- Poruka
- 95.555
Manipulatori često deluju bezazleno ili čak ljupko i laskavo, kao da na svom umu imaju isključivo vašu dobrobit,
ali u stvarnosti oni samo žele da postignu svoj prikriveni cilj.
U drugim slučajevima, u osnovi manipulacije leži neprijateljski stav i kada se manipulatori koriste zlonamernim tehnikama
, manipulacija uglavnom ima za cilj uspostavljanje moći.
Nekada čak i ne shvatate da vas neko zastrašuje.
Možda će se kod vas javiti osećaj neprijatnosti, besa ili će vam intuicija govoriti da nešto nije u redu,
ali manipulator deluje tako ljupko i prijatan je sa vama, sve što kaže je razumno,
pa vi ostavljate svoju intuiciju i prepuštate se osećaju krivice i sažaljenja koji on u vama izaziva.
Ljudi koji se trude da udovolje drugima, neasertivni pojedinci zavisni od drugih ljudi,
često imaju problem da se izjasne i nekome direktno kažu sve što žele i oni su odličan su plen za manipulatore.
Omiljena oružja manipulatora su: krivica, kukanje, poređenje, laganje glumljenje nevinašceta, prebacivanje krivice na nekog drugog,podmićivanje, podrivanje, psihološke igrice, emocionalna ucena, okolišanje, zaboravljanje, lažna briga za druge,
saosećanje, izvinjavanje, pokloni.....
Manipulatori se često služe krivicom kada direktno ili indirektno govore stvari kao što su
„Posle svega što sam učinio za tebe…” ili kada se ponašaju kao neko kome je stalno potrebna pomoć i podrška.
Mogu i da vas porede sa nekim u negativnom kontekstu,da poriču obećanja, dogovore, i okrive vas za nešto što niste uradili...
Pritom, ne dozvoljavaju vam da pružite bilo kakvo objašnjenje da biste ih razuverili.
Često se ponašaju u skladu sa dogovorima koji nisu ni napravljeni, te tako sprečavaju da ih ometate u njihovim akcijama.
Emocionalna ucena
Emocionalna ucena je oblik manipulacije koji zapravo spada pod emocionalno zlostavljanje.Može da uključuje bes, zastrašivanje, pretnje, posramljivanje ili krivicu
. Posramljivanje je metod kojim se postiže sumnja u sebe, nakon čega se osećate nesigurno.
Može doći prerušena čak i kao kompliment: „Ti si poslednja osoba od koje sam očekivala tako nešto.”
Jedan od klasičnih trikova jeste zastrašivanje pretnjama, besom, optužbama ili ozbiljnim upozorenjima..
Često i glume žrtvu: „Umreću bez tebe”.
Više o manipulatorima:
http://www.psihoverzum.com/prepoznajte-motive-i-taktike-manipulatora/
Iskustva?Mišljenja?
Mene su više puta nazivali manipulatorom.
Znam da ja to nisam.I to je dovoljno .