“Mažestik” – velika služba pred gašenjem

Џорџи

Srebrna tastatura
Poruka
238.003
foto-Matija-Jovanovi%C4%87.jpg

Šetajući Knez-Mihailovom ulicom mogli ste da primetite ljude u belim mantilima, koji kod nekadašnjeg Ruskog cara skupljaju potpise za peticiju. Reč je o zdravstvenim radnicima zaposlenim u stomatološkoj klinici „Mažestik“, koji su nedavno obavešteni da je 31.12.2015. njihov poslednji radni dan. Tim povodom dr Dušan Živanović, načelnik stomatološke klinike „Mažestik“ je razgovarao sa nama.
„Mažestik“ ima impozantnu istoriju. Još pre II svetskog rata bio je stomatološka klinika, kasnije je bio najveća klinika u socijalističkoj Jugoslaviji, a danas je pred gašenjem. Zašto?
Tako je, bio je klinika, vojna poliklinika, zubarska škola, pa stomatološka ustanova. „Mažestik“ je bio najveća stomatološka služba po broju zaposlenih u socijalističkoj Jugoslaviji. Godine 2000, brojao je 252 zaposlenih, dakle lekara, sestara i tehničara. Tada sam ja postao načelnik. Mi smo u svim školama, obdaništima, radnim organizacijama na Starom gradu imali svoje ambulante i službe u dve smene, jer tada je bio trend da se služba što više razvija i da imamo što više stomatologa. Međutim, u celom svetu, pa i kod nas, stomatologija je skupa delatnost, pa se krenulo ka racionalizaciji. Ali ta racionalizacija zaposlenih sprovedena je na osnovu samo jednog kriterijuma, a to je broj stanovnika na opštini na kojoj se klinika nalazi. Danas „Mažestik“ ima 48 zaposlenih, od toga 18 lekara.
Krenulo se ka racionalizaciji, pa se 2006. godine prestalo s finansiranjem stomatološke zaštite iz budžeta?
Reformom iz 2005, tadašnji ministar Tomica Milosavljević ukinuo je svim zaposlenima besplatne stomatološke usluge od 1.1.2006. godine. Republički fond za zdravstveno osiguranje nije hteo da snosi troškove nikakve stomatološke usluge kod starijih od osamnaest i mlađih od šezdeset godina.
Nekoliko godina kasnije ispostavilo se da su posledice tih odluka katastrofalne. Procene Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ iz 2013. kažu da svakoj četvrtoj odrasloj osobi u Srbiji fali deset zuba. Šta je urađeno povodom toga?
Da. Krezubost, kako se to stručno kaže, vrlo je rasprostranjena. To svaki laik može da vidi. Da li zato što nema službe, nema dovoljno stomatologa, ili što se sad to plaća a stanovništvo je siromašno, to je sad već stvar za diskusiju. Ali to je moguće sprečiti ako se obezbedi kvalitetna i besplatna stomatološka zaštita, pre svega deci, i ako se sistematski radi na preventivi. Zbog toga je mogućnost besplatne stomatološke zaštite vraćena studentima, trudnicama, porodiljama i socijalno ugroženom stanovništvu. Ali oni mogu besplatno da se leče samo u određenim klinikama, tj. kod lekara koji imaju ugovor sa RFZO-om, koji pokriva troškove lečenja tih kategorija stanovništva. Primera radi, studenti mogu dobiti besplatnu stomatološku uslugu samo u studentskoj poliklinici.
Da li neko od zaposlenih u „Mažestiku“ ima ugovor sa RFZO-om? Kako se „Mažestik“ finansira sada posle sprovedene reforme?
„Mažestik“ se ne finansira iz budžeta od 2006. godine. Niko od zaposlenih nema ugovor sa RFZO-om. Ni dinar iz budžeta nismo dobili, već smo sve troškove, od plata, komunalija, materijala, tekućeg investicionog održavanja, rezervnih delova za našu opremu, sve smo plaćali onim što zaradimo. Sada nam, od aprila 2015, DZ Stari grad, naš matični dom zdravlja, malo pomaže i sada redovno dobijamo plate. To je od sopstvenih sredstava Doma zdravlja. Iz budžeta ‒ ni dinar. Ja sam se obraćao, imam dopise koje sam slao 2012. Gradu, kao osnivaču svih domova zdravlja, u kojima sam naveo da naš matični dom zdravlja nema novca, pa sam molio Grad da nam pomogne materijalno, samo za tehničko i investiciono održavanje zgrade. Nas samo servisiranje lifta košta 650.000 dinara godišnje. Međutim, iz Grada su rekli, imam te dopise, da to nije predviđeno budžetom, da se obratimo matičnom domu zdravlja. Ja sam se opet obratio u DZ Stari grad. Tamo su mi rekli da nemaju para. Nisam mogao da dopustim da pacijenti, od kojih su neki vrlo stari ljudi, moraju da idu peške na IV sprat. I to smo morali da finansiramo iz svojih sredstava, od svoje zarade.
Ali vi ste državna služba?
Da. Mi smo radnici državnog doma zdravlja, zvanično. Ali, kao što sam rekao, platu nismo dobijali iz budžeta, ništa nismo dobijali iz budžeta, sve do aprila ove godine. Sve smo sami finansirali. A radimo svaki dan u tri smene i državnim praznicima.
Postoji tu još jedna stvar koja je bitna. Naime, prema našoj računici, nama je država dužna više od trideset miliona dinara za period od 2006. do 2014. godine.

link

E, to je sad pitanje… Ne znam. Ni meni to nije jasno. U Ministarstvu kažu i da ima mnogo nemedicinskog osoblja u zdravstvu, ali nikoga od njih ne otpuštaju iz naših domova zdravlja, samo nas. Vode nas kao državne službenike zaposlene u domu zdravlja. Moramo da idemo na tendere iako ne trošimo budžetski novac na njima. Solidarni porez nam je odbijan prošle godine, iako nismo primali plate iz budžeta. Ja sam stalno slao neke dopise sa željom da sednemo da razgovaramo, s ponuđenim rešenjima. Ali ne samo ova vlada, ja sam to počeo dok je još ministar Stanković bio na funkciji, tada sam već počeo da šaljem dopise s molbom da se nađemo da porazgovaramo, s predlozima kako da se unapredi stomatološka služba, da se uzme realan broj pacijenata. Tako će morati jednog dana. Vas kao korisnika usluge mora da prati novac. Dakle, ako dođete kod mene, vama se skida novac s računa. Sada se to ugovara. Na početku godine se ugovori, DZ Stari grad dobija toliko i toliko para da zbrine toliko i toliko pacijenata. Da li će biti više ili manje, ne može ništa tu da se kombinuje. Ovako bi bilo realno. Koliko puta ste došli, toliko puta je novac skinut s vašeg računa osiguranja. Da uslugu prati novac.
A sadašnje ministarstvo?
Ne znam, imam utisak da i sadašnje i prethodno i ono prethodno, koliko ja to pratim, oni vas jednostavno ignorišu. Ne očekujem ja da ministar čita moje dopise, ali ima valjda tamo ljudi zaduženih za različite oblasti zdravstva? Oni vas jednostavno ignorišu. Uopšte vam ne odgovaraju. Primetili smo da će biti problema još pre tri godine. Pa smo slali dopise, molbe da se vidimo, da se sastanemo da probamo da uradimo nešto. Oni nas ignorišu. Niti nas pozovu, niti kažu da taj naš predlog ne dolazi u obzir, da je glupost. Ništa. Jednostavno nema odgovora. A moglo je sve da se reši mnogo bolje. Dva i po miliona građana nema pravo na besplatnog zubara. Šta treba, svi da idu kod privatnika? Nekima je i ovde skupo, a i dalje je jeftinije nego kod privatnika. Primera radi, vađenje umnjaka kod nas je 5.250 dinara, kod privatnika je 100 do 150 evra.
Dobili ste dopis, 31.12.2015. vaš je poslednji radni dan u „Mažestiku“? Šta se dešava posle toga?
Tako je najavljeno. U ovoj zgradi će ostati tri noćne ekipe koje pokrivaju ceo Beograd, i šire, ostaće jedan doktor koji radi sa starijima od šezdeset pet godina, i to isključivo proteze, i ostaće četiri dečja stomatologa u DZ Stari grad u Siminoj, četiri stomatologa na 8.000 dece. Svi ostali će biti proglašeni za tehnološki višak. Pazite, dešava se da ima viškova, ali to su pojedinci. Dešava se da na jednoj klinici realno imate višak, dok drugde postoji manjak zaposlenih. Da se s ovim počelo 2012, tačno bi se utvrdilo po izveštajima koliko ko radi, negde bi bio višak, negde manjak, i to bi se sredilo. To je problem. Sada se tehnološkim viškom proglašava neko ko radi puno radno vreme s pacijentima, ko nema vremena da sedne. Ovde je kompletan sistem stomatološke zaštite, cela jedna društvena delatnost, proglašena za tehnološki višak. Po normativu, broju stanovnika opštine, mi imamo višak zaposlenih, a realno nam fali ljudi jer pacijenti dolaze sa svih strana. I to sam molio da uzmu u obzir, da uzmu u obzir tromesečni broj pacijenata, pa u odnosu na to da se ažurira gde ima višak, a gde manjak kadra, a ne prema broju stanovnika na opštini.
I šta su vam odgovorili?
Ništa! Uopšte nam ne odgovore!
Šta će se desiti s ovom lokacijom?
Ovo je atraktivna lokacija. Vlasnik je postojao pre rata. To je bio neki dr Šnur i njegova familija, oni su bili vlasnici ove zgrade. On je otišao u inostranstvo, njegove dve unuke su naslednice, ali odrekle su se nasledstva, ne žele da rade resitituciju. To je poslednja informacija koju smo dobili. Pretpostavljam da je ovo pripalo Gradu Beogradu. Zgrada ima pet spratova, nama ne pripada samo treći sprat. Na nas se vodi šesto kvadrata na najatraktivnijoj lokaciji. Nama je Grad dao ovu ustanovu na korišćenje. Ovo je nekada bio Gradski zavod, koji je zbog promene zakona pripojen DZ Stari grad. Naš matični dom zdravlja pokušava da utvrdi preko katastra da li je uknjiženo na Grad Beograd, da bi se eventualno nama ustupila zgrada u zakup.
I na kraju ko će imati najveću štetu?
Pa pacijenti… Uvek je tako kada se prelama preko kolena umesto da se rešava na vreme. Ljudi se vezuju za doktore, za ustanovu. Jedan pacijent je imao problem sa svojom protezom. Nismo mogli da mu pomognemo u tom momentu, a on nije hteo da ide na drugu kliniku, dolazi kod nas već trideset tri godine. Čovek misli da mi nećemo da radimo, a mi zapravo nemamo materijala da izvršimo neophodnu popravku.

Ovo je atraktivna lokacija. Vlasnik je postojao pre rata. To je bio neki dr Šnur i njegova familija, oni su bili vlasnici ove zgrade. On je otišao u inostranstvo, njegove dve unuke su naslednice, ali odrekle su se nasledstva, ne žele da rade resitituciju. To je poslednja informacija koju smo dobili. Pretpostavljam da je ovo pripalo Gradu Beogradu. Zgrada ima pet spratova,

E ovo je sva poenta.

Naime, unuke su se odrekle ali avaj...
u medjuvremenu došlo nešto iz svog geografskog kraja pa malo ševeljalo po Beogradu i gledalo iskosa sa zadnjim mislima u glavu
Završilo fakultet, imalo vezu, upalo u opštinu Stari Grad i sad svrbi Mažestik
A inače su odlični stomatolozi a i brat bratu mnogo znači kad u pola noći odeš da izvadiš zub ili plombiraš ili da ti urade krunicu u roku od 24h
To ne nudi čak ni privatnik
Ali eto došlo ovo iz geografskih krajeva.... pet spratova za džabe u centru grada pa ti vidi... nebitno dal geografska štetočina iz DS-a, SNS-a ili LDP i SPS-a
Recimo lokacija na kraju Kneza zadaje ogromne pravne probleme geografskim predatorima Beograda jer naslednici poznaju zakon koji smeta geografskom predatoru
Znate ono kod gradske biblioteke?

- - - - - - - - - -

nisu ovo ni komunjare ni četnici jednostavno - to smo mi, to e moj narod to je ta otimačka tradicija
a narod bez tradicije je ništa
udri Milisave - privatizuj

Poslednja izmena:
Jesam li ja dobro razumeo....?

Drzava mora da im plati za sve radove na trudnicama i socijalno ugrozenim i nezaposlenim pacijentima...
Pa onda je pomoc ako im dovedem 20 nezaposlenih da rade zube na klinici....em odlicna klinika em oni dobiju parice za odradjeno..

- - - - - - - - - -

A ako je do geografije, onda ih preseliti u DZ Kaludjericu, tamo je broj bezubih najveci, a i socijalna karta najgora...
Tek otvoren DZ. mada je mazestik duplo veci od DZ...

Ovoj državi smetaju upravo kvalitetni , stručni i jeftini.Kada njih zamene nekvalitetni, nestručni i skupi, a takva je već većina, nećemo imati mogućnost izbora.U ovom slučaju ostaćemo bez zuba i noću ćemo trpeti bolove.A na mestu klinike već se ušunjao hostel nekog sandžaklije turbaša, koji će prvo preuzeti ceu zgradu, a onda će je ustupiti nekom zemi za kockarnicu ili javnu kuću, jer devojke sačekuše sa Obilića zimi nemaju gde da rade.

Ovoj državi smetaju upravo kvalitetni , stručni i jeftini.Kada njih zamene nekvalitetni, nestručni i skupi, a takva je već većina, nećemo imati mogućnost izbora.U ovom slučaju ostaćemo bez zuba i noću ćemo trpeti bolove.A na mestu klinike već se ušunjao hostel nekog sandžaklije turbaša, koji će prvo preuzeti ceu zgradu, a onda će je ustupiti nekom zemi za kockarnicu ili javnu kuću, jer devojke sačekuše sa Obilića zimi nemaju gde da rade.

Трагичноооооо........ трагичнооооооо.......... трагично....... па јбт ТА ЗУБНА КЛИНИКА ЈЕ ДЕЦЕНИЈАМА НАЈПОЗНАТИЈА И НАЈОДГОВОРНИЈА И НАЈУСПЕШНИЈА У БЕОГРАДУ - И СТОКА ВЕЛЕИЗДАЈНИЧКА, НАРАВНО, ХОЋЕ ДА ЈЕ ЗАТВОРИ....... немам речи........ немам речи........само псовке и то оне кочијашке.......

Primera radi, vađenje umnjaka kod nas je 5.250 dinara, kod privatnika je 100 do 150 evra.
mnogo je brate jeftino ovo vađenje umnjaka more šicccc , ja sam zato da se ni dinar više ne odvaja za zdravstvo i da se sve privatizuje do kraja pa neka onda po domovima zdravlja se preseravaju sa zakazivanjima svega i svačega jer dok stignete na red prirodno ili se izlečite ili umrete dotle.

• Podržavam
Reactions: 27E
До канализације још нисмо стигли. Али, кад и то укинемо биће добро зезање: улицама градова тећи ће реке гована, деца ће у школу са шлауфовима, а одрасли на посао са лептирићима.

- - - - - - - - - -

mnogo je brate jeftino ovo vađenje umnjaka more šicccc , ja sam zato da se ni dinar više ne odvaja za zdravstvo i da se sve privatizuje do kraja pa neka onda po domovima zdravlja se preseravaju sa zakazivanjima svega i svačega jer dok stignete na red prirodno ili se izlečite ili umrete dotle.

Ти ћеш да рониш, дуго већ тренираш у септичкој јами.

Алоооооооо...... ------ схватите ЗУБНА КЛИНИКА "МАЖЕСТИК" НЕ СМЕ БИТИ ЗАТВОРЕНА........ схватите то док још имате времена.....

Poslednja izmena od moderatora:
"Межестик" је једино место у двомилионском граду где човек може да се обрати 24 сата у току
дана у случају зубобоље и да одмах буде стручно саниран........ како их само није срамота.......

До канализације још нисмо стигли. Али, кад и то укинемо биће добро зезање: улицама градова тећи ће реке гована, деца ће у школу са шлауфовима, а одрасли на посао са лептирићима.

- - - - - - - - - -

Ти ћеш да рониш, дуго већ тренираш у септичкој јами.
ronimo mi svi brate još od vremena miloševića pa do danas samo vi očigledno još niste to primetili

- - - - - - - - - -

"Межестик" је једино место у двомилионском граду где човек може да се обрати 24 сата у току
дана у случају зубобоље и да одмах буде стручно саниран........ како их само није срамота.......
nekada su sve mesne zajednice imale svoje ambulante i u njima zubnu ambulantu kao i u hitnoj službi zubara -danas svega toga nema i zato me zabole za Mažestik

Mogao bi odgovorni iz majestika da ode kod unuka i da zamoli da podnesu zahtev za restituciju i odmah bi pritisak bio manji....

- - - - - - - - - -

u mirijevu ima zubar kome se moze doci kad god treba, u bilo koje doba dana i noci

Ima zubara koji znaju ali ih ponekad mrzi da odrade sve pod konac nego smuljaju , i vecina je takva i kad znaju , a ima i mnogih da ne znaju..

- - - - - - - - - -

Nek majestik postane akcionarsko drustvo, podeli akcije zaposlenima i onda ce igra preci na nepokretnu imovinu, pa ce grad biti direktno prozvan za gusenje, a ovako se grad pravi lud, zdravstvo ludo , dz lud i svi mogu da kazu nije do njih...
Zato se rasclani sve i onda postane jasno ko gura i ko gushi....

Mogao bi odgovorni iz majestika da ode kod unuka i da zamoli da podnesu zahtev za restituciju i odmah bi pritisak bio manji....

- - - - - - - - - -

Ima zubara koji znaju ali ih ponekad mrzi da odrade sve pod konac nego smuljaju , i vecina je takva i kad znaju , a ima i mnogih da ne znaju..

- - - - - - - - - -

Nek majestik postane akcionarsko drustvo, podeli akcije zaposlenima i onda ce igra preci na nepokretnu imovinu, pa ce grad biti direktno prozvan za gusenje, a ovako se grad pravi lud, zdravstvo ludo , dz lud i svi mogu da kazu nije do njih...
Zato se rasclani sve i onda postane jasno ko gura i ko gushi....

podela zaposlenima vlasnistva nad opremom i poslovnim prostorom je bilo resenje koje je slobodan primenjivao. i to je prvo sto je ds ponistio i unistio

u mirijevu ima zubar kome se moze doci kad god treba, u bilo koje doba dana i noci

proverio - od 07 - 24h

jel može u pola tri ujutro?
koliko gradskih linija ide do njega?
koliko je prohodno Mirijevo kad padne sneg?
Recimo zaboli zub na Petlovom Brdu....

- - - - - - - - - -

podela zaposlenima vlasnistva nad opremom i poslovnim prostorom je bilo resenje koje je slobodan primenjivao. i to je prvo sto je ds ponistio i unistio

restitucija pa da se vrne prvim vlasnicima?
onda SNS ispuši ko Vučić...

- - - - - - - - - -

.

znači opet će Vučić da ******

- - - - - - - - - -

Vid'te ovako...
Amerika, Nemačka i Engleska su u startu kapitalističke države nisu se ebavale sa Dražom, Karadjordjevićima i Titom
pa opet i kod njih ima državne kompanije nikako privatne

- - - - - - - - - -

Ovaj Mirijevac ko da je iz Bosne tokom Drugog svetskog rata - ko pogine skidaš mu čizme, kaput, ranac sa hranom iz onog sela...

- - - - - - - - - -

LIČNU KARTU PREDLAGAČA oko Majestica
da se smejemo iz koju opštinu doševeljalo...
i to vozom jer jeftinije, trećom klasom jer još jeftinije...

ne mogu, necu i ne zelim, se takmiciti u budalastinama, i ne zelim da ih tretiram kao normalne sugradjane

priznajem pobedio je na forumu, sve je njegovo, stvarnost nam je usrana, jer se za ovo ursrani potok borio. bolje nece biti sve dok takvi smeju da zahebavu nas normalne, znaci nikad

ko ne veruje neka pogleda zadnjih 50 postova usranog, nigde stava, nigde jasne politicke opredeljenosti za odredjenu stranku, nigde suvislog i jasnog posta o nekom politickom pitanju. samo problemi i dileme. ha, ha, ha

Poslednja izmena od moderatora:

Back