Manje poznate reči srpskog jezika - značenje

evo još :arrow:
dakle, prsitiglo iz Persije, moje omiljene zemlje :D

ćar, ćasa, ćela, ćemane, ćilibar, ćilim, ćora, ćorsokak, ćosa, ćoše,
_ dada, dar-mar, dembel, derviš, dilber, divan, dugme, dunđerluk, dušmanin,
_ džambas, džigerica, džumbus,
_ đerdap, đevđir, đul,
_ ferman,
_ gungula,
_ hodža,
_ ibrišim,
_ jadac, jagma, jaran, jorgovan,
_ kaftan, kajgana, kalup, karavan, kaur, kavga, kavgadžija, kazan, kesa, kumbara,
_ lagum, lala, lenger, leš, limun, lola,
_ mana, maja, mehana, minđuša, merdevine, meze, mintan, murdara, muštuluk,
_ nafta, nar, narandža, nargila, nišan, nišandžija, naut,
_ pajdaš, pamuk, pamuklija, pandža, papuča, para (novac), paralija, parče, patlidžan, pazar, pelivan, pejgamber, pekmez, pendžer, perčin, peškir, pihtije, pilav, piljar, pirinač,
_ rende ,rusvaj,
_ samurovina, saraj, serdar, sindžir, sirće, spahija, spanać,
_ šah (car), šalvare, sećer, šegrt, šenlučenje, šimšir, šira, škembe,
_ tambura, tane, taraba, tarana, tava, taze, terazije, testera, testija, tezga, timar, tov, tulipan, turšija,
_ višnja,
_ zuluf, zurla...

kiss by talibanka 8)

HeBePoBaTaH_:

Mi smo vas prosvetlile ;)

Je l' znas ti onaj (prastari) vic o gresniku koji prvo ode kod katolickog popa. I kaze mu da je zgresio sa zeninom sestrom (j.bg. ja ne znam nista od tih srodstava), a pop se zgrozi i kaze mu da ocita 10 Ocenas-a. Onda gresnik prizna i da je zgresio sa svekrvom (punicom, jelte). Ovaj se jos gore zgrozi i kaze mu da ocita 100 Ocenas-a. I, da skratim pricu, gresnik tako pobraja i stigne do svoje majke. Pop se uzasne i kaze mu da ce goreti u paklu i da mu nema oprostaja.

Ode gresnik preko puta u pravoslavnu crkvu. I krene redom da pobraja s kojom je sve zgresio. A pravoslavni pop mu samo odgovara: pa, dobro, sine, svi smo mi gresni. Na kraju, pita gresnik popa kako to da mu onaj katolicki preti paklom, a ovaj mu sve oprasta. A pop mu kaze: sta zna drk.Dz.ja sta je seks.

NARAVOUCENIJE: Sta je mogao da zna jadni Adam dok ga Eva nije prosvetlila :lol:

Pa logično je za dane u nedelji
nedelja , po nedelji - ponedeljak, utorak - drugi dan VTORI.
Četvrtak je po Perunu vrhovnom staroslovenskom Bogu, koji je i vladar munja i grmljavine.
Njega su slavili oko Ilindena, najčešće u četvrtak. Zevs i Jupiter imaju, takođe, četvrtak kao svoj dan.
Petak je bio kod Srba dan za vračanje, zaboravio sam tačno kako se svala boginja vračanja kod Srba . EtoC:lol:

HeBePoBaTaH_:
Pa logično je za dane u nedelji
nedelja , po nedelji - ponedeljak, utorak - drugi dan VTORI.
Četvrtak je po Perunu vrhovnom staroslovenskom Bogu, koji je i vladar munja i grmljavine.
Njega su slavili oko Ilindena, najčešće u četvrtak. Zevs i Jupiter imaju, takođe, četvrtak kao svoj dan.
Petak je bio kod Srba dan za vračanje, zaboravio sam tačno kako se svala boginja vračanja kod Srba . EtoC:lol:

Ned, Pon, Uto, Sre - ok
Četvrtak - meni tu pomalo mirise na broj 4 (četvtka, kao 1/4) :confused:
Petak - mirise na 5, a možda je samo koincidencija :|
Subota? Subotnji dan?

Back