Mek računari

Ja pricam o hardveru ne o softveru ovde ...pa nije bas najobicniji ,oni su imali pre 10 godina hardver o kome je Pc mogao da masta samo ...nije se dzabe koristio za radne stanice ...
Pa ja i pričam upravo o hardveru. Otkad Apple koristi Intel procesore, oni su u potpunosti prešli na PC arhitekturu. Znači Apple je unutra običan PC, hardverski gledano. Ne postoji nijedan Intelov procesor koji radi u Apple kompjuteru, a da takav isti ne postoji za PC. Razlika između Apple i PC računara je samo operativni sistem, dizajn i cena. Što bi babe rekle, isti *****.

1169770295178.jpg

Iskreno?Nisam koristio Apple tj. Mac ali kad bude mogucnosti HOCU! Vecina ljudi sta psiu ovde je "kiselo grozdje " filozofija..Mac je.bilo da je hardver bilo softver u pitanju pouzdaniji, pogotovo za ono sto meni treba,a svaki racunar je spoj hardvera i softvera...Sta god ta dva da ne valja-postoji p0roblem..Macovi su po misljenu mnogih idealni za obradu fotografije, multimediju, video i 3d rendering.. I sve radi mnogo stabilnij! Plus dobijes odmah u paketu monitor koji je brutalan, IPS matrica, sve sve..Plus zauzima mnogo manje prostora i mnogo manje kablova..Sve u svemu-ja cu ga probati i nesto sumnjam da cu se pokajati..

Pa ja i pričam upravo o hardveru. Otkad Apple koristi Intel procesore, oni su u potpunosti prešli na PC arhitekturu. Znači Apple je unutra običan PC, hardverski gledano. Ne postoji nijedan Intelov procesor koji radi u Apple kompjuteru, a da takav isti ne postoji za PC. Razlika između Apple i PC računara je samo operativni sistem, dizajn i cena. Što bi babe rekle, isti *****.
Netacno...pre 10 godina Mac pro je imao maticne ploce koje su mogle da podrze do 32 gb ram memorije ,PC to nije imao ....pricam o pravom Mac pro racunaru ,za vreme Jobsa a ne o trash canu ...

Netacno...pre 10 godina Mac pro je imao maticne ploce koje su mogle da podrze do 32 gb ram memorije ,PC to nije imao ....pricam o pravom Mac pro racunaru ,za vreme Jobsa a ne o trash canu ...
Daklem, ovaj podforum je inficiran opasnim dunsterizmom i amaterizmom.

Mac Pro je 2009-te još uvek koristio zastareli LGA771 socket i bio ograničen na 32GB RAM, dok su PC-jevi odavno bili prešli na LGA1366 koji je čak i sa običnim i7 procesorom mogao da gura 48GB (na X58 čipsetu), a sa Xeon procesorima i u serverskim konfiguracijama (kao što je Mac pro) je mogao da gura i do 288 gigabajta. Da, dobro si pročitao, 288GB, davne 2009-te, PC.

Ja sam tih godina kupovao masovno Dell PowerEdge C1100 mašine koje su bez problema podržavale 144GB RAM, i mogle da pojedu Mac Pro za doručak. (neke od njih su ispravne i rade i dan danas)

A ti idi na astrologiju, pošto ovo očigledno nije tvoje polje ekspertize. Ili se pokrij ušima, šta god...

Daklem, ovaj podforum je inficiran opasnim dunsterizmom i amaterizmom.

Mac Pro je 2009-te još uvek koristio zastareli LGA771 socket i bio ograničen na 32GB RAM, dok su PC-jevi odavno bili prešli na LGA1366 koji je čak i sa običnim i7 procesorom mogao da gura 48GB (na X58 čipsetu), a sa Xeon procesorima i u serverskim konfiguracijama (kao što je Mac pro) je mogao da gura i do 288 gigabajta. Da, dobro si pročitao, 288GB, davne 2009-te, PC.

Ja sam tih godina kupovao masovno Dell PowerEdge C1100 mašine koje su bez problema podržavale 144GB RAM, i mogle da pojedu Mac Pro za doručak. (neke od njih su ispravne i rade i dan danas)

A ti idi na astrologiju, pošto ovo očigledno nije tvoje polje ekspertize. Ili se pokrij ušima, šta god..
Mozes ti da ides na astrologiju ,posto taj Dell sto si naveo nije Pc nego server ,bas server ....pokrij se ti usima

mozda nisi znao pa da ti skrenem paznju...
mac pro je radna stanica i server :smeker:
tako da su uporedjivani ekvivalenti.
Daning Krugerov sindrom je uzeo maha... da on zna da se PC-jevi po upotrebnoj funkciji i formi dele na radne stanice, servere, desktope, laptope, džepne računare - ovu raspravu ne bismo ni vodili.
Da on zna da je serija Xeon procesora namenjena prvenstveno serverima i radnim stanicama (čak i mobilnim) - ovu raspravu ne bismo vodili.
Da on zna da je Mac pro po funkciji radna stanica a po formi desktop tower, bilo bi korisno za njega.
Da on zna da je Intel i7 koji sam gore pomenuo namenjen desktopima i slabijim radnim stanicama mogao u to vreme da adresira 48GB RAM-a, dakle više nego bilo koja Mac Pro radna stanica - ovu raspravu ne bismo ni vodili.

Drugim rečima, da on išta zna - pričali bismo o pametnijim stvarima. :kafa:

(a u software i da ne ulazimo, jer tek tu mogu pretpostaviti u kakvu bismo se močvaru zaglavili)

Back