У Житију деспота Стефана Лазаревића он помиње Милицу, али углавном говори о њеном немањићком пореклу (XIV -XVIII гл.).AKHENATON:Kod sebe trenutno, čini mi se, samo onaj deo o "muženstvenoj kiri" .....pogledaću sutra......
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
У Житију деспота Стефана Лазаревића он помиње Милицу, али углавном говори о њеном немањићком пореклу (XIV -XVIII гл.).AKHENATON:Kod sebe trenutno, čini mi se, samo onaj deo o "muženstvenoj kiri" .....pogledaću sutra......
jevdokija:У Житију деспота Стефана Лазаревића он помиње Милицу, али углавном говори о њеном немањићком пореклу (XIV -XVIII гл.).
minos:A zasto se onda i sam despot ponosio Nemanjickim poreklom,da nije i on hteo da se opravda?
minos:Pa zasto onda ne bi smo i pominjanje Milice kao Nemanjicke tumacili kao velicanje despotove majke,kako bi se sto vise nahvalili despotovi koreni..
Negde si napomenuo da je bila ambiciozna kao Nemanjicka..zar mislis da su oni svi imali ambicioznost kao atribut..seti se koliko se njih povuklo u manastire.Zena jednostavno nije htela da da ono sto je imala-vlast.
minos:Nije..hajde..ukratko?
AKHENATON:Tačno.....pa trebalo je opravdati, i mimo volje, to što je prigrabila presto, zaboga, pa ona je Nemanjićka.....
Gde može Konstantin Filozof otvoreno da kaže nešto protiv nje? Položaj mu to nije dozvoljavao....
Bi2:I ljubav, poštovanje,zahvalnost prema despotu Stefanu, ne treba zaboraviti.
Bi2:Ama, ne treba niko ništa da nam govori. Činjenice govore same za sebe sve. Setimo se samo istorijskog podatka, sušte istine, da se despot Stefan, čovek kome se iskreno neizmerno divim i poštujem, okrenuo Ugarskoj odmah po smrti majke, jasno nam govori za šta je on bio, i kojem bi se carstvu on opredelio da je bilo do njega. Arčio je sebe da bi zaštitio što bolje svoj narod, a da pri tom ne uvredi svoju majku.
AKHENATON:Naravno......
Takodje....ona je bila takva kakva je.....ništa pozitivno nemam da kažem o njoj....ali Stefan je nešto skroz suprotno....Zaslužuje svako poštovanje....
Bi2:Eto,i taj čovek je u totalnoj senci svog oca ! Veličamo Lazara koji odvede toliki narod u smrt, koji ništa ne učini dobra, a ne pomenemo njegovog sina koji se borio iz petinih žila da održi i državu i narod !... :???:
Setimo se despota Stefana samo kad je godišnjica Beograda. Sramota.
AKHENATON:Velika sramota......![]()
AKHENATON:Zašto su svi oni posle smrti Uroša, koji su imali daleke, daleke veze sa Nemanjićima to s ponosom isticali? Da bi istakli kako su legitimni naslednici.....
Bila jeste ambiciozna to sam rekao.....al ne zato što je bila Nemanjićka, nego zato što je znala da je Nemanjićka pa se time vodila...Biti Nemanjić ne znači da ne možeš biti tunjav na primer.....
Upravo to, ja ne znam šta si ti razumeo, pa si se brecnuo - trebalo je hvaliti i nju i despota, pa žitije se zaboga i za to pišu ....kako bi se opravdalo zašto baš ona da ostane na vlasti, a zatim i on....Nemanjića je bilo još.......Konstantin je to pisao zato što je tako morao, otvoreno da kritikuje nije smeo.
Gde si ti video da pisac žitija kaže otvoreno nešto loše o glavnom junaku? Nije ni Filozof bio izuzetak ..ali tu i tamo pusti po neku buvu...:wink:.
Bi2:Pa,zar nije tako? .Kad i gde se pomene despot Stefan? Ja ne znam....
Trošio snagu,zdravlje, ponižavao se kako je znao i umeo da umiri Turke. Zato ga je i strefila srčka tako mladog. Titrao dragoj mami i umirivao narod. U isto vreme mislio i na kulturu svog naroda, na obrazovanje, prosvetu....Sam pisao pesme,svirao, pevao...
.Ali, sveti car Lazar je bitan.
minos:Ako je najbolja,zasto ne pise nista u njoj o"podmuklim planovima"kneginje Milice?

Bi2:Kod nas, jesu bogme...:wink:
Stvarno,bre, kad se zamisliš malo bolje, odakle tom čoveku tolika snaga, takvo srce?
Aaa, zaboravila sam reći da je bio i jako pametan čovek, vešt diplomata......Čudo jedno.
AKHENATON:U takvim okolnostima samo diplomatijom je moglo nešto da se postigne....Lazar nažalost nije znao šta je to.......nego je udarao glavom o zid....al nema veze, sve mu se prašta, mučenik je on, sveti car....
![]()
![]()
![]()
...Zato su i pokušali preko zapadnog zetonje da završe poslove,pa su omanuli.AKHENATON:Gde si ti video da pisac žitija kaže otvoreno nešto loše o glavnom junaku? Nije ni Filozof bio izuzetak ..ali tu i tamo pusti po neku buvu...:wink:.
minos:Jel mozes da mi posaljes"buve"? :wink:
minos:Zanima me nesto..slazemo se u vezi despota Stefana i uopste ponosan sam na jos sedamdeset godina srpske slobode nakon Kosovske bitke..Sta mislite o despotu Djurdju Brankovicu?Kako se on poneo u tim teskim godinama?
minos:Jel mozes da mi posaljes"buve"? :wink:
...Šalim se,bre.Bi2:Tragičar.
Niko mu ne bio u koži. Sve je radio kako treba, ništa nije bilo dobro. Nit sreće sa decom, nit u politici. A, najduže od svih vladao.... :???: