Џорџи
Srebrna tastatura
- Poruka
- 238.003

Šetajući Knez-Mihailovom ulicom mogli ste da primetite ljude u belim mantilima, koji kod nekadašnjeg Ruskog cara skupljaju potpise za peticiju. Reč je o zdravstvenim radnicima zaposlenim u stomatološkoj klinici „Mažestik“, koji su nedavno obavešteni da je 31.12.2015. njihov poslednji radni dan. Tim povodom dr Dušan Živanović, načelnik stomatološke klinike „Mažestik“ je razgovarao sa nama.
„Mažestik“ ima impozantnu istoriju. Još pre II svetskog rata bio je stomatološka klinika, kasnije je bio najveća klinika u socijalističkoj Jugoslaviji, a danas je pred gašenjem. Zašto?
Tako je, bio je klinika, vojna poliklinika, zubarska škola, pa stomatološka ustanova. „Mažestik“ je bio najveća stomatološka služba po broju zaposlenih u socijalističkoj Jugoslaviji. Godine 2000, brojao je 252 zaposlenih, dakle lekara, sestara i tehničara. Tada sam ja postao načelnik. Mi smo u svim školama, obdaništima, radnim organizacijama na Starom gradu imali svoje ambulante i službe u dve smene, jer tada je bio trend da se služba što više razvija i da imamo što više stomatologa. Međutim, u celom svetu, pa i kod nas, stomatologija je skupa delatnost, pa se krenulo ka racionalizaciji. Ali ta racionalizacija zaposlenih sprovedena je na osnovu samo jednog kriterijuma, a to je broj stanovnika na opštini na kojoj se klinika nalazi. Danas „Mažestik“ ima 48 zaposlenih, od toga 18 lekara.
Krenulo se ka racionalizaciji, pa se 2006. godine prestalo s finansiranjem stomatološke zaštite iz budžeta?
Reformom iz 2005, tadašnji ministar Tomica Milosavljević ukinuo je svim zaposlenima besplatne stomatološke usluge od 1.1.2006. godine. Republički fond za zdravstveno osiguranje nije hteo da snosi troškove nikakve stomatološke usluge kod starijih od osamnaest i mlađih od šezdeset godina.
Nekoliko godina kasnije ispostavilo se da su posledice tih odluka katastrofalne. Procene Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ iz 2013. kažu da svakoj četvrtoj odrasloj osobi u Srbiji fali deset zuba. Šta je urađeno povodom toga?
Da. Krezubost, kako se to stručno kaže, vrlo je rasprostranjena. To svaki laik može da vidi. Da li zato što nema službe, nema dovoljno stomatologa, ili što se sad to plaća a stanovništvo je siromašno, to je sad već stvar za diskusiju. Ali to je moguće sprečiti ako se obezbedi kvalitetna i besplatna stomatološka zaštita, pre svega deci, i ako se sistematski radi na preventivi. Zbog toga je mogućnost besplatne stomatološke zaštite vraćena studentima, trudnicama, porodiljama i socijalno ugroženom stanovništvu. Ali oni mogu besplatno da se leče samo u određenim klinikama, tj. kod lekara koji imaju ugovor sa RFZO-om, koji pokriva troškove lečenja tih kategorija stanovništva. Primera radi, studenti mogu dobiti besplatnu stomatološku uslugu samo u studentskoj poliklinici.
Da li neko od zaposlenih u „Mažestiku“ ima ugovor sa RFZO-om? Kako se „Mažestik“ finansira sada posle sprovedene reforme?
„Mažestik“ se ne finansira iz budžeta od 2006. godine. Niko od zaposlenih nema ugovor sa RFZO-om. Ni dinar iz budžeta nismo dobili, već smo sve troškove, od plata, komunalija, materijala, tekućeg investicionog održavanja, rezervnih delova za našu opremu, sve smo plaćali onim što zaradimo. Sada nam, od aprila 2015, DZ Stari grad, naš matični dom zdravlja, malo pomaže i sada redovno dobijamo plate. To je od sopstvenih sredstava Doma zdravlja. Iz budžeta ‒ ni dinar. Ja sam se obraćao, imam dopise koje sam slao 2012. Gradu, kao osnivaču svih domova zdravlja, u kojima sam naveo da naš matični dom zdravlja nema novca, pa sam molio Grad da nam pomogne materijalno, samo za tehničko i investiciono održavanje zgrade. Nas samo servisiranje lifta košta 650.000 dinara godišnje. Međutim, iz Grada su rekli, imam te dopise, da to nije predviđeno budžetom, da se obratimo matičnom domu zdravlja. Ja sam se opet obratio u DZ Stari grad. Tamo su mi rekli da nemaju para. Nisam mogao da dopustim da pacijenti, od kojih su neki vrlo stari ljudi, moraju da idu peške na IV sprat. I to smo morali da finansiramo iz svojih sredstava, od svoje zarade.
Ali vi ste državna služba?
Da. Mi smo radnici državnog doma zdravlja, zvanično. Ali, kao što sam rekao, platu nismo dobijali iz budžeta, ništa nismo dobijali iz budžeta, sve do aprila ove godine. Sve smo sami finansirali. A radimo svaki dan u tri smene i državnim praznicima.
Postoji tu još jedna stvar koja je bitna. Naime, prema našoj računici, nama je država dužna više od trideset miliona dinara za period od 2006. do 2014. godine.
link