match štap

Kad ce ova Bagrdanska? Necu obe da pecam, a ako mi se ne uklapa Bagrdanski kalendar, moracu onda na Celijski bunar da 'vatam bandare! Ajde vidi tamo da sva 3 kola budu do 11. maja, onda smo Joca, Laza i ja sigurni! 04.05 je zona, 18.05 idemo svi na moju svadbu, a 25.05. je regionalno prvenstvo.
A ta kotizacija u Krusevcu od 3000 je po coveku, ili za par?

Skrenuli ste malo sa teme,poceli ste da pisete o priboru za mec ribolov pa da kazem i ja nesto o onom sto trenutno koristim,o onom sto bih voleo da koristim...
Shimano Katana Match TE 420FA (fast action=brze akcije,radi vrsnom trecinom za one koji neznaju),uparen sa Shimano Sahara 3000HS GTE,dosad,za mene,odlican komplet za mec ribolov ako vam treba malo kraci stap zbog transporta (u pitanju je telematch) ali zbog toga sto je takav ima i malo redje vodjice (jer ih ima manje) nego isti trodelac pa hoce ponekad pri jakom vetru da upetlja strunu oko neke od vrsnih vodjica!
Nije predvidjeno za neki tezak ribolov jer je stap tb 20gr,i vrsne akcije,tako da ko zeli da peca iskljucivo sarana neka ipak zaobidje ovaj stap,mozda nije lose resenje isti model samo 4,5m koji je mozda i vece tezine bacanja,ali znam da je meksi stap B akcije koji bolje amortizuje nagle udare krupne ribe,onda ostaje samo problem prihvatanja ribe jer koliko vidim vecina ljudi ima neke meredovcice za hvatanje leptira,a treba vam neki sa bar 3m drskom za ovakav ribolov ovakvim stapom!
Drugi komplet je Triana Red Bul match,uparen sa Cormoran Cormaxx 3S,za krupniju ribu odlicno resenje jer ima 4.4m i tb 50gr,i recimo B akcije jer je savitljiviji od ovog prvog,ovako nesto je"must have"za vode na kojima se,na daljinama na kojima se peca mec stapom,lako navuce krupna riba,babuska,deverika,saran,amur... zasad ga nisam opterecivao ribom vecom od par kila (sarani divljaci uglavnom) ali verujem da bi izdrzao i vecu ribu,naravno uz pravilno podesen dril i odgovarajuci monofil.
E sad sto se tice prateceg pribora,najvise imam klasicnih Venturieri i Sensas veglera sa telom od 4+2gr do nekih 14+2gr sto je vec maksimum koji je meni zasad trebao,i imam pola tuceta insert ili lift veglera od 2gr,3gr i 4gr raznih proizvodjaca (imao sam i od 8gr ali je bio dug bar pola metra i nije bio bas praktican),za manja odstojanja i odredjene situacije kad je bolje koristiti lift nego klasican (recimo za deveriku,linjaka...)!
Struna mora biti iskljucivo kvalitetna a marka nije toliko bitna,nemojte ovde stedeti jer 2 ili 3 spulne kvalitetnog najlona ne kostaju puno,licno sam koristio Tuberttini sinking match strune u dimenzijama 0,14 zatim 0,15 i 0,16mm,onda Trabucco sinking match,a sad sam uzeo da probam i Awa-Shima Sinking pro 0.148mm jer je lepo ishvalise u broju 5 ili 6 Profishing casopisa pa rekoh da probam,imam i neki Shimanov 0,18mm za ekstremnije prilike ali taj je retko video vodu jer ne pecam na komercijalnim revirima,sve preko 0,18mm (match najloni se rade do negde 0,22-0,24mm) je po meni overkill,preterivanje osim ako ne pecate iskljucivo na saranskom ribnjaku!
Olova moraju takodje biti kvalitetna i meka,probao sam ih vise i recimo odlicna olova pravi domaci Streamer,njih sam dobio za neki tekst u RM-u i odlicno su mi se pokazala ali sam ih retko vidjao u slobodnoj prodaji,koristim i olova italijanskih proizvodjaca kao npr Tuberttini,ni Lineaefina olova nisu losa,itd... postoji veliki izbor kod nas!
A kad god mogu koristim i plastificirana olova ali samo krupnija od 0,15gr (sto za mec ribolov nije problem,sitnija se redje koriste) jer su ipak od plastificiranja malo otvrdnula,a oljustiti plastiku da bi postala savitljivija onda ponistava poentu koriscenja plastificiranih olova!
Sto se udica tice tu sam poprilicno vezan za jednu firmu,Drennan,najcesce koristim njihove udice Carbon Match,od velicine 16 pa do 22,probao sam i Carbon feeder i Carbon maggot i sve su dobre,za nase prilike doduse malo skuplje jer je nas narod navikao da pakovanje od 20-25 komada kosta do 100 dinara dok su ove oko 2 eura pakovanje od 10 komada ali vrede toliko,a za situacije kad mi treba veca udica nisam gadljiv ni na Owner udice,takodje su kvalitetnije i njih koristim sve do velicine 10,preko ne idem jer ne vidim potrebu!!
Toliko zasad,dodacu nesto ako sam zaboravio,samo kazite (oni koji ovo nisu znali naravno,ko zna ne mora da cita)!
P.S.Inace bih voleo da kao sledeci stap nabavim neki trodelac karakteristika otprilike negde izmedju ovog Catana i Red Bull,znaci idealno bi bilo 4.5m,tb oko 30gr,nekih 15-16 vodjica,recimo B akcije,neznam da li takva Catana zadovoljava sve ovo jer nisam siguran da je jaci od mog Catana telemeca,ali ako neko zna sigurno ili neko zna neki takav stap neka da preporuku,do 100 eura,a upario bih je sa recimo Browning masinicom Carboxy Ultra Speed 830M,ili recimo sa Shimano Exage zbog toga sto mi je"lepse"da masinica ima borbenu kocnicu ali ne znam kakav je Exage,negde sam citao da ima samo 2+1 lager,neznam koliko bi bio balansiran rad takve masinice,ili mozda da uzmem neku drugu slicnih karakteristika,sa zadnjom kocnicom,saveti su dobrodosli!?
Pozdrav 8)

Uvek sam se pitao što naš narod preferira batine od mečeva?! Šta će ti 30-gramac? Mora da pecaš samo šarana. Taj Red Bull se samo zove match, niko ne pravi meč štapove te akcije! To je ona vrsta štapova kojima se peca baš krupna riba, naši to vole da kupuju za Drinu, Moravu, pa da pecaju s njima i dubinski. Kod mečeva čak su 40gr-tb retkost!
Danas štapovi nisu skupi, tako da za 100 evra imaš šta hoćeš, tačnije za 6000 din. Video sam u Jagodini neke tvrde mečeve sa garancijom od 3 (možda čak i 5!) godine. Da mi treba nešto jako, uzeo bih ga. Probao sam i 420 i 450. 420 varijanta je mnogo bolje izbalansirana i oštrija. Kvalitetno završno obrađen, ofarban u bordo, neka italijanska firma, nebitno (za te pare su svi isti, a mnogi bolji od Katane)!
Već sam ranije napomenuo da Maver ima jako dobru ponudu. Ćale ima dva meka (Diamond Fine), odlični su! Imaš i jače varijante, ako možeš nešto da nađeš.
Sudeći po udicama koje pominješ, izgleda da pecaš belu ribu, pa mi je to znak da ti još jednom skrenem pažnju da se ne zalećeš za 30-gramac! Mekšim štapom možeš da vadiš krupnu ribu, ali tvrdim ne možeš sitnu, pogotovu deveriku (ako imaš nameru da se takmičiš, uymi ovo u obzir!), lako se 'razbuši'. Vođice ne broj, to proizvođač projektuje u skladu sa karakteristikama blanka.
Imam pomenutu Exage mašinu, ona ti je isto što je svojevremeno bila i Sahara,koju imaš i ti! Nisam je probao na meču, uzeo sam je za bolonjez, ali je dobra i za meč. Ja imam SuperX-4000GTM, Saharu 3000HS, Daiwa Match-stariji model koje koristim za meč robolov. Ako imaš para, kupi Stradic GTM-RB4000, ili Super GTM-RB4000, a možeš i SuperGT-RB4000M. Sa kraćim budžetom izbor se svodi SAMO na EXAGE i Mitchell Match, ali bih ti preporučio Exage, pošto ovaj YU-HUNG nešto dere sa cenama, pa je 50-ak evra i Mitchell.
Tubertini sinking najlon je đubre! Ni sa Trabuccom nisam zadovoljan. Dobar je DUAL BAND i STONE RIIVER od Mavera, a ni AWA-SHIMA nije loš, bar za sad.
P.S.:Nemoj da te lažu da će se u Bagrdanu bojle pecati na štek, nego na meč! Ako učiš da plivaš u takmičarskim vodama, prijavi se za ovu ligu, imaćeš šta da naučiš!

Brate sto si se toliko navrzo na sve sto kazem,i sto ne citas ono sto pisem do kraja,polako ne zuri nigde,bar malo uspori!?Jel lepo kazem da mi je Triana Red Bull za situacije kad se navuce bas krupna riba (to znaci PONEKAD,Catana je glavna u 90% situacija kao sto sam negde vec pomenuo),zao mi je da rizikujem da mi na Catanu naleti divljak od 3-4 ili vise kila jer znam kako sam joj lako DVAPUT lomio vrh koliko je krhka,zato koristim mec od 50gr i apsolutno nije batina,prvo ga pogledaj,pa probaj bar jednom na vodi pa onda opisuj!!
A ako hoces da znas,posto vidim da neznas cim kazes NIKO ne pravi takve meceve,pored Triane (koja od ove godine ima isto to samo se sad zove Strong Bull) i Colmic ima jos jaci mec,moj drug ima 80 gramac,dok je radio TomasSport u Cupriji nudio je fine Kamasaki meceve i do 60 ili cak 70gr tb,i sta onda,ispada da maltene svaka firma ima heavy match stap a ti kazes ne pravi ih niko!?
Samo da znas da se takav stap mnogo lako prebaci na hranilicu ako je vetar toliko jak da ne moze vise normalno da se peca na vegler (kao pre neki dan sto bese),iako nije namenjen da bude feeder ali... tako da primena ima vise nego sto mislis!!
I NEMOJ da mesas akciju i tb stapa,to nije isto pa pazi sta pises ako znas jer ces samo da zbunis one koji se jos ne razumeju toliko!!
A 25-30gr mec bih koristio bas za te medju situacije,i da bih ipak imao bolji rad stapa jer su ova oba telemecevi a trodelac je ipak zakon,za neke situacije ipak Triana dodje overkill,a Catana je pak nekako slaba,rizicna za koriscenje u tim situacijama jer moze da pukne (a model je od pre 4-5 godina pa nije lako naci deo),i zato hocu da ubacim u arsenal jedan trodelac B akcije zbog nacine kontrole ribe kao sa Trianom,a da bude tb 25-30gr,i bog da me vidi za svaku situaciju,onda bih i prodao Trianu!!
E aj sad da smirimo malo strasti,kazes neki bordo mech stap nekog italijanskog proizvodjaca a mnogo bolji od Catane (koja je inace 9000 dindzi trodelac od 4,5m),po cemu je mnogo bolji,i koji je to proizvodjac u pitanju ako mozes da se setis,mislim da Colmic ima neki bordo mec,ili je ono bese feeder,ne secam se!?
Sto se tice masinice,Exage tesko da je isto sto i Sahara,nju kad sam kupio bila je skuplja nego sto je on sad,mozda je tad cena bila naduvana (nekih 80-ak eura) ali mozda je stvarno to isto sto je nekad bila ona,samo mislim da ona ipak ima 1 ili cak 2 lagera vise,moracu da potrazim negde kutiju i da vidim sta kaze katalog za Exage,znam da to nije MNOGO bitno ali je bitno,mora da postoji razlika i u klasi i u ceni ako ima razlike u mehanici,vazno da mi se Exage na prvi pogled svidja pa videcu vec,a onaj Mitchell bas i ne iako je samo 4000 dindzi,kazu da je klimav dosta,dok recimo ovaj Browning videh na Formax sajtu za 7000 dindzi (sto je bar 50 eura manje nego Stradic a i Super) tako da se nebih razbacivao bespotrebno!
Kod tog Browninga mi se svidja brzina (7,2:1,s obzirom da su svi Shimanovi oko 6:1 ovo nije lose) i sto ima federovani line-clip koji je meni vise sluzio za kacenje strune kad nemam sistem na stapu da se ne odmotava sa spulne nego kao neki granicnik za precizno zabacivanje jer je uvek postojala opasnost da naleti krupna riba,nemas vremena da je otkacis i cao djaci... dok sa ovim cudom koje se izvlaci 4-5mm sad moze vec i za to da se koristi mnogo opustenije,kad ti se izvuce pod jakom ribom samo ga smaknes sa line-clipa,to bi moglo biti fino posebno kad nemas orijentir po kom zabacujes (a one fore sa koncicima na struni su malo bezveze)!
Sto se udica tice ja nisam dosad imao potrebe da pecam na vece udice iako imam i krupnije (Owner,vel 3 i 6) ali nisam nijednu u skorije vreme navezao jer ne idem nikad ciljno na sarana,nije ga bilo nigde u tolikim kolicinama u mom kraju a ovde kod vas na Bagrdanskom jezeru je maltene saranski ribnjak,i to sve tromi golaci,a znam da su deverikina usta mekana i hoce da se razbuse ali ponavljam,treba da vidis te udice pa da komentarises,Owner 10-ka nije uopste mala ni tanka,kao ni Colmic Nuclear 14 i 16,tesko ce tako lako da obuse usne bilo kojoj ribi,sta mi to onda treba od udica ako ove nisu dovoljne (ako i dalje necu ciljno da pecam sarana)!?
P.S.A znam da je na Bagrdanu,bar u ovom delu godine,dominantniji mec stap nego stek,i nisam ni rekao da ce bolje da prodje stek,gledao sam ono takmicenje pre par nedelja,od njih 12 samo je Vesin otac i jos par njih bilo dovoljno tvrdoglavo da celo ili skoro celo takmicenje otpeca stekom i zato mislim da nije lose da se MOZDA i ja prijavim posto zadnjih godina pecam skoro samo na mec,videcu jos,ima vremena!
Pozdrav 8)

Druže, nisam se navrzćo na sve što ti kažeš, samo sam iskren. A što se tiče mog neznanja, imam 20 kila kataloga od '95 do danas od koje ti padne na pamet firme. To o čemu ti pričaš (80g) je specimen štap kod ozbiljnih firmi. Ako na njemu neko napiše MATCH, to ne znači da je namenjen za vegler. Gde si čuo za vegler veći od 30gr!? Najveći koji sam video je 22gr i nikad ga nisam upotrebio! Pitaj me čime ja pecam divljake, ako hoćeš sliku, kaži. Nego, da ne raspravljamo o tome više...

Evo, da ne zbunjujemo neupućene, Težina bacanja je indikativan parametar deklarisan od strane proizvođača da bi se rečima i brojevima opisalo ono što se proba rukom! Akcija štapa označava njegov ''rad''- da li se pri opterećenju savija uglavnom u vrhu(A), ili celom dužinom (B), ili nešto između (AB). Još jedan parametar se koristi da opisuje tvrdoću štapa, to je testirana krivina. Ona predstavlja masu tegova kojima se opterećije vrh štapa, tačno tolika da se ovaj savije pod uglom od 90 stepeni, tj. da tangente na krajevima zauzmu ovaj ugao.

Što se tiče bordo štapa, najbolje da pogledaš u novom Magnumu, video sam ga zimus, stvarno ne mogu da se setim firme, neka nova je!
Saharu sam platio koliko i sada Exage, a to je oko 50 evra. Ti vidi ko te opljačkao, pa si platio 80! A da si isto-jesu, bar u smislu ranga. Exage je zamenila Saharu. Jedino što je Exage bolje izbalansirana i nekako manja. Imaš na Shimano sajtu sve, ako nemaš katalog. Što se tiče prenosa, nije bolje da bude veći, nego da mašina uvlači više strune pri jednom okretu ručice. Nove Shimano imaju malo sporiji prenos, ali su im promenili špulne, sad su malo šire, pa više namotavaju. Ovaj mitchell ima 7.2 prenos, ali je plastikaner sa manjom špulnom i mnogo vibrira! Neki će reči kad staviš na štap onda se ne oseća, ali kako se oseća razlika kad imaš i jedno i drugo...! Gledaj i težinu kad kupuješ mašinu, džabe ti sve ako je teška pola kila! A cene kod Formaxa su za Shimano malo naduvane. Pozovi zvaničnog uvoznika - Sport-Commerce iz Niša, mislim da su jeftiniji. Super GTM-RB ne bi trebalo da je preko 9000!
Kad pecaš krupnu ribu, ne koristi line clip! Shimano napominje u specifikaciji da ne garantuju za njega ako se koristi za bilo šta drugo, sem za držanje strune kad se spakuješ. A što se tiče obeležavanja strune, pitaj brate! Imaš od Sensas-a LINE MARKER. Nešto kao ruž za usne, samo mnogo tvrdo i bele je boje, da bi se videlo na tamnim tonućim najlonima. Stoji mi u platformi uvek! Pitaj kod MGP-a jel ima da se kupi.
Pozdrav i nemoj da se ljutiš! :-)

Exage imam ja i ima 3 kuglična ležaja i 1 kotrljajući, mada to po meni uopšte nije bitno za kvalitet jedne mašinice. Mitchell 300 nije imao ni jedan kuglični ležaj, ali je imao 1 igličasti, a to je bila fenomenalna mašinica, maltene ko Stella danas.Kuglični ležaji su bitni za lagan i miran rad mašinice, a često ako nisu vrhunskog kvaliteta "prosviraju" i baš nam oni naprave problem na mašinici. Exage sa zadnjom kočnicom je odličan izbor i to u veličini 3000 koji je i brži 1:6,2. Ja sam nekad dosta bacao varalicu pa moje mašinice sve imaju prednju kočnicu, koja jeste preciznija zbog većih frikcionih diskova, ali mi pecamo tankim najlonima pa špulnu otpuštamo dosta, a onda često landara jer nije fiksirana i aksialno i radialno pa je zato bolja varijanta sa zadnjom kočnicom.

Ma ne ljutim se nego si poceo sa"sta ce ti motka..."kao da je 30gr neznam sta,a to poredjenje sa tezinom veglera ti opet nije u redu,ja stvarno sa Catanom ne bih smeo da zabacim vegler preko 14-15gr,iako na njoj pise 20gr,a Trianu ne bih opteretio sa vise od 60-70% deklarisane tezine bacanja tako da opet ima smisla koristiti ih i ne meri se korisnost stapa tako,koliki teret ces da bacas,sta reci onda somarosima koji imaju stapove tipa 100-200gr,150-300gr... a vecina ih koristi za kacenje babuskica od 50-100gr a tek varalicari ne kaci nista teze od 30-ak gr na njih,onda ispada da ni njima ne treba vise od 80 gramca!?
Ali ajde ti sad reskiraj sa saranom od 3-4 kila na Catanu,da znas ono sto ja znam kako sam lako slomio dva vrha dosad (jedan je doduse slomila moja lepsa polovina greskom ali opet dokazuje koliko je Catana nezna) tako da to nije nepotrebno,nije luda Triana sto i dalje pravi ovakve meceve,kao ni Kamasaki,kao ni... znaci ima primene i za njih,a kakav bih ja to match orijentisani ribolovac bio kad bih dosao na neku vodu,cuo da radi krupnija riba i onda se spakovao i otisao jer me je strah da ne slomim Catanu,nego lepo raspakujem Trianu i udri,MORA se imati vise stapova za svaki ribolov i svaku situaciju!! :)
A sto se SportComm-a tice,pa lepo me ti uputi a ovamo kazes odrali me ti koji su mi naplatili Saharu toliko,e pa oni su mi je naplatili toliko i jos mi dali neku sa ogrebanom spulnom na jednom mestu i jednom tackicom na kucistu (verovatno je"testirali") jos negde 2003-e ili tako nesto,znaci mozda si je ti kupio godinu-dve posle pa te je kostala jeftinije,mene je ona sa Catanom kostala oko 13 000 i nesto preko,to je u to vreme bilo oko 175 eura a Catana je valjda bila oko 100 eura,tako da me Sahara bas kod njih kostala skoro 80 eura,nisu oni najjeftiniji,nasao sam posle kod Leke u Bistro u PN-u isti komplet za 165 eura ali... kasno!
Imam Shimanove kataloge otkad sam kupio prvi stap i masinicu (gorepomenuti) pa nadalje,znaci zadnjih 5 i moracu bas malo da ih prelistam da vidim da li je Exage naslednik Sahare,opet kazem da sam negde video da za njega pise (mislim da je bio na Formax sajtu) da ima 2+1 lager a Sahara valjda 3+1 ili cak 4+1,pa sam zato malo sumnjicav,a gde to ima Exage (match primerak) za 50 eura,Formax jeste skup,kod Leke sam video za 5000 dindzi,gde to ima toliko jeftino!?
A ne kazem da neznas sta je akcija a sta tb,nisi lepo procitao,napisao sam da NE MESAS to,jer cas pises sto ce mi stap tb 30gr a posle kazes da je Triana prejaka jer stap tolike akcije nije za belu ribu... tako nesto da ne vadim citate sad,nije bitno,znaci mislio sam nemoj da zbunjujes one koji citaju,znas ti sta znaci,znam ja sta znaci ali neko nece znati pa kad procita... na to sam mislio!
Ja i ne koristim line-clip kad pecam,ni krupnu ni sitnu ribu,jer mi nije to bas sigurno,napisao sam da sam je dosad jedino koristio kad nemam sistem da mi se ne odmota struna sa spulne dok stoji sklopljen stap,ali ovo je interesantno sto nudi Browning,pazi kad se taj line-clip istegne pola santimetra onda lako moze i kocnica da radi iako struna ide kroz line-clip a da ne pricam koliko je lako smaknuti je kad ti feder namesti strunu pod prst,moze biti interesantno,jos da ima borbenu kocnicu!?
A prenos i kolicina namotanog najlona ti dodju jedno isto,svi match modeli masinica imaju spulne vrlo slicnog oblika i dimenzija pa zato moze da se procita u specifikacijama neke masine da uvlaci na primer (lupam) 98cm najlona jer ima prenos 6:1 a neka druga recimo 108cm jer ima prenos 7,2:1 sto ipak dosta znaci kad stalno treba da zabacujes i motas strunu nazad sa solidno velike daljine,a moracu da vidim kad i ako kupim Exage koliki je obim spulne i da li je povecana u odnosu na Saharu,ili izmeri sam pa mi kazi,lepo bi bilo ako je istina to sto si procitao negde,vise mi se svidja Exage zbog borbene kocnice nego Browning ali jos nisam odlucio!?
Pozdrav 8)

Exage imam ja i ima 3 kuglična ležaja i 1 kotrljajući, mada to po meni uopšte nije bitno za kvalitet jedne mašinice. Mitchell 300 nije imao ni jedan kuglični ležaj, ali je imao 1 igličasti, a to je bila fenomenalna mašinica, maltene ko Stella danas.Kuglični ležaji su bitni za lagan i miran rad mašinice, a često ako nisu vrhunskog kvaliteta "prosviraju" i baš nam oni naprave problem na mašinici. Exage sa zadnjom kočnicom je odličan izbor i to u veličini 3000 koji je i brži 1:6,2. Ja sam nekad dosta bacao varalicu pa moje mašinice sve imaju prednju kočnicu, koja jeste preciznija zbog većih frikcionih diskova, ali mi pecamo tankim najlonima pa špulnu otpuštamo dosta, a onda često landara jer nije fiksirana i aksialno i radialno pa je zato bolja varijanta sa zadnjom kočnicom.

Desi bre Ajvane kuco stara,nema te 100 godina!! :) Znam da nije mnogo bitno,to sam i napisao gore,ali je ipak bitno,to ponesto govori i o kvalitetu i klasi masinice ako recimo imas dve u istom cenovnom rangu pa treba da biras,a naravno da je bolje kad je masinica"utegnutija"i kad je lepo balansirana kad motas i kad... bla,bla! ;)
Masinice sa prednjom kocnicom imaju vecu povrsinu diska ali zato imaju manje diskova u sebi tako da dodje maltene na isto,pokazacu ti jedan exploded dijagram Sahare i naci cu ti i jedan od Finesse pa da vidis razliku,nisu ti diskovi toliko manji nego kod prednje kocnice a i njihova veca brojnost nadoknadi povrsinu,i onda ostaje samo prednost zadnje kocnice jer je lakse dostupna pri zamaranju (mislim manje ukrstas ruke) i dosta masinica sa zadnjom kocnicom,ili bar Shimanove,imaju i borbenu kocnicu koja je zakon za neke situacije kad te riba iznenadi!
Pozdrav 8)

Nijedna ozbiljna mašinica za varaličarenje nema zadnju kočnicu i tačka-da ne tupim više. Mašinice sa istim oblikom tela i istim tehničkim karakteristikama baš kod Shimana su cenovno rangirane u okviru iste klase na osnovu broja kugličnih ležaja. Sve ostalo je isto (zanemarimo boju i sl.) samo imaju po jedan ležaj više.
1. Mnogo bitnije je da li mašinica ima preciznu kočnicu-kod tankih najlona besprekornu, koja neće da blokira ili da proklizava "na kriške". Na najboljim mašinicama kad namotaš strunu i podesiš je recimo na 2 kg okvirno, a zatim okačiš balast od oko 2 kg na strunu možeš da gledaš kako mašinica otpušta i po nekoliko minuta santimeter po santimetar najlona bez pauze-e to je ono pravo.
2. Beskonačni vijak je vrh što se tiče preciznosti namotavanja najlona, primenom istog namotaji su paralelni i ne usecaju se jedan u drugi što nam i povećava daljinu izbačaja. U cenovnoj kategoriji do 50 € ga najčešće nema, a i ako ga ima verovatno je salabijeg kvaliteta. Umesto njega jeftinija (i nešto lošija) varijanta je krivajni mehanizam sa S žljebom i bradavicom (trnom) koji klizi po žljebu, a upotrebljava se takođe da bi usporio odizanje i spuštanje špulne, kako bi namotaji bili što bolje složeni bez usecanja.
3. Telo mašinice i rotor-ako su oba od metala onda imamo Stellu i to po ceni od _________ (upišite sami). Rešenje je opet pronašao Shimano napravivši kompromis sa tzv. hibridnim telom, gde je stopa recimo od XT-7 (ojačana plastika-grubo rečeno), a poklopac mašinice od metala. Tako imamo lagan i jeftin deo sa metalnim ojačanjem na mestu gde su sile najveće tj. oko pogonskog sklopa i ručice gde mašinica i dobije najpre luft ako nije sve precizno izliveno. Rotor takođe ne bi smeo da bude pretežak jer u kombinaciji sa velikom špulnom i strunom na njoj samo još više otežava rad mašinice i povećava njenu težinu. Takođe težak rotor kvari i balans cele mašinice, pa vuče u napred.Ovde je opet najbitnije da li rotor ima luft i koliko, jer se ovaj vremenom povećava.
4. Špulna-najbolje su metalne sa obodom presvučenim titan-nitridom ("zlatne" boje), a za naše potrebe kod meč i bolonjez pecanja treba da su duge i plitke zbog daljine izbačaja. Kod duboke, a kratke špulne kod zabacivanja sa svakim metrom najlona koji izleti povećava se ugao koji pravi najlon u odnosu na obod špulne, veće je trenje pa se skraćuje i zabačaj. Pošto mi koristimo lagane plovke ovo je još izraženije.
5. Osovina-na kojoj tj. oko koje se vrti rotor bi trebala da je deblja i jača jer to daje naravno i jačinu celom sklopu. Često proizvođači baš tu štede pa i naizgled bezazleni udarac po rotoru u toku pecanja ili transporta mašinice može da iskrivi ili čak polomi osovinu.Nekad su se osovine radile od marinirane bronze i trajale su doživotno. E ovde je poželjan kuglični ležaj baš na osovini na koji će da nalegne špulna koja će biti učvršćena i po X osi pa neće da landara kad pecamo tankim najlonom, a kočnica nam je otpuštena. Ovo naravno ne važi kod mašinica sa zadnjom kočnicom, jer špulna stoji isto bez obzira koliko kočnicu otpustimo ili zategnemo.
6. Ručica-opet najbolje da je metalna i u 90 % slučajeva jeste osim kod najjeftinijih mašinica. Bitno je kako je pričvršćena za pogonski sklop. Opet postoje rasprave da li je bolja na ručici četvrtasta osovina ili šestougaona; da li se šrafi s druge strane tela ili se stopa uvija, a osovina ostaje u pogonskom zupčaniku i sl. Ovo je opet mnogo bitnije od mašinica za težak ribolov. Najznačajnije je da li postoji luft između ručice i pogonskog zupčanika i koliki je, jer će se vremenom samo povećavati. Ovaj deo trpi najveće sile prilikom okretanja ručice i treba da bude kvalitetan i precizno izrađen bez zazora.
7. Vođica strune-čas je prave sa kugličnim ležajem čas bez njega. Ako ovde imamo kuglični ležaj mora biti izuzetno kvalitetan jer će vrlo brzo da prosvira, a vođica neće imati svoju funkciju. Najbitnije je da vođica ne uvrće strunu i da je od što tvrđeg materijala (presvučena titanijumom i sl.) kako je najlon ili konac (upredena struna) ne bi isekla. Usečena vođica oštećuje najlon koji se onda lakše i kida naravno. Opet proizvođači čas prave male, čas džambo vođice, a koja su bolje to više zavisi od kvaliteta upotrebljenog materijala.
8. Preklopnik-žica preklopnika treba da je od nerđajućeg čelika i da se ne uvija prilikom jačeg opterećenja (opet za teži ribolov važi). Opruga preklopnika treba da je kvalitetna i da ne puca posle više preklapanja tj. da je "long life". Neke mašinice poput Quantum Energi-a imaju umesto opruge neke magnete marketinški nazvane Ti-Mag-koliko su dobri ne znam jer ih nisam koristio. Shimano ima na boljim modelima još i dodatni mehanizm koji sprečava samopreklapanje opruge kod jačih zabačaja (to je ono "cak" koje se čuje kad se opruga preklopi). Neki preklopnici se mogu vratiti samo rukom, a drugi i/ili okretanjem ručice na mašinici.
9. Za kraj ono najbitnije-pogonski sklop .Najjači je naravno puž i pužni prenos, ali je skup za izradu jer ima mnogo delova i traži veliku preciznost izrade, a i traje predugačko pa se ne isplati praviti ga. Danas je cilj proizvođača pecati sezonu-dve jednom mašinicom, pa kupuj novu. Druga i mnogo više upotrebljavana varijanta je tanjirasti pogon-slabiji i manje trajan, ali jeftiniji za izradu. Vrhunski zupčanici se prave od laganih i jakih legura i treba da su kompjuterski projektovani i mašinski rezani, kako bi tolerancija i luft (zazor) bili što manji, a time i trajnost veća.Ovde je poželjan jedan kuglični ležaj.
P.S. Mole se Lomnica i VooDoo da ovo ne čitaju i ne komentarišu jer ovaj tekst nije njima namenjen.[/B]

Umesto Sensas-ovog "LINE MARKER-a" za obeležavanje najlona (na kojoj daljini pecate) možete koristiti beli krejon koji koriste za šminkanje naše supruge, devojke ili majke. Ako ne znate šta je pitajte njih.

Ej, Ivanhoa, imaš kod Žolta nove Maver mečeve za 100tinak evra. Tipična kvalitetnija izrada (bolji karbon, Fuji provodnici i ležište...) To su ovi novi, bolji modeli. Oni ''stari'' se još uvek prodaju za 5000-6000 din. Ako si još raspoložen za kupovinu, pitaj da te posavetujem... Važi i za ostale!

Tako je bilo prosle(zime)godine a stize nam kilavo i proljece.Skobalj odlazi u mrijest a ja varalicarim i plovkarim iskljucivo klena.Dva tri komada ponesem za jelo a ostalo se vraca.Juce sam ulovio muzijaka od820gr i vratio ga u vodu,tada se sjeti debeljana i obiljezavanja brojem.Interesuje me na koji nacin si obiljezio ribu brojem i pustio.Nadje li se vremena za ribolov,kako posao i otidje li na Adu safari da se boris sa saranimaaaa??????

Moze,sta te zanima!?Danasnje su najcesce varijante su telematch stapovi,nacices bar po par komada u svakoj prodavnici,a u bolje snabdevenim prodavnicama mozes naci i klasicne trodelce koji su pak u laganom izumiranju jer se telematch-evi lakse transportuju,pakuju,nose... ali zato jos nemaju onu akciju kao klasicni trodelci i mislim da nikad i nece ma koliko tehnologija napredovala,ali ostaje nam da vidimo!!
Najcesce se mogu naci u duzinama od 3.9m,4.2m i 4.5m,tezine bacanja zavise od namene,najcesce su oko 20-30gr,uz redje izuzetke preko i ispod te gramaze,ja recimo imam jedan kraci i slabiji (Shimano Katana,4.2m tb 20gr.13 provodnika mada je jedan visak i razmisljam da ga skinem,ovako je sasvim dobar stap,za oko 100 eura odlican izbor) i jedan duzi i jaci (Triana Red Bull 4.4m tb 50gr,10 provodnika ako sam dobro izbrojao,egzotika za nasu zemlju ali odlican za teske situacije,cesto ga prepakujem kao feeder jer lako izbaci hranilicu kad je vetar prejak cak i za vegler) i to je i vise nego dovoljno za SVAKU situaciju na SVAKOJ vodi,mada kao sto rekoh ako mozes da nadjes klasican trodelac i imas cim da prevozis to do vode onda svakako uzmi jedan sa odlikama kao moja Katana i bice ti vise nego dovoljan!!
Sto se samog match pecanja tice,meni licno je ono zakon,bolje od klasicnog petljasa i dubinke,relativno lako za nauciti,nije nesto zahtevno i odgovara za svaku situaciju,sunce,vetar,cak i lagana kisa ne skodi,a i ne treba ti puno za pocetak,5-6 veglera razlicitih oblika i gramaza,MEKA match olova,PRAVA match masinica,meka struna za match ribolov radi daljeg izbacaja,dobre udice,sonda za merenje dubine i malo znanja na putu do vrhunskog uzivanja (za znanje preporucujem da skines filmove od Bob Nudd-a,za pocetak)!!
Pozdrav 8)

gde da nađem te filmove. NIsam ljubitelj ove vrste pecanja ali mi filmovi trebaju za duraga. Hvala

Torrenti i P2P razmena i naci ces lako,ima ih dosta i skoro svaki u naslovi ima i ime ovog velikog ribolovca,samo trazi Bob Nudd i skidaj (snimio je i match i feeder i pole fishing,prva dva verovatno znas sta je a trece je pecanje na stek,duuuugi stap teleskopskog tipa,a imas i method fishing,river fishing... to je uglavnom na klasicnu hranilicu pecanje,kao kod nas)!
Pozdrav :cool:

Ima on i match fishing film isto,ima i Matt Hayes match fishing film,i neki Bob... ja jos trazim po netu torrent Carp & tench on the long pole with Bob Nudd,skidao sam torrent i kad mi ostalo 13MB seederi se popismanili i vec nedeljama ne mogu da zavrsim torrent!

eto planiram da pazarim jedan match stap do 100e pa iscitah temu i ostadoh u nedoumici. Gledao sam Shimanov program u formaxu pa pitanje:
koji stap je najbolji odnos cena/kvalitet hyperloop, catana, ili nexave pritom nexave 4.20m sam drzao u ruci i nije mi ulio bas neko poverenje ali ja match stapove i nisam mnogo drzao pa i ne znam koliko bi trebali da budu glibavi
E sad ako imate neki drugi match preporucite u cenovnom rangu do 100e
p.s koliko su hyperloop losiji od catane ili nexave s obzirom da su dosta jeftiniji????? Hvala

p.s i jos jedno pitanje ima li u bg-u garbolinov program koliko staju njihovi matchevi (u formaxu ih nema, a ja kod mene u pn pazario jnihov feeder i prezadovoljan sam)

Poslednja izmena:
Travar iz NS uvozi Garbolino pa je najbolje da se kod njih raspitas oko nabavke u maloprodaji (ili pitaj da ti posalju iz NS ako smes da kupis nesto na nevidjeno,ako si recimo probao neciji pa ti se svideo i znas kakav je stap) a sto se Shimano programa tice mislim da ide Hyperloop,Catana pa Nexave,ja imam Catana telematch i zadovoljava mi sve potrebe,za 100 eura imas isto Catana ali match koji je bolja solucija ako ti transportna duzina nije problem,a svakako preporucujem bar 4,2m stap!

Lomnica_city hvala ti pa ja sam i mislio ako uzimam shimano da uzmem catanu cena je ok i uzeo bi 4.2 ali probao sam nexave i nije mi ulio neko poverenje a catana je nivo ispod nexave mada hvale je ljudi. Imam garbolinov carp fider ja sam zapanjen kolko je to kvalitetno a u stvari je skoro pa entry model ali nisam imao prilike da probam garbolinove match stapove.Video sam na netu za travar ali ne mogu da verujem da nisu na sajtu izbacili distributere posto je ovo veleprodaja.

p.s Ne znam da li bi mi za potrebe match ribolova posluzio neki od stapova iz garbolinovog carp programa, isto su tanki blankovi slican broj provodnika samo su mozda jos vise parabolici a to ne moze da skodi pogotovu sa laganijom strunom i predvezom
Hvala.

ljudi el imao neko iskustva sa Ryoby stapovima posebno model rapid match od 4.50 staje negde oko 9000 video sam u pevec-u, a uzgred zvao sam travara pa me on i uputio tamo, ima i par modela garbolina uglavnom feederi... Hvala

Match stap nebi smeo da prelazi tezinu bacanja vise od 20-25 grama!
Ja sam cak pristalica laksih!Recimo ja pecam skoro svu ribu sa stapom koji je tezine bacanja maximalno 15gr.
Treba iskljucivo kupovati match stapove koji su vise delni a ne teleskopski jer je u tome i citava razlika!Ko peca njima to dobro zna!
Match-evi bacanja 40 i 80 grama su napravljeni za cupanje ribe ili one koji na svaki zabacaj love 10 kilase za sta ce vam posluziti malo duzi varalicarac!Neznam ko me bi za nase vode trebao takav stap a posebno onima koji pecaju iz uzivanja!
Daiwa,maver ,trabucco,sheakspeare,preston i abu garcia imaju najbolje modele po meni i pogotovo oni koji imaju dve duzine(extenziju) jer ih mozete koristiti i na rekama ili za daleke zabacaje na jezerima!
Isto tako kao sto je naveo neko pre mene vrlo je bitno izbalansirati ceo stap sa masinicom linijom i plovkom!
Plovak uvek treba biti malo tezi i dozvoliti vam da uvek komfortabilno zabacite na isto mesto !Po meni naj uverzalniji izbor bi bio 13'ili 14' 6lb line
Slusajte VooDoo_CHEtnik-a i necete puno pogresiti!

e ljudi ja pazario browning carboxy match cini mi se da je iz 2008 nema ga u katalogu za 2009 stap je cini mi se odlican, fin tanak brz dobar parabolik 16 provodnika na 420 cm 4-vorodelac blank tanak, u formaxu 9999 kupljen pre dva dana. Drska je fina oblozena plutom deblji sloj ja bi reko 4-6 mm uzeo sam ga pre svega sto nije ni malo glibav ali je dosta fleksibilan fino siba. Nije jos proban na vodi nadam se bice uskoro. El imao neko iskustva neka sa ovim stapom?????

od prijatelja,kupovao,menjao.Zbog poslovnih i porodicnih obaveza prosle godine sam 2 puta bio na pecanju .jednom na soma varalicom i jednom na klena musicom..Sina ribolov ne interesuje tako da ako nekoga interesuju match stapovi ja bih prodao

Back