mekoća ć ili č

renatarasic

Početnik
Poruka
26
Zanima me sa sociolingvistčke strane zašto pojedinci koji sebe smatraju pripadnicima "krem" društva ne govore na primer kuća već kuča, odnosno umesto ć govoreč a umesto đ govore dž. Takođe govore valda(valjda), naočali(naočare)...Nadam se da ćete mi odgovarati na ovu temu.

Zanima me sa sociolingvistčke strane zašto pojedinci koji sebe smatraju pripadnicima "krem" društva ne govore na primer kuća već kuča, odnosno umesto ć govoreč a umesto đ govore dž. Takođe govore valda(valjda), naočali(naočare)...Nadam se da ćete mi odgovarati na ovu temu.

зато што најчешће те особе које не успевају да употребе право слово на правом месту (кућа/куча, ђак/џак, дечки/дећки..) најчешће долазе из лијепе њине! Они имају проблем да разликују кад која мекоћа/тврдоћа слова треба да се стави. Најчешће се у тим крајевима тако изговарају наведени примери...Није то "крем" друштва..

А и искрено, мислим да њихово ухо заправо не разазнаје ту финесу коју ми разазнајемо ;)

Poslednja izmena:
koji pojedinci? prvi put cujem da neko u srbiji pravi takve greske, ali su sve do jedne tipicne za hrvatsku, mada i tu ne znam da li za sve regije,ali po primorju pojma nemaju da razliku č i ć, ni u pisanju ni u izgovoru (ne znam kolko puta sam videla po istri natpis čevapi).

Back