"Marš na Drinu" decenijama bio zaboravljen

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
393.699
Kompoziciju "Na Drinu", mnogo poznatiju pod imenom "Marš na Drinu" komponovao je Stanislav Binički u čast pobede srpske vojske nad austrougarskom na Ceru 1914.
Smatra se da je ovaj najpoznatiji srpski marš Binički posvetio pukovniku Milivoju Stojanoviću Brki, komandantu čuvenog Gvozdenog puka, koji je poginuo u Bici na Ceru.

Pesma je ubrzo postala simbol hrabrosti celog srpskog naroda u Prvom svetskom ratu, a Binički ju je, kao kapelnik koji je vodio orkestar Kraljeve garde i vojni orkestar, često izvodio još za vreme Prvog svetskog rata.

Kompozitor je sa vojskom i narodom prošao Albansku golgotu i odmah po dolasku na Krf, uz pomoć saveznika, obnovio vojni orkestar i počeo da organizuje koncerte. "Marš na Drinu" bio je obavezan deo repertoara.

Iako postoje zapisi o tome da je kompozicija izvođena i između dva rata, "Marš na Drinu" je sve do sredine 20. veka bio praktično zaboravljen. A onda je Ivo Andrić sve promenio

"Marš na Drinu" orio se Švedskom
Kada je naš veliki književnik 1961. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost, na dodelu ovog najvišeg priznanja je u Švedsku sa sobom poneo i ploču sa kompozicijom "Marš na Drinu".Delo je izazvalo veliku pažnju tamošnje javnosti i zapravo su Šveđani bili ti koji su najzaslužniji za popularnost koju ova srpska kompozicija danas uživa. Jedan gitarista je 1963. godine prvi objavio snimak sa pesmom, usledila su druga interesovanja, a 1964. snimljen je i čuveni film Žike Mitrovića "Marš na Drinu".

Tek 1964. godine kompozicija "Marš na Drinu" dobila je i tekst. Napisao ga je novinar i publicista Miloje Popović Kavaja koji je tda bio predsednik KUD "Ivo Lola Ribar". Pesma je horski izvedena na 50. godišnjicu Cerske bitke.
Usledile su i brojne svetske obrade. Godine 1966. holandska grupa "The Spotnicks" snimila je svoju verziju kompozicije "Na Drinu", iste godine marš je obradila i britanska grupa "The Shadows", a 1968. isto je uradio i nemački muzičar Džejms Last. Od domaćih muzičara, obradu pesme je obradila grupa Smak 1982. kao i Branimir Štulić.

https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2022&mm=03&dd=21&nav_id=2125716

Сећам се 1979. негде на мору, у једној башти на корзоу,
неки београдски ансамбл (без певача) са звездом виртуозним виолинистом,
свако вече у оквиру свог (огромног) репертоара
(француске шансоне, италијанске канцоне, немачке винске песме, руске романсе,
румунско-мађарска виртуозна кола, домаће староградске као и популарна класика)
је изводио и "Марш на Дрину !"

Упамтио сам да сам капелника једно вече питао јел' нема проблема,
нађе ли се нека усташка будала да се буни,
а капелник ми је одговорио:
"Видиш ли да су овде углавном гости странци, а и композицију свирамо у блоку где то потпуно лежи ..."

Мене питали шта слушам од музике ја реко српске,
Питају ел домаће, ма јок човече то је за бабе, само традиционалне српске.
А они мене покажу ону ствар што се не показује и то поготово не у куће, и то право у мене бре
Ја се жалио полицији како је то срамотно и да се ради а оне мене почели да смеју
и то пред српском заставом у сред мађарског дела града блока
Тада сам им оплео марш на дрину а они побегоше људи ја не знам шта им буде

Деценијски заборав на ,,Марш на Дрину'' укључује и време краљевине Југославије или не?
Има ли негде валидан податак да је у ,,Марш на Дрину'' извођен у краљевини Југославије?
Током тог периода је била популарна композиција и нема забележених података да је њено извођење било забрањивано, па немамо ни разлога да претпоставимо да није извођена.

Током тог периода је била популарна композиција и нема забележених података да је њено извођење било забрањивано, па немамо ни разлога да претпоставимо да није извођена.
Имаш ли валидан податак да је извођена или само претпоставка.?

Имаш ли валидан податак да је извођена или само претпоставка.?
Ништа не претпостављам, само закључујем да без података о забрани извођења нема разлога да сматрам да није извођена. Могућност је и даље присутна, свакако.

Back