Medicinski fakultet

• Začetnik teme Začetnik teme Celt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pozdrav svima.

Pronadjoh ovu temu ovde pa rekoh da se ukljucim posto imam u planu da studiram medicinu... Znaci, sve je pocelo od 5-6og razreda osnovne skole. Tada se po prvi put meni javilo interesovanje za ljudsko telo i odmah nakon osnovne, upisao sam gimnaziju jer uglavnom gimnazija moze da da solidno obrazovanje na polju biologije/hemije koja je neophodna za medicinu (prijemni).
Eh sad, volim da citam enciklopedije, knjige, trazim na internetu sve sto je vezano za medicinu, svaki nov pojam odmah krenem da istrazujem i da se polako pripremam za taj "teski i zahtevni" fakultet.

Voleo bih da se posavetujem sa vama koliko je dobro upisati medicinu, u Beogradu naravno, jer sam ja momak sa juga, a na jugu nema perspektive... Veliki mi je problem sto sam upisao drustveno-jezicki smer u gimnaziji jer biologiju imam 3, a hemiju 2 godine (sad sam 3. razred). Odlican sam djak, ali skroz netipicno za mene je to sto sam drustveno-jezicki smer, a oba strana jezika mi ne idu najbolje (ruski-engleski), pa me zanima da li je potrebno dobro znanje engleskog jezika za medicinske termine itd... Zivim u porodici, koja, racionalno gledano ne bi mogla da pokrije troskove tako skupog fakulteta.

Sin sam starijih roditelja kojima je radni vek gotovo istekao s' obzirom da sam ja jako mlad. Zanima me, ako kojim slucajem ne budem upao na budzet, a bude mi falio neki bod, da li je ikako moguce da se pise neki vid molbe za prijem na budzet. Ja sam od onih koji nikad do sada nisu molili za bilo koju ocenu i svaku sam posteno zasluzio, radom i trudom. Ali vidim da me to moze kostati jer su pored bodova za prijemni, i bodovi iz skole jako bitni. Literaturu za pripremu cu verovatno imati, i vec sada krenuti sa sprmanjem.. Inace, sta preporucujete da se uci za prijemni. Znam da je dat program za pripremu, ali na sta da obratim posebno paznju, posto mi je poznato da ima nekoliko trik pitanja.

Hvala unapred.

@mikelo
hahhaah, ja se ograđujem na prvu godinu :D

@Marina
ma daj, to najmanje što treba da te brine kako ćeš se snaći u Beogradu, nije to toliki grad da se ne bi snašla, polako, to ti je najlakše od svega :D

@Dzonzy
ako nemaš broj poena za budžet ne možeš da pišeš molbu da se ti upišeš zbog npr. materijalne situacije ili ne znam sad šta, jedino ako se proširi lista za neki broj mesta , pa upadneš u tu proširenu, ali to fakultet odlučuje nema to veze sa molbom nekom ja mislim, preporučujem ti da ne razmišljaš o tome nego da se usredsrediš i uradiš prijemni što bolje.
a što se tiče tzv.trik pitanja, ima ih više nego nekoliko, ali kad kreneš da radiš postepeno ćeš se upoznavati sa tim, nije ništa posebno teško ili strašno, možda će ti biti malo čudno jer si društveni, zato ćeš morati da radiš malo više, ali ako stvarno to želiš onda ćeš i uspeti.:)

@Dzonzy
Ti si sada treci razred pa stoga mislim da ti je rano. Msm tek si poceo. Slazem se da imas puno toga da nadoknadis ali nije uvek naj krenuti veoma rano jer zaboravis detalje. Oni lako promaknu bez obzira koliko se ti spremao i koliko ti to razumeo.

Zar na medicini nije najveci akcenat sto se tice delova tela itd na latinskom. Msm ja ucim nemacki ali kontam da nema dodirnih tacak mada ce mi trebati.... A sto se tice tih tik pitanja, bar sam tako cula, kazu da je biologija po tom pitanju mnogo teza jer ima puno trik pitanja, sada ne znam...

Uau. Znala sam da se puno secka ali ovoliko... (bez komentara na tu temu) ;)
da li ste se vi koji niste rodjeni u BG-u snasli po tom pitanju gde je sta brzo ili vam je neko pomogao....? Msm ja stvarno ne poznajem Beograd i planiram da vise puta do faxa odem i obilazim sve to ali ne znam ni gde da pocnem. Sve mi se cini da cu morati sa nekim ko poznaje BG jer se ovako necu snaci... :roll:

И ми из Београда смо се тешко сналазили по факултету првих дана :D.

Hvala na odgovoru. Da, zaboravio sam da napisem da je molba ugl. zbog materijalne situacije. Ali i to sto kazes, fokus na knjigu :)

Нису они болећиви ни на чију материјалну ситуацију. Просто, тако ствари функционишу - у капитализму смо. =) Али, наравно, уопште не размишљај о томе, само лепо спреми пријемни и све ће бити одлично. И да, ја сам такође био друштвено-језички смер и ево ме на четвртој години ;). Није нимало битно да ли си ишао у гимназију/медицинску/био друштвени смер, на факултету сви мање-више крећу од нуле и успех зависи искључиво од личног залагања и учења (углавном).

Питао си за енглески - па, лепо га је знати, пре свега због себе. Нико те не тера да учиш нешто на енглеском, али за додатну литературу, радове и слично, знање енглеског је свакако неопходно.

Naisla sam na neku medicinsku enciklopediju koja se sastoji iz 9 knjiga, pa sada bih da vas pitam posto je to izdavac - Jugoslovenski Leksikografski Zavod , 1964. godine - da li je to validno, da li se promenilo nesto u smislu da ne vredi kupovati ili slicno...?

Da li neko od starijih kolega moze da mi kaze da li je obavezno ici na predavanja iz Informatike u medicini? Ps:Da li da kupujem Jovanovica posto svi kazu da je dobar zbog bojenja....? :D

Ја сам био на том изборном предмету. Било је организовано 2 пута да се дође, у петак и суботу, тако нешто. Који атлас купити је потпуно лична одлука, и све зависи од тога како учиш. Имаш широку палету, па бирај. Сваки је на свој начин добар.

Naisla sam na neku medicinsku enciklopediju koja se sastoji iz 9 knjiga, pa sada bih da vas pitam posto je to izdavac - Jugoslovenski Leksikografski Zavod , 1964. godine - da li je to validno, da li se promenilo nesto u smislu da ne vredi kupovati ili slicno...?

Не вреди куповати. Медицина је енормнно напредовала отад, доста ствари је откривено, значајно су промењена виђења неких ствари... да не говорим о субцелуларном нивоу и патофизиологији. И књиге из 2000. су застареле, према томе, не бацај паре. =)

E pa hvala, da znam... :D
Recite mi koliko kosta zivot u Beogradu? Msm na zivot kada izuzmemo knjige, ispite, dom i menzu, znaci ovako svakodnevni zivot i povremeni izlasci... Cisto okvirno jer mi mnogi kazu da je zivot tamo veoma skup i da ne mozemo da se zivi sa 10 000 npr ( znaci bez menze, doma, knjiga itd)

E pa hvala, da znam... :D
Recite mi koliko kosta zivot u Beogradu? Msm na zivot kada izuzmemo knjige, ispite, dom i menzu, znaci ovako svakodnevni zivot i povremeni izlasci... Cisto okvirno jer mi mnogi kazu da je zivot tamo veoma skup i da ne mozemo da se zivi sa 10 000 npr ( znaci bez menze, doma, knjiga itd)

Naravno da moze. Pod uslovom da si iole normalna osoba.
Ako sve to vec imas,treba to jos 1100 ili 1730(ako si u drugoj zoni) za gradski prevoz.
E sad,ako bi ise od jednom mesecno da izlazis,onda svakako nije dovoljno.
Da sam ja na mestu nekoga ko nije odavde,i da dodjem da studiram,apsolutno ne bih toliko razmisljao da idem da izlazim.
To mogu i u rodnom gradu,tj ti koji se dosele na studije.

Pa kako stvari stoje msm da ni necu izlaziti svaki mesec, bar na osnovu onoga sta znam o tome koliko se uci i ostalog. :D Meni je bilo realno da je to dosta ali me zabrinuo drug da on kada ode kod mame u BG ( posto ona tamo radi) potrosi 4000 na rucak, prevoz, plus neku sitnicu sto kupi... I ubedjuje me da nema sanse da "opstanem iliti prezivim" u BG-u sa toliko para... Tako da zato sam pitala... :(
ali hvala na odgovoru.

Da sam ja na mestu nekoga ko nije odavde,i da dodjem da studiram,apsolutno ne bih toliko razmisljao da idem da izlazim.
To mogu i u rodnom gradu,tj ti koji se dosele na studije.

pobogu pa nismo mi dosli samo da idemo na fax, jedemo i spavamo... mislim, preselio si se i živiš sad tu gde živiš i logično je da ćeš da izađeš ponekad, naravno zavisno od okolnosti.

@Marina
zavisi na kakva mesta hoćeš da izlaziš i koliko para si spremna da izdvojiš:)

pobogu pa nismo mi dosli samo da idemo na fax, jedemo i spavamo... mislim, preselio si se i živiš sad tu gde živiš i logično je da ćeš da izađeš ponekad, naravno zavisno od okolnosti.

@Marina
zavisi na kakva mesta hoćeš da izlaziš i koliko para si spremna da izdvojiš:)

Slazem se,ali mnogi vecu satnicu naprave izlazeci,nego uceci. Ja rekoh da sam ja u toj situaciji vise od dva-tri,eventualno cetiri puta mesecno ne bih izlazio. Kada kazem izlazak,mislim na klubove,pabove,zurke kod nekog. A svakako da nije cudno da cak i dva tri puta nedeljno izadjdm ovako malo po gradu sa drustvom.

ti mnogi koji mnogu veću satnicu naprave izlazeći nego učeći i sl.primeri mogu piti i Beograđani, ne vidim zašto ne. organizovanje i upotpunjavanje vremena ne zavisi od toga odakle si . pretpostavljam da ti misliš da je vama to već sve poznato pa se bolje organizujete, ali ja se ne bih složila jer nismo mi došli iz džungle i u svojim mestima smo i izlazili i obavljali svoje obaveze, kao i vi ovde. :)

ti mnogi koji mnogu veću satnicu naprave izlazeći nego učeći i sl.primeri mogu piti i Beograđani, ne vidim zašto ne. organizovanje i upotpunjavanje vremena ne zavisi od toga odakle si . pretpostavljam da ti misliš da je vama to već sve poznato pa se bolje organizujete, ali ja se ne bih složila jer nismo mi došli iz džungle i u svojim mestima smo i izlazili i obavljali svoje obaveze, kao i vi ovde. :)

Ič ti mene ne kapiras. :D
Ja samo tvrdim,u svom slucaju da svakako ne bih preterivao sa izlascima,niti da bi to bilo nesto toliko vazno.
Najcesce mi bude dovoljno da izadjem napolje,u neki stek,zablejim,sat dva tri,i odleprsam kuci.

Back