Мањкавост симплификације или Симплификација мањкавости

где си

• у 100

glasova: 1 50,0%
  • у 26

glasova: 0 0,0%
  • у 74

glasova: 2 100,0%
  • сто прва/ сто први

• нигде

• свугде по мало

• Ukupno glasova
    2

AleksaJ

Buduća legenda
Poruka
36.946
Тема је интенционално незанимљива.

Препотентна ...сујетна ..каква само глупост може бити .

Елем

Имате групу од 100

Све/сви су 'учипе' за 'спортску активност' 10 000

Е сад иде гласовање који спорт .

Њих 51 изађе на гласање и од њих 26 гласа за фудбал ... Ео Ео Еооооо Еоооооо

Покупе свих ....1 000 000 из фонда

....иииии купе дресове копачке ..само за себе .. уплате термин за фуцу ..само за себе.. и купе групну карту за финале првенства Светских Шампиона

.... гле чуда .. самоооо за себе ....

где је ту оних 74 ?

где сте ту ви ?

где си ту ти ?

црно бело ... негде јеси .. или ниси ....

Poslednja izmena:
Ako sam dobro razumeo, tema se odnosi na situacije tj na manjkavost demokratskog procesa, gde se dolazi do situacije da mali broj ljudi ima mnogo vece koristi- tj od ukupno 100 glasaca- 74 nije imalo koristi, vec samo 26 jer- od 100 glasaca ucestvovalo je 51 pa je 26 glasova bilo dovoljno da se stvori vecina koju su oni iskoristili u svoju korist.

E, sad tu ima niz problema vezanih za samo glasanje- ne postoji ni jedan nacin glasanja koji je 100% pravedan, svaki pristup ima svoje manjkavosti, npr u SAD i UK je sistem "First pass the post" (Prvi preko linije) gde su problemi koje ti navodis jos zastupljeniji- onaj koji osvoji najvise glasova pobedjuje cak i kad nema vecinu, a nekad se desi i da osoba s najvise glasova ne pobedi- dolazi do nesrazmernih rezultata, takticko glasanje je cesto (ljudi glasaju za manje zlo umesto za kandidata koji im odgovara, ali nema sansu da pobedi) i u ovom sistemu male partije su beznacajne.
U Srbiji je glasanje "proporcionalno" ovaj sistem pak dovodi do frakcionasenja i mnogo stranaka, teze se postize vecina- pa dolazi do cudnih koalicija...itd...

U svakom slucaju, odluke se nekako moraju doneti- nemoguce je zadovoljiti sve, i kako god da okrenes ili obrnes uvek se dolazi na situaciju da relativno mali broj odlucuje za vecinu- samo je pitanje koliko je taj broj mali, nekad se svodi na neku partiju koja manje ili vise slusa glas naroda, nekad na vrk neke partije ili organizacije, a nekad se svede na to da jedna osoba donosi vecinu vaznih odluka.

U tvom konkretnom problemu je odluka ipak donesena pravilno- to sto njih 49 nije glasalo se moze tumaciti kao da su se slozili s vecinom, a onih 25 se mora bolje pripremiti za iduce glasanje, a onih 49 treba iduci put da idu na glasanje.
No za sve to neko mora napraviti plan i prikupiti 10 000.

Gde sam ja tu? Verovatno nigde, posto slabo pratim sport zadnjih godina, a generalno- zavisi od situacije, najcesce sam u onih 25- sto je jedina opcija u glasnju koju nisi stavio :)

Ako sam dobro razumeo, tema se odnosi na situacije tj na manjkavost demokratskog procesa, gde se dolazi do situacije da mali broj ljudi ima mnogo vece koristi- tj od ukupno 100 glasaca- 74 nije imalo koristi, vec samo 26 jer- od 100 glasaca ucestvovalo je 51 pa je 26 glasova bilo dovoljno da se stvori vecina koju su oni iskoristili u svoju korist.

E, sad tu ima niz problema vezanih za samo glasanje- ne postoji ni jedan nacin glasanja koji je 100% pravedan, svaki pristup ima svoje manjkavosti, npr u SAD i UK je sistem "First pass the post" (Prvi preko linije) gde su problemi koje ti navodis jos zastupljeniji- onaj koji osvoji najvise glasova pobedjuje cak i kad nema vecinu, a nekad se desi i da osoba s najvise glasova ne pobedi- dolazi do nesrazmernih rezultata, takticko glasanje je cesto (ljudi glasaju za manje zlo umesto za kandidata koji im odgovara, ali nema sansu da pobedi) i u ovom sistemu male partije su beznacajne.
U Srbiji je glasanje "proporcionalno" ovaj sistem pak dovodi do frakcionasenja i mnogo stranaka, teze se postize vecina- pa dolazi do cudnih koalicija...itd...

U svakom slucaju, odluke se nekako moraju doneti- nemoguce je zadovoljiti sve, i kako god da okrenes ili obrnes uvek se dolazi na situaciju da relativno mali broj odlucuje za vecinu- samo je pitanje koliko je taj broj mali, nekad se svodi na neku partiju koja manje ili vise slusa glas naroda, nekad na vrk neke partije ili organizacije, a nekad se svede na to da jedna osoba donosi vecinu vaznih odluka.

U tvom konkretnom problemu je odluka ipak donesena pravilno- to sto njih 49 nije glasalo se moze tumaciti kao da su se slozili s vecinom, a onih 25 se mora bolje pripremiti za iduce glasanje, a onih 49 treba iduci put da idu na glasanje.
No za sve to neko mora napraviti plan i prikupiti 10 000.

Gde sam ja tu? Verovatno nigde, posto slabo pratim sport zadnjih godina, a generalno- zavisi od situacije, najcesce sam u onih 25- sto je jedina opcija u glasnju koju nisi stavio :)

Па 25 је подскуп од 74.

Некако личи да је 'грешком' неиздвојено тих 25 у анкети

Јесу учествовали ... међутим су сведени на практично 'већинску групу' .. којој је 'победничка' мањина' наметнула 'своју игру'

Твој глас јесте можда у 25 ... суштински је у групи 74.

'Спортски' пример је прилично мој трапав начин

у уводном посту да у стилу алегоричне спортско коментаторске 'басне' укаже на озбиљну мањкавост

у којој 'спортска политика' је само средство приступа фондовима свих .

Није 'јасно' дефинисано у теми да је 1 000 000 средстава скупљено по 'аутоматизму'. Извињавам се.

Стваран проблем настаје када средстава нема па њих 26 'позајми' 100 000 000 и потроши на 'свој спорт'

Шта тада вреди што се оних 25 'боље припреме'... У чему 'боље припреме' .. да наметну 'своју игру' целој 100тини ?!

Ето још једне неправилности ..нема нигде тих 49 у анкети !!!

Само да споменемо да је њих 25 у 'прошлој сезони' позајмило и потрошило на себе 10 000 000 .....

...и да је у 'прошлој сезони' било њих 39 ... а 14 је прешло у 26 ..којих је било 12

Изгледа 'игра' .. се сатоји у томе да сваке сеоне се увећа пирамидално 10 пута

Следећи психологију чопора ..једно од 26 прелази у 25 .... и позајмљује се 1 000 000 000 ....

Оних 49 ... опет су нигде

Твој глас јесте можда у 25 ... суштински је у групи 74.
Ne znam, mislim da je tih 25 verovatno vise ljuto i razocarano nego onih 49 koji nisu ucestovali jer su verovatno bili nezainteresovani (ali i nesvesni posledica).
No opet,
Није 'јасно' дефинисано у теми да је 1 000 000 средстава скупљено по 'аутоматизму'. Извињавам се.

Стваран проблем настаје када средстава нема па њих 26 'позајми' 100 000 000 и потроши на 'свој спорт'
Stvaran problem je nastao davno nego sto je nestalo sredstava za pozajmljivanje- onog momenta kad nestane novaca- zapravo dolazi do razresenja problema, jedino sto to razresenje problema verovatno nece biti onako kako bi neko to zeleo, mozda vise nece biti ni fudbala ni nekog drugog sporta do daljnjeg. Mozda ce to njihovo "sportsko udruzenje" otici pod bubanj i vise nece biti potrebno glasanje, mozda ce "preziveti" i nauciti iz svojih gresaka,
uglavnom nije problem toliko u glasanju koliko je problem u predlogu za glasanje, a to je vec drugo pitanje,
a kao sto rekoh- odluke se moraju na neki nacin donositi, ili glasanjem ili pak na neki drugi nacin- necijom dikataturom ili nekim pravilnikom....
Ne postoji savrsen nacin donosenja odluka.

Back