Novosti online
24. 02. 2021. u 10:12
BEĆKOVIĆ POZVAO SANU DA SE IZJASNI O KOSOVU: Srpska akademija nauka i umetnosti treba da saopšti svoj stav o najvažnijem pitanju Srbije | Novosti.RS
09. 03. 2021. u 22:00
MATIJA BEĆKOVIĆ ZA "NOVOSTI" O STANJU U SANU: "Teže Kostiću da povuče reč, nego da se povučemo s Kosova" | Novosti.RS
Најпре Бећковић тражи да се САНУ изјасни о Косову (КиМ-у ваљда) а када то Извршни одбор САНУ учини, Бећковић пита за стање у САНУ. И не само то већ упућује речи критике.
Бећковић је редовни члан САНУ од децембра 1983. Као дописни члана од 25.04.1991. као редовни члан. И требало би да зна какво је стање у његовој кући (САНУ) а не да јавно пита.
И уместо што поручује многима: ,,Ћераћемо се још'', њему пристаје порука.. ,,Нит' се тера, нит' се води''.
Видим да си једном форумашу који је питао који је став САНУ поводом Космета написао да отвори линкове и прочита. Ево ја сам отворио оба линка и прочитао, иако су ово вести са којима сам био упознат и поново нема става САНУ око Космета.
Ако ти ниси прочитао, ево ја ћу цитирати одговор Извршног одбора САНУ Матији Бећковићу из поменутог линка:
IZVRŠNI odbor Srpske akademije nauka i umetnosti podržao je u utorak predsednika akademije Vladimira Kostića, ocenio da je neprimereno izjašnjavanje o tome da li je Kosovo i Metohija deo Srbije i podržao pravo svakog člana da na važne teme iznosi lično mišljenje.:
Ако ниси схватио да ти преведем оно очигледно, САНУ није изашао са ставом већ је констатовао став председника САНУ да је непримерно изјашњавање да ли је Косово и Метохија део Србије...
У наставку контатује да је право сваког члана да износи сопствено мишљење. Дакле на твоје питање шта жели Бећковић, он јасно жели да се САНУ изјасни о овој ствари, а право питање би требало да гласи шта ради САНУ, пошто одговарају стандардном високомислећом поруком да свако има право на своје мишљење.
Иначе ја немам никакав проблем што је Костић изашао са сопственим ставом. Често су медији ти који непрецизно нешто пренесу, а ако се не варам, Костић је рекао да је то његов лични став а не став читаве САНУ. Оно што је мени онако симптоматично, Костић, чија реч има већу тежину због позиције на којој се налази, већ неко време излази са овим ставом. Ништа то не би било чуднод а човек није доктор медицине, мислим да је чак и професор на Медицинском факултету (нисам проверио). Његова веза са Косовом јесте та да је он доле за време рата био у тој медицинској служби која је збрињавала рањене, али свакако није био једини медицински радник.
Чудно ми је што са позиције председника САНУ он говори о Космету, а не осећа се позваним да коментарише нешто из медицинске струке. Можда му је промакло да је тренутно пандемија корона вируса и масовна вакцинација о којој грађани имају тако супротне ставове од тих да је све ово измишљено до тога да је почетак апокалипсе, од тога да су вакцине отров до тога да оне враћају мртве у живот. Овако као лаику некако ми се чинило да човек са таквом богатом каријером у здравству и са таквим ауторитетом, има шта да каже на то питање. Можда због великог посла није приметио овај хаос око короне, могуће да му је величанствено решење "треба да напустимо Космет" одузело сво време овог света да се јави око нечега што му је струка. Али добро, ко смо ми да испитујемо такве ауторитете.
О Космету не нађу за сходно да се јаве историчари, уметници, антрополози, социолози и слични које САНУ окупља, па се онда јављају доктори, инжењери итд...