Menja se zakon o radu - uskoro radnici mnogo lakse do otkaza

Тихи

Starosedelac
Poruka
186.040
Beograd -- Zakon o radu pretrpeće značajne izmene, shodno kojima bi već za nekoliko meseci moglo biti lakše otpustiti radnika i zakinuti ga na otpremninama.

49333909551ae4456e3c1d639165416_orig.jpg

"Izmena Zakona o radu na spisku je neophodnih mera, a tražili su je apsolutno svi, od investitora preko udruženja poslodavaca do MMF-a", kazao je i potpredsednik Vlade Rasim Ljajić.

Blic piše da na osnovu novih izmena poslodavac neće morati da isplaćuje otpremninu za ukupne godine radnog staža, već samo za period koji je zaposleni proveo kod njega.

Državni sekretar u Ministarstvu rada Zoran Martinović kaže da je, ukoliko se ukloni strah kod poslodavca o isplati visokih otpremnina, procena da će se posebno više i lakše zapošljavati stručni ljudi stariji od 50 godina.

Iako su sindikati skeptični prema novim verzijama tog dokumenta i ukazuju na to da bi najveći problem mogli imati zaposleni u privatnom sektoru jer poslodavci dospevaju u još superiornije pozicije spram njih, mnogi se slažu da privreda i ekonomija zemlje neće moći dalje bez radikalnih izmena radnog zakonodavstva.

Moguće izmene u Zakonu o radu treba očekivati i kod obračuna zarada. Naime, predlog je da se promeni deo koji se odnosi na plaćanje noćnog i smenskog rada, kao i da se za vreme odmora ili plaćenog odsustva isplaćuje osnovna zarada uz minuli rad, a ne prosek iz poslednja tri meseca, kako je to sada.

"Problem je otpuštanje državnih činovnika na koje je primenjuje Zakon o državnim službenicima i ocenjivanje. Da bi otpustili činovnika potrebno je da ima recimo dve godine uzastopno lošu ocenu. Tim zakonom propisano je šta je povreda radne obaveze, radne discipline, kao i način umanjenja zarada", objašnjava za “Blic” advokatica za radne odnose Danijela Kostan Kovačević.

"Otpremnine moraju da se isplaćuju samo za onaj period koji je radnik proveo kod poslednjeg poslodavca", kaže Ljajić.

"Naš predlog je bio i da se rad na određeno vreme produži s 12 meseci na tri godine. Sindikati su bili protiv tog predloga. Ja ipak ne očekujem radikalne izmene koje će omogućiti da se radnici lakše otpuštaju".

U Uniji poslodavaca Srbije kažu da predviđene izmena zakona ipak daju mogućnost gazdama da lakše otpuštaju, ali i da lakše zapošljavaju.

"Sadašnji zakon štiti zaposlene na štetu kako poslodavca, tako i nezaposlenih i mlađih generacija jer se, zahvaljujući važećim odredbama, malo otpušta ali malo i zapošljava", kaže za Dnevnik predsednik Unije poslodavca Srbije Dragoslav Rajić.

On objašnjava da je, između ostalog, do takve situacije došlo jer je poslodavac kroz donošenje programa rešavanja viška zaposlenih, preuzimao socijalnu ulogu države...

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2013&mm=06&dd=04&nav_id=719984

Radujte se o Evropejci :ok:

Vasi "prijatelji:" sa zapada misle na vas. Sad cete mnogo lakse stizati do otkaza....

Americki ambasador u Beogradu pre desetak dana izjavljuje,

"Ovde je nemoguće nekoga otpustiti", ( SRBIJA | SREDA 22.05.2013. | 14:48 )

Danas se vec razmatraju izmene zakona o radu i to u delu koji se odnosi na lakse otpustanje radnika.

"Omogućavaju lakše otpuštanje", ( SRBIJA | UTORAK 4.06.2013. | 20:59 )

S`o bi nas narod rek`o, oni okom, a mi skokom.

Ne razumem sta ce nam vlada kada se sve odluke donose spolja, samim tim ne razumem ni sta ce nam izbori...

:think: :think: :think:

1. Za zakon o radu kriv je narod!!!!!stoka bezrepa...eto verujte mi na reč..

Lično iz vrlo bliskog iskustva znam da je recimo na teritoriji Novog Sada samostalni sindikat u ono vreme obezbedio da članstvo bez posledica može taj dan da izadje na protest, članstvo je izašlo AL NE NAPROTEST, NEGO SU OTIŠLI "SVOJIM POSLOM" ...posle kukaju...ne shvataju ljudi da sindikat nema snagu ako na poziv sindikata narod ne izadje na ulice...sindikat nema moć osim moći ljudi koji su članovi..sad je za sve kasno....idemo rekom brez povratka, brez alternative, brez mozga...ostaćemo mi i brez Srbije...

- - - - - - - - - -

Kuva se to odavno ... samo neznaju kako da izbace a da ne izazovu opste nemire

Stoka (ovce, goveda) nisu u stanju da naprave nerede...idu mirno na klajnje...

E da vas obavestim da se navedenim promenama zakona o radu ukida i pravo na placeni godisnji odmor :ok:

Moguće izmene u Zakonu o radu treba očekivati i kod obračuna zarada. Naime, predlog je da se promeni deo koji se odnosi na plaćanje noćnog i smenskog rada, kao i da se za vreme odmora ili plaćenog odsustva isplaćuje osnovna zarada uz minuli rad, a ne prosek iz poslednja tri meseca, kako je to sada.

Ziveo Vucic! Ziveo Ambasador Kirbi! Ziveo Vensan Dezer!

Sloboda je losa! Ropstvo je sloboda!

Poslednja izmena:
пу ебем ти, па шта се бре чека, тај закон се мора доњети, колко јучер?

- Prvi potpredsednik Vlade Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić izjavio je danas da je stanje u Srbiji teže nego što se do sada moglo čuti, jer su svi računi iz prethodnih decenija došli na naplatu i najavio odgovorne, a ne popularne mere za ublažavanje krize.

"Srpska privreda nije na nogama, ona kleca", rekao je Vučić u Kažiprstu B92.

On je rekao da će se SNS zalagati za rešavanje pitanja preduzeća u restruktuiranju, reformu državne uprave i neuporedivo veću finansijsku disciplinu i kontrolu rashoda bidžeta.

Kada bolujete od teške bolesti ne smete da se predate, već morate da se borite, primetio je Vučić, ističući da su računi koje smo sami napravili došli na naplatu.
"Imamo 400 frmi koje, ne računajući NIS, Filip Moris i BAT, a koje ucestvuju sa 45 odsto budžeta, a sa te tri i skoro 60 odsto popune budžeta, a od tih 400 ne postoji tri koje nisu prezadužene, a 80 odsto budžeta nam puni svega 1.000 firmi", precizirao je Vučić i naveo da kada se vidi da su te firme uzimale kredite u 20, pa i 25 banaka onda je jasno koliko je bolesna srpska ekonomija.

On je rekao da na to treba dodati činjenicu da ima 41,5 hiljada zaposlenih u lokalnoj administraciji, da državna administracija ima 28.400 zaposlenih i to bez javnih službi i ustanova, policije i vojske, gde ima još 48.000,..
"Ko to i koja to privreda da izdrži? Srpska privreda nije na nogama, ona kleca" upozorio je Vučić.
On je je rekao da po pitanju mera želi da se konsultuje sa svim domaćim i stranim stručnjacima, predstavnicima institucija, i podvukao da je mnogo važnije da se donseu dobre i odgovorne mere nego da se žuri.

http://www.tanjug.rs/novosti/89218/stanje-teze-nego-sto-se-govori--srpska-privreda-kleca.htm

зар мора министар војни и поред брига о упућивању његових буџететлија у Бонго Бонго на бранике деморкације, слободе и љуцки права и за ово да се жртвује, зар нема просербиа више никог?

samo se ti smej ... kad te uhvate na poslu bez dela sluzbenog odela koje moras sam da kupis , pa ti uzmu 20% od plate ... pa tako 3X zaredom pa dobijes otkaz ... pitacu te dal ces izaci na ulicu sa slicnima
sadasnji zakon ne daje nikakve pristojne opcije da stariji odu a da dodju mladji ... i gde rade , rade po 10 godina na ugovorima bez ikakvih beneficija koje pruza stalni radni odnos ... nema nikakve sigurnosti da bi iole mogao da planira svoj zivot

tihi opet si lupio. evo sta pise

Neto zarada

Neto zarada je ono uzmeš iz banke i staviš u džep, kao naknadu za posao koji si vredno radio tokom proteklih mesec dana.

Sastoji se od osnovne zarade, dela zarade za radni učinak i uvećane zarade. Naravno, mnogi poslodavci vele da ta tri segmenta zarade spoje u jedan – izrazom „300 evra u kešu“ – ali ne daj se: imaš pravo na sva tri, i bitno je da znaš koliko si plaćen za šta. U suprotnom, izvesno je da ćeš ostati uskraćen za novac koji ti po zakonu pripada.

Osnovna zarada, iliti osnovica, određuje se internim pravilnikom firme za određenu poziciju, i ista je za sve koji na toj poziciji rade.
Deo zarade za radni učinak može se razlikovati od slučaja do slučaja, jer različiti zaposleni mogu imati različit radni učinak. Ovaj deo plate određuje se na osnovu kvaliteta i obima obavljenog posla, kao i odnosa zaposlenog prema radnim obavezama.
Uvećana zarada predstavlja neku vrstu nadoknade za rad u nestandardnim uslovima – kao što je rad noću, preko praznika ili prekovremeni rad.

dakle onaj ko radi uobicajene poslove (danju) ce imati istu platu i za vreme odmora.

samo se ti smej ... kad te uhvate na poslu bez dela sluzbenog odela koje moras sam da kupis , pa ti uzmu 20% od plate ... pa tako 3X zaredom pa dobijes otkaz ... pitacu te dal ces izaci na ulicu sa slicnima
sadasnji zakon ne daje nikakve pristojne opcije da stariji odu a da dodju mladji ... i gde rade , rade po 10 godina na ugovorima bez ikakvih beneficija koje pruza stalni radni odnos ... nema nikakve sigurnosti da bi iole mogao da planira svoj zivot

:hahaha1:

просербианац је по дифолту направљен да га пријатељ ебе кад год пожели и то да уши заврће, док се дотићни кесери и свршава од среће....
а ти о неким проетстима где милију тзв. људи не ради и где сваки дан стиже нових 640 отказа.....

dakle onaj ko radi uobicajene poslove (danju) ce imati istu platu i za vreme odmora.

nece ... izmenjen je taj deo pre par godina
dok si na odmoru pripada ti neki tvoj prosek za zadnja 3 meseca cini mi se , ne prosek firme kako je pre bilo ... pritom ako si bio na bolovanju , ta cifra ti ulazi u prosek ili nisi primao platu na vreme ... znaci ono sto si primio ... pa opet prema koeficijentu odredjen za odmore

tihi opet si lupio. evo sta pise

Neto zarada

Neto zarada je ono uzmeš iz banke i staviš u džep, kao naknadu za posao koji si vredno radio tokom proteklih mesec dana.

Sastoji se od osnovne zarade, dela zarade za radni učinak i uvećane zarade. Naravno, mnogi poslodavci vele da ta tri segmenta zarade spoje u jedan – izrazom „300 evra u kešu“ – ali ne daj se: imaš pravo na sva tri, i bitno je da znaš koliko si plaćen za šta. U suprotnom, izvesno je da ćeš ostati uskraćen za novac koji ti po zakonu pripada.

Osnovna zarada, iliti osnovica, određuje se internim pravilnikom firme za određenu poziciju, i ista je za sve koji na toj poziciji rade.
Deo zarade za radni učinak može se razlikovati od slučaja do slučaja, jer različiti zaposleni mogu imati različit radni učinak. Ovaj deo plate određuje se na osnovu kvaliteta i obima obavljenog posla, kao i odnosa zaposlenog prema radnim obavezama.
Uvećana zarada predstavlja neku vrstu nadoknade za rad u nestandardnim uslovima – kao što je rad noću, preko praznika ili prekovremeni rad.

Pa vidi ja sam u pravu.

Dovoljno je da se internim pravilnikom firme kao osnovna zarada definise minimalac od 15.000 din, a da sve preko bude kao nadoknada za rad u nestandardnim uslovima.

Upravnik/vlasnik firme to moze da donese kad hoce. Ne postoji nacin da to radnici mogu da sprece. I onda radnici kad su na odmoru dobijaju taj minimalac od 15.000 din.

Sto da nece radnici da se bune zbog toga? Mogu da se bune pa da dobiju momentalni otkaz.

nece ... izmenjen je taj deo pre par godina
dok si na odmoru pripada ti neki tvoj prosek za zadnja 3 meseca cini mi se , ne prosek firme kako je pre bilo ... pritom ako si bio na bolovanju , ta cifra ti ulazi u prosek ili nisi primao platu na vreme ... znaci ono sto si primio ... pa opet prema koeficijentu odredjen za odmore

sada ce novim zakonom da ti pripada ono sto firma defise da ti pripada.

A to ce verovatno biti minimalac.

ok. meni je ugovorom predvidjena osnovna zarada koju inace imam tako da me ovo ne dotice.

svima drugima mogu dati uputstva gde je Nemanjina. jbg gospodo, ja vam sigurno nisam birao vladu...

ovo ce naravno da pogodi iskljucivo ljude u privatnom sektoru. inace to za otpremnine po godini staza samo kod poslednjeg poslodavca se apsolutno slazem. ni ja nikad ne bi zaposlio matorana po sadasnjem zakonu....

Poslednja izmena:
ok. meni je ugovorom predvidjena osnovna zarada koju inace imam tako da me ovo ne dotice.

svima drugima mogu dati uputstva gde je Nemanjina. jbg gospodo, ja vam sigurno nisam birao vladu...

ovo ce naravno da pogodi iskljucivo ljude u privatnom sektoru. inace to za otpremnine po godini staza samo kod poslednjeg poslodavca se apsolutno slazem. ni ja nikad ne bi zaposlio matorana po sadasnjem zakonu....

pa to je tako za sada jer sada po zakonu ti pripada prosecna zarada iz poslednja 3 meseca.

Novim zakonom se vlasniku/gazdi ostavlja pravo da definise osnovicu koliko on zeli da bude a to ce u vecini slucajeva biti minimalac.

Inace ovo ce prvenstveno da pogodi drzavni sektor jer se ovaj zakon donosi zbog ovih iz drzavnog da mogu da im uruce otkaze a ne daju otpremnine

Na osnovu tj posle ovog zakona najmanje 100.000 ljudi ce u Srbiji izgubiti posao iz drzavnog sektora.

Back