Menja se pravopis Srpskog jezika

Manga Hilux

Stara legenda
Poruka
84.292

Mijenja se Pravopis srpskog jezika​

Mijenja se Pravopis srpskog jezika
Foto: Pixabay/Ilustracija | Mijenja se Pravopis srpskog jezika
Nezavisne novine03.09.2024 07:34
Tokom školske 2024/2025. godine promijeniće se Pravopis srpskog jezika i biće bar upola kraći nego što je sad.

To je rekao lingvista i član Savjeta za srpski jezik Miloš Kovačević. On je dodao da je srpski pravopis previše komplikovan, a da je nekad bio funkcionalniji, prenosi "Danas".
“Zahvaljujući mnogim "jezičkim znalcima" imamo zaista najkomplikovaniji pravopis. Nekada smo imali najprostiji i najfunkcionalniji, još iz doba Vuka Karadžića. Za 200 godina pravila su se udvadesetostručila, a samo za veliko i malo slovo i odvojeno i sastavljeno pisanje uz (ne)upotebu crtice imamo 220 pravila. Pametan ne može da upamti. Ubuduće pravila o pisanju zapete biće pojednostavljena i dosadašnjih 100 pravila biće svedeno na pet opštih smernica”, naveo je Kovačević.

https://www.nezavisne.com/novosti/obrazovanje/Mijenja-se-Pravopis-srpskog-jezika/853982

A od 2010. se zvanično više ne kaže "razumi me" nego "razumej me".
Nikad se u srpskom pravopisu nije "zvanično" govorilo "razumi me".

- Jesi čula, ti, razumej srpski što ću ti reći: ako ti meni ciglo jedanput još što o tome prosloviš, ja ću sebi naći kuću; pa se iseliti; a ti ovde popuj kome hoćeš! U-pam-ti do-bro!"
Laza Lazarević, Prvi put s ocem na jutrenje

Nije ni čudo da se psihijatrija zove po njemu jer samo lud čovek može da napiše i izgovori "razumej".
To što si navikao da od polupismenih ljudi stalno čuješ nepravilan izgovor ne znači da si u pravu. Dao sam ti samo jedan primer koji pokazuje da si izvalio glupost, ako misliš da ćeš debilnim humorom ispasti duhovit ili izmeniti stvarnost, varaš se.

2. lice jednine imperativa glagola razumeti jeste razumej i tako je oduvek bilo. Kod imperativa se gleda treće lice množine prezenta. Ako se završava na -ju (oni razumeju), onda se na prezentsku osnovu glagola (u ovom slučaju razume-) dodaju nastavci: -j za 2. lice jednine, -jmo za 1. lice množine i -jte za za 2. lice množine (oblici za ostala lica naravno ne postoje jer se radi o zapovednom načinu). U svim drugim slučajevima nastavci su -i za 2. lice jednine, -imo za 1. lice množine i -ite za za 2. lice množine. Tako da nije razumi, nego razumej.

Isti je slučaj, npr, sa glagolom crtati. 3. lice mn. prezenta je oni crtaju. Znači imperativ je crtaj/crtajmo/crtajte, a ne crtai/crtaimo/crtaite.

E, sad, činjenica je da se pravilan oblik jako retko koristi. Zašto je tako, niko nije siguran. Ima više teorija - recimo, Klajn misli da se u govoru glagol razumeti pomešao sa glagolom urazumiti, kod koga imperativ jeste na -i. Druga teorija je da se glagol razumeti pomešao sa glagolom razumiti, koji je sad arhaičan a ima isto značenje i kod koga 2. lice jednine imperativa jeste razumi. Ali koliko sam mogao da vidim po netu, niko nije siguran zašto skoro niko više ne govoti razumej...

Back