Механизам пропасти српске државе и начин изласка из кризе

LokiBale

Primećen član
Poruka
895
Пропаст

Пре 800 година постојала је млада и врло напредна
средњовековна европска држава на Балкану - Србија.

Налетеше Турци,
видевши је незаштићену злом,
изудараше је тако јако,
да се вековима није могла опоравити.

Привидни опоравак

Господари света из неких својих разлога
одлучише да помогну Србији
и дигну је из блата.

Убедише Србе да су велики, значајан и победоносан народ
( као што сад тај сан уваљују Скипима и Кроатима )

И дигоше је,
али Србија никако није могла сама да стоји.
Стално се руши, ево већ 2 века,
чим је пусте да сама иде.

Прави опоравак

Треба да :

- Осећамо захвалност Господарима света за помоћ код ослобађања од Турака.
- Знамо да ће Турци кад тад морати да нам врате тих украдених 5 векова !
- Схватимо да смо мали
- Схватимо да су многи мали народи врло успешни
- Пронађемо себе, своју политику, своју економију.

Објашњење

Најважније је да стварно, али стварно схватимо на прави начин своју маленкост.
Прави начин, значи спознати себе и заволети себе,
а не патити од спознаје !

Друго је најважније да немамо промашаје,
а то значи да
од непријатеља не правимо пријатеља,
не понављамо историјске грешке,
не улажемо у економске промашаје,
да се не залуђујемо фудбалом, већ будемо срећни са Нолетом.

Сетимо се Холанђана, Швајцараца, Норвежана, Ираца ( 35.000 евра НД !), Аустријанаца, Словенаца ...
Нико од њих није у свему врхунски.
Али су добри у свему чиме се баве
и имају неку врхунску ствар.

Која је то Српска врхунска ствар ?
Пољопривреда ?
Спорт ?
Музика ?
Војска ?
Генијални проналазачи ?

Не знам !
Али осећам да нешто јесте.
Е тога треба да се држимо !

Да велики могу да се ослоне на нас.
Као што се ослањају на Норвешку Нокиу
или швајцарске банке
или холандске луке.

Политичко војне ствари дефинитивно треба да препустимо јачима.

Ми јесмо мали, али нисмо малолетни.
Имамо огромно историјско искуство.
Кад већ можемо, учимо се на сопственим грешкама.

Poslednja izmena:
Ma Finska je Nokija, zbog toga i smeh, ali ajde nema veze.
Mi nikada nismo bili na nivou ( ni ekonomskom ni kulturoloskom) tih Skandinavaca pa je zato uputnije Srbiju porediti
sa Bugarskom ili Rumunijom.
Наравно,мислиш на модерну историју.Како је је јачао хришћански запад ,тако је слабио хришћански исток.Најездом Османлија и њиховим останком на Балкану је полако ,вековима трајало пропадање.Судар двеју цивизилизација није прошао победом једне па лаганим асимиловањем.Срби,Грци ,Бугари и данашњи Румуни у огромној већини нису прихватили ни веру ни друге цивилизацијске вредности освајача ,како би се данашњим језиком рекло ,нису се "интегрисали",него су таворили на периферији Цраства, све до времена модерне историје и великих цивилизацијских промена у западном хришћанском свету.Њихово учешће у Османском друштвеном систему се сводило на давање даџбина,сем код оних који су се турчили.Како је то простор преко кога су ишли сви Османски освајачки путеви на запад,повремено су трпели и проласке војске како у одласку ,тако и у повратку.Тако су у друштвеном и политичком смислу остали изван процеса западног света ,њиховог феудалног система ,касније Ренесансе готово до припремања за велики цивилизацијски преокрет који је означила француска револуција.Оно што је интересантно је предео Босне у коме је османска цивилизација донекле ,на самом западном крају,успела да истински заживи,због масовнијег турчења.
Све ове чињенице су утицале на стварање самосталних балканских држава ,на њихово устројство једног модерног друштвеног система у врло кратком временском периоду,па су покрети ослобођења у исто време били грађанске револуције.
Последице свих ових догађања су и те како присутне и данас.Интегрисању ових држава у западну хришћанску цивилизацију није никада сасвим успело ,првенствено због вере.Ови народи који нису кроз векове турског ропства изгубили своју веру нису ,наравно,ослобођем од Турака,били вољни да је губе у слободи.Офанзивно Катличанство се са тим није мирило,а не мири се ни данас.

Ne, ne mogu da nam budu uzor jer su protestanti, usput, izuzev Finske i parlamentarne monarhije sa dugom tradicijom,
ali je ovaj protestantizam odlucujuci za njihove poglede na zivot ( ovozemljaski uglavnom).

Evo je,
ključna tačka naše propasti !
( pod uslovom da je i Rayela Srbin )

Kako to brzo ispliva, uživanje za svakog ko traži kvar i želi da ga otkloni.

Njoj Finska ne može biti uzor,
a meni može i jeste !

Pomagajte stručnjaci !
Kako da prevaziđemo ovu situaciju ?

Da li je od nas dvoje neko glup ?
Ili neobavešten ?
Ili autodestruktivan ?

Evo je,
ključna tačka naše propasti !
( pod uslovom da je i Rayela Srbin )

Kako to brzo ispliva, uživanje za svakog ko traži kvar i želi da ga otkloni.

Njoj Finska ne može biti uzor,
a meni može i jeste !

Pomagajte stručnjaci !
Kako da prevaziđemo ovu situaciju ?

Da li je od nas dvoje neko glup ?
Ili neobavešten ?
Ili autodestruktivan ?

Ja ne bih da se upustam u patkometrije ( u cijeg je tatka poveca patka ili IQ).
Istorija je pokazala da su evropske zemlje koje su dozivele reformaciju ( Sever i Istok Nemacke),
Holandija, Skandinavske zemlje, Svajcarska mnogo brze ekonomski profitirale od katolickih
ili pravoslavnihl. Zasto mislis da ne sme da se prica o religiji ako se radi o preduzimljvosti ljudi
ili nauci?

Ja ne bih da se upustam u patkometrije ( u cijeg je tatka poveca patka ili IQ).
Istorija je pokazala da su evropske zemlje koje su dozivele reformaciju ( Sever i Istok Nemacke),
Holandija, Skandinavske zemlje, Svajcarska mnogo brze ekonomski profitirale od katolickih
ili pravoslavnihl. Zasto mislis da ne sme da se prica o religiji ako se radi o preduzimljvosti ljudi
ili nauci?
Ја сам Рајела покушао да оним,истина мало дужим постом,укажем на ту димензију проблема о коме говориш,али изгледа да не вреди.Ако узмемо за пример малу Швајцарску видећемо да је разлика у друштвеном богатству и просперитетности углавном у протестантским кантонима ,док су католички сиромашнији.То је јасан показатељ онога о чему си говорила.

Ја сам Рајела покушао да оним,истина мало дужим постом,укажем на ту димензију проблема о коме говориш,али изгледа да не вреди.Ако узмемо за пример малу Швајцарску видећемо да је разлика у друштвеном богатству и просперитетности углавном у протестантским кантонима ,док су католички сиромашнији.То је јасан показатељ онога о чему си говорила.

Igra puno stvari ulogu u prosperitetu ili nazadovanju jedne drzave ( svakako da je u Srbiji tih 500 godina pod Turcima, a onda i 60 godina nekakvog
kvazi komunizma unistillo srpsko drustvo), ali ne treba da se bas i ovaj protestantizam stavlja u zapecak jer tek sa Martin Luterom i reformacijom
pocinje da se razvija nauka jer naucnici nisu vise bili jeretici nego slobodni ljudi kojima niko ne servira dogme u smislu da je zivot na zemlji
prolazan i da je patnja, siromastvo,bolest,, beda, smrt nesto neizbezno, a da pravi zivot imamo u raju.

I tu Ameriku su osnovali bas protestanti, neke protestantantske sekte koje je anglikanska crkva proganjala pa im je bio jedini moguci
izlaz odlazak u Amerikul.

Malo odlazimo sa teme, ali kako cemo da govorimo o propasti Srbije , ako je ne uporedjujemo sa drugim evropskim narodima i drzavama.

...
ali kako cemo da govorimo o propasti Srbije , ako je ne uporedjujemo sa drugim evropskim narodima i drzavama.

Ma o propasti sam ja već sve napisao,
a gospodin vučji čopor je to isto rekao samo na drugi način.

Turci i kraj !

Nego je bitan drugi deo teme
tu možemo da pokažemo koliko smo pametni !

Kako izaći iz krize,
ali stvarno izaći !
Izaći tako da nam više nije potrebno ničije pridržavanje da ne padnemo,
izaći tako da znamo ko smo, gde smo i kuda idemo !

Један од битних одговора на питање изласка из овог хаоса је сагледавање тога ко смо,не пре сто двеста или петсто година ,него ко смо сада,шта хоћемо а шта можемо да урадимо на сабирању народа и консолидацији државе.
Повратак себи,својим националним,духовним и моралним основама.Губљење морала и система вредности је у великој мери последица губљења национално идентитета и сопствених корена.Није ставр у томе да сада треба кукати над несрећном судбином ,него видети како даље,ако хоћемо даље као народ и као држава,а не изгубљени и расути појединци.
Многи ће рећи да је тако нешто анахрони начин размишљања у савременом свету ,нарочито у време глобализације,која се све више показује као насилни ,а не примамљиви процес.Мислим да није тако и да нам на то указују и национални покрети који се јављају и у земљама које су већ по одавно закорачиле у "интеграционе процесе" као тренд "данашњице".Русија је сигурно један од примера како се консолидација и државе и народа дешава упркос чињеници још дужег робовања истом идеолошком прелошку,(који је код нас трајао више од пола века,а кодњих готово читав век) и растакању државне територије.

...
Повратак себи,својим националним,духовним и моралним основама...

Ima u tom našem nasleđu
puno toga što treba promeniti,
modernizovati,
uskladiti sa svetskim trendovima.

A glavni svetski trend je golobalizacija svega.
Kulture, privrede, svega !

Globalizaciju nam nameće pre svega postojeća tehnologija,
a ne Gospodari sveta ( politika ).
Oni se zapravo samo trude da ostanu kapetani broda koji ima očigledan kurs.

Čim ja danas "vidim" odavde kakvo je vreme u Australiji,
a sutra ću sesti u avion i tamo odleteti
ovaj svet je globalan !
Jedan !
Mali !
Jedno selo !!!

Zaista je gubljenje energije suprotstavljati se tome.
Mi, Srbi, nismo u prilici da rasipamo snagu na antiglobalizam !

Dalje, u našem nasleđu ima i stvari kojih se treba osloboditi.
kao na primer svojatanje drugih naroda,
ubeđivanje istih da su I oni Srbi ( samo su zaboravili ) je zaista pucanj u prazno.

Takođe pravljenje prijatelja od neprijatelja.
To zvuči, ali samo zvuči, tako hrišćanski
ustvari je bag u programu napretka !

Mogao bih da nabrajam do sutra ..

Ima u tom našem nasleđu
puno toga što treba promeniti,
modernizovati,
uskladiti sa svetskim trendovima.

A glavni svetski trend je golobalizacija svega.
Kulture, privrede, svega !

Globalizaciju nam nameće pre svega postojeća tehnologija,
a ne Gospodari sveta ( politika ).
Oni se zapravo samo trude da ostanu kapetani broda koji ima očigledan kurs.

Čim ja danas "vidim" odavde kakvo je vreme u Australiji,
a sutra ću sesti u avion i tamo odleteti
ovaj svet je globalan !
Jedan !
Mali !
Jedno selo !!!

Zaista je gubljenje energije suprotstavljati se tome.
Mi, Srbi, nismo u prilici da rasipamo snagu na antiglobalizam !

Dalje, u našem nasleđu ima i stvari kojih se treba osloboditi.
kao na primer svojatanje drugih naroda,
ubeđivanje istih da su I oni Srbi ( samo su zaboravili ) je zaista pucanj u prazno.

Takođe pravljenje prijatelja od neprijatelja.
To zvuči, ali samo zvuči, tako hrišćanski
ustvari je bag u programu napretka !

Mogao bih da nabrajam do sutra ..

Post ti je bombona:heart:

Back