Masa kao najstroži sudija

• Začetnik teme Začetnik teme 1DaL
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

1DaL

Iskusan
Poruka
5.531
Svi smo svesni slučaja koji je otkriven danas. I eno teme na politici o ponovnom uvođenju smrtne kazne, kako bi učinilac bio kažnjen što strožom kaznom. Neki tamo se čak zalažu i za prvenstvenu torturu, čak su veoma i kreativni u smišljanju načina mučenja, sve kako bi bol i patnja krivca bili što veći.. I sve nekako podseća na one scene kada bi jeretike palili na trgu, a narod bi uzbuđeno i zadovoljno gledao bogohulnike kako gore i cvile u najgorim mukama.. Moje pitanje vama je: Šta navodi masu da se ovako ponaša? Zašto su ti ljudi, koji su sa ove strane zakona tako željni krvave scene, sa što više nasilja, kada će npr u našem primeru krivac svejedno do kraja života trunuti u zatvoru? Delo je učinjeno a krivca stiže kazna dovoljno adekvatna da ga onesposobi do daljnjeg, međutim narodu nije dovoljno. Kako ovo objašnjavate?

Prosek srpske inteligencije je 89,9 IQ.....
To je masa glupih koji negde moraju da nakupe samopouzdanje, pa to cine tamo gde im je najsigurnije a to je emocija....emocija porodice npr....
Kolektivno odobravanje ce im pruziti to sto im treba, a bili glupi ko bukve ili ne.
To ih nece spreciti da naprave impulsivnu akciju makar i posle imali posledice koje su bolne...
Glup koji ne moze da pokaze snagu ce lupiti glavom o zid, rukom o zid....makar i polomio ruku...
Ne svako ali svaki glupson ima svoju ruku i svoj zid...obavezno lupa u zid...i glupsonka to i ocekuje i zahteva....to je neka vrsta komunikacije medju glupsonima...

Svi smo svesni slučaja koji je otkriven danas. I eno teme na politici o ponovnom uvođenju smrtne kazne, kako bi učinilac bio kažnjen što strožom kaznom. Neki tamo se čak zalažu i za prvenstvenu torturu, čak su veoma i kreativni u smišljanju načina mučenja, sve kako bi bol i patnja krivca bili što veći.. I sve nekako podseća na one scene kada bi jeretike palili na trgu, a narod bi uzbuđeno i zadovoljno gledao bogohulnike kako gore i cvile u najgorim mukama.. Moje pitanje vama je: Šta navodi masu da se ovako ponaša? Zašto su ti ljudi, koji su sa ove strane zakona tako željni krvave scene, sa što više nasilja, kada će npr u našem primeru krivac svejedno do kraja života trunuti u zatvoru? Delo je učinjeno a krivca stiže kazna dovoljno adekvatna da ga onesposobi do daljnjeg, međutim narodu nije dovoljno. Kako ovo objašnjavate?

Ja nemam objašnjenje. Ali dobro si primetio.

ja sam se izjasnila tamo na politici da sam protiv smrtne kazne iskljucivo zato sto nam je stanje u zemlji ocajno, mito na sve strane i to povecava sansu da nevina osoba bude osudjena na smrt ili cak da s esudije potplate da nevinog osude ako bi zlocin ucinio neko poznat. s druge strane, ba szbog ocajnih zakona taj ce za 10 godina izaci iz zatvora i velika je verovatnoca da ce ponovo ubiti.kako god okrenes ovde ne valja. inace sam za smrtnu kaznu, jer zasto ostali placali izdrzavanje silovatelja, pedofila, teskih zlocinaca.

Mozda masa hoce da "sasece" problem i napravi primer od jednog manijaka.
Meni je lako da budem human ovde i da kazem da manijak dizivotno treba trunuti u zatvoru, ali da sam clan porodice ne verujem da bih mogao trezne glave da mislim.

Jednostavno, ljudi se boje, sto je i opravdano, a da bi se oseti bezbednije traze da se napravi primer. Mozda neracionalno, ali strah, potreba da se prezivi i zastite oni koje volimo je jaka. A sa druge strane, mucenje i isterivanje svoje pravde je vec drugo.

Samoprojekcija , samolaganje i takmicenje u laznom osecanju empatije.Istovremeno prepoznavanje i poredjenje sebe kao zrtve.Npr.Neciji otac je nekoga godinama tukao ili zlostavljao ili bio potpuno otsutan, zanemaren.Sva mrznja, strah, razocarenje, bol koja je godinama rasla biva kao pod visokim pritiskom ventil otvoren i projektovan na ubicu u celoj prici.

Mucitelj biva pravljen.Te covek koji zna reci kako bi mucio nekoga na odredjeni nacin nije tek tako, sam od sebe kroz zalost za devojcicom u ovom gore slucaju, izmislio sve te muciteljske prakse.One su vidjenje, verbalizovane ili direktno dozivljenje.Jer uci se uglavnom kroz posmatranje, oponasanje, i ponavljanje.Razumem sto si mislio reci ovom temom ali nisam sigurna da ce te ostali razumeti.Na kraju krajeva intenzitet pretnji govori u kojim uopste uslovima deca i omladina rastu.Najtuznije je da se pogresno misli kako fizicko zlostavljanje ima veci ucinak od verbalnog.Upravo verbalizovano nasilje je stetno kao i fizicko maltretiranje.

Uvek pomislim, kod tih strasnih komentara kada ih citam, da li su ti ljudi svesni kako svojim pisanim i recenim nasiljem ubijaju i poslednje svetlo bezuslovnog poverenja kod svog deteta i prave od njih buduca cudovista?
I znam da nisu svesni.

Mozda masa hoce da "sasece" problem i napravi primer od jednog manijaka.
Meni je lako da budem human ovde i da kazem da manijak dizivotno treba trunuti u zatvoru, ali da sam clan porodice ne verujem da bih mogao trezne glave da mislim.

Jednostavno, ljudi se boje, sto je i opravdano, a da bi se oseti bezbednije traze da se napravi primer. Mozda neracionalno, ali strah, potreba da se prezivi i zastite oni koje volimo je jaka. A sa druge strane, mucenje i isterivanje svoje pravde je vec drugo.

nijedan clan porodice ne moze da misli trezno i svakom bi dosle ubilacke ideje u misli. a moguce je da deo mase prozivljava i dozivljava kao da se to njima licno desilo i zato takve reakcije.

- - - - - - - - - -

a sto volim ove koji su satro humanisti. hoce da izigravaju humaniste, a mozda bas oni koji pozivaju na nasilje sustinski emotivnije dozivljavaju ceo slucaj i stavljaju se u kozu porodice od ovih tzv. humanista.

Samoprojekcija , samolaganje i takmicenje u laznom osecanju empatije.Istovremeno prepoznavanje i poredjenje sebe kao zrtve.Npr.Neciji otac je nekoga godinama tukao ili zlostavljao ili bio potpuno otsutan, zanemaren.Sva mrznja, strah, razocarenje, bol koja je godinama rasla biva kao pod visokim pritiskom ventil otvoren i projektovan na ubicu u celoj prici.

Mucitelj biva pravljen.Te covek koji zna reci kako bi mucio nekoga na odredjeni nacin nije tek tako, sam od sebe kroz zalost za devojcicom u ovom gore slucaju, izmislio sve te muciteljske prakse.One su vidjenje, verbalizovane ili direktno dozivljenje.Jer uci se uglavnom kroz posmatranje, oponasanje, i ponavljanje.Razumem sto si mislio reci ovom temom ali nisam sigurna da ce te ostali razumeti.Na kraju krajeva intenzitet pretnji govori u kojim uopste uslovima deca i omladina rastu.Najtuznije je da se pogresno misli kako fizicko zlostavljanje ima veci ucinak od verbalnog.Upravo verbalizovano nasilje je stetno kao i fizicko maltretiranje.

Uvek pomislim, kod tih strasnih komentara kada ih citam, da li su ti ljudi svesni kako svojim pisanim i recenim nasiljem ubijaju i poslednje svetlo bezuslovnog poverenja kod svog deteta i prave od njih buduca cudovista?
I znam da nisu svesni.

Sa ovim se slazem samo ne znam li smo na istom nivou.Jer nivo je bitan, ali princip ubijanja zrna poverenja, nade i truda je tu u tvom govoru i nada da taj princip neces materijalizovati u svoj trenutni maksimum jer onda materijalizovano, tj konkretizovano postaje plan i cilj i argument a princip ostaje neizrecen i potisnut.I onda naizgled saglasnost dovodi do suprotnosti.

Masa nije sudija, već egzekutor. Iz straha, koliko onog da bi nedelo koje usuđuju moglo biti učinjeno njima, još više da bi to nedelo mogli učiniti oni i ponajviše da će biti prozvani i prokazani kao pojedinac od strane mase ne budu li na vreme i odgovarajućom žestinom (tj što jače) bacili se kamenom na krivca (ili 'krivca').

Masa nije sudija, već egzekutor

to je apsolutno tacno pa masa se popali na svaki eksperiment :lol: pa makar bio i ovoliko monstruozan hebt detetu otpao nokat oni kazu udario je autom,golu sahranio,kazu ne znaju da li je silovana, onaj telefon u madjarskoj bla bla :lol: toliko rupa u njihovoj prici za javnost...da ti odmah bude jasno da je jos jedan eksperiment u pitanju :roll:
ma sta mozes ocekivati od bilo koje mase pa to jeste nesto ovako

I znam da nisu svesni.
samo duplo gore..

filmovi više ne drže pažnju, sad su in ovakvi rialitiji, gde se nešto dramatično dešava stvarno, a zahvaljujući medijima (net i tv) to može da se uz grickalice detaljno prati i plus da se aktivno učestvuje....
gomila dokonih, nezadovoljnih ljudi dobila je podsticaj vredan praćenja, kao i kanal da usmeri emocije...
mediji su takođe dobro profitirali na svemu.

nijedan clan porodice ne moze da misli trezno i svakom bi dosle ubilacke ideje u misli. a moguce je da deo mase prozivljava i dozivljava kao da se to njima licno desilo i zato takve reakcije.

- - - - - - - - - -

a sto volim ove koji su satro humanisti. hoce da izigravaju humaniste, a mozda bas oni koji pozivaju na nasilje sustinski emotivnije dozivljavaju ceo slucaj i stavljaju se u kozu porodice od ovih tzv. humanista.

Ima istine u tome, pomisli se, "sta ako sutradan to bude moje dete, zubima bi zaklao manijaka" (jer ako saseces jedan problem, stitis svoje, mada i jednog manijaka da ubijes, ostaje ih milion), i tu onda proradi strah, potreba da se zastite svoja porodica, i ostalo ide po kratkom postupku, za primer drugima, da se sacuvaju i zastite najblizi.

Psihologija mase je opasna stvar...

Nikada istina nije bila omasovljena...

- - - - - - - - - -

filmovi više ne drže pažnju, sad su in ovakvi rialitiji, gde se nešto dramatično dešava stvarno, a zahvaljujući medijima (net i tv) to može da se uz grickalice detaljno prati i plus da se aktivno učestvuje....
gomila dokonih, nezadovoljnih ljudi dobila je podsticaj vredan praćenja, kao i kanal da usmeri emocije...
mediji su takođe dobro profitirali na svemu.

to je to

- - - - - - - - - -

a ja bih dodala krvozedna gomila...

Poslednja izmena:

uvek i svuda je reakcija ljudi takva kada se radi o zlocinu nad detetom.
i to je razumljivo.

Zato što je najteže biti normalan i razlikovati se od životinje.

Najlakše je biti ubica, samo ti treba dovoljno jak izgovor, koji štima tvojoj glavi, ali ajd odbi sve izgovore i nemoj da ubiješ...

Ljudi ne shvataju da se ne razlikuju svojim krvožednim stavovima jedan promil od tog istog ubice kojeg optužuju, misle da je njihov ubilački motiv svetliji, opravdaniji, bolji.

I znam da nisu svesni.

+1

Zato što je najteže biti normalan i razlikovati se od životinje.

Najlakše je biti ubica, samo ti treba dovoljno jak izgovor, koji štima tvojoj glavi, ali ajd odbi sve izgovore i nemoj da ubiješ...

Ljudi ne shvataju da se ne razlikuju svojim krvožednim stavovima jedan promil od tog istog ubice kojeg optužuju, misle da je njihov ubilački motiv svetliji, opravdaniji, bolji.

+1
da. ...

Masa je, inače, empatična dugo koliko i život vilinog konjica. Masa projektuje i donosi proizvoljne zaključke, te u sprezi sa polovičnim informacijama iz medija, ishitrenim izjavama raznih organa reda i profilisanjem osumnjičenog od strane psihologa iz (žute) štampe - i to dan nakon hapšenja (valjda je osumnjičeni u rekordno kratkom vremenu već detaljno stručno opserviran?), to čini savršenu osnovu za poziv na linč.

Setih se jednog davnog događaja, s početka osamdesetih, kada je u nekom selu ubijena devojka. Svakog dana putovala je autobusom do obližnje varoši, gde je radila, i jednog dana se nije vratila s posla. Svedoci su potvrdili da se vratila kući autobusom, ali joj se na stanici izgubio trag. Nakon par dana pronašli su njeno obezglavljeno telo na obali reke. Tada se jedno Politikino izdanje vrlo opširno bavilo tim slučajem. Faktički su novinari vodili paralelnu "istragu" sa policijom. U brojnim člancima opisivan je devojčin život, vođeni su razgovori sa njenom porodicom i prijateljima ... a zločinac, čiji se identitet još nije znao, nazvan je Trbosekom, iako načini ubijanja nisu imali nikakve sličnosti. Obdukcijom je utvrđeno i da je devojka silovana.
Kako je susedno selo bilo naseljeno uglavnom Albancima, novinari su odmah zaključili da je to učinio jedan od njih ... a vrlo brzo optužili su i konkretnog mladića, postavivši njegove fotografije i puno ime i prezime. Tada nije bilo interneta i online izdanja, ali je bilo pisama čitalaca ... verbalno agresivnih, ostrašćenih, koja su pozivala na linč. (Kada je reč o "Pismima čitalaca" njih su - u svim novinama, vezano za bilo koju temu - mahom pisali sami novinari kako bi podigli rejting čitanosti.)
Trajalo je mesec, dva, a onda su novine zaćutale, iako je obećavano da će slučaj "ispratiti do kraja". Ispostavilo se nešto, što je i čitaocu kretenoidu, moralo biti jasno čak i iz šturih, usputnih podataka u opisivanju raspoloženja devojčinog okuruženja: ubio ju je rođak, psihički bolesna osoba sa istorijatom sadističkih ispada, ali za koga su svi, naravno, tvrdili da je "malko čudan ali prijatan čovek". Jednostavno, sačekao ju je na stanici i ponudio se da je isprati do kuće. Potom ju je udavio, pa silovao, a onda joj odrubio glavu koju je zakopao u obližnjem šumarku. Zločin je priznao, opisao i policiju odveo do mesta gde je glavu zakopao. Vest o njegovom hapšenju objavljena je na dnu dnevnih novina, bez naročite pompe, sitnim slovima, bez ogorčenih pisama čitalaca.
Htedoh, ovom pričom, da kažem kako je oduvek bilo žeđi za krvlju. Eto i tada su ljudi reagovali potpuno isto kao i sada, pa i neki meni bliski, čiji dijapazon maštovitih načina mučenja i ubijanja, do tada nisam ni slutila.

dve netacne konstatacije,ne do bog da se ikome desi na ovakav nacin da izgubi bliznjeg,i nek nas postede one da je osveta los cin a oprost ispravan,moj slucaj je bio u sudu 3 godine i nisam zadovoljan jer me krivac upropastio za ceo zivot za sitnicu pada s bicikla,ni to gowno nije priznao,zao mi sto ga nisam sacekao i izlomio noge a ne cekao pravdu da mi jedva isplati neku odstetu

ma masa je tu da se zari i pali,

izazivanje laznih emocija, maskiranje pravih problema itd,

to se isto odnosi i na humanitarne akcije tipa srce za tijanu itd,

dnevna doza laznih osecanja (fake feeling reality)

Back