Meditacija

ukupno zamolila bih te da mi objasnis nesto.
Od skora pokusavam da meditiram. Medjutim, pre neki dan mi se dogodilo nesto neverovatno. Meditiram oko 20 minuta svakog dana. Evo sta mi se dogodilo: negde pred kraj tih 20 minuta osetila sam kako mi prijatna struja prolazi kroz ruke i noge ka sredistu tela - da se tako izrazim. Da li je to normalno?

ukupno zamolila bih te da mi objasnis nesto.
Od skora pokusavam da meditiram. Medjutim, pre neki dan mi se dogodilo nesto neverovatno. Meditiram oko 20 minuta svakog dana. Evo sta mi se dogodilo: negde pred kraj tih 20 minuta osetila sam kako mi prijatna struja prolazi kroz ruke i noge ka sredistu tela - da se tako izrazim. Da li je to normalno?

Zdravo Gazela,
zanimljivo iskustvo i vrlo rado ću ga prokomentarisati, ali moram još jednom da dam uvodnu napomenu. Meditacija ima raznih i svaka od njih je deo nekog šireg duhovnog sistema. Naravno, na Zapadu je ona postala i neka vrsta "kursa za sreću", slično kao što vežbamo jogu da bismo imali zdravo telo. Dakle, kad govorim o meditaciji, ja govorim o sistemu budističke meditacije, koji ima svoje osnovne postavke, svoju tehniku i svoje ciljeve.

OK, nemoj da se uplašiš od ovako preozbiljnog uvoda :D

A sad dalje. To što si osetila prijatnost je sasvim normalna stvar. Ceo dan si u gužvi, um i telo su pod opterećenjem, bombardovani uvek novim utiscima, idejama, planovima, i 20 minuta mira dođe bolje nego 3 sata TV programa ;) Zato, samo napred, opuštaj se kad god možeš. Najbolje ako uspeš da to radiš i u kratkim pauzama koje imaš tokom dana. Recimo, čekaš bus. Umesto nerviranja što ga nema i kad će, usmeriš pažnju na sebe i deo po deo tela polako opuštaš.

ALI. Jedno upozorenje. Ne vezuj se za to što ti je taj put bilo prijatno i ne očekuj sad svaki put da ti tako bude. Znam, znam, ne očekiješ. Ali ipak... Jer onda ne meditiraš, već pokušavaš veštački da izazoveš neko stanje svesti. Cilj (budističke) meditacije nije da nam bude prijatno. Prijatnost je samo da tako kažem nuzproizvod. Cilj meditacije je da koncentrisanjem na jedan objekat tokom dužeg vremena (recimo na dah) smirimo svoj um, onu bujicu misli koja neprekidno ide kroz našu glavu. A kad ga smirimo, onda da pažljivo posmatramo, iz trenutka u trenutak, to što nam se događa da bismo videli šta možemo da naučimo od te stvarnosti, šta nam to ona govori. Dakle, da pustimo stvarima da one nama govore, a ne da mi stalno da tako kažem, govorima njima, namećemo svoje unapred iskrojene šablone: "Ovo je dobro, ovo nije dobro, hoću da bude ovako, neću onako, zašto mi je to rekao, sutra ću da uradim to i to, a onda ono i ono" itd. itd. Zaglušujući monolog u glavi od kojeg ne vidimo stvarnost, ne vidimo istinu.

Želim ti od srca svaku sreću.
:D

Hvala ti. To sam videl ana nekom DVD. Prvo sam vezbala. Doduse nisammogla sve vezbe da uradim jer je ona veoma tesko, mada ja redovno vezbam...A onda sam legla i radila to po uputstvu sa tog DVD-a..To je ovako: ne mislim ni o cemu, udahnem najdublje sto mogu, pa zaustavim dah brojeci do sest, zatim izdahnem poptuno, pa ponovo zadrzim dah dok izbrojim do sest...Ne znam koja je to meditacija, ali ti ces znati...Tada mi se to dogodilo i da budem iskrena sokiralo me je.

Hvala ti. To sam videl ana nekom DVD. Prvo sam vezbala. Doduse nisammogla sve vezbe da uradim jer je ona veoma tesko, mada ja redovno vezbam...A onda sam legla i radila to po uputstvu sa tog DVD-a..To je ovako: ne mislim ni o cemu, udahnem najdublje sto mogu, pa zaustavim dah brojeci do sest, zatim izdahnem poptuno, pa ponovo zadrzim dah dok izbrojim do sest...Ne znam koja je to meditacija, ali ti ces znati...Tada mi se to dogodilo i da budem iskrena sokiralo me je.

Je l bi mogla ovo da bude vezba za pocetnika kao sto sam ja? I je l pocnes sa odbrojavanjem tek kad izdahnes/uzdahnes ili u toku?

Hvala ti. To sam videl ana nekom DVD. Prvo sam vezbala. Doduse nisammogla sve vezbe da uradim jer je ona veoma tesko, mada ja redovno vezbam...

Pošto se zaustavlja dah, nije budistička meditacija, koja je zapravo posmatranje prirodnog ritma disanja i vežbanje da zadržiš pažnju samo na osećaju koji imaš recimo u nozdrvama dok dišeš. Naravno, um posle minut-dva odluta negde, jer je navikao da bude svugde drugde, i u prošlosti i u budićnosti, samo ne u sadašnjem trenutku. Ali ti se, kad shvatiš da je odlutao, bez ikakvog nerviranja ponovo vratiš na onaj osećaj pri disanju.

Ovo što pominješ mi više liči na neku vežbu relaksacije. Šta piše na DVD-u?
I ako ti prija, što da ne. Samo napred. Jedini mi sami sebi možemo pomoći.

Je l bi mogla ovo da bude vezba za pocetnika kao sto sam ja? I je l pocnes sa odbrojavanjem tek kad izdahnes/uzdahnes ili u toku?

Kupila sam na trafici,tj.na ulici.
Kad ispustis sav vazduh iz pluca pocnes da brojis. Kad izbrojis onda uvuces duboko u pluca vazduh i to toliko da ti se grudni kod podigne (to se vidi), pa stanes i brojis do sest...Svako to moze da vezba. Legnes na pod, ispod sebe stavis prostirku.. I to je to

Pošto se zaustavlja dah, nije budistička meditacija, koja je zapravo posmatranje prirodnog ritma disanja i vežbanje da zadržiš pažnju samo na osećaju koji imaš recimo u nozdrvama dok dišeš. Naravno, um posle minut-dva odluta negde, jer je navikao da bude svugde drugde, i u prošlosti i u budićnosti, samo ne u sadašnjem trenutku. Ali ti se, kad shvatiš da je odlutao, bez ikakvog nerviranja ponovo vratiš na onaj osećaj pri disanju.

Reci cu ti kad nadjem omot DVD-a. To su neki Hrvati. Onaj covek je stariji - mislim da ima oko 50 godina, ali radi neke neverovatne vezbe, vidi se da ima kontrolu nad misicima i telom, da je to neverovatno. Prvo sam uradila vezbe (nisam mogla sve), a onda je z akraj bilo to 20 min.
napisacu ti sta je to kad nadjem omot.

Mozes li dati neko uputstvo za budisticku meditaciju?Mada si ga vec dao, ali mozda ima jos nesto
Ja vezbam i nesto sa drugog DVD-a..To izgleda ovako gledam kroz prozor npr. dok izbrojim do 20 i trudim se da zapamtim sve sto vidim, a onda zazmurim i pokusavam da se setim onoga sto sam videla.

Kupila sam na trafici,tj.na ulici.
Kad ispustis sav vazduh iz pluca pocnes da brojis. Kad izbrojis onda uvuces duboko u pluca vazduh i to toliko da ti se grudni kod podigne (to se vidi), pa stanes i brojis do sest...Svako to moze da vezba. Legnes na pod, ispod sebe stavis prostirku.. I to je to

Хм.. читала сам о овоје техници... не сећам се где...
Само је, чини ми се детаљније објашњена... Унапред извини ако грешим..

Циљ није да задржаваш ваздух предуго.. мозак не ради како треба када му недостаје кисеоника... можеш да добијеш вртоглавицу и да кажеш ''Ето чуда''...

У књизи коју сам ја читала савладава се дисање постепено... дуг је то рад... можеш месец дана да задржаваш ваздух само на један, па да тек следећег повећаш на два... или су можда и дужи периоди у питању... не знам... ја нисам покушала... лења сам...:oops:

E, pa ne znam ovde kaze tako i ja sam to prvi put uradila i osetila to neverovatno dobro strujanje u rukama i nogama...Na ovom DVD nije detaljno objasnjeno, nego je samo dato uputustvo kako se radi.
Verujem da nije za pocetnike jer onaj covek izvodi neverovatne vezbe...

E, pa ne znam ovde kaze tako i ja sam to prvi put uradila i osetila to neverovatno dobro strujanje u rukama i nogama...Na ovom DVD nije detaljno objasnjeno, nego je samo dato uputustvo kako se radi.
Verujem da nije za pocetnike jer onaj covek izvodi neverovatne vezbe...

Да. Дефинитивно није за почетнике. ;-)
Не знам какво је струјање у питању... струјање можеш да осетиш и пред падање у несвест...
Хајде да се ја више не петљам... Објасниће ти Укупно...

Back