B92: Virusni meningitis. Imamo nekoliko slučajeva u Kragujevcu obolele dece, ima i u Beogradu takođe, koliko znam, nekoliko.
Kon: U Beogradu svake godine registrujemo između 50 i sto, nekad taj broj ide i nešto malo više ili nešto malo niže, ali se održava. Nismo imali do sada neko grupisanje i pojave nekih malih epidemija. U principu, virusni meningitisi se i javljaju tako sporadično ili u vrlo malim epidemijama.
B92: A kako da ih prepoznamo? Kako roditelji mogu da prepoznaju?
Kon: Teško mogu da se razlikuju, uključujući tu i vrlo stručna lica, pa i infektologa, možda eventualno kod onih koji imaju jako puno iskustva da mogu odmah da prepoznaju. Ali, uglavnom sve to počinje naglim glavoboljama, povraćanjem, da svetlost smeta, ukočenošću vrata, počinje i kod jednog i kod drugog. Kod virusnog ide ipak blaže i sporije, dok kod bakterijskog ide daleko naglije. S druge strane, razvoj te kliničke slike je vrlo nagao kod bakterijskih, dok znatno usporeniji kod virusnih. Ono što je najosnovnije prilikom pregleda likvora, znači kada već dođe osoba u bolnicu, vrlo jasno se na osnovu nalaza likvora konstatuje da li jeste bakterijski ili je virusni meningitis.
B92: Kako se prenose, recimo u obdaništu?
Kon: Da vam kažem, skoro da ne postoji virus koji ne može da prođe hemeto-encefalnu barijeru i da izazove, uključujući tu čak evo sad i...
B92: A šta je ta barijera?
Kon: Ta barijera podrazumeva da postoji nešto što prirodno zaštićuje mozak i moždanice od infekta. Tako postoji i placentalna barijera koja štiti plod. I postoje mikroorganizmi virusi recimo, uključujući čak i influencu koja zna da probije i da izazove i meningitis i encefalitis, ali je to izuzetno retko, uključujući i morbile. Ali, najčešći uzrokovači virusnih meningita su enterovirusi. To je čitava jedna grupa crevnih virusa, ima ih oko stotinak, nešto manje, tu su i ehovirusi, pa i rotavirusi. Znači, postoji jedan...
B92: Kako ih deca dobiju?
Kon: Šta to znači enteralno? To znači da je moralo kroz usta da uđe u organizam, da li prljavim rukama, teoretski može i namirnicama, teoretski može i vodom. Ali, do kraja i vrlo retko su enterovirusni meningiti potpuno objašnjeni, koji su bili putevi širenja, nego se uglavnom tačkastim pojavama na jednom određenom području gde vidite da ih ima više nego što ih uobičajeno ima, onda se kaže da se pojavila epidemija na tom području. To se dešava, činjenica, u zemljama i na područjima gde je sanitacija slabija, znači gde komunalni uslovi, gde je uklanjanje i tečnih, i čvrstih i otpadnih materija slabije rešeno, tada na tim područjima se češće dešavaju i virusni meningiti.
B92: Kod nas se to pojavilo u obdaništima, dakle u ustanovama sa decom. Te ustanove kada ovako pogledate one su očišćene, tetkice očiste i podove i WC-e itd. Kakvi su sad to uslovi u kojima mi treba da živimo?
Kon: Ja kao epidemiolog nikad ne bih smeo sebi da dozvolim taj luksuz da kažem da su se oni pojavili u obdaništima. Oni su u obdaništima uočeni, zato što deca dolaze u obdaništa, tu borave i onda se uoči. A da li je baš izvor infekcije bio u samom tom obdaništu, pravo da vam kažem, vrlo sumnjam u to. Ali, s druge strane, obdaništa jesu mesta kolektiva, gde je jako bitno zato što postoji uzajamno komuniciranje i kontakti. Kad su deca sasvim mala ona imaju vrlo bliske kontakte u igri, pa je moguće na taj način da dođe do prenosa ako je neko dete već obolelo. Kod virusnih meningita mora da postoji opet neki period inkubacije, pa da vi vidite da je od jednog deteta to prešlo na drugo itd, što se uglavnom, sad govorim za Beograd, u Beogradu mi to nismo imali, bar ovih poslednjih deset godina što ja to intenzivno pratim, a mislim da ni ranije nije bilo registrovanih epidemija virusnih meningita kod dece.
B92: Normalno je da se preporučuje pranje ruku ali da li su dobri antibakterijski sapuni. Da li treba samo te sapune da kupujemo da bismo se zaštitili, ne samo od virusa meningitisa?
Kon: Mnogo je lakše nabaviti antibakterijski sapun koji će stajati neupotrebljen nego ’naterati’, naučiti, možda bolje rečeno, to je ono što sam zaista mislio, naučiti da se sapun koristi. Antibakterijski tečni sapuni, sve je to tačno. Način na koji se može koristiti, tečni sapuni su svakako bolji, papirnati ubrusi takođe su bolji.