Mel Gibson u poseti Hilandaru

Pogledajte prilog 1748719

"Mel Gibson, poznati glumac, režiser i producent, danas je stigao u Sveti manastir Hilandar, gde će boraviti narednih nekoliko dana", objavljeno je na Fejsbuk stranici tog manastira.

Gibson se susreo sa igumanom Hilandara, ocem Metodijem, i drugim monasima.Mel Gibson je inače tradicionalistički katolik, tj. neko ko se vratio tradicionalnim verskim praksama nakon perioda odsustva.Poznat je po svojoj čvrstoj privrženosti tradicionalnim katoličkim verovanjima i praksama, koje se razlikuju od onih u mjenstrim katoličkoj crkvi, posebno u vezi sa Drugim vatikanskim saborom.Finansirao je izgradnju tradicionalističke crkve u blizini svoje kuće i kritički je nastrojen prema promenama koje je uveo Drugi vatikanski sabor.U poslednje dve decenije brojne kolege optužile su ga za antisemitizam.

Reditelj je jednog od najistaknutijih filmova u hrišćanskoj kinematografiji, "Stradanje Isusovo".

https://n1info.rs/magazin/showbiz/foto-mel-gibson-boravi-u-hilandaru/
Pravi čovek, u pravo vreme, na pravom mestu!

On i nije pravoslavac, ko to kaze da jeste?
On je protestant ali to ne znaci da ne razmislja da predje.
rekao da je blizu bogu sto je meni nepojmljivo za bilo kog umetnika da se relacijski odredi pa bilo to i najsvetije tlo.
ako je neko bozije dete to su umetnici i ako bog nekoga stvralacki mazi to su bas oni.

ali dobro, sve je u funkciji mozda i neke propagande

Na Sv. Goru možeš ući ako si muški pravoslavac, potrebno je ishoditi posebnu dozvolu.
Imaju jako visok stupanj autonomije, praktički su država u državi.
Slušaj, procedura je sledeća. Daš pasoš ili neki lični dokument s slikom. To ide na proveru u Kareju i čeka se 24 sata. Do pre oko 30 godina ni to nije bilo potrebno, nego je tada neka italijanska novinarka zalepila brkove i ušla. Suština provere je da si muško, ni u pasošu ni u ličnoj karti ti ne piše da si pravoslavac.
Ako si se ikada pričestio, čuo si da na pričesti kažu da veruju u jednu Apostolsku crkvu (sve hrišćane pod jednim krovom). To što Raskol traje milenijum ne pobija osnovu vere.

Na Sv. Goru možeš ući ako si muški pravoslavac, potrebno je ishoditi posebnu dozvolu.
Imaju jako visok stupanj autonomije, praktički su država u državi.
Čak mislim da nije dozvoljena brada i duga kosa, zato što je to rezervirano za monahe.
Ma jok,ne mogu da ti tvrdim 100 posto, ali sam gotovo siguran da to nije istina.

Poslednja izmena:
Diamonitirion se zove ta viza.

1000002183.jpg

Diamonitirion se zove ta viza.

Pogledajte prilog 1748844
Krstarenje ti je isključivo zapadnom obalom. Istočnom se ne organizuje jer se dešava da za dva tri minuta naleti nevreme i olupa brod o stene, čak i ove nove. Tu su se, mislim, i neke Ksereksove lađe olupale.
Uglavnom, to što vidiš, jednostavno ne možeš da veruješ da su neki ljudi gradili pre više vekova.
Pantelejmon onako, Bože me ošrosti, za mene kič, sve zelenjikavo i veliko, klasika za Ruse.
Simonpetru kad sam video ja nisam mogao da verujem. Kakav Game of Thrones, to je cirkus .

🤣

Idem baš provjeriti koja su pravila.
Inače, puštaju se i žene. Kada je bio građanski rat u Grčkoj u drugoj polovini XX veka među izbeglicama je bilo i žena , u takvim uslovima to se ne gleda. Poenta za žene je da iz poštovanja prema Bogorodici ne puštaju žene. Po legendi to je jedina žena koja je kročila na Svetu Goru. Zato Svetu Goru zovu još i Bogorodičin vrt. Eto, to ti je ceo štos sa ženama i Svetom Gorom .

Inače, puštaju se i žene. Kada je bio građanski rat u Grčkoj u drugoj polovini XX veka među izbeglicama je bilo i žena , u takvim uslovima to se ne gleda.
Da, čitao sam u vezi toga, na pristaništu su monasi improvizirali nekakvo prihvatilište.
Midlim čak da nije jedini put da su ženama i djeci dozvolili pristup poluotoku, prije toga je mislim isto nešto bilo.

Da, čitao sam u vezi toga, na pristaništu su monasi improvizirali nekakvo prihvatilište.
Midlim čak da nije jedini put da su ženama i djeci dozvolili pristup poluotoku, prije toga je mislim isto nešto bilo.
Pazi, koliko sam ja razumeo, kad su baš teška vremena to se ne gleda. To su uslovi gde se spašava glava. Kad je mirno vreme, eto, monasi smatraju da se tim ne pristupom ženama odaje poštovanje ženi koja je rodila Isusa. To je suština. Nema neke, kako bih rekao, teorije zavere, ili priče o zatucanosti monaha, u suštini je samo poštovanje prema određenoj osobi.
Kod nas se često ljudi sprdaju s nekim stvarima, to je greota.

Back