Матријархат

Poruka
7.101
Јел би неко од вас жена пристао на матријархат - дакле стање супротно патријархату, нешто као паралелни универзум?

Од мушкараца бил неко присто?

Како вам се ђа ова идеја? Њесра, нако, месијанска? Жене владају, газде, бизнисвумени, а мушкарци пеглају, перу, кувају, обављају послове по кући, чувају децу и слично.

Кажу неки да је тамо у праисторију у каменом добу постојао период матријархата, у доба када се открила пољопривреда. Пре тога је мушкадија гологузо и босоного трчала за мамутима, док је жена радила нешто око тога. Онда жена која се увек баваила тим биљкама, ко данас што се баве цвећем, открила како кад крнеш зрно пшенице у земљу из њега никне нова пшеница. Јест да је сад дебилно то не знати, али верујте, у оно време то је значило ко откриће електричне енергије. Значи жене би дошле као Тесла. И онда жене тако са тим биљкама нахранише породицу и завладаше. Мушкарци више нису морали да трче гологузи за мамутима, није се морало селити, него се људи окупише у села и примитивне градове. Прве посуде су кажу биле направљане по узору на сисе, полулопте, разумете. Е у то доба кажу док су владале жене, мушкадија кад се женила ишла је код младе у кућу и ту живела, данас је контра и данас би за таквог мушкарца рекли да је папучар.

Међутим, прича се да је то доба јако сурово. Први закони и правила, све оштро, не смеш да пррднеш, зна се како је кад жена влада у кући, чим прднеш летиш напоље. Остаци тога се виде о богињама са намрштеним лицима које бацају муње и громове на зле и шаљу их у још пакленији пакао.

На срећу, мушкадија пронашла плуг и почело се орати. Како нежна жена није могла држати плуг за воловима, тако мушкарац поста доминантан и настаде патријархат. Богови посташе нежнији, иако за данашњу културу изгледају и даље сурово и наста стање мира и раја. И свеопштег клања.

Е тако то било некад, ако је било, можда серуу, али замислите да данас влада жена. Да мушкадија иде у кућу младе и нико га не прозива папучом, а ако жена оде код мушкарца да је прозову кууравом, пробисветом, нечистом, вештицом или како би је већ прозвали.

Јел би неко од вас жена пристао на матријархат - дакле стање супротно патријархату, нешто као паралелни универзум?

Како вам се ђа ова идеја? Њесра, нако, месијанска? Жене владају, газде, бизнисвумени, а мушкарци пеглају, перу, кувају, обављају послове по кући, чувају децу и слично.

Matrijarhat je bio zastupljen u praistoriji, čak do Starog veka. Sva društva koja su imala matrijahalno uređenje su propala.

Tema@ samo sam došla da se upišem i saopštim auditorijumu da matrijarhat nije ,,sila Boga ne moli" makljaže i ostale gluposti, tada bi bio patrijarhat, da se razumemo :)
Moje selo Čerapundži (blizu Šilonga) je na zavidnom nivou uređenja, a ovde sam samo u misiji da i vas prosvelim :lol:
Inače, čak ni ono neko Mosuo pleme nije imuno na trend patrijarhata, teško odoleva iskušenjima ovog doba, nekako opstaju, koliko sam čitala...
.......
Ne msm da je patrijarhat loše uređenje, može se funkcionisati, ali msm da su kvazi muškarci uprljali tu vrstu uređenja :p
Matrijarhat nije opstao jer žene nisu zagovarale neku veliku teoriju nasilja :)

Tema@ samo sam došla da se upišem i saopštim auditorijumu da matrijarhat nije ,,sila Boga ne moli" makljaže i ostale gluposti, tada bi bio patrijarhat, da se razumemo :)
Moje selo Čerapundži (blizu Šilonga) je na zavidnom nivou uređenja, a ovde sam samo u misiji da i vas prosvelim :lol:
Inače, čak ni ono neko Mosuo pleme nije imuno na trend patrijarhata, teško odoleva iskušenjima ovog doba, nekako opstaju, koliko sam čitala...
.......
Ne msm da je patrijarhat loše uređenje, može se funkcionisati, ali msm da su kvazi muškarci uprljali tu vrstu uređenja :p
Matrijarhat nije opstao jer žene nisu zagovarale neku veliku teoriju nasilja :)

Да, али објашњење за ту суровост матријархата која се описује је ризик од пропасти у то доба.Тад си могао да изгубиш главу очас посла, док се касније друштво тако развило да је човек могао да ужива. Тако неки описују мушка божанства као доносиоце мира и љубави, проповеда се човекољубље и слично. Супротно њима женска божанства као хиндуистчка богиња смрти Кали су често окрутна. Мада касније богиње се приказују као лепотице, нежна бића. Суровост претходних богиња је приказана као суровост мајке која штити своју децу о та доба опасности.

Матријархат није опстао због наведене појаве плуга и послова који захтевају мушкарца. Насиља је било и у једном и у другом.
Али није тема о томе и то није толико битно :lol: Ја нисам ни за једно ни за друго.

To, kako se veruje, da žene vladaju u matrijarhatu, zapravo i nije istina.
U matrijarhatu ne vladaju žene, nego ženski principi. A ti ženski principi se zasnivaju na davanju.
U antičkom Egiptu je na takav način vladao Akhenaton, a učenje Isusa koje se baziralo na ljubavi (a ljubav je davanje) ima sve odlike matrijarhata.

Mislim da bi ova tema više pasala na filozofiji, nego na LJiS-u.

To, kako se veruje, da žene vladaju u matrijarhatu, zapravo i nije istina.
U matrijarhatu ne vladaju žene, nego ženski principi. A ti ženski principi se zasnivaju na davanju.
U antičkom Egiptu je na takav način vladao Akhenaton, a učenje Isusa koje se baziralo na ljubavi (a ljubav je davanje) ima sve odlike matrijarhata.

Mislim da bi ova tema više pasala na filozofiji, nego na LJiS-u.

Odakle ti to? U predhodnom postu sam spomenu neke ruralne delove Kine gde je jos uvek matrijrahat. Sa 14 godina devojka dobija svoju sobu, stice pravo da izabere muskarca i dovede ga u kucu. Zene mogu da promene koliko god zele partnera. Deca odrastaju sa majkom. Muskarci nemaju pravo nasledstva...

@Tema

Mislim da imas pogesnu predstavu sta je matrijarhat. Matrijarhat uopste ne mor ada znaci da bi muskarci morali da kuvaju, peglaju... Prosto bila bi drugacija raspodela moci.

Ja bih inicirao oružane sukobe.

U svetu kada se zvecka oružjem na sve strane živeti u zemlji u kojoj bastion čuvaju žene bi bilo pogubno. Ima jedna zemlja, oko 2 miliona stanovnika, njima je matrijarhat, muškarci su kod kuće, ne školuju se, one su u policiji, svemu, planirao sam da odem jednom tamo čisto da napravim sra*e... Valjaju se po blatu jadnici a puške im drže žene...

Zadnjih decenija kao i sada, vladaju žene, apsolutno!
I to nemože da se nazove matrijarhatom, ustvari nemože se nikako nazvati. Ne postoji još izmišljen termin za svo nevaljalstvo koje žene čine... z:mrgreen:

A što je biser, nama muškarcima leže nevaljice...z:mrgreen:

Poslednja izmena:

***** kuću u kojoj muškarac vodi glavnu reč, to mora pući

najviše, ali najviše na šta mogu da pristanem je podela obaveza, s tim što neke stvari ne želim da radim
a što ne želim - ne znam...verovatno posledica vaspitanja

Кажу неки да је тамо у праисторију у каменом добу постојао период матријархата, у доба када се открила пољопривреда. Пре тога је мушкадија гологузо и босоного трчала за мамутима, док је жена радила нешто око тога. Онда жена која се увек баваила тим биљкама, ко данас што се баве цвећем, открила како кад крнеш зрно пшенице у земљу из њега никне нова пшеница. Јест да је сад дебилно то не знати, али верујте, у оно време то је значило ко откриће електричне енергије. Значи жене би дошле као Тесла. И онда жене тако са тим биљкама нахранише породицу и завладаше. Мушкарци више нису морали да трче гологузи за мамутима, није се морало селити, него се људи окупише у села и примитивне градове. Прве посуде су кажу биле направљане по узору на сисе, полулопте, разумете. Е у то доба кажу док су владале жене, мушкадија кад се женила ишла је код младе у кућу и ту живела, данас је контра и данас би за таквог мушкарца рекли да је папучар.

Међутим, прича се да је то доба јако сурово. Први закони и правила, све оштро, не смеш да пррднеш, зна се како је кад жена влада у кући, чим прднеш летиш напоље. Остаци тога се виде о богињама са намрштеним лицима које бацају муње и громове на зле и шаљу их у још пакленији пакао.

На срећу, мушкадија пронашла плуг и почело се орати. Како нежна жена није могла држати плуг за воловима, тако мушкарац поста доминантан и настаде патријархат. Богови посташе нежнији, иако за данашњу културу изгледају и даље сурово и наста стање мира и раја. И свеопштег клања.

Е тако то било некад, ако је било, можда серуу, али замислите да данас влада жена. Да мушкадија иде у кућу младе и нико га не прозива папучом, а ако жена оде код мушкарца да је прозову кууравом, пробисветом, нечистом, вештицом или како би је већ прозвали.
Odakle ti ove informacije? Sacica matrijarhalnih drustava koja danas postoje i koja nisu menjala svoje obicaje hiljadama godina su koliko znam sva egalitarijanska, izuzetno nenasilna, opustena, vesela i promiskuitetna. Ovo je inace slucaj i kod nekih primata koji imaju matrijarhalnu drustvenu organizaciju prirodno - Bonobo majmuni, ili su je prihvatili igrom slucaja (jedan copor babuna u Keniji kod kojih je 80-ih godina incident sa zatrovanim mesom zbrisao 50% muske populacije ukljucujuci sve alfa muzjake, i koji su nakon toga postali, a i dan danas su, najneagresivniji copor babuna u celoj Africi). Najvece socijalne stigme koje postoje u takvim drustvima su stavljene upravo na tracarenje i guranje nosa u tudje seksualne zivote. Muskarce prozivaju "papucama" jedino u slucaju da nijsu voljni da odgovore pozitivno na seksualne nasrtaje zena.
Takodje, koliko znam brak je iskljucivo patrijarhalna tvorevina. Nisam cuo ni za jedno matrijarhalno drustvo koje ga danas praktikuje niti da su ga praktikovala u proslosti.

Poslednja izmena:

Back