Matematički fakultet u Beogradu i posao

HipikMislilac

Početnik
Poruka
22
Pozdrav svima, malopre sam napravio nalog 😃 Vidim, lepo diskutujete o fakultetima ovde. Pošto shvatam koliko je bitno odabrati put sebi za budućnost, dosta sam razmišljao o izboru fakulteta, ali moram odmah napomenuti da mi je prioritet mnogo više da nađem posao, nego što je da proširujem znanje i intelekt kroz fakultet. Nažalost, loše sam prosao u srednjoj tako da ne mogu mnogo da očekujem što se tiče bodova. Kada se saberu afiniteti, interesi i praktičnost/perspektivnost liči mi da je najbolja opcija matematički fakultet-informatika jer moze da se upise, ne deluje ko potpuno mučenje s obzirom da zanima vise od 99 posto ostalih fakulteta (osim psihologije koju ne mogu da upišem), pa stoga možemo da pređemo na pitanje i da ne dužimo:
Da li neko zna o matematičkom ili je student tamo? Manje više ciljam isključivo informatiku(I smer). Kakvi su izgledi za posao? Vidim da mnogi ciljaju programiranje, ali ako se, hipotetički, ne pronađem u tome da li fakultet otvara i druga vrata? Koje poslove mogu da očekujem? Da li može da se pali u inostranstvo?
Hvala i pozdrav ljudi 😛

Pozdrav svima, malopre sam napravio nalog 😃 Vidim, lepo diskutujete o fakultetima ovde. Pošto shvatam koliko je bitno odabrati put sebi za budućnost, dosta sam razmišljao o izboru fakulteta, ali moram odmah napomenuti da mi je prioritet mnogo više da nađem posao, nego što je da proširujem znanje i intelekt kroz fakultet. Nažalost, loše sam prosao u srednjoj tako da ne mogu mnogo da očekujem što se tiče bodova. Kada se saberu afiniteti, interesi i praktičnost/perspektivnost liči mi da je najbolja opcija matematički fakultet-informatika jer moze da se upise, ne deluje ko potpuno mučenje s obzirom da zanima vise od 99 posto ostalih fakulteta (osim psihologije koju ne mogu da upišem), pa stoga možemo da pređemo na pitanje i da ne dužimo:
Da li neko zna o matematičkom ili je student tamo? Manje više ciljam isključivo informatiku(I smer). Kakvi su izgledi za posao? Vidim da mnogi ciljaju programiranje, ali ako se, hipotetički, ne pronađem u tome da li fakultet otvara i druga vrata? Koje poslove mogu da očekujem? Da li može da se pali u inostranstvo?
Hvala i pozdrav ljudi 😛
Pa, ako si loše prošao u srednjoj sa bodovima kako misliš da upiše smer informatika? Koliko znam, upisuju se samo sa maks brojem poena. Proveri to. Drugi smerovi iako se ne zovu informatički, takođe sadrže donekle i nju. Poznajem dosta nesvršenih studenata matematike koji se bave programiranjem)), počnu da rade i onda dobro zarađuju pa ih mrzi da diplomiraju. Mislim da prvo treba da voliš matiš da bi to studirao, ima tu dosta teorije matematike a ne samo računa. A izgledi su ok. Svaki faks kad završiš stvar je do tebe kako se snađeš.

Pa, ako si loše prošao u srednjoj sa bodovima kako misliš da upiše smer informatika? Koliko znam, upisuju se samo sa maks brojem poena. Proveri to. Drugi smerovi iako se ne zovu informatički, takođe sadrže donekle i nju. Poznajem dosta nesvršenih studenata matematike koji se bave programiranjem)), počnu da rade i onda dobro zarađuju pa ih mrzi da diplomiraju. Mislim da prvo treba da voliš matiš da bi to studirao, ima tu dosta teorije matematike a ne samo računa. A izgledi su ok. Svaki faks kad završiš stvar je do tebe kako se snađeš.
Ne znam, koliko sam gledao dosta je spao kriterijum ali ako išta, mogu lagano upisati astroinformatiku i posle se prebaciti, mislim da treba svega oko 60 bodova...
Što se tiče matematike dosta ljudi govori da sam talentovan, neutralno mi je mišljenje ali je daleko bolja od mnogih oblasti, i ne deluje mi kao mučenje jer makar ima smisla.
Ali najpre mi je akcenat na praktičnosti tako da se to i najviše pitam, da li je bolji u poređenju sa drugim fakultetima tj cenjeniji.
Pretpostavljam da moze da se radi u bankama, ili bilo kojem preduzeu gde je potrebno dosta zajebavanja sa podacima, organizacija, interpretiranje i prikazivanje podataka, znaci statistika, pa onda programiranje i bilo šta drugo vezano za IT jel se ne lažem?

Ne znam, koliko sam gledao dosta je spao kriterijum ali ako išta, mogu lagano upisati astroinformatiku i posle se prebaciti, mislim da treba svega oko 60 bodova...
Što se tiče matematike dosta ljudi govori da sam talentovan, neutralno mi je mišljenje ali je daleko bolja od mnogih oblasti, i ne deluje mi kao mučenje jer makar ima smisla.
Ali najpre mi je akcenat na praktičnosti tako da se to i najviše pitam, da li je bolji u poređenju sa drugim fakultetima tj cenjeniji.
Pretpostavljam da moze da se radi u bankama, ili bilo kojem preduzeu gde je potrebno dosta zajebavanja sa podacima, organizacija, interpretiranje i prikazivanje podataka, znaci statistika, pa onda programiranje i bilo šta drugo vezano za IT jel se ne lažem?
Pa ja sam malo pristrasna, jer je to fakultet koji je u zgradi gde ja radim, poznajem kolege, znamd a su uvek puni na upisu, znam i da je to ozbiljan fakultet koliko god da su svima opali kriterijumi. E sada, da li znaš da se prebacivanjem sa smera na smer čak i unutar istog faksa prelazi se na samofinansiranje? Možda da pošalješ mejl upravi tog fakulteta, da ih pitaš da li se kod njih godinu dana posle opet može postati budžetski student, to je važna stvar.
Cenjen sigurno jeste, ETF i Matem se bore za najbolje studente, to je sigurno. Popularan nije kao FON jer je teži, ali ne mislim da se teže zaposliti.

Mmmm, astroinformatika je extra, imam knjigu radi se o veštačkoj inteligenciji za potrebe astrofizike i astrobiologije, meni je to super oblast. Skoro je bio i konkurs za projekte naše vlade u vezi sa veštačkom inteligencijom.

Toliko od mene, možda još neko nešto napiše.

Ne znam sta je to sa fascinacijom programiranja i zaradom? Programerski posao uopste nije lak, ni jednostavan, ni na kakvom akademskom nivou, mozda je relativno dobro placen (za nase pojmove), ali po mom licnom iskustvu nikad dovoljno za maltretiranje kroz koje se prolazi, to moras stvarno da volis da bi ga radio (mislim mozes i za pare da radis pa da ga mrzis i jos pola sveta oko sebe - nista neuobicajeno). Plus, vrlo je tesko odrzati se u tome tokom zivota. Pogotovo po svetu. Jeste da je sada mozda nedostatak tog profila, ali ja pamtim i vremena kad je taj isti profil bio i visak. Ne bi me uopste cudilo da se curak opet okrene naopako. Drugi aspekt svega toga je: znas li koliko IT inzenjera godisnje produkuje jedna Indija ili Kina? Mi smo svi zajedno jedan manji grad u Kini. Statisticki ispadne kao lutrija (da ne pominjem ekonomske faktore tipa za koje pare ce neki Indijac ili Kinez da radi i da li si ti tu neka konkurencija?)

Ako je motivacija samo zarada (a ne i neka ljubav ili strast za necim) onda ima mnogo boljih mesta i linija koje donose mnogo vece pare od para koje se dobijaju programiranjem.

Ako hoces bas da se bavis ICTom pregledaj plate po IT profilima (gde god hoces od istoka do zapada), pa odluci kako da se akademski pripremis. Na fakultetu ces nauciti samo onoliko, a trebace ti barem 5 puta vise raznih drugih znanja, vestina i iskustava sa kojim ce da se susretnes na nekom realnom poslu, osim ako naravno nemas nekog ko ce da te ubaci u drzavni aparat koji ce da se bavi problemima AI :) Kako to kod nas ide, kako kapiram, za tu potonju aktivnost mozes i da kupis papir...,, ostatak ce ionako da pokrije talenat (nadam se).

Poslednja izmena:
Ako sa 19 godina ne znas da progamiras i jedini cilj ti je kes nemoj ni da pocinjes. evo recimo ja sam pokusao da naucim programiranje zbog love ali ne ide. Plus posao programera je tezak, moras da mislis svo vreme.

Ako je lova jedini motiv onda batali to, a imas 19 godina da te zanima naucio bi nesto do sada.

Prijemni ispit tek prvi ispit, a da do diplome ima jos bar 40 ispita (recimo na ETF-u je to 45 ispita za racunarski smer) tako da ako si bio los ucenik u srednjoj skoli koje su kod nas "sprdnja" kada je rec o dobijanju visoke ocene ne znam kako ces se snaci na PMF-u koji je susta suprotnost od toga i gde se i za 6-cu treba ozbiljno zagrejati stolica.

Sto se IT-a tice tu je jako mnogo oblasti i nisu sve podjednako teske za savladati, a postoji i mnogo firmi i ne razvijaju sve firme jednako kompleksna resenja tako da se i tezina posla razlikuje prema tome. Spektar se krece od copy-paste koda pa do ozbiljnog razvoja. Isto je i sa platama u Srbiji kada je rec o IT sektoru jer se one krecu bukvalno od 300 - 10 000 evra i preko, a zavisi da li si u "beloj" ili "sivoj" zoni i jos od mnogih drugih faktora.

Prijemni ispit tek prvi ispit, a da do diplome ima jos bar 40 ispita (recimo na ETF-u je to 45 ispita za racunarski smer) tako da ako si bio los ucenik u srednjoj skoli koje su kod nas "sprdnja" kada je rec o dobijanju visoke ocene ne znam kako ces se snaci na PMF-u koji je susta suprotnost od toga i gde se i za 6-cu treba ozbiljno zagrejati stolica.

Sto se IT-a tice tu je jako mnogo oblasti i nisu sve podjednako teske za savladati, a postoji i mnogo firmi i ne razvijaju sve firme jednako kompleksna resenja tako da se i tezina posla razlikuje prema tome. Spektar se krece od copy-paste koda pa do ozbiljnog razvoja. Isto je i sa platama u Srbiji kada je rec o IT sektoru jer se one krecu bukvalno od 300 - 10 000 evra i preko, a zavisi da li si u "beloj" ili "sivoj" zoni i jos od mnogih drugih faktora.
Jao nemoj mi to molim te, srednja škola i fakultet su dva sveta pod jedan, pod dva čovek se menja kroz vreme (logično), pod tri jedno je kad ti apsolutno ni malo ne ide jedna oblast pa nisi spreman da se potrudiš, a drugo kada nešto pod jedan donosi mnogo rezultata a pod dva može biti relativno zanimljivo, pod četiri, srednja škola je svakako svima period 'sprdanja' osim 1. ljudima koji grade bodove 2. ljudima koji imaju takav profil ličnosti da vole da uče-perfekcionisti su...

A pod šest ne kapiram taj nadmen i elitist stav nerd-ova koji upisuju teške fakultete da bi pokazivali svima svoje moždane mišiće i tvrde da su sve ove 'propalice' sa lošim ocenama ispod njih

Ako sa 19 godina ne znas da progamiras i jedini cilj ti je kes nemoj ni da pocinjes. evo recimo ja sam pokusao da naucim programiranje zbog love ali ne ide. Plus posao programera je tezak, moras da mislis svo vreme.

Ako je lova jedini motiv onda batali to, a imas 19 godina da te zanima naucio bi nesto do sada.
O čemu pričate vi ljudi, ko se još sa 19 godina bavi programiranjem ili bilo kakvim ozbiljnim poslovima, osim možda nekih ekstremista koji nemaju život van toga. 19 godina, to je još dete...

A pod šest ne kapiram taj nadmen i elitist stav nerd-ova koji upisuju teške fakultete da bi pokazivali svima svoje moždane mišiće i tvrde da su sve ove 'propalice' sa lošim ocenama ispod njih

Dobio si najiskreniji savet koji mozes da dobijes, u srednjoj skoli gde se petice dobijaju za "mrvicu" rada tebe je to mrzelo i bilo ti je tesko, a mislis da su na fakultetu svi ispiti zanimljivi i usko vezani za ono sto tebe zanima? Zivis onda u velikim zabludama jer ih je tek mozda trecina ili manje vezana za ono sto ce ti trebati u zivotu, a pogadjas sve moras da ih polozis i potrebno je za svaki dobro zagrejati stolicu. Tako da umesto prazne filozofije bolje sedi i sam sebi iskreno ali bas iskreno odgovori jesi li spreman da se promenis da pocnes ozbiljno da grejes stolicu ili ne. I ne studije ne zavrsavaju obavezno pametni nego vredni, odnos je bukvalno 5% inteligencija i 95% rad.

Dobio si najiskreniji savet koji mozes da dobijes, u srednjoj skoli gde se petice dobijaju za "mrvicu" rada tebe je to mrzelo i bilo ti je tesko, a mislis da su na fakultetu svi ispiti zanimljivi i usko vezani za ono sto tebe zanima? Zivis onda u velikim zabludama jer ih je tek mozda trecina ili manje vezana za ono sto ce ti trebati u zivotu, a pogadjas sve moras da ih polozis i potrebno je za svaki dobro zagrejati stolicu. Tako da umesto prazne filozofije bolje sedi i sam sebi iskreno ali bas iskreno odgovori jesi li spreman da se promenis da pocnes ozbiljno da grejes stolicu ili ne. I ne studije ne zavrsavaju obavezno pametni nego vredni, odnos je bukvalno 5% inteligencija i 95% rad.
Pa cenim iskrenost, ali ovo tvoje nije iskrenost nego nema smisla to što govoriš, ne razumem odakle pretpostavka da ljudi ne mogu jednostavno da promene način ophođenja sa školom? To sto nisam učio u srednjoj ne implicira da necu uciti na fakultetu, spremam sa itekako da se potrudim za ono što je plodno i što meni daje osećaj znacenja a i znacenje, srednja škola je bila komplikovana priča i milion razlicitih faktora je bilo ukljuceno u moj 'neuspeh', ne razumem zasto nužno mora da se implicira da je do lenjosti????

Samo da napomenem da se ne svađam nego samo govorim o nesuglasicama izmedju nas. Uglavnom, ja cu kako god da okrenes upisati to, a tebi hvala na informacijama jer mi je trebalo malo otvoriti oči, ali mislim da nisi u pravu.

... Kada se saberu afiniteti, interesi i praktičnost/perspektivnost liči mi da je najbolja opcija matematički fakultet-informatika jer moze da se upise,...

Какав заеб ...

Тако сам ја уписао астрономију на ПМФ-у,
срећом будем паметан па побегнем брзо.

Ал се онда по други пут з.
па упишем филозофију !!!

Је бига, ја сам из оног времена "Слободне деце Самерхила"
родитељи пустили да ја сам одлучим о својој будућности !

Каква глупост !
Како ја могу а одлучујем о нечему што не знам ?!

Ти одлично размишљаш за почетак,
хоћеш што пре да дођеш до свог динара,
и цениш да је твој ниво високо образовање.

Ок, али ти рече да ниси баш блистао у средњој школи ?
Мислим да је твој ниво нека висока школа.

Видиш да свет има велике енергетске проблеме ?
Упиши енергетику на Високој школи за електротехнику и рачунарство !

Добићеш звање инжењера, релативно лако,
јер ценим да си интелигентан,
врло разложно и паметно причаш,
једино што немаш довољно података,
а родитељи те пустили, хмммм, мамицуим ....

Тако су и мене !

Какав заеб ...

Тако сам ја уписао астрономију на ПМФ-у,
срећом будем паметан па побегнем брзо.

Ал се онда по други пут з.
па упишем филозофију !!!

Је бига, ја сам из оног времена "Слободне деце Самерхила"
родитељи пустили да ја сам одлучим о својој будућности !

Каква глупост !
Како ја могу а одлучујем о нечему што не знам ?!

Ти одлично размишљаш за почетак,
хоћеш што пре да дођеш до свог динара,
и цениш да је твој ниво високо образовање.

Ок, али ти рече да ниси баш блистао у средњој школи ?
Мислим да је твој ниво нека висока школа.

Видиш да свет има велике енергетске проблеме ?
Упиши енергетику на Високој школи за електротехнику и рачунарство !

Добићеш звање инжењера, релативно лако,
јер ценим да си интелигентан,
врло разложно и паметно причаш,
једино што немаш довољно података,
а родитељи те пустили, хмммм, мамицуим ....

Тако су и мене !
E sine dobar ti je rezon, imas pravo za neke stavke koje si naveo.

Mada ta informatika smer na matematickom je zapravo korisna za razliku od drugih, al da je ZAJEBANO jeste, pogotovo za one koji nisu u fazonu da uce po ceo dan.

Al pazi, matematika i programiranje su meni do jaja, vec sam poceo u slobodno vreme da gledam to (a da nisam jos upisao fax)

Mislim, ***** matematicki, tezak je i ne najprakticniji. Lose sam se izrazio. Imacu malo bodova iz srednje pa zato mi se sužava izbor. Ocu da budem programer. Pogledao sam kako izgleda itprilike ta oblast, svidela mi se. Ja bih mnogo radije upisao laksi fax, al onda su opcije ili privatni ili etf ili fon ali ne bih upao tamo, a privatni me ne bi stegnuli dovoljno da stvarno uzmem da ucim i disciplinujem se plus ne znam odakle da izvucem pare (al necemo o finansijama molim vas)

To sto ti govoris je okej, ali energetika me ni malo ne zanima, ipak cenim da je ogroman pogon kad te nesto zanima da ces na kraju i da se iscimas za to. Mislim, upisao sam ekonomsku srednju sa slicnim mentalitetom, kao ono sto je dobra oblast i trazena. Al jedva sam je zavrsio, jednostavno me je mrzelo neviđeno.
Programiranje je perspektivna oblast ,mora dosta da se cimas al opet kad je nešto dobra oblast i leži ti onda nije problem barem meni, vec sam počeo da štrebam u slobodno vreme

Mislim ja razumem da je normalno da se ne očekuje od nekog ko nije blistao u srednjoj da nece blistati na faksu, to jest da ce jos slabiji biti na faxu al pazi:

Pod jedan ja sam zapoceo kao najbolji đak sve dok me nije obuzela letargičnost , medju ostalom sam imao neki pubertetski period gde sam i duvao i bio budala, al ovako generalno.

Treba da se gleda i koliko osoba cita i zanima se za nesto u slobodno vreme i van skole tj da li je štreberski tip nevezano samo za školu. Ja uvek imam neku oblast koja me mnogo zanima. Do sada je to bila psihologija (upisao bih to al nema mesta)

Tkd samo ocu reci da ja imam tu autisticnu osobinu da kad me nesto zanima po ceo dan razmisljam i vitam o tome. Ako to postane programiranje i matiš, a izgledi su da oce, onda cu moci da zavrsim fax

Сад ми је много јасније ко си и како размишљаш !

Велика је срећа да си завршио ту средњу економску,
па ћеш имати ослонац у животу,
кад год пропаднеш можеш да се запослиш као књиговођа негде.

Замисли да си завршио гимназију
то ти је исто као да немаш средњу школу ...

Mislim ja razumem da je normalno da se ne očekuje od nekog ko nije blistao u srednjoj da nece blistati na faksu, to jest da ce jos slabiji biti na faxu al pazi:

Pod jedan ja sam zapoceo kao najbolji đak sve dok me nije obuzela letargičnost , medju ostalom sam imao neki pubertetski period gde sam i duvao i bio budala, al ovako generalno.

Treba da se gleda i koliko osoba cita i zanima se za nesto u slobodno vreme i van skole tj da li je štreberski tip nevezano samo za školu. Ja uvek imam neku oblast koja me mnogo zanima. Do sada je to bila psihologija (upisao bih to al nema mesta)

Tkd samo ocu reci da ja imam tu autisticnu osobinu da kad me nesto zanima po ceo dan razmisljam i vitam o tome. Ako to postane programiranje i matiš, a izgledi su da oce, onda cu moci da zavrsim fax
Aha, ima tih primera, pa bi bilo lepo da si jedan od njih
Kod mene na faksu student sa prosekom 10.0 je u srednjoj u gimnaziji bio dobar... Ne kažem da je baš teško, ali to je ipak ogromna razlika. Tako da... zainati se i uči. Ako to baš želiš, pa videćeš već..

Сад ми је много јасније ко си и како размишљаш !

Велика је срећа да си завршио ту средњу економску,
па ћеш имати ослонац у животу,
кад год пропаднеш можеш да се запослиш као књиговођа негде.

Замисли да си завршио гимназију
то ти је исто као да немаш средњу школу ...
To ti kazem moja situacija je specificna, bio sam i mentalno bolestan to vreme kroz srednju, ali da ne otkrivam mnogo.

Mislim, nisam neka cvećka i pametnica, bilo bi glupo da se tako predstavljam. Iskreno, ne volim da učim (vecinu oblasti). Ali volim recimo da filozofiram, vodim debate, razmisljam i tako dalje. Letargično prihvatam nove informacije koje me u nekom periodu ne zanimaju. Ali kad me nesto zanima, zelim da skapiram kako tacno to funkcionise. Imam 'uzak'/'tunelski' fokus.

Matematika i programiranje se svode prvo na pamćenje i učenje (skapiras principe, pravila, a kod programiranja jezik i sintaxu i logiku) ali posle te faze memorizacije, ti imaš citav sistem sa kojim imas slobodu da radis dosta toga i pustis svoju kreativnost. Mislim da je to razlog zašto ljudi to vole. Zbog kreativnosti, medju ostalom i rešavanje problema i recimo poboljsavanje programa i pronalazenje gde je propust je neki vid kreativnosti. Kad tad mozes da u slobodno vreme pravis programe koji olaksavaju i tebi zivot. Mogucnosti su ogromne. Za razliku od nekih oblasti gde u sustini radis po nekoj proceduri ono sto i svi ostali u toj oblasti

Aha, ima tih primera, pa bi bilo lepo da si jedan od njih
Kod mene na faksu student sa prosekom 10.0 je u srednjoj u gimnaziji bio dobar... Ne kažem da je baš teško, ali to je ipak ogromna razlika. Tako da... zainati se i uči. Ako to baš želiš, pa videćeš već..
Pa da, sve zavisi od truda. Ja za sebe mislim da sam privilegovan sto mogu da upisem matf. Matf gledam kao zlatnu priliku za sebe. Kao da sam dobio priliku da se izvučem iz prašine u kojoj sam bio neko vreme.

Tako je, sve se svodi na to kolko ću da ucim. Ali eto, ponovo imam srece. U periodu fakulteta bisam primoran da mnogo toga drugog radim osim da se posvetim njemu. Tkd imam vremena

Back