izazove kontra efekat i umesto napretka donosi coveku nazadovanje.

isuvise povrsan pristup bi bio da ljude krenem da sagledavam i procenjujem shodno njihovom stavu po pitanju stavova.
licno, ne menjam ja moje stavove vec su oni spontan produkt konfigurirajuce (moje) svesti.
svest se propinje ka nekim drugim, drugacijim stavovima isprobavajuci zivot pre nego sto mi to i pozelimo

moj je zivotni plan bio da ne menjam neke stavove ali nekako sam u trenutku nesto tako brljala i stavovi su morali da se promene. i danas mi je zao tog brljanja. odnosno mozda se nisu promenili ali nekako nije isto. mislim da usled nekih dogadjaja ljudi moraju da promene nekakva gledista da bi preziveli nekad se to desava. sad priznajem ko kukavica neka oko brljanja ali jeste

iskustvo me je naučilo da svaki put kad sam promenila svoj stav ili ga iskrivila zbog nekog da sam najgadnije fasovala u životu
..
imam svoj stav i gledam da ga podvrgavam samo svom unutrašnjem samoispitivanju, zdravom razumu i sistemu vrednosti koji je moj
..
ako i pogrešim, pogrešila sam ja, zbog sebe, ne zbog drugog
.
što se tiče povodljivosti nešto nisam bila jako podložna uticaju sredine (pritisku društva, škole), ali jako bliski ljudi mogli su znatno da utiču na mene
..
i naravno ona izreka "nikad ne reci nikad", što se tiče svog mišljenja, moguće je da ću ga korigovati ako vidim da grešim i nisam u pravu, ali to je iskreno u vezi nekih minornijih stvari
..
u suštini kod nekih većih stavova (vrednosti), teško da će neko da me preobrati, jer žao mi je, ali ljudi su toliko nesavršena bića, pa ne bih ja oblikovanje mojih misli i stavova prepuštala nekom drugom

Poslednja izmena:
Колико често и да ли уопште мењате ставове и погледе на свет? Рецимо некада сте имали став да су хомосексуалци болесници, а сада имате став да су то обични људи. Или некада сте имали либерални став у политици, а сада социјалистички. Или некада сте били песимиста, а сада сте оптимиста и обрнуто, схватили сте да је оптимизам фантазија и маштање, а песимизам ближи земљи.

Да ли мењате ставове у складу са околином (ако сви кажу да су гејеви болесници, и ви кажете да су гејеви болесници, а ако једног дана промене па кажу да су ок, и ви кажете да су ок) или их мењате у складу са самим собом и проценом коју доносите (ако сви кажу да су гејеви ок, ви кажете да су болесници и наведете разлоге за такав став)?

Јесте ли тврдоглави око мењања ставова или их мењате као гаће?

Јесу ли људи који мењају ставове несигурни и немају своје ја или је то добра особина, прилагодљивост и прихватање истине? А људи који не мењају ставове, јесу ли они сигурни, самоуверени људи или су тврдоглави магарци који и кад им се истина сервира и даље је одбијају?

Ima razlike od stava do stava. Ima onih bitnijih i onih koji to nisu. Ne menjam one bitnije o moralu, etici, o cojstvu i junastvu, a ove manje bitne (primer - imam odredjeni stav u vezi raznoraznih dijeta, dijete nikad i nikako. Desilo se da sam nabacila visak kilograma , prijateljica mi preporuci neku dijetu od koje se kilogrami "tope" samo tako, onda "pelomim" , poslusam prijateljicu , stvarno smrsam i ...dijeta je zakon.:DKo o cemu, zene o kilogramima). Mogu da promenim stav u slucaju da nekog ozbiljno ugrozavam, a neke koji su mi na vrhu liste ne menjam, makar poginula. Razumem ono prilagodjavanje, balansiranje da bi se svi osecali srecno i zadovoljno. Ne razumem ono menjanje stavova "kako vetar dune" , svojstveno za politiku, golubove prevrtace i za poltrone koji u stvari i nemaju svoj stav.

Back