Medicinski fakultet

• Začetnik teme Začetnik teme Celt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
nama su juče na upisu davali neke papire koje smo popunjavali to, da li imamo internet 24/7 i tako neke informacije o tome.

jedno pitanje, šta vam piše na prvoj strani indexa gde je ono vrsta studija, stepen studija?

ja sam se zbunila jer su mi drugarice sa farmacije rekla da su one upisale akademske integrisane drugi stepen, a medicina traje duže pa sam mislila da sam pogrešila jer su meni na fakultetu oni studenti što su bili tamo rekli osnovne akademske, prvi stepen :lol:

Ljudi, imam pitanje :D Da li mi donosimo slike za indeks ili nas slikaju na faksu? Posto sam negde procitao da se slikamo za ID karticu, ne znam da li je to to..
I drugo pitanje, da li je neko bio na upisu? Je li se zna neki broj ljudi koji su upisala na budzet?
I sta je funkcija prozivke? Da li ce tamo popunjavati mesta na budzetu? Ja sam na samofinansiranju, i sad, koja je prica, da li mi treba sutra sa svim spremnim papirima da dodjemo na prozivku, i da se upisemo na budzet ako nas prozovu, a ako ne u subotu se upisujemo na samofinansiranje?

Oni te slikaju za ID karticu. Ja sam bio na upisu i juce i danas, 430 njih se upisalo na budzet od mogucih 450. Prozivka sluzi da bi se popunila svaka rupa koja nastane prilikom upisivanja studenata. Ako si neki od rednih brojeva 451-470. dodji sutra. Koji si ti broj? :)

za index donosiš svoje slike 35 x 45 :)
a ne moraju da dođu samo ovi od 450-471 jer se nikad ne zna koliko će odustati, tako da može da dođe i ako je neki broj više :)

@kolega Nikola
što si bio na upisu dva dana?
jesi se upisao? :D

Što se tiče retikulum-a ove godine, nas su na prvoj vežbi iz histologije prozivali nasumično i oni koji su potvrdili da imaju internet 24/7 su upali na retikulum. Meni, iskreno, retikulum ništa nije pomogao.

Yersinia, hvala na brzom odgovoru.

Ретикулум не може никако да ти помогне, ако се сам мало не активираш на њему ;) Не можеш очекивати да ти неко сипа знање у главу... Ја кад сам био на првој години, много ми је помогао у учењу и приближио хистологију.

Нема на чему... Али, мој ти је савет, ако си дао годину да одмараш до октобра. Друга година је напорна и требаће ти пуне батерије; а све се да стићи =)

Ретикулум не може никако да ти помогне, ако се сам мало не активираш на њему ;) Не можеш очекивати да ти неко сипа знање у главу... Ја кад сам био на првој години, много ми је помогао у учењу и приближио хистологију.

Нема на чему... Али, мој ти је савет, ако си дао годину да одмараш до октобра. Друга година је напорна и требаће ти пуне батерије; а све се да стићи =)

Bio sam aktivan. Sama poenta retikulum-a je dobra ali po mom mišljenju ovde to ne funkcioniše kako treba iz razloga što nisu svi podjednako posvećeni (mislim i na demonstratore, asistente...). Većina odgovora se zasnivalo na copy-paste iz wikipedia-e ili knjige, uopšte nije bilo povezivanja sa klinikom, logičkog zaključivanja nego čisto reprodukovanje knjige.

Nisam mislio ništa ozbiljno nego da steknem neke osnove, nešto što mi je nedostajalo iz histologije na početku prve godine. Uzeo sam Mitrovićevu za početak. Kakvo je tvoje mišljenje o Guyton-u?

za index donosiš svoje slike 35 x 45 :)
a ne moraju da dođu samo ovi od 450-471 jer se nikad ne zna koliko će odustati, tako da može da dođe i ako je neki broj više :)

@kolega Nikola
što si bio na upisu dva dana?
jesi se upisao? :D

Prvi dan sam samo svratio jer sam bio usput, a danas sam dosao oko 12 bio tu sa nekim studentima jos i pratio koliko ce se njih upisati na budzet.. Sutra se ja upisujem, ali sam sigurno upisan jer se lista vec dovoljno pomerila :) Kada si se ti upisala?

Bio sam aktivan. Sama poenta retikulum-a je dobra ali po mom mišljenju ovde to ne funkcioniše kako treba iz razloga što nisu svi podjednako posvećeni (mislim i na demonstratore, asistente...). Većina odgovora se zasnivalo na copy-paste iz wikipedia-e ili knjige, uopšte nije bilo povezivanja sa klinikom, logičkog zaključivanja nego čisto reprodukovanje knjige.

Nisam mislio ništa ozbiljno nego da steknem neke osnove, nešto što mi je nedostajalo iz histologije na početku prve godine. Uzeo sam Mitrovićevu za početak. Kakvo je tvoje mišljenje o Guyton-u?

Да, наравно. Слажем се да зависи и од квалитета демонстратора и асистената; као и од заинтересованости студента. Ја сам демонстратор тамо и могу ти рећи да је врло тешко држати неку тему интересантном, посебно када се појави 5 постова преписаних из књиге или са Википедије, када се не наиђе на одговор/реакцију. А, друго, клизав терен је повезивање са клиником, јер на првој години је мало теже имати појма о свему томе. Наравно, увек се издвоји по пар људи који "размишљају својом главом". =)

Хмм, из Guyton-a сам учио и књига је, онако... рецимо да није лоша. Мислим да је мало конфузна. Гајтон нигде не даје дефиницију, често се губи у преопширним описима и застрањивањем са дигресијама. Тако да ми се дешавало да сасвим добро разумем неки физиолошки процес, али да не умем да дам сажету дефиницију у 2 реченице. Треба је прећи целу, пар пута, да би се стекла слика о физиологији. Такође, има пар поглавља која нису добро написана. Све у свему, има и бољих књига. =)

Predavanja ne, ali vezbe da. Prve dve nedelje, vezbe su na drugom spratu i tu su samo kosti, bez leseva, a onda u trecoj nedelji se spustate u sale na prvom spratu, gde vas cekaju preparirani lesevi, koji u sustini i ne lice preterano na leseve ;)

pa i nema sta tu da te plasi :) ponesi rukavice i nemoj da stojis sa strane nego pridji i trazi sve strukture koje tad ucite. pre toga nauci tu nastavnu jedinicu iz praktikuma, bice ti mnogo lakse da pratis vezbu i na kraju ces mnogo lakse da naucis sve

Pa dobro znas kako obicno ljudi imaju neki strah, cudno im je da gledaju skamenjenog coveka i slicno..Mada meni to nije jasno :) Reci mi nesto o histologiji sa embriologiji, msm sta rade, kada se gledaju preparati i sl :D Postali smo kolege, ostalo je jos da krenem u oktobru na predavanja

Preparate cete gledati, koliko se secam, vec od prve vezbe. E sad, cini mi se da u prvoj nedelji nema vezbi iz histologije, nego samo predavanja. Vezbe iz histologije najduze traju, ali su po mom misljenju veoma korisne ako se skoncentrises, posebno na prvu polovinu vezbe kada vam asistent odrzi jedno mini-predavanje o preparatima koje tog dana gledate. Ako pazljivo slusas, mozes mnogo da naucis vec tada, pa da ne gledas u preparate cisto da bi gledao, vec da razumes to sto gledas i posle da mnogo lakse naucis. Kad asistent zavrsi, dobijete od laboranata setove sa preparatima, palite mikroskope i gledate, a zatim morate i da nacrtate u radne sveske, pa vam na kraju asistent to pregleda i potpise. U pocetku ces mozda misliti da je to mnogo glupo sto vas teraju da crtate, ali zapravo je jako korisno, pod uslovom da nisi samo precrtao. Nije poenta da izgleda nesto posebno lepo, nego da nacrtas sebi jednu shemu i da obelezis sve te strukture koje se vide pod mikroskopom.

vezbe iz genetike cete imati svi zajedno u jednoj velikoj sali, s tim sto pored te velike postoji i jedna bas mala prostorija u kojoj ima mesta za nekih 8-9 studenata. E, u mojoj grupi smo tu zavrsili mi koji smo zakasnili malo na prvu vezbu :D
Na prvi deo vezbe dodje neko od asistenata i odrzi teorijski deo (trudite se da pratite) - e, tu su oni iz male sale malo lose prolazili, jer moras da izneses svoju stolicu iz sobice i da je stavis gde nadjes mesta dok traje taj prvi deo :D a onda svako na svoje mesto i radis vezbu iz radne sveske. u sustini, meni nisu bile nesto specijalno korisne vezbe, jer se najvecim delom svode na ono sto se sprema za prijemni, ali mi je bilo drago da postoje, jer su mi na neki nacin bile opustanje u odnosu na ostatak nastave :)

a genetika? :) kad već pišete o tome, mene interesuje genetika, kako izgledaju vežbe i sl? :)

Meni su stariji studenti vec rekli da genetika ima oko 250 do 300 strana za ucenje, da je jednosemestralna i da se polaze ug prva ili medju prvima. Od prakticnog rada znam da imaju neke vezbe da poredjaju hromozome, povezu ih sa oboljenjima i determinacijom osobina.. :)

Ma da, prakticni je lak, spremi se brzo, ako znas ono sto se radi na vezbama. Zato kazem, pratite vezbe iz svega, mnogo ce vam lakse biti da posle spremite ispit. Sto se tice samog usmenog ispita iz genetike, lako se spremi, nema puno a lepo je napisano i bas zato to mora da se polozi u prvom mogucem roku, eventualno drugom! Nemojte da razvlacite s tim, nego naucite na zimskom raspustu, izadjite i polozite, da biste posle mogli da se skoncentrisete na anatomiju.

Back