Marina

Peśo

Domaćin
Poruka
3.608
CETINJE - Svjetska umjetnica i crnogorska državljanka Marina Abramović predstavljaće ove godine Crnu Goru na 54. venecijanskom bijenalu. To je saopšteno nakon sastanka Abramovićeve sa ministrom kulture Branislavom Mićunovićem i komesarima naše izložbe na Bijenalu Svetlanom Racanović i Petrom Ćukovićem.

Prezentovanje Crne Gore na 54. bijenalu u Veneciji će, kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, biti u funkciji međunarodne prezentacije koncepta budućeg internacionalnog multimedijalnog centra: „Marina Abramović Cetinje Community Center Obod“ u postrojenjima nekadašnje fabrike Obod na Cetinju.

Velika metafora

Naša prezentacija na Bijenalu će pod imenom „Obod i bistre vode“ („The Fridge Factory and Clear Waters“) imati dva važna segmenta. U prvom planu su rad Marine Abramović i intervencije nekolicine crnogorskih umjetnika, kao i multimedijalna prezentacija budućeg centra u vidu štampanog i elektronskog info materijala.

U definisanju koncepta prezentacije za Bijenale pošlo se od transfera funkcije nekada uspješnog jugoslovenskog preduzeća, fabrike frižidera Obod, na stanje pasivizacije uže i šire zajednice. Cilj je da se pokaže kako je funkcija zamrzavanja postala sudbina ili „velika metafora“ višestrukog stanja zamrznutosti, hibernacije, bivanja van funkcije jednog grada u jednom vremenu.

Brojne mogućnosti

Ministar Mićunović je tokom jučerašnjeg sastanka istakao posebno zadovoljstvo zbog odluke da Abramovićeva predstavlja Crnu Goru na Venecijanskom bijenalu. On je naglasio da je ukupan angažman Marine Abramović na Cetinju i u Crnoj Gori izuzetno važan za crnogorsku kulturu i međunarodnu promociju države. Takođe, ministar Mićunović je sa Abramovićevom razgovarao o detaljima projekta „Marina Abramović Cetinje Community Center Obod“. Kroz razgovor su apostrofirani naredni koraci koje će preduzeti Ministarstvo kulture, kroz Program „Cetinje – grad kulture 2010-2013“, kako bi projekat što prije zaživio. Bilo je riječi i o brojnim mogućnostima koje će budući centar otvoriti za Cetinje i Crnu Goru.

Podrška prijestonice

Povodom predstavljanja projekta „Marina Abramović Community Centar Obod Cetinje” gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović je izrazio uvjerenje će se njegovom realizacijom dodatno afirmisati ideja Cetinja kao istorijskog i kulturnog centra Crne Gore, ali i regiona. Prema njegovim riječima, projekat će imati punu podršku prijestonice.

- Pred značajne kulturne dimenzije, njegova realizacija doprinijeće i dinamiziranju privrednog razvoja Cetinja – kazao je Bogdanović.

Generator promjene i razvitka

„Marina Abramović Cetinje Community Center Obod“ je zamišljen kao generator promjene, veliki pokretač procesa reanimacije, revitalizacije, odmrzavanja, „provedravanja“ i „provjetravanja“, miješanja bistrih voda. To je aktivator kulturnog razvitka u samoj Crnoj Gori i mrežnog povezivanja sa pojedincima, grupama, institucijama, idejama i inicijativama u savremenom međunarodnom kulturnom kontekstu. Dakle, zamišljen je kao nosilac vizije širokog povezivanja dobromislećih i dobročinećih ljudi smislenim idejama i akcijama. Ova ideja crnogorske prezentacije na Bijenalu u Veneciji time korespondira i sa generalnom temom ovogodišnjeg Bijenala: „Illuminations“.
 

Back
Top